Jongen (12) vindt schat

De twaalfjarige Twan Hanse uit Brouwershaven heeft onder het ponyveld naast zijn ouderlijk huis zevenenzeventig gouden munten gevonden. De waarde van de schat is getaxeerd op ongeveer 125.000 gulden.

Twee jaar geleden trof Twan op het plekje een zogeheten gouden Rozennobel aan, een munt van rond 1500. De zoektochten met de detector die hij daarna voor zijn verjaardag kreeg, leverden geen waardevolle spullen meer op. Het apparaat verdween in de kast, tot Twan in september besloot opnieuw te gaan schatgraven.

Hij vond al snel zeven gouden munten, waaronder een zeer waardevol en zeldzaam exemplaar. De familie Hanse zette daarop, met succes, de zoektocht voort met meer mankracht en een sterkere detector.

"Mensen die echt geïnteresseerd zijn in geschiedenis mogen de munten komen bekijken", zegt Twan. De familie wil de munten later verkopen. Twan kreeg van zijn ouders voor zijn zoekwerk en het lange zwijgen na de vondst al een Quad, een vierwielig motorvoertuig waarmee hij op eigen terrein mag crossen. De opbrengst van de verkoop van munten moet hij delen met zijn zusje. Twan: "Dat geld bewaren we voor later."

Bah, dat ligt nou nooit in mijn tuintje