FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 augustus 2001

VS en Engeland bombarderen Irak

Van FOX kregen we via de newssubmit horen dat Amerikaanse en Britse vliegtuigen vandaag raketten hebben afgevuurd op drie doelen in het zuiden van Irak. Volgens de Amerikaanse legerkolonel Rick Thomas is over slachtoffers niets bekend, maar is wel schade aangericht aan Iraakse communicatie- en radarapparatuur en aan raketinstallaties.

Alle vliegtuigen zijn veilig teruggekeerd, aldus Thomas. De actie zou een reactie zijn op recente pogingen van Irak om westerse toestellen uit de lucht te halen.

Het was niet de eerste keer deze week dat geallieerde vliegtuigen een aanval uitvoerden op een 'no-fly-zone', een gebied waar niet gevlogen mag worden. Volgens de Amerikaanse tv-zender CNN waren er vijftig gevechtsvliegtuigen bij betrokken. Het Franse persbureau AFP spreekt van twintig Amerikaanse toestellen.

Nieuwe album Michael Jackson becijferd

Muzieksite NME.com achtte de tijd rijp voor een kleine speurtocht naar de sound van Invincible, de langverwachte nieuwe cd van Michael Jackson. Dat wist newsmystery ons via de newssubmit te melden. De redactie stuitte echter op hardnekkig stilzwijgen bij de platenmaatschappij en het management van Jackson en besloot daarop ten einde raad de inhoud zelf te becijferen, aan de hand van de producers en artiesten die aan het album hebben meegewerkt.

Volgens NME.com zal Invincible "in essentie een popalbum zijn", maar met de toegevoegde waarde van moderne muziekstijlen. In percentages spreekt de redactie zichzelf niettemin tegen met de volgende berekening: 28 procent hiphopbeats en rap, 17 procent gladde r&b en pop, 28 procent 'gewone' r&b, 6 procent ballads, 6 procent komedie, 11 procent rock en 6 procent pop. Het popgehalte dus duidelijk ondervertegenwoordigd.

De release van Invincible is overigens voor de zoveelste keer officieel uitgesteld. De plaat zou in september verschijnen, maar komt nu niet eerder dan november uit. En zelfs dat is onder voorbehoud.

Rabbi's achter de tralies

Sakuraba en panzerfaust hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse rechter heeft donderdag twee rabbi's uit New York veroordeeld voor het stelen van geld uit een fonds voor Holocaust-overlevenden. De joodse geestelijken kregen 33 maanden gevangenisstraf en moeten ruim 400.000 gulden terugbetalen.

Rabbi Jacob Brunner en zijn collega Efroim Stein misbruikten in 1995 geld uit het fonds van ruim 6 miljoen gulden.

"School en Studie"-forum online

Je wilt er eigenlijk nog helemaal niet aan denken zo midden in de vakantie, maar toch zal het onvermijdelijke met een paar weken voor een hele grote groep mensen weer beginnen: je school of je studie. Wellicht ga je komend jaar gewoon naar de volgende klas, moet je dit jaar examen doen, zoek je een nieuwe school of ga je misschien net zoals mij afstuderen: in alle gevallen kan je nu voor alle zaken die direct met je Studie of School te maken heb ook op Fok! terecht.

Er is namelijk een nieuw School en Studie-forum sinds vandaag geopend waarin het zoeken naar een kamer in Amsterdam, vragen over wiskunde, de moeilijke formulieren van de IBG of de inhoud van een gymles besproken kunnen worden.

Ik wens jullie heel veel post-plezier en succes in het komende jaar.

PS. Mensen die al jaren klaar zijn met school of hun studie zijn uiteraard ook van harte welkom.


School en Studie-forum

Kip met 4 poten ontdekt

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de boerderij van Gery Beernaert uit het Vlaamse Reningelst loopt een wel heel vreemde kip rond: het dier heeft namelijk maar liefst vier poten.

Volgens boer Beernaert een absoluut unicum in zijn loopbaan als pluimveehouder. "In de vijfendertig jaar dat ik kippen houd, heb ik dit nog nooit gezien. Wel heb ik drie keer een kip gehad met drie poten, maar die hielden het nooit lang uit", aldus de Vlaming.

Overigens loopt hetbeest ondanks het dubbel aantal poten gewoon op zijn normale poten. De andere twee hangen namelijk links en rechts van het te ver doorgegroeide staartbeen.

De kip is nu acht weken oud en maakt het verder prima. Boer Beernaert en zijn vrouw Gaby verwachten dan ook dat de kip in leven blijft en zullen de kip ook niet met kerstmis tot diner promoveren. "Deze uitzonderlijke kip houden we tot ze een natuurlijke dood sterft", aldus de boer.

Meer flitspalen in België

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een weekeinde met maar liefst twaalf verkeersdoden is België om: er moeten veel meer bekeuringen worden uitgeschreven. Politici wijzen naar Nederland, waar de wegen vol met camera's hangen.

Vlaams verkeersminister Stevaert zei vrijdag dat hij 350 gevaarlijke kruispunten wil uitrusten met flitspalen om de automobilist af te remmen. Die kan nu nog lustig het gaspedaal beroeren, want Vlaanderen telt op dit moment slechts 24 verkeerscamera's.

Zoals zo vaak dreigt ook over de nieuwe flitspalen een conflict tussen Vlaanderen en de Belgische Staat. De Vlaamse minister moet uit eigen zak de camera's betalen, maar het is de federale politie die de filmpjes moet verwisselen. Minister Stevaert ziet de bui al hangen: wel flitspalen, maar geen filmpjes en boetes. Hij dreigt daarom alvast met een regeringscrisis, mocht de federale overheid 'zijn' camera's boycotten.

In België vallen per 100.000 inwoners twee keer zoveel verkeersdoden als in Nederland. De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om het Nederlandse beleid te volgen: veel boetes uitschrijven. Eerder deze week had de federale overheid al aangekondigd om de afhandeling van bekeuringen te vereenvoudigen.
Ook hierin dient Nederland, waar een boete een administratieve kwestie is, als voorbeeld.

