FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 juli 2001

ETA doodt politieman en raadslid

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zaterdag in de stad Leiza in Navarra bij de grens met Baskenland een conservatief lid van de gemeenteraad gedood met een autobom. In Tolosa stierf een politieman in burger door een schot van achteren in zijn hoofd.

José Javier Múgica Astibia was een van de twee gemeenteraadsleden van de Volksunie van Navarra (UPN), bondgenoot van de Volkspartij (PP) van de Spaanse premier Aznar. De vader van drie kinderen had een fotozaak. Nadat zijn auto vorig jaar in brand was gestoken, stond hij onder bescherming van de politie.

Aanslagen van de ETA hebben sinds 1968 aan ongeveer achthonderd mensen het leven gekost. Onder hen zijn diverse politici. Dit jaar hebben aanslagen van de ETA aan tien personen het leven gekost. De terreurbeweging beschouwt Navarra en een deel van het zuidwesten van Frankrijk als deel van Baskenland.

Britney Spears werkt aan nieuwe imago

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse tieneridool Britney Spears wil af van haar imago als rolmodel en wil iedereen laten zien dat zij volwassen wordt. De 19-jarige zangeres zei tegen de Television Critics' Association: "Ik word ouder, ik ben geen klein meisje meer".

Volgens de Britse internetnieuwsdienst Ananova komt het derde album van het tieneridool in november uit. Naar aanleiding daarvan geeft Britney een live-optreden op televisie, waarin ze wil laten zien wat ze kan. In die show zingt sw ster een duet met haar idool Cher met de Sonny & Cher hit: 'The beat goes on'. "Deze show zal een gebeurtenis zijn. Ik wil dat hij shockerend wordt en ik wil iets neerzetten wat mensen nog nooit eerder hebben gezien", aldus Britney.

Men vond 'r weinig verhullende outfit bij de Video Music Awards vorig jaar al shockerend. Wat kunnen we dan nu verwachten?

Chirac ontkent alle corruptiebeschuldigingen

Henzz + berney hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Jacques Chirac van Frankrijk heeft zaterdag tegengesproken dat hij op kosten van de gemeenschap luxe vakantiereizen heeft gemaakt. "De reizen waren legaal. Zij werden in rekening gebracht en uit mijn toelages betaald", zei de president in een televisie-interview ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag.

Chirac maakte de reizen tussen 1992 en 1995, toen hij burgemeester van Parijs was. De justitie onderzoekt of hij daarvoor smeergelden heeft aangewend of dat het geld ervoor uit een staatsfonds kwam. Enkele dagen geleden werd Chiracs dochter Claude in verband met de zaak verhoord.

Chirac zei dat hij niets te verbergen heeft. Hij keerde zich tegen de atmosfeer van "verdachtmakingen, geruchten en manipulaties", die naar zijn zeggen de democratie en de belangen van Frankrijk beschadigt.

Alcoholcontroles tijdens Vierdaagse.

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Nijmegen gaat tijdens de Vierdaagsefeesten intensieve alcoholcontroles houden onder automobilisten. De controles beginnen 's avonds en duren tot diep in de nacht. Op de diverse invalswegen van Nijmegen komen controleposten. De Nijmeegse politie krijgt bij de controles assistentie van het Korps Landelijke Politie Diensten.

In totaal zet de politie dagelijks 30 mensen in. De locaties van de controleposten variëren per dag, aldus de politie. Een speciaal promotieteam zal automobilisten nog eens wijzen op de gevaren van alcohol in het verkeer.

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen beginnen zaterdagmiddag en duren tot vrijdag 20 juli. Politie en gemeente verwachten komende week meer dan 1 miljoen mensen in de binnenstad. Op diverse plaatsen in het centrum zijn optredens van circa 80 muziekgroepen te zien.

