De sint blijft gul
Het aantal pinbetalingen bereikte afgelopen zondag een record, en de winkels verwachten deze week bijna 500 miljoen extra omzet. Algemeen is de verwachting dat Sinterklaas zich dit jaar niet veel zal aantrekken van de kredietcrisis en de dreigende verslechtering van de economie. Een kleine maand geleden al verwachtte de Raad voor de Nederlandse Detailhandel een toename van de sinterklaasbestedingen.
De eerste drie kwartalen van dit jaar is er bijna zeven procent meer speelgoed verkocht dan vorig jaar, aldus cijfers van het CBS. Dat zegt nog niet alles, want normaal gesproken wordt in het laatste kwartaal door Sinterklaas en Kerstmis veertig procent van het speelgoed verkocht.
Nederlandse winkeliers verwachten een omzetstijging omdat meer gezinnen dan ooit sinterklaas vieren. De omzetstijging is, naar verwachting, wel minder groot dan de afgelopen jaren. Gerekend wordt op een extra omzet van 490 miljoen in deze week voor het sinterklaasweekend.
Afgelopen koopzondag is er aanzienlijk meer gepind dan vorig jaar. Er waren die dag 8,6 miljoen pinbetalingen. Vorig jaar waren het er 7,9 miljoen. Overigens verwacht Equens, de verwerker van de betalingen, de echte piek rond de kerstdagen. Vorig jaar werd er op een dag 9 miljoen keer gepind. Dat kon best wel eens hoger uitvallen, als de Kerstman Sinterklaas' voorbeeld volgt.