Het soep-met-ballen meisje

Allereerst, voordat ik het vergeet: gelukkig nieuwjaar!

Of ben je er zo één die vindt dat ik dat niet meer mag zeggen vanaf 6 januari? Ik hoop het niet, want dan heb ik een verschrikkelijke hekel aan je. Elk jaar hetzelfde liedje: 'het is geen nieuwjaar meer hoor, het is driekoningen vandaag'. Je kent ze wel. Het zijn dezelfde debielen die op hun horloge kijken wanneer ik om 5 over 12 vriendelijk 'goedemorgen' zeg, en antwoorden 'u bedoelt goedemiddag?!'. ('Nee, ik bedoelde goedemorgen, maar als dat u niet welgevalt, dan wens ik u een onnoemelijke kutmiddag.' - maar dat terzijde).

Als het na 5 januari geen nieuwjaar meer is, zijn die mensen eigenlijk maar krenterige krepsers. Hun 'gelukkig nieuwjaar' duurt immers maar een weekje. Zeuren over mijn goede bedoelingen, maar zelf bestaat hun nieuwjaarswens uit zes gelukkige dagen.
Nee, ik stop pas met nieuwjaarwensen als Hollandse nieuwe weer gewoon haringen gaan heten. Want hoe oud die krengen ook zijn, het blijven Hollandse nieuwe. Al liggen ze 364 dagen in een vat te verschrompelen. Ik heb althans nog nooit een viskraam gezien waar heerlijke Hollandse oude worden aangeprezen. Nog nooit! 
Ik stop pas met nieuwjaarwensen als Nieuwe Pekela wordt omgedoopt in Pekela op leeftijd, Belegen Pekela, of voor mijn part Relatief Nieuwe Pekela. Want zo nieuw is dat dorp toch niet meer. Toch heet het tot het einde der tijden Nieuwe Pekela.
En dan mag het jaar 2009 na een weekje al niet 'nieuw' meer heten? Ga weg...

Ben je trouwens al een beetje bijgekomen van de nieuwjaarsduik? Ik neem tenminste aan dat je ook het water in bent geweest? Vroeger was dit voorbehouden aan de echte bikkels, maar tegenwoordig duikt iedere mongool de plaatselijke plas in. In 1960 trotseerde een klein groepje zwemmers van de pas opgerichte zwemvereniging Njord ’59 voor het eerst de Noordzee. Anno 2009 is er geen water te klein, of nieuwjaarsduikpooier Unox heeft er een standje geplaatst. Unox blijft Unox, maar de nieuwjaarsduik is al lang de nieuwjaarsduik niet meer. Tot in de poel van Lutjebroek staat de rookworstengigant mutsen uit te delen aan de zelfbenoemde helden. Ik moest donderdag verdomme bij mij achter in de sloot springen om de Unoxbrigade te ontlopen. En eerlijk is eerlijk, het was fris dit jaar. Na drie kwartier hield ik het dan ook voor gezien en strompelde naar binnen voor een overheerlijk erwtensoepje. 

Maar was vroeger dan echt alles beter? Nee, dat ook weer niet. Want terwijl het strand 49 jaar geleden werd opgesierd door een stelletje in ballenknijpers getooide knapen, wier mannelijkheid was verschrompeld tot een speldenknopje, huppelde vorige week opeens het soep-met-ballen-meisje over de voorpagina van de Telegraaf. Nederland was in rep en roer. Wie was zij? Heel even draaide de hele wereld om de Unoxprinses met de allerminst verschrompelde speldenknoppen. Hoezo oorlog in Israël? Luca Prins komt uit Egmond!

Maar vanaf vandaag keert de rust weder in ons koude kikkerlandje. Het nieuwe jaar is immers voorbij. Vanaf vandaag is 2009 weer gewoon een jaar als alle andere.