Woedende man rijdt in op omstanders Tour

In Colmar is kort na afloop van de zevende rit in de Ronde van Frankrijk een automobilist met hoge snelheid in het publiek gereden. Daarbij zouden vier zwaargewonden zijn gevallen, onder wie twee agenten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Pas na 200 meter wisten agenten de man tot stoppen te dwingen. Hij zou, volgens verslaggevers ter plaatse, woedend zijn geweest, omdat hij door de dranghekken zijn weg niet kon vervolgen. De meeste wielrenners hadden op het moment van het incident het parkoers al verlaten.

Tour de France: Uitslag etappe 7

Voor de tweede maal deze week heeft Laurent Jalabert een etappe op zijn naam geschreven. De Fransman won op de voor de Fransen zo speciale 14e juli de lastige etappe van Strasbourg naar Colmar. Hij versloeg in de laatste kilometers in een kopgroep van vijf zijn medevluchters Voigt, Roux, Basso en Cuesta, omdat hij het grootste hart had in de laatste afdaling van de dag. De laatste vijf kilometer bleef de renner van de Deense CSC-World Online-ploeg de nieuwe gele-truidrager Jens Voigt, Cuesta en Roux een paar seconden voor. Basso moest na een valpartij iets afhaken en verloor anderhalve minuut op het viertal.

De interessante rit met een paar stevige cols werd voorgegaan door een minuut stilte uit respect voor de overledenen vanwege het noodweer in Straatsburg, niet al te lang geleden. Nadat er werd gestart lieten de Fransen zich snel van voren zien op quatorze juillet. Na een vlucht van drie renners (Brochard, Ivanov en Millar) probeerde landgenoot Michael Boogerd korte tijd zonder succes uit het peloton weg te demarreren. Door deze pogingen werd het drietal ingelopen en na verloop van tijd kozen Roux en Basso de aanval, al snel gevolgd door het drietal Voigt, Jalabert en Cuesta.

Diverse mensen moesten voor die tijd afhaken. Opmerkelijkste uitvaller was Christophe Rinero, die enkele jaren geleden nog 4e werd in de Tour. Ook landgenoot Steven de Jongh moest passen en stapte de bezemwagen in. Favoriet Lance Armstrong kreeg een aantal tegenslagen te verwerken, voornamelijk vanwege het wegvallen van knecht Vandevelde (VS).

In de laatste kilometers wist het vijftal het peloton zo'n vier minuten voor te blijven, en trok uiteindelijk Laurent Jalabert aan het langste eind, door zijn tweede etappe te winnen. Jens Voigt neemt de gele trui over van ploeggenoot Stuart O'Grady. Erik Zabel blijft in het groen, ondanks dat hij in het geheel vrijwel niet voorkwam. Ook Patrick Halgand mag zijn bolletjestrui morgen aantrekken, hoewel Laurent Jalabert tot op tien punten is genaderd.



1eJens Voigt ( Dui )29:51.29'
2eLaurent Jalabert ( Fra )+ 2.34'
3eStuart O'Grady ( Aus )+ 4.03'

1ePatrick Halgand ( Fra )60 punten
2eLaurent Jalabert ( Fra )50 punten
3eLaurent Brochard ( Fra )32 punten

1eErik Zabel (Dui)93 punten
2eStuart O' Grady ( Aus )90 punten
3eJaan Kirsipuu ( Est )72 punten


De route van vandaag

Desiree uit Big-Brother bijna gewurgd

Desiree Stegeman, ex deelneemster aan Big Brother 2, heeft er een handje van de verkeerde vrienden uit te kiezen. Voorafgaand aan Big-Brother-2 was haar huwelijk op de klippen gelopen nadat ze door haar man een gevangene in eigen huis was gemaakt. Vervolgens werd ze achtereenvolgens verliefd op Big Brothers Robin, Bart en Martin die echter geen van allen blijvertjes bleken te zijn. Uiteindelijk ging ze samenwonen met een nieuwe vriend, maar ook dat is nu op een fiasco uitgelopen, zo meldt de Story.

