VVD wil toch radioveiling

De VVD wil nu toch maar liever een veiling van de FM-frequenties. De partij heeft dat besloten na bestudering van de argumenten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Opta om de radiofrequenties via een veiling te verkopen.

De partij komt hiermee nu de Kamermeerderheid voor het geven van radiofrequenties aan bestaande stations als Sky Radio en Radio 538 weg is, aldus de Volkskrant. Daardoor zijn PvdA en D66 alleen komen te staan. Zij willen zeven frequenties toedelen aan de bestaande zenders en alleen de drie nieuwe frequenties veilen onder nieuwkomers.

VVD-staatssecretaris De Vries van Telecommunicatie, die wil veilen, wordt nu gesteund door haar fractie. Het CDA blijft staan op het standpunt dat een wedstrijd op basis van criteria het eerlijkst is.

Vorige week werd bekend dat de toezichthouders NMa en Opta forse kanttekeningen plaatsen bij het voorstel van de commissie-Bouw om de bestaande stations op hun eigen frequentie te laten zitten en de overige drie te veilen onder nieuwkomers. De NMa vindt dat de bevoorrechte behandeling van de bestaande stations niet direct te rechtvaardigen is. De Opta noemt het plan-Bouw 'fnuikend voor de vernieuwing en concurrentie op de radiomarkt'.