Heel Molenbeek bakt

Vandaag gaat onze Geert Wilders samen met zijn Belgische collega Filip Dewinter een safaritour maken door de Brusselse wijk Molenbeek. Je weet wel, die wijk waar nogal wat gevaarlijke terroristen woonden.

Het wordt een rondleiding. Volgens Dewinter ‘een wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering'. Volgens Dewinter is Molenbeek de jihadhoofdstad van Europa. Je hebt natuurlijk helemaal niets aan zo’n toer, want je verandert er niets mee en het is alleen maar een provocatie, maar goed, ze gaan het doen.

Volgens de Vlaamse minister voor Brussel Sven Gats zijn de plannen om daar een rondleiding te houden ronduit walgelijk. Hij zou ze zelf willen rondleiden om te laten zien dat Molenbeek ook goede kanten heeft, maar is bang dat het een politieke show gaat worden. Dat is natuurlijk ook zo, want reken maar dat er veel journalisten meelopen in de rondleiding en natuurlijk komen de beelden daarvan op de journaals.

Deze beide boys doen alles voor een goede show en Molenbeek is er natuurlijk een uitstekende plek voor. Het is een getto. Er heerst werkloosheid, jongeren hebben weinig perspectief en de huisvesting is slecht. Bovendien liep er enige tijd een haatprediker rond en dus is het een uitstekende voedingsbodem voor radicalisering.

Maar Molenbeek is ook een artistieke wijk met veel kunstenaars volgens raadslid Youssef Lakhloufi. Hij wilde enige tijd geleden samen met de kunstenaars uit de wijk een artistiek parcours aanleggen waarin fresco’s van de kunstenaar Ignacio Galilea en zijn collectief te zien zouden zijn. Hij wil daarmee ook mensen van buiten Molenbeek aantrekken en eventueel toeristen. Eigenlijk is Geert ook een toerist, maar het is al erg lang bekend dat hij weinig om cultuur geeft en veel om islamisering, dus hij zal dat artistieke parcours wel mijden.

Wat kunnen Youssef en de mensen die Molenbeek in een ander daglicht willen stellen dan wel aanbieden om de wind uit de zeilen van Dewinter en zijn Islamsafari te halen? Ik weet het wel. Treedt als bevolking van Molenbeek naar buiten en kom de mensjeskijkers tegemoet door overal waar ze komen lekkernijen aan te bieden. Iedereen weet dat Marokkanen en Turken heerlijke zoete lekkernijen kennen, maar ook de speciale Noord-Afrikaanse recepten bieden veel mogelijkheden om de safarigangers te verwennen.

Neem nou zo’n heerlijk Marokkaans taartje van pittig gekruide kip in een krokant jasje van filodeeg. Zoet en toch ook hartig. Verder heb je nog die heerlijke gerechten uit de tajine. Meestal stoofpotten van bijvoorbeeld lamsvlees met dadels of gehaktballetjes met tomaat en ras el hanout. En wie kent niet de overheerlijke baklava? Een mengsel van filodeeg met notenmengsel en siroop. Mierzoet maar voor mensen die daarvan houden het ultieme dessert.

Ik maak zelf zo af en toe couscous. Ook zo’n typisch Marokkaans gerecht. Couscous kun je tegenwoordig in pakken kopen bij Appie en die is meteen goed. Je hoeft het dus niet meer in een keskes te maken. Dat is wel lekkerder, maar zeer tijdrovend. Lekker met kip, aubergine, courgette, rode paprika, champignons en ui. We kennen ook nog dat overheerlijke pitabroodje met hummus.

Kortom, er is voldoende om het de wandelaars naar de zin te maken. Overal in Molenbeek kun je dan langs de route van de safari kraampjes zetten waar de buurtbewoners hun lekkernijen kunnen aanbieden. Een soort Food Truck Festival, of, liever nog, een dagje Heel Molenbeek Bakt. Probeer een Vlaamse André van Duijn te vinden die alle hapjes aan elkaar lult en je hebt een wereldattractie.

Ik zou die gezichten weleens willen zien van Geert en Filip. Natuurlijk krijgen alle beveiligers ook lekkers en de journalisten en cameramensen ook. Ik zie de koppen in de kranten al: Heel Molenbeek bakt voor Geert en Filip. Er komen foto’s van Geert die zichtbaar geniet van een pitabroodje met shoarma.

Uiteraard zijn er langs de hele route buikdanseressen te bewonderen. Juist op die manier kun je als Molenbeek laten zien dat er niets te halen is voor de extremisten, maar ook niet voor de populisten. Ze moeten wel iets meer aan dan normaal, want het is niet zo warm in deze tijd van het jaar.

Met zo’n Heel-Molenbeek-Bakt-show voorkom je dat er rellen ontstaan door demonstraties. Zo’n actie moet wel de angel uit een eventuele agressieve sfeer halen. Want als er niets ondernomen wordt, zal die sfeer gaan ontstaan en dan hebben Geert en Filip hun zin. Dat moeten ze daar zien te voorkomen. Toon je liever van je goede kant, want: het is beter zoete broodjes te bakken dan geweren en pistolen te pakken.

Het lijkt me een ludieke actie die de hele wereld over zal gaan en in de toekomst van Molenbeek een welvarende wijk zal maken door alle toeristen die van heinde en ver zullen komen en flink zullen uitgeven.

Françoise Schepmans, de burgemeester van Molenbeek wil maatregelen treffen om de safari niet te laten plaatsvinden. Dat is een gemiste kans dan. Je moet van de nood een deugd maken. Heel Molenbeek Bakt is op die manier een win-win situatie.  Pak hem dan!