Vakantie

Desiree was met haar vriend Erdal (27), met wie ze al enige tijd samenwoont in haar flat in Someren, op vakantie gegaan naar zijn geboorteland Turkije. Voor de buitenwereld hadden de twee een fantastische relatie, maar de werkelijkheid bleek anders. De eerste week van de vakantie brachten de geliefden door in het huis van Erdal's ouders, daarna hadden ze voor twee weken een hotel geboekt. Daar vielen Desiree de schellen van de ogen. Ze ontdekte dat haar vriend vond dat ze moest zwijgen en alles moest accepteren wat hij eiste. Ze mocht buitenshuis uitsluitend in een lange broek en T-shirt gekleed zijn.

Bij het zwembad van het hotel mocht Desiree geen bikini dragen, dat moest een alles verhullend badpak zijn, terwijl andere vrouwelijke gasten topless liepen. Desiree werd tot grote ergenis van haar vriend ook nog eens herkend van televisie door Nederlandse vakantiegangers. Hij had liever dat ze in het vervolg de hele dag op de hotelkamer bleef zitten. Gevolg was dat de stemming tussen Desiree en Erdal steeds grimmiger werd, en zij aparte kamers besloten te nemen. Een paar dagen ging dat beter, tot Erdal Desiree in haar kamer opzocht en eiste dat zij zich weer bij hem voegde.

Slaag en wurgpoging

De spanningen escaleerden toen de gesprekken voor de zoveelste keer gingen over Jody, de van Big Brother bekende hond van Desiree. Erdal eiste van haar dat ze Jody weg zou doen: 'Het is ik of de hond,' zou hij gezegd hebben. Toen Desiree duidelijk maakte dat ze dan voor Jody zou kiezen, sloegen bij Erdal de stoppen door. Erdal sloeg Desiree waar hij haar kon raken. Toen ze begon te gillen hield hij zijn hand voor haar mond en kneep haar keel dicht. Een fatale afloop kon worden voorkomen door de door het gegil gealarmeerde hoteldirectie.

Intussen is Desiree weer bij haar ouders. Moeder Driesje Stegeman vertrouwde vrienden toe dat ze het al een beetje vreemd had gevonden dat de hond, sinds Erdal bij Desiree woont, doordeweeks steeds bij haar moest logeren. Ze zei dat ze voelde dat er iets niet goed zat. Het was immers niets voor Desiree om Jody elke dag alleen te laten. Behalve dan in uiterste noodzaak, zoals destijds toen ze in het Big Brother Huis zat.


Met dank aan MediaWatchers voor het artikel.

Veronica zoekt talent, maar waarvoor??

Twaalf hippe jonge meiden en jongens lopen met groene T-shirts aan rondom het grote Veronicapodium in de Jaarbeurs. Het zijn de Veronica Talent Scouts, die op het jongerenevenement Megafestatie talenten werven. De vraag is alleen waarvoor.....De ontzielde Vereniging Veronica heeft immers geen radio- en televisiezender meer om het aanstormend talent te promoten. De meeste bezoekers weten dat niet.

,,Wil jij voorgesteld worden aan een platenmaatschappij?'' vraagt een geblondeerde talentscout. ,,Schrijf je dan nú in en zing straks een liedje op het podium.'' Senrico Fard is 21 jaar en zijn grootste droom is als muzikant te worden ontdekt. ,,Ik wil een eigen cd maken, daarom doe ik mee.'' Veronica heeft veel meer power dan Yorin, zegt Senrico. ,,Kijk maar naar de kijkcijfers.'' Met een zonnebril op het gezicht en een gitaar in de hand zingt hij een Spaanstalig nummer.

Springlevend

Naast zang- en acteertalent werven de scouts ook fotomodellen. ,,Veronica is springlevend'', zegt Jaco Peeringa (28), event- en promotiemanager. ,,We hebben het succesvolle Veronica Magazine met 1,2 miljoen abonnees en een internetsite die druk wordt bezocht.''
Zonder radio en televisie is het maken van Veronica-artiesten heel goed mogelijk, zegt Willem van der Meer de Walcheren, zaakwaarnemer van de deze week teruggetreden Veronica-voorzitter Joop van der Reijden.,,Veronica is een multimediaal bedrijf.''

