Goedkoop alternatief voor UMTS

De achttienjarige Duitser Sascha Haenel heeft een technologie ontwikkeld waarmee hij naar eigen zeggen even snel data over een gewone gsm kan versturen als via een derde generatie UMTS-netwerk.

Maar ondanks erkenning door de Duitse minister van wetenschap Edelgard Bulmahn, zijn fabrikanten nog niet erg geïnteresseerd in de uitvinding.

Er zijn aardig wat voordelen verbonden aan het systeem dat de naam Consumer Digital Subscriber Line (CDSL) meekreeg. Het technisch proces van het opzetten van een UMTS-netwerk kost een aardige duit, om maar te zwijgen van de prijs van een relevante licentie.

Om een idee te geven: onlangs betaalden KPN en Libertel elk meer dan 680 miljoen euro om in Nederland een UMTS-vergunning te bemachtigen. In Groot-Brittannië werd zelfs 3,2 miljard euro geboden.

Die kosten zijn er niet bij CDSL omdat het gebruik maakt van bestaande infrastructuur, stelt de tiener. Alleen een paar softwareaanpassingen zijn noodzakelijk. "Mijn uitvinding is uitermate interessant voor bedrijven die niet deelnamen aan de UMTS-veilingen. Deze ondernemingen kunnen hun klanten nu een snel alternatief aanbieden."

Protocols

Haenel geeft weinig details vrij over zijn werk, maar zegt dat zijn uitvinding voornamelijk bestaat uit veranderingen in de programmatuur van bestaande GSM-protocols. Hierdoor zou hij tot 2 Mbps kunnen versturen - in schril contrast met de 9,6 Kbps van de huidige generatie gsm's.

Hij trok met CDSL naar verschillende gsm-firma's, die echter allemaal weinig interesse toonden in wat hij te zeggen had. Nokia Duitsland wilde hem aanvankelijk niet doorverbinden met een bevoegd iemand, al zegt de firma nu wel de uitvinding te willen onderzoeken. Ook Siemens twijfelde, maar ook daar zijn ze nu CDSL aan het bestuderen.

Het zal maar werken en je hebt net als bedrijf -tig miljoen uitgegeven voor UMTS vergunning...