MTV Ibiza in de problemen

newsmystery had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aanstaande MTV Ibiza-festival dreigt te sneuvelen. Inwoners van het plaatsje San Rafael hebben lucht gekregen van het evenement en vrezen dat het festival onherstelbare schade aan hun leefomgeving zal betekenen. MTV probeert de zaak te sussen en heeft de gemeenschap een flink bedrag geboden voor een nieuw kerkgebouw en een aantal maatschappelijke projecten.

De burgemeester van het district San Antonio heeft al aangekondigd dat hij zich bij de beslissing van de bewoners neerlegt, ook als die voor MTV negatief uitvalt.
Het festival staat gepland voor 29 augustus en is een van de grootste evenementen van de feestmaanden op Ibiza. Faithless en Roger Sanchez voeren de line up aan.

De beslissing hierover valt deze week.

Bedrijf haalt giftige garnalen terug

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De firma Mooijer-Volendam bv haalt 31 ton garnalen terug. In de diertjes is het antibioticum chloramphenicol gevonden, dat volgens de Keuringdienst van Waren kankerverwekkend is. De firma zelf ontkent echter dat het innemen van de stof kanker kan veroorzaken.

Het gaat om diepgevroren, rauwe, Chinese garnalen van het merk Asian Pearl frozen shrimps. Ze zijn verspreid in zakjes van één kilo, waarop een houdbaarheidsdatum staat van 10 oktober 2001 of 10 november 2002. De garnalen werden verkocht in verschillende Aziatische toko's.

De Duitse Keuringsdienst van Waren vond het antibioticum en sloeg alarm. De garnalen zijn voornamelijk in Nederland verspreid. Maar er zijn ook grote hoeveelheden naar Duitsland geëxporteerd en in mindere mate naar Oostenrijk en Zweden.

Cola vervuilt evenveel als km autorijden

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) willen een quotum voor de uitstoot van kooldioxide. Elke Nederlander zou een bepaalde hoeveelheid uit mogen stoten. Het quotum mag naar eigen inzicht besteed worden, maar mag ook verkocht worden. De maatregel heeft als doel dat bedrijven en burgers zuiniger om moeten springen met energie.

Al na zes kilometer op de snelweg heeft de automobilist een kilo CO 2 de lucht in geslingerd. Deze vervuiling kost momenteel geen extra geld. Maar als Nederlanders voor deze uitstoot moeten betalen, zijn ze per kilo kooldioxide grofweg zes cent kwijt. De prijs komt daarmee op één cent per gereden kilometer.

Om een beeld te krijgen van de uitstoot per product, die in veel gevallen onzichtbaar is, kunnen we eens kijken naar een fles cola. Het drinken van een fles cola vervuilt het milieu bijvoorbeeld evenveel als het rijden van een kilometer in de auto. Bij de productie en het transport naar de winkel vliegt er gemiddeld namelijk 177 gram CO 2 de lucht in. Een doorsnee huishouden verstookt jaarlijks weer zo'n vijfduizend kilo aan gas en energie, evenveel als 28 duizend colaflessen of evenveel autokilometers.

Problemen zijn er echter nog genoeg. Zo is er nog geen vaste prijs voor CO2, is het lastig om elke Nederlander een quotum te geven, door de administratie die dit allemaal meebrengt en moet voor het slagen wel elk land meedoen. Het quotum is er dus nog lang niet.

Studentenkamer in ruil voor reis naar Ibiza

Kamerverhuurders in Groningen hebben dit jaar in minstens twee gevallen een reis naar een zonnige bestemming gevraagd als beloning voor een kamer. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is dit een logisch maar ontoelaatbaar gevolg van de steeds krapper wordende kamermarkt.

Er worden wel vaker enorme bedragen gevraagd in ruil voor een studentenkamer, maar nog niet eerder moest er een reis naar Ibiza voor geregeld worden. Volgens een Groningse advocaat huurrecht zou een huurder voor de rechter onder deze vorm van betaling uit kunnen komen. "De verhuurder maakt in zo'n geval misbruik van de omstandigheden", meent de strafpleiter.

De LSVb presenteert vrijdag een uitgebreide inventarisatie van de krapte op de kamermarkt in de grote studentensteden. Volgens de vakbond wordt er veel te weinig gedaan aan de problemen.

Vrouwen beleggen beter op de beurs

Vrouwen zijn betere beleggers dan mannen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Het beleggingsresultaat van vrouwen zou gemiddeld 1,4 procent hoger liggen dan dat van mannen. Volgens de onderzoekers beleggen vrouwen meer in veilige aandelen.

Het aantal vrouwelijke beleggers verdubbelde de afgelopen 15 jaar in de VS. Maar ook in de rest van de wereld speculeren vrouwen meer en meer op de beurs. De oorzaak hiervan wordt gezocht in het groeien van de vrouwelijke beroepsbevolking en het feit dat ze zich net als mannen realiseren dat ze niet meer alleen op een pensioen kunnen vertrouwen voor de oudedagvoorziening.

Met dank aan DaFunLOvincriminal voor dit artikel!

Roken naast de zandbak verboden

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rokers in de Amerikaanse staat Californië mogen binnenkort niet meer een sigaretje opsteken in de buurt van kinderspeelplaatsen en zandbakken. Een wet met die strekking gaat op 1 januari 2002 in. Volgens Overtreders rekenen op een boete van zo'n 250 gulden.

De regeling is bedoeld om kinderen te vrijwaren van de gevaren van passief meeroken. In Californië is roken is onder meer restaurants, kroegen en openbare gebouwen al langer verboden.

Scholieren willen aardbeving veroorzaken

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Honderdduizenden Britse scholieren gaan volgende maand proberen een aardbeving te veroorzaken. De kids zullen op een afgesproken tijdstip tegelijkertijd gaan springen, om daarmee een flinke beving op de schaal van Richter te veroorzaken.