Van Inkel: 'zonder zender begin je niks'

Oud-Veronica-medewerker en deejay Jeroen van Inkel zegt: ,,Al heb je het beste talent van de wereld in huis, zonder zender begin je helemaal niks.'' In het verleden heeft Veronica veel gehad aan de promotieteams. Zij gingen leden werven op braderieën en op jongerenfestivals. Het is de vraag of dat zonder zender met talentscouts nog zo werkt. De tijden zijn veranderd en het aanbod voor jongeren is groot. Vroeger onderscheidde Veronica zich van andere omroepen, nu niet meer, aldus Van Inkel.

Bollenboer stopt 20 polen in rijtjeshuis

Ambtenaren van de gemeente Wieringen hebben donderdagavond, bijgestaan door de politie, een woning ontruimd in de Mekkenstuinweg in Hippolytushoef. In de rijtjeswoning waren twintig legale Poolse arbeiders ondergebracht door een bollenkweker uit 't Zand.
De gemeente heeft de woning uit veiligheidsoverwegingen moeten sluiten.

De gemeente werd begin deze week door verontruste buurtbewoners op de hoogte gebracht van de situatie ter plekke. Niet zozeer omdat er sprake was van overlast in het smalle straatje, maar meer omdat bewoners zich zorgen maakten om de veiligheid van de mensen.
,,Het gaat me helemaal niet om die mensen zelf. Daar hadden we totaal geen last van'', zegt een overbuurvrouw daags na de ontruiming. ,,Ze waren hartstikke stil en het waren harde werkers. Maar de situatie in de woning was mensonterend. Er hingen in het begin helemaal geen gordijnen, de mensen lagen open en bloot voor de ramen te slapen.''

De bollenkweker huurde de woning van de eigenaar maar had wel het voornemen de woning te kopen. De gemeente had in eerste instantie zowel de eigenaar als de huurder aangezegd een einde aan de situatie te maken. ,,Maar daar is niet op gereageerd'', weet gemeentesecretaris J. Wittink. Daarom is de gemeente zelf overgegaan tot handhaving waarbij de woning met hulp van politie werd ontruimd.
Waar de arbeiders nu verblijven is niet bekend. De bollenkweker was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Kluis met paspoorten gaat niet open

De kluis van de gemeente Wieringermeer, waarin de paspoorten en rijbewijzen voor de burgers liggen, gaat niet meer open. Ingehuurde specialisten zullen maandag langskomen om de kluis vakkundig proberen te kraken.

Vakantiegangers die de laatste twee dagen hun paspoort kwamen ophalen, omdat zij dit weekeinde op vakantie gaan, moesten worden teleurgesteld.
Diverse mensen kwamen afgelopen donderdag vergeefs naar het gemeentehuis voor een nieuw paspoort of rijbewijs. Ambtenaren deden verwoede pogingen om de kluis open te krijgen. Maar omdat ze daar niet in slaagden, moesten de burgers zonder het benodigde document weer naar huis terugkeren.

,,Het is een heel ingewikkeld slot met de hoogste beveiliging. Eerst moet je een cijfercombinatie invoeren en dan moeten de palletjes vallen zodat je de sleutel erin kunt steken. Maar de palletjes vielen niet'', zegt A. Denneman, het hoofd van de afdeling samenlevingszaken.
De oorzaak van het defect is volgens Denneman nog een volstrekt raadsel. ,,Zo'n kluis kan een keer kapot gaan. Een monteur is donderdag de hele dag bezig geweest om het euvel te verhelpen, maar het lukte ook hem niet de kluis open te krijgen.
We hebben nu een speciaal team slotenbrekers ingeschakeld. Maar die mensen willen pas maandagochtend komen, ook al hebben wij hemel en aarde bewogen om ze direct te laten komen.''

