Meeste Nederlanders bereid DNA af te staan

Ruim 80 procent van de Nederlanders is in de meeste gevallen bereid DNA af te staan om de politie te helpen bij het oplossen van een misdrijf in de eigen buurt. Zeven van de tien mensen hebben er geen of nauwelijks bezwaar tegen als justitie DNA-profielen opslaat in een databank voor criminaliteitsbestrijding.
Dit blijkt uit een peiling die het NIPO heeft gehouden in opdracht van De Volkskrant.

Er is wat dit betreft weinig verschil tussen kiezers van de voornaamste politieke partijen. Van aanhangers van CDA, PvdA, D66 en GroenLinks is ongeveer 70 procent bereid een DNA-profiel af te staan aan een databank. Onder VVD-kiezers is dat 81 procent. Bij de kleine christelijke partijen is maar 57 procent voorstander van een dergelijke databank.

Ruim 40 procent van de ondervraagden vindt genetische manipulatie van planten geoorloofd, vooral als dat gebeurt voor de productie van gezondere voeding of voor een milieuvriendelijker teelt van gewassen. Ruim 30 procent vindt dit (meestal) onaanvaardbaar. Vrouwen staan er over het algemeen wat minder welwillend tegenover.

Genetisch manipuleren van dieren vinden de meeste mensen niet te accepteren: 70 procent is tegen en slechts 13 procent is overtuigd van het nut ervan. En áls het mag, dan alleen voor medische doeleinden.

Het bijschaven van de mens is uit den boze. Wel vindt ongeveer een kwart van de ondervraagden dat dit geoorloofd is als daarmee ernstige ziekten kunnen worden uitgeroeid.