Volgens de organisatie doen er al zeker 3.500 scholen mee en zullen er naar verwachting nog vele volgen. Op 7 september om 10.00 uur gaan de honderdduizenden deelnemende scholieren springen. Seismologen van het British Geological Survey in Edinburgh zullen de trilling meten.

Het resultaat zou het Guiness Book of Records moeten halen, onder het record getiteld 'de grootste simultaansprong in de geschiedenis'.

In november 1995 veroorzaakten 20.000 fans van de Britse rockgroep Oasis tijdens een optreden van de band in Londen met hun gespring een aardbeving.

Internetbankje ideaal voor gratis bellen

Het eerste interactieve parkbankje in de Britse plaats Bury St. Edmunds is een ideaal punt om gratis een telefoontje naar het buitenland te plegen. Daar kwamen twee Britse tieners achter toen ze een gewone telefoon op de internetaansluiting inplugden.

De plaats in het graafschap Suffolk won de interactieve bank bij een wedstrijd van de Britse tak van Microsofts onderzoeksafdeling MSN. Sinds maandag kan iedere voorbijganger zijn laptop bij het bankje inpluggen om te internetten.

De tieners besloten na diverse internationale telefoontjes Bill Gates, de grote baas van Microsoft, te bellen om hem te zeggen hoe gemakkelijk zij het bankje konden kraken. Toen zijn secretaresse hen meldde dat hij onbereikbaar was, schakelden ze maar de plaatselijke verantwoordelijken in.

Moeder Eminem komt bedrogen uit

Een tijdje geleden daagde Debbie Mathers, moeder van Marshall 'Eminem' Mathers, haar omstreden zoon voor de rechter. Ze eiste ruim twintig miljoen gulden omdat de rapper haar in enkele van zijn songs ernstig had beledigd.

De rechter gaf haar begin dit jaar gelijk, maar kende haar slechts 50.000 gulden schadevergoeding toe. Nu blijkt echter dat ze daar nog maar 3.000 gulden van overhoudt, omdat ze het overige deel kwijt is aan haar advocaat. Mevrouw Mathers voelt zich naar eigen zeggen bedrogen.

Brutale meid wordt link

Brutale Meid Jennnifer de Jong keert terug als tv-presentatrice. De 25-jarige Jennifer gaat weer naar de commerciële zender SBS 6, om zich te storten op het nieuwe programma 'Link'.

Link is een real life soap waarin de vraag 'Wie hoort bij wie?' centraal staat. Vijf koppels in de leeftijd van 18 tot 25 jaar worden in een groep gezet. Allen moeten proberen te verbergen wie hun partner is. Dan moeten de kandidaten van elkaar proberen te raden wie met wie een koppel vormt. De hoofdprijs is 25.000 gulden. Het nieuwe programma zal elke werkdag worden uitgezonden.

Jennifer de Jong werd bekend van haar rol in de jeugdserie 'Fort Alpha'. Daarna ging ze met haar 'Fort Alpha'-collega Tatum Dagelet het populaire 'Brutale Meiden' presenteren.

Whitney redt Bobby

Zangeres Whitney Houston heeft het leven van haar man Bobby Brown gered toen deze werd bevangen door de hitte. Bobby was al dagen aan het werk in een hete studio, die naast hun huis in New Jersey is gebouwd. Toen Brown weer naar buiten kwam, werd hij duizelig en stortte hij in. Whitney Houston was zo alert om direct het ziekenhuis te bellen.

In The New York Post meldt woordvoerster Nancy Seltzer: 'Volgens de politie kregen ze om 3 uur 's nachts een telefoontje dat een man een beroerte had gehad en hulp nodig had. Whitney deed wat elke echtgenote zou hebben gedaan en begeleidde haar man naar het ziekenhuis. Brown bracht anderhalf uur door op de eerste hulp. Hij had letterlijk drie of vier dagen aan één stuk doorgewerkt aan zijn nieuwe album. Hij had de smaak te pakken en was niet bestand tegen de vreselijke hitte.'

Baby Spice verkoopt slecht

Met de solocarriere van Emma Bunton, beter bekend onder de naam Baby Spice, wil het nog niet echt vlotten. Haar debuutalbum voldoet niet aan de verwachtingen. Volgens het Engelse dagblad de Daily Mail zijn van het album A Girl Like Me maar zo'n 40.000 exemplaren verkocht. De plaat is al in april uitgebracht.

De verkoopcijfers staan in schril contrast met de solo-probeerselen van collega Mel C. Van haar Northern Star zijn er zo'n 2,5 miljoen over de toonbank gegaan. De Spice Girls hebben in totaal wereldwijd zo'n 40 miljoen platen verkocht.

Een woordvoerder voor Baby Spice liet weten dat het 'soms wel drie of vier maanden duurt voordat een album echt gaat verkopen. Daar kunnen zelfs drie of vier hitsingles aan vooraf gaan.'

Wie koopt er nog een computer?

De computermarkt lijkt verzadigd. PC's worden steeds later vervangen. Het gevolg is dat de voorraden toenemen en alom malaise heerst.

Computers waren nog nooit zo goedkoop als nu. Toch blieft de consument geen nieuwe pc want hij heeft er al een. En wie wacht kan over een paar maanden nóg goedkoper een nieuwe thuiscomputer aanschaffen. De vraag is of dat de geplaagde producenten helpt Voor het eerst in zestien jaar is sprake van afnemende vraag naar nieuwe pc's. In de maanden april tot en met juni werden liefst vijftien procent minder pc's verkocht ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tot dik een jaar geleden was de toekomst voor pc- maar ook de chipindustrie met goud geschreven. Maar nu kampt menig bedrijf met prijsverval, onverkoopbare voorraden en veel te veel productiecapaciteit. "Het is heel triest gesteld", zegt analist B. Siebrand van SNS Securities. Sommige chipmakers produceren nog maar 35 tot 40 procent van wat ze kunnen terwijl ze vorig jaar op 100 procent zaten. De productieverlaging is/was nodig om voorraden ter waarde van miljarden guldens weg te werken. Maar die voorraden slinken niet.