Computers kwetsbaar door fout in Outlook

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een programmeerfout in Microsoft Outlook kunnen hackers zich eenvoudig meester maken van pc's waarop het mailprogramma draait. Microsoft heeft de fout erkend en komt zo snel mogelijk met een oplossing.

Volgens Microsoft kan een hacker in Outlook informatie wijzigen of verwijderen, maar ook allerlei andere functies van de computer manipuleren. Het probleem schuilt in de Microsoft Outlook View Control. Deze toepassing zorgt ervoor dat gebruikers hun postbus voor inkomende e-mail binnen een webpagina kunnen bekijken.

De fout is begin deze week ontdekt en wereldkundig gemaakt door beveiligingsexpert Georgi Guninski. Microsoft was hier niet blij mee, omdat nog geen oplossing voorhanden was.

Zelfmoord bij boeren door MKZ-crisis

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker tien veehouders hebben door de MKZ-crisis zelfmoord gepleegd. Dat zegt ds. J.W. Bok uit Vaassen die samen met een psychiater een onderzoek heeft ingesteld onder circa 120 boeren van wie het vee is afgemaakt.

Volgens Bok is het aantal zelfmoorden dat bekend is zeker tien. "Maar dat cijfer is niet volledig. Het kunnen er meer zijn. Want door de medische geheimhoudingsplicht en het taboe op zelfmoord in de christelijke gemeenschap blijft veel binnenskamers."
Zo meldde de Telefonische Hulpdienst Agrariërs zeventien gevallen van boeren die voor of kort na de ruiming van hun veestapel een einde aan hun leven maakten. "Ik durf dit niet te bevestigen", aldus Bok.

Kinderen depressief

Uit het onderzoek van Bok en dr. Ellinger blijkt dat veel kinderen, van wie hun dieren zijn gedood, last hebben van concentratiestoornissen en op school slechter zijn gaan presteren. Daarnaast hebben getroffenen psychosomatische stoornissen zoals stress, depressiviteit, angstgevoelens en suïcidale neigingen.

Bok, die predikt in gemeenten in het door mond- en klauwzeer getroffen gebied, zei zaterdag dat de gevolgen onder de boeren van wie de veestapels zijn geruimd op dit moment ernstiger zijn dan tijdens de crisis eerder dit jaar.

Tenniser Ivanisevic gaat profvoetballen

StephanL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Goran Ivanisevic moet Hajduk Split terugbrengen aan de top. Volgens de GPD heeft de kersverse Wimbledon-winnaar een contract voor een jaar getekend. Hajduk kocht eerder al Igor Stimac, Alijosa Asanovic en Zvonimir Boban.

Voor Ivanisevic is een plaats op de linkervleugel gereserveerd, als linksbuiten of als linkshalf. Trainer Nenadu Gracan ziet het helemaal zitten met zijn nieuwe aanwinst. "Iedereen is wild enthousiast. De factor Ivanisevic is overal voelbaar. Er was sprake van euforie."

Man slaapt jaar boven lijk van vrouw

Een 47-jarige man uit Hamburg die in mei van dit jaar zelfmoord pleegde, blijkt ruim een jaar lang het lijk van zijn vermoorde vrouw in een kast onder het bed verborgen te hebben gehouden. Dat heeft de politie van Hamburg vrijdag bekendgemaakt.

De twee kinderen van het Duitse echtpaar troffen bij een schoonmaakbeurt van het ouderlijk huis het vergane, in plastic verpakte lijk van hun moeder aan. De man had met hetzelfde pistool waarmee hij zelfmoord pleegde, bijna anderhalf jaar eerder zijn vrouw vermoord, concludeert de politie.

Tegen zijn kinderen had de man gezegd dat de vrouw hem verlaten had en niets meer met de familie te maken wilde hebben.

FIFA neemt schorsing De Boer over

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsing van Frank de Boer door de UEFA voor één jaar formeel overgenomen. De verdediger van Barcelona en Oranje is daardoor nu ook voor alle ,,overige internationale wedstrijden en competities'' uitgesloten.

