Strafvermindering voor Alanya-verkrachters

rooz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is geschokt dat de vier daders van het verkrachtingsdrama in de Turkse badplaats Alanya strafvermindering krijgen. "Dit is kwalijk", zegt Hengeloër Y. Drost van de Stichting Alanya.

De datum 23 mei 1995 staat in het geheugen van de Hengelose letselschadespecialist Y. Drost gegrift. Op die dag worden drie Nederlandse vrouwen, Marijke van Dijk (35), Suzanne Kranenburg (27) en Hanneke Sweep (30), door vier Turkse mannen in een busje ontvoerd.

Al rijdend wordt het drietal verkracht. Hoog in het Tauresgebergte wordt Marijke doodgestoken en in het ravijn gegooid. Haar vriendinnen laten de mannen voor dood in een greppel achter. Ze overleven het drama doordat een herder ze vindt en naar het ziekenhuis brengt.

Een jaar later worden de twee hoofdverdachten in Alanya veroordeeld tot levenslang. De twee andere daders krijgen ieder 36 jaar celstraf. Door financiële steun van de door Hengeloër Drost opgerichte Stichting Alanya kunnen Sweep en Kranenburg het proces tegen hun verkrachters en de moordenaars van hun vriendin bijwonen. Dankzij de stichting ontvangen ze onder meer ook schadevergoeding. Volgens een Turkse advocate van de slachtoffers krijgen de daders strafvermindering in het kader van een amnestiewet.