De leugen als dooddoener

We hebben een nieuwe dooddoener! Nepnieuws! Weer zo’n fenomeen waar heel de wereld zich druk over maakt. Of juist helemaal niet. Ik weet nog niet helemaal zeker wat erger is.
 
Voor de goede orde. Dit is een column. Een opiniestuk. Mijn specifieke mening. De eerste die deze column gaat delen als feitelijke waarheid, klaag ik persoonlijk aan! Als je zelf nieuws verzint is dat jouw zaak, maar van mijn hersenspinsels blijf je af!
 
Leuk feitje over nepnieuws. Er zijn mensen die websites opzetten, om daar zelfverzonnen nieuws mee te verspreiden. Niet vanuit zoiets nobels als het omverwerpen van machthebbers of het dwarszitten van personen. Het doel van deze sites is gewoon keihard geld verdienen. Als 100 miljoen Amerikanen jouw leugen lezen, levert dat aardig geld op. Laat staan een hele website vol leugens. En het is niet eens strafbaar! Kat in het bakkie voor iemand die wel leuk met een computer om kan gaan.
 
Natuurlijk zijn er ook heel wat internetgebruikers die wel strikt nobele motivaties hebben. Al dan niet bewust proberen zij de publieke opinie te beïnvloeden met al dan niet bewust verzonnen verhalen. Waar het vaak op neer komt is dat men de klok wel hoort luiden, maar de klepel er zelf bij bedenkt. Het opleuken van reeds opgeleukte verhalen. Of zouden sommigen toch heel bewust de bedoeling hebben een ander echt schade te berokkenen? Wie zal het zeggen?
 
Of overheden zich met dit fenomeen moeten bemoeien is een lastige. Nepnieuws verbieden? Wie gaat dit dan bewaken en beoordelen? Je zit al heel snel bij het beknotten van de vrijheid van meningsuiting. Satire zit bijvoorbeeld erg dicht bij nepnieuws. De grens tussen meningen en foutieve feiten is ook bijzonder dun? En wat als je per ongeluk een verkeerde aanname als feit brengt? Nepnieuws kan namelijk ook gewoon keiharde domheid zijn en domheid is nog steeds niet strafbaar. Waar je weer tegenover kunt stellen dat het ook niet bepaald van intelligentie getuigt als je debatten denkt te gaan winnen, door je argumenten zelf te verzinnen.
 
Alhoewel. Hele volksstammen geloven nog altijd heilig dat Obama een moslim is, dat de paus Donald Trump steunde en dat onder een kelderloze pizzeria in Washington een sekskelder met een tunnel naar het Witte Huis is gemetseld. Je gaat er misschien nog steeds geen discussie mee winnen, maar je houdt wel mooi je eigen waarheid overeind. En als je het maar overtuigend genoeg brengt, haken je 'tegenstanders' vanzelf wel af.
 
Oké. Wie wat verder graaft en zijn gezond boerenverstand gebruikt, komt er vanzelf wel achter wanneer nieuws geen nieuws maar een keiharde leugen is. De ellende is nu alleen dat de term 'nepnieuws' weer de zoveelste dooddoener in de virtuele debatten is geworden. Na termen als policor, staatspropaganda, de liegende main stream media en de controlerende elite, hebben we nu weer een nieuw stopwoordje om een discussie dood te slaan.
 
Past een bericht even niet binnen het eigen wereldbeeld? Nepnieuws! Wordt ergens een verkeerde dader aangewezen? Nepnieuws! Ontkracht een bericht de eigen denkbeelden? Nepnieuws! Is het gewoon goed nieuws? Nepnieuws!
 
Tot een abjecte leugen ineens wel heel erg prettig in het eigen straatje past. Dan is het ineens weer gewoon nieuws.