Frank de Boer en diens advocatenteam reageerden verbaasd. Op 26 juli begint in Nyon de zaak in hoger beroep die De Boer bij de Europese voetbalbond heeft aangespannen. Indien dat vonnis langer dan vijf weken op zich laat wachten, mist de voormalige Ajacied door de FIFA-sanctie in elk geval de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd op 1 september in en tegen Ierland.

,,Via een achteloos briefje heeft de FIFA ons op de hoogte gesteld'', zei advocaat Cor Hellingman vrijdagavond in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. ,,Het besluit is kennelijk genomen vorige week bij een bestuursvergadering in Buenos Aires. Dit komt voor ons volslagen onverwacht. Het is zomer, er zijn geen wedstrijden en het hoger beroep komt eraan. Dit is echt heel opmerkelijk''

Brandweerauto geveild op internet

De Zuid-Limburgse gemeente Margraten veilt een brandweerwagen op een internetveiling. Het bieden begint bij duizend gulden. Een advertentie in de lokale krant zou hebben gekund, maar de gemeente hoopt via internet op meer belangstelling voor de wagen.

Drie bieders dreven de prijs vrijdag op naar 3500 gulden. Burgemeester P. van Hassel, op zijn vakantieadres in Tirol, wist wel dat de brandweerwagen moest worden vervangen. Maar een veiling op internet, nee, daarover was bij hem niets bekend.

Loco-burgemeester H. Beckers weet wel van de veiling, maar was niet betrokken bij de beslissing de wagen op internet te zetten. Na ruggespraak met zijn ambtenaren weet hij meer. ,,De leverancier van de nieuwe wagen bood ons 10.000 gulden voor de oude auto. Een aardig bod, maar aan de lage kant. Het gaat wel om gemeenschapsgeld. Bovendien is internet een modern communicatiemiddel, met een heel breed bereik'', aldus Beckers.

Eén ding heeft de gemeentelijke dienst algemene zaken over het hoofd gezien. De dienst heeft bij het kavel geen minimumverkoopprijs opgegeven. Dat betekent dat als het kavel een bedrag van slechts 5000 gulden opbrengt, de gemeente moet leveren en er dus eenzelfde bedrag bij inschiet. Beckers: ,,Dat wist ik niet. Ik neem aan dat de ambtenaren daar naar hebben gekeken. Maar ik ga me er nog even over buigen.''

Degene die uiteindelijk het hoogste bod uitbrengt, moet overigens wel rekening houden met wat extra kosten: de APK loopt op 25 september af.

Nicole Kidman op vakantie met Russel Crowe

Suuss had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nicole Kidman en Russel Crowe zijn samen op vakantie op het eiland Wakaya in Fiji. Nieuwssite Ananova publiceerde het onbevestigde gerucht dat Kidman en Crowe samen op Wakaya zouden zijn.

Het hoofd van het touristenbureau in Fiji kon echter tegenover het Britse roddelblad The Sun verklaren dat de geruchten niet vals zijn. Hoewel ze allebei met hun eigen privé-jets arriveerden, brengen beide filmsterren wel degelijk samen hun dagen door in Fiji. Kidman heeft haar geadopteerde kinderen Isabelle en Connor bij zich. Overigens zijn de twee al bevriend sinds Kidman een tiener was.

Volgens Suuss schijnt Tom Cruise (ex van Nicole Kidman) ondertussen gezellig bezig te zijn met Penelope Cruz...

Meer bevoegheid voor bedrijfsartsen

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bedrijfsartsen moeten in de toekomst werknemers kunnen doorverwijzen naar de specialist of naar de geestelijke gezondheidszorg. Dat stellen minister Borst van Volksgezondheid en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken vrijdag voor in een brief aan de Tweede Kamer. Nu mogen alleen huisartsen patiënten doorsturen voor diagnose en behandeling.

