Media-Mangel: na 9-11 (Tegenlicht)

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor de Tegenlicht-uitzending over de gebeurtenissen na 9-11.

Er zijn programma's die door moeten gaan voor actualiteitenrubriek, maar niets anders zijn dan een wanvertoning, waarvan de presentator hoogstpersoonlijk de kijker een mening voorkauwt. "Laat het nadenken maar aan ons over." Het beschamendste voorbeeld daarvan is wel dat programma met die Joost Eerdmans, die op hoge toon zijn meningen over van alles en nog wat ten beste gaf. Met als dieptepunt de stijger en de daler in de Nederlandse politiek. Joost Eerdmans, nitwit die meeliftte op de populariteit van de slippendragers van Pim Fortuijn, die serieuze politici de maat neemt.

Het kan ook beter. Tegenlicht. Gisteravond was er een aflevering te zien over wat er na 9-11 gebeurde. Drie gelijkhebberige grupmy old men werden aan het woord gelaten, zonder verder commentaar van een presentator. Een meneer die vroeger zeer conservatief was en wiens ogen zijn geopend, een hoge ambtenaar die openhartig vertelt over wat hij heeft gezien en gehoord, en de voormalige zaakgelastigde in Irak die blind is en blijft voor de dubieuze grondslag van zijn verblijf aldaar. De rode draad: Harde kritiek op rechts Amerika. De stelling dat democratie altijd een exportartikel is geweest, maar dat die export altijd samenhangt met een of ander politiek of zakelijk belang. Een mooie stelling: "De USA werd overgenomen door conservatieven zoals Donald Rumsfeld, die het Midden-Oosten willen destabiliseren."

Een mooi beeld van de plotselingheid van het besluit om Irak binnen te vallen, terwijl toen al genoegzaam bekend was dat Bin Laden en Saddam Hoessein niets met elkaar te maken wilden hebben en er ook geen enkel bewijs was voor de aanwezigheid van chemisch wapentuig in en om Bagdad. Het programma gaf een mooi inkijkje in de liegtechniek die de VS in de Verenigde Naties toepaste, met een trieste hoofdrol voor Colin Powell. Over hoe de angst na 9-11 kon worden gebruikt als smoes voor een ongerechtvaardigde inval. Er was maar één missie in Irak: het land organiseren naar republikeinse snit en contracten afsluiten zodat het nog jarenlang kon worden uitgeperst.

Beelden van de wandaden in de Abu Ghraib-gevangenis. En George Bush die doodleuk en bij herhaling stelt dat "de USA niet martelt of mishandelt, en zich aan alle internationale verdragen daarover houdt."

En niets van dat alles wordt de kijker voorgekauwd. Gewoon zelf kijken. Tegenlicht is naar mijn mening een actualiteitenprogramma van het betere soort. Aanbevelenswaardig dus!