Wap
Wat precies de oorzaak is van de ingestorte markt kan niemand precies vertellen. Dat iedereen zo'n beetje een computer heeft speelt zeker mee, maar er is meer aan de hand. Siebrand wijst erop dat de malaise begon na de mislukte poging om van internet via de mobiele telefoon (wap) een hype te maken. Consumenten die een nieuwe telefoon kochten, voelen zich achteraf bedrogen. De reclames voor de wap-telefoontjes bleken iets heel anders dan de werkelijkheid voor te spiegelen. Wap was traag en je kan er eigenlijk niets mee.

Habbekrats
Menig consument voelt zich bekocht en koopt niet meer, ook al zijn computers figuurlijk voor een habbekrats te koop. Chips, geheugen, schermen alle afzonderlijke delen zijn flink in prijs gedaald. Het einde van deze prijsdalingen is nog niet in zicht. In de Verenigde Staten is computerverkoper Dell aan een heuse prijzenoorlog begonnen die nog niet de Atlantische Oceaan is overgewaaid naar Europa. Die 'oorlog' kan ook in Europa ontstaan als aan het einde van de maand Intel zich in de strijd waagt met een echte prijsbom. Tenminste zo gaat het gerucht verspreid door meestal goed ingelichte analisten van Lehman Brothers. Intel, 's werelds grootste producent van processors (het belangrijkste onderdeel in de computer dat alle andere onderdelen aan stuurt), wil de prijzen met de helft verlagen. De vraag is of de prijzenslag wat oplost. Bijna ieder huishouden heeft al één of meerdere computers in huis heeft. Wellicht leidt de introductie van het nieuwe windows-besturingssysteem Windows XP met Pentium 4 tot een opleving. Alle noviteiten van de afgelopen jaren hebben verhoudingsgewijs weinig impulsen opgeleverd.
Nieuwe producten
SNS-analist Siebrand kijkt uit naar nieuwe producten. De setop-box waarmee de consument via de televisie kan internetten is een goed voorbeeld net zoals de digitale camera. Siebrand verwacht ook veel van draadloze versies van apparaten die nu al in huis te vinden zijn. Maar voordat de consument de portemonnee echt weer trekt voor high-tech apparatuur gaan er nog wel een paar jaar overheen. Die periode kan volgens Siebrand nog wel wat verkort worden door nieuwe apparaten meteen goedkoop te maken.

Pinnen gaat geld kosten

De Nederlandse banken overwegen na de invoering van de euro kosten in rekening te brengen voor alle pinpas-transacties en overboekingen. Dit is een gevolg van een richtlijn van de Europese Commissie, die banken verplicht om buitenlandse transacties tegen hetzelfde tarief aan te bieden als binnenlandse betalingen.

In Nederland zijn pin-betalingen en overboekingen voor de klant gratis. De kosten die de banken maken voor het betalingsverkeer, verrekenen ze met andere diensten. Zo wordt onder meer geen rente vergoed op bedragen die op een bankrekening van de klant staan.

Voor buitenlandse pin-transacties en overboekingen brengen de Nederlandse banken nu wel kosten in rekening. Dat mag niet meer, als het voorstel van Europees commissaris voor interne markt, F. Bolkestein, wordt overgenomen.

Een bank die niets in rekening brengt voor pinnen in Nederland, mag dat van Bolkestein ook niet doen voor pin-transacties binnen Europa.

"Het plan van de Europese Commissie kan gevolgen hebben voor de prijzen die banken aan hun particuliere klanten in rekening brengen", zegt directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Hóe banken die kosten gaan doorberekenen, weet ik niet."

Het in rekening brengen van kosten voor het betalingsverkeer ligt gevoelig bij de Nederlandse banken. "Dit is een heikel dossier", zegt een bankier, die anoniem wil blijven. "Bolkestein dwingt ons een richting uit die we eerder hebben verlaten." Begin jaren negentig mislukten pogingen van de Nederlandse banken om een vergoeding voor het betalingsverkeer in te voeren. Woordvoerders van ABN Amro, ING en de Rabobank geven geen commentaar en verwijzen naar de brancheverening NVB.

NVB-directeur Blocks stelt dat de consument de dupe wordt van het feit dat het betalingsverkeer in Nederland efficiënt en goedkoop is. "De kosten die Nederlandse banken rekenen voor buitenlandse transacties zijn aanzienlijk lager dan in de rest van Europa."

Volgens Blocks zijn er verschillende manieren waarop banken de kosten kunnen doorberekenen. Een bank kan verschillende pakketten gaan aanbieden voor het betalingsverkeer. Een gratis basispakket, dat alleen voor binnenlandse transacties geldt, en een pluspakket met een vaste prijs waarmee het mogelijk is om in het buitenland te pinnen en geld naar het buitenland over te maken. "Wat het precies wordt, zal iedere bank individueel moeten bepalen."

Het voorstel van Bolkestein wordt eind september behandeld door de Europese ministers van Financiën. Daarna wordt het aan het Europees Parlement voorgelegd.

Als het voorstel het haalt, wordt de regeling voor pin-transacties al op 1 januari 2002 van kracht. Een jaar later gaat de regeling dan ook gelden voor overboekingen.

Miljoen voor gouden tip in diamantenzaak

Gassan Diamonds uit Amsterdam looft een superbeloning van één miljoen gulden uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van Dennis P. en de vondst van de honderden gestolen diamanten. De 25-jarige P. was werknemer van Gassan en roofde zaterdagavond de hele voorraad diamanten, met een handelswaarde van twintig miljoen gulden, van het bedrijf weg.

De politie heeft vijf rechercheurs op de zaak gezet. "Veel meer mensen inzetten heeft geen zin," zegt woordvoerder Cees Rameau. "We hebben echt geen flauw idee waar de verdachte zich bevindt en waar we moeten zoeken. Hij staat nu internationaal als gezocht geregistreerd."

