Berlin Thunder wint World Bowl IX

American Footballteam Berlin Thunder heeft gisteravond in de Amsterdam ArenA de World Bowl veroverd. Voor 30.000 toeschouwers zagen tegenstanders Barcelona Dragons de titel met 24-17 aan hun neus voorbij gaan.

De strijd om de World Bowl is de finale van de europese American Footbalcompetitie: de NFL Europe. De wedstrijd wordt gespeeld door de nummers 1 en 2 in de competitie. Voor Berlin Thunder was de wedstrijd de afsluiting van het tweede seizoen; Thunder doet pas sinds vorig seizoen mee.

De zege van Berlijn was verrassend. In de competitie had de ploeg twee keer verloren van de Spanjaarden, de laatste ontmoeting met de cijfers 35-55. De ontknoping van het aanvankelijk defensieve duel viel zaterdagavond in het laatste kwart. In het derde kwart nam Barcelona de leiding. In de laatste speelperiode waren de Duitsers echter zeer trefzeker. De veertien punten in dat kwart betekenden de zege.

Jonathan QuinnQuarterback Jonathan Quinn had daarin een grote bijdrage. Met een wonderschone lange pass, die omgezet werd in een touch down, kwam de Berlijnse ploeg voor het eerst aan leiding. Vervolgens stopte de ploeg een aanvalsopbouw van Barcelona. Quinn werd aan het einde van de wedstrijd uitgeroepen tot Most Valuable Player.

De Spaanse ploeg stond voor de vierde keer in de finale. Alleen in 1997 werd gewonnen. Voormalig Barcelona-doelman Angoy, tevens schoonzoon van Johan Cruijff die in de ArenA de toss verrichtte, nam negen van de zeventien Spaanse punten voor zijn rekening door drie keer de bal tussen de palen te trappen.

Het nieuwe seizoen van de NFL Europe gaat in mei volgend jaar van start.