Gladiator wint Golden Globe

Het Romeinse filmspektakel Gladiator heeft maandag in Beverly Hills een Golden Globe gewonnen voor het beste filmdrama. De film van regisseur Ridley Scott vertelt het verhaal van een Romeinse generaal die wordt verdreven en als slaaf en gladiator terugkeert naar Rome om wraak te nemen op de man die zijn familie liet vermoorden.

De Globe voor de beste comedyfilm ging naar de rockmuziek film Almost Famous van Cameron Crowe.

Het is de 58ste keer dat de buitenlandse pers in Hollywood de Golden Globes uitdeelt. De uitreiking van de Golden Globes wordt vaak gezien als een graadmeter voor de Oscars in maart.

De prijs voor beste acteur in een filmdrama ging naar Tom Hanks voor zijn rol in Castaway. Julia Roberts won in dezelfde categorie die prijs voor beste actrice in de film Erin Brockovich. George Clooney en Renee Zellweger sleepten Globes in de wacht door hun komische optredens in respectievelijk Oh Brother Where Art Thou en Nurse ! Betty.

De film Crouching Tiger, Hidden Dragon van de Taiwanese regisseur Ang Lee kreeg de prijs voor de beste buitenlandse film. Lee won tevens de prijs voor de beste regisseur.

Al Pacino werd door de buitenlandse pers in Hollywood geëerd met de Cecil B. DeMille-prijs voor zijn gehele oeuvre. De 61-jarige acteur kreeg een staande ovatie toen hij de prijs in ontvangst nam. Tot het bekendste werk van Pacino behoort de Godfather-trilogie van regisseur Francis Ford Coppola. Voor zijn rol in Scent of a Woman kreeg hij in 1993 zowel een Golden Globe als een Oscar.