Paul de Leeuw opent Uitmarkt 2001

Paul de Leeuw opent op vrijdag 24 augustus op het Museumplein in Amsterdam de Uitmarkt.

Dit evenement begon in 1978 als een vorm van vertier voor mensen die op het Leidseplein in Amsterdam in de rij stonden om kaartjes te kopen voor het culturele festival de Kunst-10-Daagse. Een aantal buitenoptredens en een kleine informatiemarkt bood hen wat afleiding.

Inmiddels is de Uitmarkt uitgegroeid tot de nationale opening van het culturele seizoen met gratis optredens van honderden artiesten. Paul de Leeuw opent het driedaagse evenement met een muzikaal programma waarin onder anderen rapper Brainpower, fado-zangeres Cristina Branco en de Travolta's schitteren.

Zingen

De Leeuw zingt zelf ook. Samen met Jenny Arean en Sanne Wallis de Vries brengt hij een lied uit de musical Foxtrot die na de Uitmarkt in Rotterdam in première gaat. Verder staan optredens van de cabaret- en muziekgroep NUHR, de New Cool Collective en videojockey Eboman op het programma. De vrijdag- en zaterdagavond worden met films op het Museumplein afgesloten.

In totaal bieden tot en met zondagavond zo'n driehonderd grotere en kleine optredens de bezoekers een voorproefje van wat theaters en concertzalen gaan brengen. Dit gebeurt op binnen- en buitenpodia op en om het Leidseplein en het Museumplein. Daarnaast is bij het Museumplein een boekenmarkt en staan daar stalletjes waar ruim 250 instellingen, theaters en impresariaten informatie bieden.