Web Standards wil gelijktrekking browsers

Jeffrey Zeldman, mede-oprichter en leider van het Web Standards Project (WaSP), heeft genoeg van mensen die gedateerde browsers gebruiken bij het surfen. Volgens hem houden de oude browsers de rest van de internetbevolking tegen in haar vooruitgang. "Het is net als of we tv-programma's maken in zwart-wit omdat nog niet iedereen kleuren-tv heeft", aldus Zeldman.

Internet Explorer 5, Netscape 6 en Opera 5 ondersteunen de nieuwste standaarden, waaronder HTML 4, CSS-1, ECMAScript en DOM. Webontwikkelaars maken echter nog steeds pagina's in Netscape 4- en IE 4-code die niet compatible is met de nieuwe standaarden, waardoor de mogelijkheden van up-to-date browsers niet worden benut.

Zeldman vindt dat websites van bezoekers moeten eisen dat ze hun browser upgraden. Eventueel kan dit meteen gedaan worden bij het bezoek aan een site. Hij geeft wel toe dat sites als Yahoo! het zich niet kunnen veroorloven bezoekers van zich te vervreemden door hen te dwingen hun browser te upgraden. "Dit is inderdaad radicaal", geeft hij toe.