Nutella tegen Gnutella

De voedingsgigant Ferrero, die vooral bekend is als producent van het choco-smeersel Nutella, ligt overhoop met de internetsite Gnutella. Deze site biedt onder meer de mogelijkheid gratis muziek te downloaden.

Voor diezelfde activiteit werd het befaamde Napster onlangs veroordeeld. Ferrero zegt dat het schadelijk is voor het imago van het concern als de merknaam Nutella in verband wordt gebracht met diefstal van geestelijk eigendom.

De eerste slag heeft Ferrero gewonnen: de rechtbank van Keulen heeft het concern gelijk gegeven. Ook omdat de overeenkomst van de beide namen aantoonbaar niet toevallig is. De jonge uitvinder van Gnutella, Justin Frankel, heeft de naam geschapen door die van de gebruikte software GNU te koppelen aan zijn favoriete broodbeleg. Zodoende is de site Gnutella.de nu leeg, terwijl de eveneens veroordeelde na-aper Newtella.de zijn eigen site tot ‘verboten' verklaart. Maar andere versies, zoals Newtellanews.com en de Britse Gnutella.co.uk zijn nog volop actief.

Daarmee dient zich een probleem aan voor de advocaten van Ferrero en vele van hun collegae. Want anders dan Napster bedient Gnutella - dat ook de uitwisseling van films en programma's mogelijk maakt - zich niet van een centrale server, zodat het nauwelijks door gerechtelijke bevelen kan worden gestopt. Oprichter Frankel had het programma aan iedereen ter beschikking gesteld via zijn internetbedrijf Nullsoft. Toen dat een jaar geleden werd overgenomen door AOL Time Warner, haalde dit daarmee dus ook een dief van zijn eigen octrooirechten in huis.