De cijferneuker

Er zijn mensen die niets willen weten over cijfers. Er zijn zelfs politici die ronduit toegeven dat ze geen cijferneukers zijn, terwijl je dat wel van hen zou verwachten. Zij gaan liever voor het cijferfetisjisme. Cijfers als beeldvulling dat totaal geen doel voor ogen heeft. Deze mensen moeten dagelijks politieke dossiers lezen om te weten wat er in de BV Nederland afspeelt. Hier horen onvermijdelijk ook de cijfers bij met onderbouwing en dan is er voor cijferfetisjisme absoluut geen plaats. Is het politieke klimaat zo aan het veranderen dat cijfers er niet meer toe doen? Deze mensen zijn volgens mij alleen nog maar in staat om oneliners te plaatsen, losse kreten te oreren die niet zijn onderbouwd. Logisch, want bij een onderbouwing worden in de meeste gevallen cijfers gebruikt.

Bij vrijwel elke gebeurtenis of visuele beeldvorming komen cijfers aan te pas. Als men er goed over nadenkt, bestaat het leven alleen maar uit cijfers. De woorden die hiervoor worden gebruikt dienen als onderbouwing voor het cijfermatige leven dat wij leiden. Alleen levende micro-organismen, zoals een watervlo, bacterie of virus hebben geen besef van taal. Hoewel ze wel in staat zijn om zich razend snel voort te planten. Misschien is dat wel hun antwoord om het cijfermatige leven te onderbouwen?

Ik ben zelf behoorlijk cijfermatig ingesteld. Ik zie mijzelf als een echte ‘cijferneuker’ die het gewone leven in cijfers ontleedt, voor mij is dit een equivalent van de Nederlandse taal. Vanuit een chaotische cijfermassa weet ik altijd wel iets moois en bruikbaars te maken. Woorden daar en tegen, zowel mondeling als op schrift, moet ik altijd zeer zorgvuldig op een weegschaaltje afwegen, omdat zij verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Ik hoef maar iets te zeggen, maar door een bepaalde blik in mijn ogen gaan die woorden bij een ander een heel eigen leven leiden. Meestal werkt dat niet in mijn voordeel en krijg ik ook nog eens de wind van voren. Nee, geef mij maar cijfers; lekker ravotten met getallen, daar kan ik mij helemaal in uit leven. Ik ben met cijfers helemaal in mijn element en kan ik deze kwaliteit goed gebruiken voor mijn beroep. Ik reik mijn medemens handvatten aan, voor een beter financiële toekomstig perspectief. Ze hebben weer een leidraad waar ze zich weer aan vast kunnen houden. Nu moet ik er wel aan toevoegen dat de overheid het voor mensen met een smalle beurs erg lastig maakt. Ze moeten naar verhouding meer belasting betalen en naar verhouding meer betalen voor de eerste basisbehoefte, zoals bijvoorbeeld een zorgverzekering. Onze welvaartstaat neemt zienderogen af, waardoor de burgers door de overheid wordt gedwongen om ‘de financiële vinger aan de pols houden,’ en niet te gaan leven als een god in Frankrijk.

Mensen die in moeilijke omstandigheden leven, worden noodgedwongen een cijferneuker. Iedere euro wordt door hen omgedraaid voordat die uitgegeven wordt! Elke maand moeten ze bij zichzelf afvragen, kan ik mijn woonlasten of andere vaste lasten nog wel betalen? Dit veroorzaakt een grote hoeveelheid stress, waardoor er spanningen ontstaan in het gezin en op het werk. Voor veel mensen zijn deze omstandigheden niet te bevatten en zij hebben vooroordelen over mens in financiële nood. Deels is dat zeker verwijtbaar, maar meestal zijn ze door privé en/of werkomstandigheden in te recht gekomen.

Geef deze mensen het advies contact op te nemen met de schuldhulpverlening in uw gemeente of een budgetcoach. Deze mensen verdienen het om geholpen te worden. Er komt een tijd dat ook u ergens moet aankloppen voor hulp.