De winterstop is voorbij

Eindelijk! Dit weekend rolt de bal weer over de vaderlandse voetbalvelden, in beweging gebracht door hen die er hun professie van gemaakt hebben. Dat de diverse amateurclubs alweer begonnen waren, was al leuk, maar is toch vooral lokale charme. Nu gaat het er weer echt om. De prijzen worden verdeeld in deze seizoenshelft en dat levert hopelijk veel moois op.

Want hoe zal gedeeld koploper AZ de tweede helft van dit seizoen doorstaan? Nu Co Adriaanse heeft aangekondigd te vertrekken en Louis van Gaal al binnengehaald is als opvolger, kan het twee kanten op. Adriaanse eist volledige inzet van zijn spelers en is daardoor een slopende coach. Kunnen de spelers het nog opbrengen om zich helemaal uit de naad te werken voor iemand die vertrekt of krijgen met name de jongens die buiten de boot vallen een meer lakse houding, die in een ploeg waar het om het collectief draait dodelijk kan zijn? En hoe zit het met die jongens die Co niet meer zouden vertrouwen, zoals José Fortes Rodriguez zei bij zijn vertrek? Was dat een uitspraak van een gefrustreerde ex-aanvoerder of zat er een kern van waarheid in? Aan de andere kant kan het zo zijn dat de spelersgroep beseft dat dit jaar wellicht het enige jaar is dat AZ mogelijk kampioen kan worden en zullen ze zich nog één keer opladen voor de laatste competitiehelft.

Mocht AZ verzaken, kan PSV zich dan bovenaan handhaven? De medekoploper onderging geen mutaties en speelde voor de winterstop uiterst efficiënt voetbal. Is de ploeg in staat om de nipte zeges, die het toen vaak afdwong, te blijven behalen? Als dit niet het geval is, zal Ajax dan nog in staat zijn om het gat van vijf punten te dichten? De Amsterdammers hebben, mits ze als collectief opereren en zich alleen op voetbal richten, nog altijd de beste spelersgroep van Nederland. Met Aggelos Charisteas is er ook nog een nieuwe spits, die de kwaliteiten van een Ajax-spits heeft, maar ongetwijfeld ook aanpassingsproblemen zal kennen. Verder is het de vraag of Koeman er verstandig aan doet om Stekelenburg weer in het doel te zetten, terwijl er geen directe aanleiding is om Vonk weer te passeren. Bovendien, hoe verwerken spelers als Heitinga, De Jong, Pienaar, Sneijder en Van der Vaart eventuele reservebeurten? In het begin van het seizoen was Ajax een soort soap, met wekelijkse conflicten en praatsessies. Als men dat nu weet te voorkomen, is een titel misschien nog mogelijk.

Daaronder breekt een interessante periode voor Feyenoord aan. De selectie is grondig gerenoveerd, zodat Gullit zich niet meer achter een gebrek aan kwaliteit mag verschuilen. Hij heeft deze aankopen immers zelf gedaan. Met name van de robuuste Zweed Östlund mag iets verwacht worden, terwijl de fanatiekelingen Hofs en De Graaf het middenveld kunnen versterken. De weer uit het tweede weggetrokken Pardo en Lazovic lijken ineens basisspelers, zodat duidelijk is dat er in de Kuip heel wat is gebeurd. Of het genoeg is om eventueel nog bovenin aan te haken, moet blijken. Sowieso moeten de Rotterdammers ook nog uitkijken voor met name SC Heerenveen, met de sterke trainer Verbeek en de twee surprises van de eerste competitiehelft, Huntelaar en Yildirim. Bovendien haalde men weer twee spelers uit Scandinavië, wat haast een garantie voor succes lijkt.

Onderin zal de strijd om degradatie vermoedelijk gaan tussen FC Den Bosch, dat de defensie verbreedde met Steve Olfers en voor de goals op Jochen Janssen hoopt, het nog immer naar spelers zoekende De Graafschap en RBC Roosendaal. Die laatste ploeg hoopt gevrijwaard te blijven van blessures en versterkte zich met Fortes Rodriguez, Loran en Donny de Groot. De strijd onderin zal spannend worden en beslist worden op details.

Tevens vind ik het interessant om te zien of Vitesse met Wapenaar en Hersi inderdaad adequate vervangers voor Jevric en Hofs heeft aangetrokken, of Cees Lok NEC met aanvallend voetbal richting de middenmoot weet te liften, of Michael Mols zijn rentree bij Utrecht sportief luister bij gaat zetten en of Wiljan Vloet in zijn laatste jaar bij Roda nu wel Europees voetbal kan behalen.

Genoeg om naar uit te kijken dus, waarbij ik ook nog een persoonlijke wens heb. Ik hoop dat er weer een nieuwe excentriekeling op onze velden opduikt of zich als zodanig manifesteert. Want met het vertrek van de even geniale als bij vlagen gemene Ibrahimovic, de aparte Kezman en de onbegrepen linkspoot Van Persie heeft onze competitie wel ingeleverd. Wie zal er opstaan en zich boven de grijze middelmaat verheffen? We zullen het gaan zien. Ik heb er weer zin in. U ook?