P. woonde bij zijn ouders in een keurige woonwijk in Zwolle. Daar is hij niet meer gesignaleerd. "We denken ook dat we voorlopig niets meer van hem horen," laat zijn zeer ontdane moeder weten.

Voordat Dennis P. in april dit jaar aan de slag ging bij Gassan was hij kok voor de Verenigde Naties in Bosnië. Nadat hij was teruggekeerd startte hij zijn eigen bedrijfje, Euro Diamonds, in de Zwolse Spoelstraat. Daar huurde hij op 5 januari 1999 een ruimte in het pand van EHBO Regio Zwolle. De zaken verliepen echter niet florissant en P. verkocht volgens zijn curator, mr. A.J.D. Bekius, één of twee van zijn diamanten.

Op 31 augustus 1999 werd Euro Diamonds failliet verklaard. Maar niet voordat P. zonder toestemming enkele diamanten had doorverkocht die hij in bruikleen had. Dat geld gebruikte hij vooral om zijn eigen salaris te betalen. Eén gedupeerde diamantair deed aangifte bij de politie. Twee anderen namen een advocaat in de arm.

Volgens een medewerker van de EHBO-post was P. "een gladde jongen." "Hij had de diamanten in zijn portefeuille zitten en liet die vaak open en bloot zien." De verdachte liet een berg schulden achter omdat hij voor zijn bedrijfje enorme kosten had gemaakt door onder meer veelvuldig te adverteren. Meer dan twintig schuldeisers wachtten in totaal op een bedrag van 168.163 gulden.

Gescreend
P. was door Gassan uitvoerig gescreend. "Wij wisten wel van zijn problemen met zijn bedrijfje," zegt directeur Benno Leeser. "Maar hij had de kennis, kwam betrouwbaar over en bovendien verdient iemand van 25 jaar een tweede kans."

Of Dennis P. echt rijk wordt van de verkoop van de gestolen diamanten is de vraag. Duidelijk is dat hij in Europa moeilijk een afzetmarkt zal vinden. "Of hij moet ze per stuk verkopen. Als hij dat doet hopen we nog iets van de buit terug te zien", zegt Leeser. "Ik denk daarom dat hij de wijk neemt naar Rusland of Zuid-Amerika. Daar is het eenvoudiger en kunnen ook hele partijen diamanten worden verkocht." Ook zijn diamanten in dergelijke landen een gewoon betaalmiddel.

De handelsvoorraad die bij Gassan Diamonds verdween stond niet geregistreerd. Maar in het Europese diamantairswereldje is snel bekend als een vreemde zich plotseling met een grote voorraad stenen meldt.

Ook wordt niet uitgesloten dat Dennis P., die volgens Leeser is te zien op bewakingsvideo's, connecties onderhield met de onderwereld en dat de stenen via deze weg een nieuwe eigenaar vinden.

Zie ook: Diamantroof van 20 miljoen

Palestijnen danken God voor aanslag

Harde marsmuziek onderbreekt het gesprek in het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila in Libanon. "Zet de televisie aan, er is een aanslag in Israël gepleegd", zegt gastheer Khaled Hussien.

Op vijf Arabische kanalen is vervolgens het drama te zien. Sommige zenders nemen de uitzending van de Israëlische tv integraal over, compleet met de telefoonnummers van de informatie- en hulpdiensten. In stilte kijkt de 31-jarige Hussien met zijn vrouw en drie kleine kinderen naar de beelden van in bloed gedrenkte slachtoffers van de aanslag door een Palestijnse zelfmoordenaar.

Gevraagd naar zijn mening zegt Hussien de aanslag in Jeruzalem goed te keuren. "Het kan niet zo zijn dat alleen de Palestijnen het slachtoffer worden", zegt hij.

Over slachtoffers heeft iedereen wel een verhaal in dit kamp, dat samen met de zusterwijk Sabra in september 1982 door de door Israël gesteunde Libanese christelijke milities werd overvallen waarna een orgie van geweld plaatsvond. De schattingen van het aantal doden lopen uiteen van 800 tot meer dan 2000.

Na de muziek volgen de geweersalvo's. Er wordt driftig in de lucht geschoten. De sfeer buiten is heel wat minder ingetogen dan binnen bij het gezin Hussien. "Bewaar je kogels voor de Israëli's", schreeuwt een in zwart gewaad geklede vrouw. Ze zegt "God te danken voor de Palestijnse aanslag. Oog om oog, tand om tand. Ik huil al 53 jaar om mijn huis dat Israël me heeft ontnomen."

Iets verderop loopt een groepje opgeschoten jongens, zingend en trommelend door de even nauwe als armoedige straatjes van het tot een rommelige stadswijk uitgegroeide kamp. Kinderen rapen de hulzen op afkomstig uit de automatische geweren van de mannen die vanaf de balkons maar blijven knallen.

Een oude vrouw die zegt in het bloedbad in 1982 zeven familieleden te hebben verloren, valt bijna om als ze woedend met haar stok zwaait. "Als Sharon voor me zou staan, zou ik hem hiermee doodslaan", schreeuwt ze.

Zelfrijdende koffer

Voor de vele toeristen die deze vakantiedagen met zware koffers lopen te sjouwen, is er goed nieuws. De Engelse uitvinder Sarteep Kader heeft een koffer ontwikkeld die automatisch achter zijn eigenaar aanrijdt.

De koffer heeft aan de voorkant een sensor. Die zendt infrarode signalen door naar een door de bagage-eigenaar gedragen zendertje. Net als bij een afstandsbediening van bijvoorbeeld de televisie. Vervolgens wordt de elektromotor zo aangestuurd dat de koffer de zender op korte afstand blijft volgen. Doordat de afstand tussen koffer en eigenaar klein blijft, wordt diefstal voorkomen.

Er kunnen meerdere mensen tegelijkertijd met een koffer achter zich aan lopen zonder dat de signalen elkaar verstoren en mensen de verkeerde koffer achter zich aan krijgen.