Volgens Borst zal een formele verwijsfunctie recht doen aan de specifieke deskundigheid van bedrijfsartsen op het gebied van arbeid en gezondheid. "De bedrijfsarts kent de werkomstandigheden van de werknemers en zal daardoor oorzaak en gevolg van de klachten het beste in kaart kunnen brengen", aldus Borst.

De maatregel zal volgens de bewindslieden onnodig ziekteverzuim voorkomen, doordat zieke werknemers sneller, effectiever en doelmatiger kunnen worden begeleid en behandeld.

Wel stelt Borst als voorwaarde dat de betrokken beroepsgroepen (huisarts, bedrijfsarts en specialist) optimaal met elkaar samenwerken. Daartoe zijn inmiddels enkele samenwerkingsprojecten in gang gezet.

Verder komen er nog regionale samenwerkingsverbanden (RSV) en regionale expertisecentra (REC) die de aanpak van arbeidsrelevante aandoeningen moet verbeteren. Zij worden een aanvulling voor de vier landelijke kenniscentra. In oktober zullen in zes regio's de eerste van dit soort projecten beginnen.

De bewindslieden vinden het ook van groot belang dat bedrijfsartsen zich verder professioneel kunnen ontwikkelen. Ook huisartsen zouden hun kennis over arbeid en gezondheid moeten vergroten.

Napster in hoger beroep

ac23278 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Napster gaat in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak van gisteren dat het bedrijf offline moet blijven totdat het zijn systeem geperfectioneerd heeft.

Napster heeft in een overleg met de rechter aangegeven dat zijn filtersysteem voor meer dan 99 procent effectief werkt, maar de rechter neemt pas genoegen met 100 procent. De muziekuitwisseldienst is al bijna twee weken buiten dienst, om nieuwe filters te installeren die liedjes kunnen opsporen waarop auteursrecht berust.

Fatale partydrug in opmars

De levensgevaarlijke partydrug Special K. is in opmars. Terwijl het riskante middel hier in discotheken en houseparty's begint op te duiken, telt Amerika al tientallen doden door overdoses. Deskundigen schatten dat de drug daar zeker 67 jongeren het leven heeft gekost.

Drugsdealers verhandelen het spul als xtc-pillen, maar gebruikers zien geen verschil. Alleen bij testen blijkt dat het gaat om Special K., ook wel K., Vitamine K. of Tijgervalium genoemd.

Bij een te hoge dosering treedt bewusteloosheid in en is er grote kans op hartklachten. Bovendien veroorzaakt de drug afschuwelijke hallucinaties. Gebruikers menen dat hun ledematen krimpen of groeien en hebben het gevoel alsof ze aan de grond zijn genageld en zullen sterven. De effecten kunnen drie uur aanhouden.

Familie bezoekt Milosevic volgende week

Slobodan Milosevic krijgt waarschijnlijk volgende week familiebezoek in zijn cel in Scheveningen. De vrouw en schoondochter van de voormalige Joegoslavische president hebben vrijdag een visum gekregen van de Nederlandse overheid. De twee zullen maar kort in Nederland blijven.

De familie van Milosevic staat nog altijd op een lijst van personen die de Europese Unie niet in mogen. Het verbod is opgelegd in de tijd van de crisis in Kosovo, toen de internationale gemeenschap sancties oplegde aan het bewind in Belgrado. Na de arrestatie van Milosevic kondigde Nederland al aan een uitzondering te willen maken voor familiebezoek aan de verdachte.

Tennis: Krajicek stelt rentree uit

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Richard Krajicek stelt zijn rentree in het tenniscircuit ten minste twee weken uit. Hij hoopte 23 juli bij het toernooi in Los Angeles weer zijn opwachting te kunnen maken, maar heeft volgens zijn manager door de intensieve trainingsarbeid te veel last gekregen van de spieren rond zijn geopereerde elleboog. Hij richt zich nu op Cincinatti, een evenement uit de Masters Series dat 6 augustus begint.

