Rutte en zijn clubje

Ik heb helemaal niets met Kees van der Staaij, maar hij had wel een punt tijdens de Algemene Beschouwingen. Hij gaf even terecht aan dat de dames en heren politici in het verleden altijd klaagden dat de begroting helemaal dichtgetimmerd zat en dat ze nooit iets konden veranderen. Dat kwam omdat de regeringspartijen dan altijd een meerderheid hadden in de Tweede Kamer en ook in de Eerste Kamer. En wat zien we nu? Ze klagen allemaal dat er geen duidelijkheid is ten aanzien van de begroting, omdat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft en dus moet shoppen bij de oppositie.

Juist als een kabinet moet shoppen bij de oppositie kun je als oppositiepartij wél invloed uitoefenen op het beleid van het kabinet. Maar blijkbaar moeten ze er op het Binnenhof nog een beetje aan wennen, want de partijen die invloed wilden uitoefenen, stonden als hondjes hijgend op een vette kluif te wachten, maar ze kregen slechts een paar koekkruimeltjes.
Ik had dat al snel door, maar wilde toch blijven kijken. Er kan zomaar iets geks gebeuren zolang Wilders nog in het gebouw is. Je gaat dan dus op andere dingen letten. En ineens zag ik ze daar zitten. De hele club op één na. Ze zaten achter onze minister-president.

Waaraan zouden ze denken? Ze moeten daar toch maar twee dagen zitten en ze mogen niets doen. Er zijn mensen die dat ook wel zouden willen. Mij lijkt het echter geestdodend. Ik ging maar eens fantaseren waar ze dan wel aan zouden denken tijdens de debatten.

Jeanine was de eerste die me opviel. Zij was namelijk voortdurend in beeld als de camera op Rutte was gericht. Ze keek nogal tevreden. Misschien dacht ze wel aan Halbe Zijlstra. Die had haar de eerste dag toch maar mooi een complimentje gegeven. Ze had volgens hem de puinhoop bij defensie opgeruimd. Dat was toch wel een veer in haar reet, vond ze. Maar als ze Halbe zo bekeek had ze liever eens even een testje gedaan met zijn Joint Strike Fighter. Ze zag in haar verbeelding waarschijnlijk zijn raket al in haar kruis.

Ronald was ook regelmatig in beeld. Waar zou die aan denken? Hij zou het misschien wel vervelend vinden dat hij tijdens de debatten zijn hoed niet op mocht houden. Nu zouden de mensen in Nederland zien dat hij helemaal niet op Indiana Jones leek.

Henk Kamp zat te kijken alsof hij er nog steeds last van had dat hij die morgen zo moeilijk kon poepen. De bruine jongen zat blijkbaar erg diep. Zo diep dat het wel schaliegas leek. Schaliegas dat naar rotte eieren rook. Uiteindelijk had hij na lang en heftig persen een behoorlijke biomassa in de pot gedeponeerd, maar daar moest hij nu nog steeds van bijkomen.

Lodewijk Asscher kijkt altijd alsof zijn vierentwintiguursluier weer te strak zit. Let maar eens op. Maar waaraan zou hij denken terwijl de minister-president aan het woord is? Misschien zat hij te bedenken of hij wel alles had gedeclareerd die maand. Had hij niet ergens een kleinigheid over het hoofd gezien? Dat zou heel erg zijn natuurlijk, want dan kreeg hij niet alles vergoed wat hij had betaald bij de uitoefening van zijn functie. Of misschien zat hij terug te verlangen naar die mooie tijd in Amsterdam en hoe hij de Wallen en de Yab Yum had aangepakt.

Frans Timmermans zat natuurlijk in gedachten in Rusland. Bij de mensen van Greenpeace. Of zou hij nog nagenieten van zijn gesprek met Kerry? Als die man met je wil praten dan ben je toch echt belangrijk. Hij had dan ook het hele gesprek een stijve gehad. Dat was best lastig geweest, want Kerry mocht het natuurlijk niet merken.

En waaraan zou Ivo denken? Ik denk dat hij voortdurend aan eten en drinken denkt. Ik had het wel gezien. Al meteen na het begin van de debatten kwam een bode de bestellingen opnemen bij de ministers en staatssecretarissen. Even later kwam hij het bestelde brengen en er stond een biertje op het dienblad. Dat was beslist voor Ivo. Of zou hij denken aan wat voor leuke oneliners hij nu weer zou kunnen toevoegen aan het soundboard van www.watzegtivo.nl?

Edith zat natuurlijk te bedenken wat ze nog allemaal zou kunnen verzinnen om iets lucratiefs van de tabaksindustrie los te krijgen. De lobby liep weer de deur plat de laatste tijd, maar ze moest op haar tellen passen. Er wordt te veel op haar gelet. De subsidie voor hulp bij stoppen met roken heeft ze nog kunnen stopzetten, maar dat soort maatregelen wordt steeds moeilijker. Het rookverbod in kleine cafés gaat ook ineens weer door omdat het hof in Den Haag zich ermee ging bemoeien. Ze komt steeds meer in een spagaat tussen die aardige mensen van de rokerslobby en de Tweede Kamer. Straks krijgt ze helemaal geen leuke etentjes en spulletjes meer van de lobby.

Jet Bussemaker leek me aan gewone huishoudelijke dingen te denken. Wat zullen we eten als ik weer eens thuis kan koken. Of ze zat te bedenken of ze de kraan in de badkamer wel dicht had gedraaid toen ze wegging. Of zat ze te bedenken hoe ze al die vrouwen, die op de zak van hun man teren, aan het werk krijgt?

Jeroen zat zich duidelijk te vervelen. Hij zou het liefste meteen alles van Mark overnemen en met de oppositie aan de slag gaan om de begroting op orde te krijgen. Maar die poppenkast in de Tweede Kamer was nou eenmaal nodig, anders zouden de mensen weer zeggen dat alles in de achterkamertjes wordt beslist.

'En dan schors ik de vergadering voor een uur. Om half drie gaan we verder.' Anouchka heeft gesproken. Ze heeft tot dan toe verschillende sprekers erop gewezen dat je het niet over Asscher mag hebben, maar dat je het over de minister sociale zaken en werkgelegenheid moet hebben. Dat je iemand een klein miezerig hypocriet mannetje noemt, vindt ze niet erg. De vergadering was geschorst voor een uur, maar ik was er alweer klaar mee en ging lekker hardlopen.