Volgens de uitvinder is het systeem met name handig voor oudere reizigers en families met kinderen. Het is nog niet bekend wanneer de zelfrijdende koffer op de markt komt.

5 jaar voor HIV besmette jongensverkrachter

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag een met HIV besmette man uit Leeuwarden veroordeeld tot 5 jaar cel wegens poging tot doodslag. De 50-jarige A.A. verkrachtte jonge jongens terwijl hij wist dat hij drager was van het HIV-virus, dat aids kan veroorzaken.

De straf is conform de eis van de advocaat-generaal. Inmiddels is uit testen gebleken dat de twee slachtoffers, die toentertijd veertien en zestien jaar waren, niet besmet zijn geraakt met het virus.

homobabbelbox
Via een homobabbelbox kwam de Leeuwarder in contact met een man uit Wieringen. De Wieringer bood de jongens aan voor seks. De mannen maakte een afspraak en bij A. thuis werden de slachtoffers door de twee mannen verkracht. Terwijl de Leeuwarder wist dat hij drager was van het HIV-virus had hij onbeschermd seksueel contact met de slachtoffers.

maatschappelijk volstrekt ontoelaatbaar
Volgens het hof is het handelen van A.A. maatschappelijk volstrekt ontoelaatbaar en heeft hij de slachtoffers ernstige schade aan de lichamelijke en psychische ontwikkeling toegebracht. Volgens het hof is dit zo ernstig dat de man een langdurige celstraf verdiend.

De man uit Wieringen werd eerder door de rechtbank tot acht jaar cel veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen en het verkrachten van minderjarige jongens. Het hoger beroep in deze zaak wordt in oktober door het hof behandeld.

Eerste virus in PDF-bestanden

Voor het eerst is een virus gevonden dat zich via Adobe's PDF-bestanden verspreid. Het virus kan alleen worden geactiveerd met het Adobe Acrobat-programma, waarmee PDF-bestanden worden aangemaakt. Het bekijken van de bestanden met de Acrobat Reader brengt geen risico met zich mee.

Het virus, 'Peachy' genaamd, werd deze week ontdekt door het anti-virus bedrijf Mcafee. Het maakt gebruik van de mogelijkheid in PDF om attachments met een PDF-bestand mee te sturen. Naar nu blijkt kan in dat deel een virus worden gestopt. PDF-bestanden worden in het algemeen als veilig beschouwd.

Weer dode door meningokokbesmetting

De meningokokbacterie heeft in West-Brabant een derde dodelijk slachtoffer geëist. In het Amphiaziekenhuis in Breda is woensdag een 23-jarige inwoonster van Etten-Leur overleden aan bloedvergiftiging. De GGD West-Brabant heeft dat bekendgemaakt. De vrouw was op 2 augustus opgenomen. Deze week is duidelijk geworden dat zij besmet was met de meningokok van het C-type.

Het bij de vrouw aangetroffen variant type was een andere dan die waaraan vorige week twee kinderen van elf jaar uit Zevenbergen zijn overleden. Tot nu toe zijn zes inwoners van West-Brabant met de ziekteverschijnselen opgenomen. Een van hen, een kind uit Zevenbergen, is intussen weer thuis. Woensdag overleed een meisje uit Leeuwarden als gevolg van een meningokokbesmetting van het B-type.

Het vaccin tegen meningokokken is in Nederland nauwelijks verkijgbaar. In België is het middel bij elke apotheker te koop. Belgie heeft zelfs al besloten tot massale vaccinatie van jonge kinderen tegen de C-variant van de bacterie. Voor de B-variant bestaat geen vaccin. De GGD wil daarom alle kinderen in Zevenbergen en Klundert vaccineren. De rest van Nederland krijgt geen prik.

Ongeruste ouders kunnen met hun kind naar een Belgische huisarts om een recept te halen, bevestigde donderdag een woordvoerster van Kind en Gezin, de organisatie achter de Belgische consultatiebureaus. Het vaccin kan vervolgens bij een Belgische apotheker worden aangeschaft. Het zijn drie doses van 1673 frank (91,40 gulden) per stuk.

15 doden bij bomexplosie in Jeruzalem

In het centrum van Jeruzalem is donderdag rond lunchtijd een zware bom ontploft. Er vielen zeker 15 doden, waaronder 6 kinderen, en 90 anderen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door de radicale organisaties Jihad en Hamas.

De explosie deed zich tijdens lunchtijd voor in een pizzeria in de Jaffastraat, een drukke winkelstraat in hartje stad. De bom, die op het lichaam van de dader zat, veroorzaakte een explosie die zo krachtig was dat er van het restaurant weinig meer over was.

De Palestijnse groepering Islamitische Jihad eiste in eerste instantie de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Donderdagavond claimde ook de islamitische beweging Hamas de aansprakelijkheid voor de aanslag.

Vergeldingsacties
Kort na de aanslag had Benjamin Ben-Elieser, de Israëlische minister van Defensie, een ontmoeting met leidinggevende generaals om over vergeldingsacties te beraadslagen. Een woordvoerder van de regering verklaarde dat Israël "adequaat en proportioneel" zal reageren. Uit angst voor luchtaanvallen liet de Palestijnse Autoriteit in de middag alle openbare gebouwen ontruimen.

Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, zei de aanslag te verafschuwen. Tegelijkertijd riep hij de inwoners van de stad op niet in paniek te raken. Dit kon echter niet voorkomen dat de politie groot alarm sloeg toen op het centrale busstation van de stad één van de voertuigen een klapband kreeg.

