Linux groeit sneller dan Windows

Microsoft is met zijn besturingssystemen uit de Windows-familie nog steeds dominant in de servermarkt, maar het aandeel van Linux groeit sneller dan dat van Windows. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het marktonderzoeksbureau IDC.

Microsoft had met Windows vorig jaar 41 procent van de markt voor server-besturingssystemen in handen. Een jaar eerder was dat 38 procent. Ook het marktaandeel van Linux groeide vorig jaar met twee procent tot 27 procent. Het aantal verkochte Windows-licenties nam met 20 procent toe. Het aantal installaties van Linux groeide echter met 24 procent. De overige besturingssystemen verloren marktaandeel.

Unix daalde van 17 procent in 1999 tot 14 procent in 2000. Novell zag het marktaandeel van Netware slinken tot 17 procent, tegen 19 procent een jaar eerder. De totale markt voor server-besturingssystemen groeide vorig jaar met 13 procent tot 6,1 miljoen installaties. Microsoft topman Steve Ballmer betitelde Linux eerder al als de belangrijkste bedreiging voor Windows.