Liefde na de aftiteling

Zo, het is een week na Valentijnsdag. Hoe staat het met de liefde? Als we de films mogen geloven, draait alles om de ellenlange aanloop naar de spannende, maar o zo romantische relatie. Nu het een week later is, zou je opnieuw in een drama moeten zitten. Je zou op filmschema liggen als je nu bent vreemdgegaan, terugkomt na een breuk, een geheime of verboden liefde hebt en wordt uitgehuwelijkt door je vader aan een veertig jaar oudere man. In de filmliefde gebeurt altijd wat. Anders ging niemand naar de bioscoop. Waarom denk je dat James Bond nooit gaat trouwen, Harry Potter en Ginny Weasley geen seks hebben en Bridget Jones nooit een zelfverzekerde vrouw wordt? Omdat het in een film heel saai is! Welkom in het echte leven van de liefde.

Leave the gun, take the cannoli. Echte relaties bestaan uit compromissen. Je hebt natuurlijk de grote zaken, zoals ‘ik doe aardig tegen jouw moeder en jij doet alsof je die van mij niet volledig onuitstaanbaar vindt'. Maar aandacht voor de kleine details neemt soms veel irritaties weg voor de toekomst. Zo is het erg aan te raden om pas chili con carne te eten op de dag voor een van jullie ergens anders slaapt, bewaar je de uitzendingen van Glee en Voetbal International tot hij gaat sporten of zij met een vriendin aan de telefoon hangt en plan je geen vakantie tijdens het WK als je niet op een stralende zonnige dag in Spanje in een donker kroegje met een wegvallende satellietverbinding wilt ervaren.

Everybody lies. De echte liefde bestaat uit kleine leugentjes. Een goede relatie bevat zo veel witte leugentjes dat je er een appartement mee kan verven. Exen laat je in de kast. Je vertelt je partner niet welke ex het lekkerst was in bed, de slankste taille of de grootste lul had. Je vertelt je partner ook niet dat hij in zijn geruite truien op zijn moeder lijkt of dat haar kont enorm lijkt in die spijkerbroek. Ook maak je elkaar vooral niet ongerust door alle problemen van het werk te vertellen of ieder kwaaltje gelijk uit te roepen tot levensbedreigende ziekte. Je liegt, want je beschermt elkaar.

I'm not a smart man, but I know what love is. Sommige dingen doen pijn. Heel erg pijn. Het is absoluut onvergeeflijk als je partner je verjaardag, 644e dag samen, huwelijksdag, de verjaardag van je moeder, je eerste date, het dopje van de tandpasta, het buitenzetten van de vuilnis, het rechthangen van het keukenkastje of andere dingen vergeet. Of nog erger, dat je partner niet ziet dat je zojuist bij de kapper bent geweest of nieuwe schoenen hebt gekocht. Het is voer voor absoluut drama. Er zijn wel eens mensen voor minder dan dit vermoord. Maar bedenk dan, dat het allemaal niet persoonlijk is. Je partner weet het gewoon echt niet meer. Maar daarom houdt hij niet minder van je. En dan hoef jij je minder schuldig te voelen over rondslingerend ondergoed.

I'll be back. Als je elkaar door en door kent, kan je alles bij elkaar maken. Een telefoongesprek wegdrukken of negeren wordt een onderlinge code, en de simpelste beledigingen als Miss Piggy and Mr Potatohead kan je ongegeneerd in ieder warenhuis naar elkaars hoofd slingeren vanaf een grote afstand. En mocht je een echte ruzie krijgen omdat zij per ongeluk je moeder heeft beledigd of hij niet heeft gezien dat je bij de kapper bent geweest, dan maakt het niet uit. "Even sigaretten halen", hoeft in een goede relatie nooit meer met aanhalingstekens te worden geschreven.

You've gotta ask yourself a question: "Do I feel lucky?" Well, do ya, punk? Ware liefde is ontzettend saai. Altijd maar met dezelfde persoon samen, die iedere keer weer een nieuwe haar laat groeien uit dezelfde moedervlek, die in zijn neus pulkt als je partner denkt dat jij niet kijkt. Het klinkt gewoon walgelijk. Maar als je er even over nadenkt, zijn dat precies dezelfde eigenaardige trekjes die je beste vriend of vriendin, die je al kent vanaf de basisschool, ook heeft. En die ga je ook nooit veranderen, want daar zijn jullie beste vrienden voor. Het enige voordeel van een relatie boven vriendschap is de goedmaakseks. Dat hoef je dan weer niet te proberen met je beste vriend of vriendin. Niet nog een keer, in ieder geval.

You know what they call a Quarter Pounder with cheese in France? A Royale with cheese. Ware liefde is saai, voorspelbaar en altijd hetzelfde. Natuurlijk gaan ze daar geen films over maken in Hollywood, ben jij gek. Een film houdt vaak al op als de ware liefde nog moet beginnen. Die liefde begint pas na de aftiteling! En dan denk jij te weten dat je vriend of vriendin niet echt van je houdt, omdat ze je telefoontje niet opneemt? Je maakt het uit, omdat zij alleen maar Glee wil kijken en maar over haar exen blijft praten? Nou ja, in het laatste geval heb je eigenlijk wel gelijk. Maar ware liefde is als een Quarter Pounder: voorspelbaar, net te droog of te klef, altijd te weinig kaas, maar het is zo nu en dan het lekkerste wat je op dat moment kan overkomen.

Uh, and now... back to the studio!

 

Voor de liefhebbers, met het advies om niet alles samen te moeten willen kijken:
The Godfather (1972), House M.D. (2004-heden), Forrest Gump (1994), The Terminator (1984), Dirty Harry (1971), Pulp Fiction (1994), Bridget Jones's Diary (2001)