Staakt-het-vuren
De Palestijnse leider Arafat veroordeelt de aanslag. Hij verklaarde zelfs "alle acties tegen burgers'' af te wijzen. De Palestijnse leider riep de Israëlische regering op om onmiddelijk samen met de Palestijnen een nieuw staakt-het-vuren uit te roepen. Maar een Israëlische functionaris verklaarde onmiddeijk dat Arafats oproep alleen bedoeld was om een mogelijk Israëlische vergeldingsactie te blokkeren. "Als Arafat werkelijk een wapenstilstand had gewild, had hij de terroristen van Jihad en Hamas een halt toegeroepen'', aldus de functionaris.
De Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, Nederland en verscheidene andere landen hebben de aanslag scherp veroordeeld. De Amerikaanse president Bush eist dat de Palestijnse leider Arafat de personen laat arresteren die medeverantwoordelijk zijn geweest voor de zelfmoordaanslag donderdag in Jeruzalem. Arafat zou bovendien 'direct in actie' moeten komen om soortgelijke 'vreselijke' aanslagen in de toekomst te voorkomen.

UPDATE Bij de aanslag donderdagmiddag in Jeruzalem zijn vijf Nederlanders om het leven gekomen. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om een gezin dat in Israël woont.

De ouders en drie kinderen kwamen om. Twee andere kinderen zijn volgens het ministerie gewond geraakt, maar verkeren niet in levensgevaar.

De explosie deed zich tijdens luchtijd voor in een pizzeria in de Jaffastraat in het centrum van Jeruzalem. In totaal kwamen 15 mensen om en 90 anderen raakten gewond.

Zowel de Palestijnse groepering Islamitische Jihad als Hamas eisten de aanslag op.

Duitse vissers door knalapparaat beschoten

Twee vissers uit het Duitse Stapelmorer Heide zijn dinsdagavond hals over kop gevlucht, nadat ze volgens zeggen werden beschoten bij het viswater in de buurt van de A7 bij Nieuweschans. Aanvankelijk dachten ze dat het om eendenjagers ging, maar toen de schoten naar hun idee van te dichtbij werden afgevuurd, zetten ze het op een lopen waarbij ze hun hengels en overig vistuig moesten achterlaten.

Nadat de politie was gewaarschuwd werd met twee surveillance-eenheden een onderzoek ingesteld. Al snel ontdekten de agenten de werkelijke oorzaak. Op de aangewezen plek werd een knalapparaat ontdekt dat kennelijk vanaf een bepaald tijdstip in werking trad.

Burgemeester wil 'wet-T-shirt games' verbieden

Burgemeester Fons Tans van de Limburgse gemeente Arcen en Velden heeft geprobeerd in Arcen een wet-T-shirt- en een boxershortwedstrijd te verbieden. Dat is hem niet gelukt. Tans hoopt via een gesprek met Arcense horecaondernemers dat het dorp voortaan verschoond blijft van "dit soort aanstootgevende activiteiten'.

Vrouwen die hun borsten in doorweekte T-shirts tonen, horen niet in Arcen. Net zomin als mannen die zichzelf enkel in een boxershort tentoonstellen. Dat is tenminste de mening van burgemeester Fons Tans van Arcen en Velden, die met pijn in het hart moest toestaan dat er de afgelopen tijd in zijn dorp zowel een "smakeloze' wet-T-shirtwedstrijd als een "aanstootgevende' boxershortwedstrijd was.
De mannen in boxershorts waren gisteravond in café Harmonie aan de Maasstraat te bewonderen. De natte T-shirts precies twee weken eerder. "Ik heb geprobeerd een juridische grond te vinden om deze aanstootgevende wedstrijden te verbieden. Maar helaas, dat lukte me niet', zegt Tans met enige spijt in zijn stem. "Ik ben daarom persoonlijk naar de café-eigenaar gestapt om te zeggen dat we in Arcen niet gediend zijn van dit soort activiteiten.'

Als het aan Tans had gelegen, waren deze "risicovolle activiteiten' nooit in het centrum van Arcen te zien geweest. "Ik vind dit heel erg op het randje. Bijzonder smakeloos. Je weet niet wat je losmaakt. Ik ga binnenkort dan ook met de plaatselijk horeca praten om dit soort dingen te voorkomen. Zoiets kan escaleren, omdat deze zaken bepaalde reacties zouden kunnen uitlokken. Zeker als er veel bier bij gedronken wordt.

Muizen steeds vaker gedood met lijmplankje

Het lijmplankje rukt op bij de bestrijding van muizen in de binnenstad van Utrecht. Een hoogst omstreden methode, zegt K.M. van der Winden van Rentokil-ongediertebestrijding: “Omdat het dierenkwelling is.”

Muizen blijven aan een plank met lijm plakken en wachten daar, vaak jankend, op hun dood. “Alleen toelaatbaar als de plankjes regelmatig worden gecontroleerd en de dieren uit hun lijden worden verlost,” vindt Van der Winden.

Hij adviseert bestrijding van de muizen door gif in combinatie met een goede hygiëne zoals het schoonhouden van een winkel en het opslaan van voedsel zodat muizen geen kans krijgen.

Maar steeds meer winkeliers en horecaondernemers kiezen voor de plank met lijm. Een restauranthouder in de binnenstad maakt er al enige tijd gebruik van: “Het werkt veel beter dan die doosjes die ze van de ongediertebestrijding neerzetten. Daar lopen die muizen gewoon langs.”

De Dierenbescherming is fel tegen de lijmplankjes: “Het is wel een heel gemakkelijke weg om het probleem op te lossen,” zegt woordvoerdster W. Bodewitz. Om onnodig dierenleed te voorkomen moet meer worden schoongemaakt, vindt de Dierenbescherming. “Maar met zoveel winkelend publiek is vervuiling lastig te vermijden,” geeft Bodewitz toe. Volgens haar is de minst wrede manier om knaagdiertjes te doden een gif dat interne bloedingen tot gevolg heeft. “De diertjes gaan dan het snelst dood.”

.Info domeinnamen nu al gekaapt

Het .info-domein wordt op 19 september actief. Maar nu al blijkt dat veel commercieel interessante domeinnamen zoals business.info, science.info of newyork.info al bezet zijn. Het bedrijf Afilias die de .info-domeinen verkoopt heeft beloofd binnenkort de zaak te bekijken en besluit waarschijnlijk volgende week of het de registratieprocedure zal veranderen.

