Meer bevoegheid voor bedrijfsartsen

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bedrijfsartsen moeten in de toekomst werknemers kunnen doorverwijzen naar de specialist of naar de geestelijke gezondheidszorg. Dat stellen minister Borst van Volksgezondheid en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken vrijdag voor in een brief aan de Tweede Kamer. Nu mogen alleen huisartsen patiënten doorsturen voor diagnose en behandeling.

Volgens Borst zal een formele verwijsfunctie recht doen aan de specifieke deskundigheid van bedrijfsartsen op het gebied van arbeid en gezondheid. "De bedrijfsarts kent de werkomstandigheden van de werknemers en zal daardoor oorzaak en gevolg van de klachten het beste in kaart kunnen brengen", aldus Borst.

De maatregel zal volgens de bewindslieden onnodig ziekteverzuim voorkomen, doordat zieke werknemers sneller, effectiever en doelmatiger kunnen worden begeleid en behandeld.

Wel stelt Borst als voorwaarde dat de betrokken beroepsgroepen (huisarts, bedrijfsarts en specialist) optimaal met elkaar samenwerken. Daartoe zijn inmiddels enkele samenwerkingsprojecten in gang gezet.

Verder komen er nog regionale samenwerkingsverbanden (RSV) en regionale expertisecentra (REC) die de aanpak van arbeidsrelevante aandoeningen moet verbeteren. Zij worden een aanvulling voor de vier landelijke kenniscentra. In oktober zullen in zes regio's de eerste van dit soort projecten beginnen.

De bewindslieden vinden het ook van groot belang dat bedrijfsartsen zich verder professioneel kunnen ontwikkelen. Ook huisartsen zouden hun kennis over arbeid en gezondheid moeten vergroten.