Na zijn operatie aan de elleboog traint Krajicek sinds een paar weken weer dagelijks voluit in Amsterdam. Ondanks het uitstel ligt hij nog voor op het schema van zijn revalidatie. In Cincinnati haalde hij in 1999 de kwartfinales.

Mobiele telefoons flink duurder

KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben, de aanbieders van mobiele telefonie in Nederland zullen hun toestellen niet langer meer voor bijna niets weggeven. De bedrijven verliezen teveel geld, omdat het terugverdienen te lang duurt.

De aanbieders leggen gemiddeld 250 gulden toe op een mobiele telefoon. De bedrijven dachten dit geld terug te verdienen via de winst die ze maken op de telefoongesprekken. Steeds meer mensen schaffen echter een goedkope tweede telefoon aan om beter bereikbaar te zijn. Met dit toestel bellen ze vrijwel nooit. Deze zogenoemde slapende nummers zorgen voor grote verliezen.

De aanbieders hopen hun inkomsten ook te verhogen door prepaid bellers over te halen een abonnement te nemen. Op die manier kunnen ze een beller voor langere tijd aan zich binden. Het is nog onduidelijk of de korting naar beneden gaat of zelfs helemaal geschrapt wordt.

Met dank aan: microkid voor de TIP!

Helft treinen Schiphol valt uit in drukte

Beany en Nefius hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Luchthaven Schiphol en de KLM zijn kwaad op de Nederlandse Spoorwegen. Komend weekeinde, een van de drukste weekeinden van het jaar voor de luchthaven, vinden er werkzaamheden plaats aan het spoor bij Schiphol. Daardoor zullen 120 treinen worden omgeleid of opgeheven en doen de luchthaven dus niet aan. Dat is de helft van het totale aantal treinen op Schiphol.

"Net nu de vakantie echt gaat beginnen. Wij zijn hier niet blij mee en dat is een understatement', zegt een woordvoerster van de luchthaven. "We zijn hier niet van op de hoogte gesteld. Als je zoiets als luchthaven eerder weet, kan je er nog iets aan doen."

Ook de KLM is hier "helemaal niet blij mee". "Wij zijn hier verbolgen over. We wisten van niets. Bij de NS worden we van het kastje naar de muur gestuurd", aldus de woordvoerder van de KLM.

Een NS-woordvoerster noemt het ongemak "vervelend" voor de reizigers, maar zegt dat NS er niets aan kan doen.

Vanaf maandag gaat de zomerdienstregeling van de NS in. Op diverse trajecten in de Randstad schrappen de spoorwegen dagelijks driehonderd diensten.

Amerikaanse baart zevenling

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een ziekenhuis in de Amerikaanse hoofdstad Washington is een zevenling geboren. De vijf jongens en twee meisjes kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag via een keizersnede ter wereld. Tot nu toe is het maar twee keer eerder voorgekomen dat een zevenling het levenslicht zag.

De babies werden drie maanden te vroeg geboren en wogen bij de geboorte tussen de 910 en 1100 gram. Hun toestand is kritiek, maar stabiel en er is een redelijke kans dat ze het redden, aldus de artsen. Slechts een van de baby's kon meteen zelf ademen.

De overigen zijn voorlopig aangewezen op technische hulpmiddelen. De vrouw die de kinderen heeft gebaard wil voorlopig anoniem blijven. Ze kreeg een hormonale behandeling en koos er bewust voor de zwangerschap ondanks de risico's niet af te breken. Tijdens de operatie in het academisch ziekenhuis in de wijk Georgetown had ze vijftien artsen en verpleegkundigen om haar heen.

Het gebeurt zelden dat een vrouw zeven kinderen tegelijk baart. In 1997 werd in de Amerikaanse staat Iowa een zevenling geboren; drie van de kinderen hebben nog steeds problemen met hun gezondheid. Een jaar later gebeurde hetzelfde in Saudi-Arabië. In 1998 baarde een vrouw in Texas een achtling. Een van kinderen stierf na een week.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.