Afilias startte twee weken geleden met de voorregistratie waarbij bedrijven .info-domeinnamen kunnen reserveren. Coca Cola heeft bijvoorbeeld de domeinen coke.info en cocacola.info laten vastleggen. Maar de domeinen sports.info, money.info, finance.info, wallstreet.info en business.info zijn gereserveerd voor het Londense bedrijf World Information Services. Het bedrijf wilde geen commentaar geven bij de registraties. Zo is een bedrijf in Salt Lake City er al vandoor met het domein sex.info.

De woede van de internetters is vooral gericht op die domeineigenaren die geen direct verband hebben met de domeinnaam die ze hebben gekocht. Ze willen het vaak gewoon voor veel meer geld doorverkopen.
Internetdeskundigen denken dat tegen de tijd dat het .info-domein ook door particulieren vastgelegd kan worden, er niet veel interessante namen meer over zijn.

Grote AIDS besmetting in China

In de Centraal-Chinese provincie Henan is 65 procent van de bevolking besmet met het AIDS-virus. De bevolking is besmet geraakt door het afstaan van bloed. De Chinese overheid ontkende jarenlang de problematiek, maar geeft nu toen met een grootschalige crisis te maken te hebben.

De Communistische Partij zegt gezondheidsdeskundigen, inclusief de onderminister van het ministerie van Volksgezondheid, naar de provincie gestuurd te hebben. In het dorp Wenlou, dat het zwaarst getroffen is, zou een speciale kliniek zijn opgezet om 24 uur per dag patiënten op te vangen. Ook wordt er een grootscheepse publiciteitscampagne opgezet, worden bloeddonoren gescreend en criminele bendes ('bloedhoofden') aangepakt.

Met het afstaan van bloed verdienen dorpsbewoners veertig yuan (ongeveer zeven gulden) per bezoek. Volgens dorpsbewoners is hun bloed afgetapt en verzameld in een grote container. Het resterende bloed is teruggepompt in hun lichamen. Daarbij zouden injectienaalden hergebruikt zijn en de apparatuur was niet steriel. Door deze onhygiënische methoden heeft het HIV-virus zich snel kunnen verspreiden onder de bevolking.

Vermoedelijk hebben ruim een half miljoen mensen in Centraal-China het HIV-virus opgelopen door het geven van bloed. Het Chinese ministerie van Volksgezondheid schat het aantal besmette personen op meer dan zeshonderdduizend. Dit aantal groeit met dertig procent per jaar. Eind maart waren er in China bijna 24 duizend personen overleden aan de gevolgen van AIDS. De Verenigde Naties voorspelt dat China in 2010 meer dan tien miljoen seropositieven en AIDS-patiënten telt als er geen actie wordt ondernomen.

Actie tegen konijnen in batterijkooien

De stichting Wakker Dier stapt naar de rechter om betere omstandigheden af te dwingen voor de miljoenen konijnen in Nederland die worden gehouden in batterijkooien.

Volgens de stichting worden de dieren in veel te kleine kooien vetgemest met als gevolg dat een kwart van de konijnen sterft voor de slachtleeftijd en dat voedsters (moederkonijnen) binnen een jaar worden afgevoerd met pootontstekingen, ademhalingsproblemen en vruchtbaarheidsstoornissen. Het overgrote deel van de dieren zit in draadgazen batterijkooien zonder stro. De hokken zijn volgens Wakker Dier zo krap dat de dieren niet languit kunnen liggen of rechtop kunnen staan.

Wakker Dier heeft de gemeenten Wijchen, Heusden en Sint Anthonis donderdag gemaand om de milieuvergunning voor konijnenhouders aan te scherpen, zodat de konijnen minder krap komen te zitten. Dit gebeurt via regels voor afvalstoffen, omdat er volgens Wakker Dier geen goede welzijnsregels zijn voor konijnen. Als de gemeenten niet binnen acht weken in actie komen, stapt Wakker Dier naar de Raad van State.

Wakker Dier verwijt het ministerie van Landbouw laksheid. Toenmalig minister van landbouw Van Aartsen zou al in 1997 hebben beloofd dat hij de regels voor de konijnenhouders strenger zou maken, zodat de leefomstandigheden voor de dieren zouden verbeteren.

Reactie

Volgens een woordvoerster werkt Landbouw hard aan een nieuwe welzijnsregeling, maar is het lastig om de wetenschappelijke onderbouwing rond te krijgen. Dit najaar komt het ministerie met een nota Dierenwelzijn waarin ook nieuwe regels voor konijnenhouders zullen staan.

De Nederlandse Organisatie van Konijnenhouders was niet bereikbaar voor commentaar.

Enquête van het COC gemanipuleerd

Homobelangenorganisatie COC zit met een opiniepeiling op de eigen website in zijn maag. In de enquîte wordt gevraagd of trouwambtenaren mogen weigeren een homohuwelijk te sluiten. Driekwart van de 2300 personen die hebben gereageerd vindt van wel.

Volgens een woordvoerder het COC is de stemming gemanipuleerd. ,,Tot het weekeinde reageerden ruim 600 mensen. Op dat moment wees driekwart weigerachtige trouwambtenaren af.'' De laatste dagen zijn er 1600 reacties bijgekomen. De stemverhouding is nu omgedraaid. ,,Het lijkt een georganiseerde actie van een bevolkingsgroep die vindt dat trouwambtenaren een homohuwelijk best mogen weigeren'', aldus de woordvoerder.

Het COC gaat niet uitzoeken waar de hausse aan nieuwe reacties vandaan komt. ,,We hebben besloten de enquête op onze website te beëindigen.''

Het COC inventariseert momenteel in heel Nederland welke ambtenaren van de burgelijke stand twee mensen van hetzelfde geslacht niet in de echt willen verbinden. De gemeente Leeuwarden wil om die reden het contract van een trouwambtenaar niet verlengen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.