Feyenoord heeft een Mario nodig

De generatie die opgroeide met de computerspellen van Nintendo kent hem wel. Eigenlijk is hij in al die jaren daarna ook wel populair gebleven en is hij nu nog bekend. Mario, de loodgieter met het rode pakje, figureerde in een hele reeks naar hem vernoemde spelletjes. Hij liep door werelden vol vreemde creaturen en sprong hen op het hoofd. Daarnaast kon hij diverse gedaantes aannemen. Mario kon groot worden en was dan Super Mario. In latere versies veranderde hij ook in een wasbeer of bereed hij een draakje. Mario werd een fenomeen. Je zorgde altijd wel dat je speler ťťn was, zodat jij met Mario kon spelen en je vriendje afgescheept werd met Luigi. Dat was het neefje van Mario, in een groen pakje en net wat langer en daardoor sulliger. Luigi had Mario nodig om te kunnen stralen.

Voetballer Luigi Bruins van Excelsior dankt zijn in ons land niet alledaagse voornaam vermoedelijk aan de Italiaanse roots van zijn moeder en niet aan het computerfiguurtje. Bruins brak vorig seizoen ineens door en speelde een voorname rol in de promotie van de Kralingers naar de eredivisie. Zijn slimme spel viel op tussen het voornamelijk door strijd te kenmerken voetbal in de eerste divisie. Bruins bezit een goede steekpass, een fraaie trap en een meer dan gemiddeld inzicht. Daarmee kan hij zijn tekortkomingen handig compenseren. Dat lukte hem in de eerste seizoenshelft in de eredivisie ook. Dat viel natuurlijk meer op dan vorig seizoen, omdat de aandacht voor het hoogste profniveau nu eenmaal flink groter is.

Bruins benutte ijskoud enkele belangrijke strafschoppen en stuurde talloze keren zijn maatje Slory de diepte in. Samen stonden zij ineens model voor het verrassend sterk gestarte Excelsior. De gedoodverfde degradatiekandidaat sleepte her en der verrassende punten uit het vuur en niet zelden hadden Bruins en Slory hier een belangrijk aandeel in. Luigi Bruins werd landelijk bekend, nadat hij eerder al indruk had gemaakt op het selecte groepje intensieve volgers van de eerste divisie. Hij kreeg ook zijn eerste invitaties voor vertegenwoordigende elftallen.

Het duurde niet lang voor de grotere clubs aan het talent begonnen te trekken. Naar verluidt had de complete vaderlandse voetbaltop interesse in de diensten van Bruins. Vorige week maakte hij bekend dat hij naar Feyenoord gaat. Vanaf de zomer verhuist Bruins van de ene Rotterdamse club naar de andere. Dat is een keuze die je best als eigenzinnig of verrassend kunt omschrijven. Want was het niet veiliger geweest om aan te sluiten bij het talentenensemble van Louis van Gaal in Alkmaar, om samen met AZ door te stoten richting de absolute top? Een keuze voor Ajax, als opvolger van Wesley Sneijder, was eveneens geen rare veronderstelling, terwijl er nog zelden een talent is geweest dat zich een buil viel aan PSV. Het werd dus Feyenoord, dat volgens Bruins een goed verhaal vertelde.

Het is lekker dichtbij, dat is zeker. Daarnaast gaat ook zijn maatje Slory naar die club en hopen zij hun combinaties op hoger niveau voort te kunnen zetten. Toch vind ik het gewaagd. Een passende speler als Bruins lijkt niet direct de meest geschikte speler voor het voetbal dat Feyenoord de laatste jaren speelt. Het is al jaren onrustig en de redding lijkt niet direct nabij. Ongetwijfeld heeft Bruins echter genoeg zelfvertrouwen om te veronderstellen dat hij het gaat redden in de Kuip. Misschien meent hij zelfs wel dat Feyenoord samen met hem de aansluiting gaat vinden bij de clubs die de laatste jaren de dienst uitmaakten in Nederland. Hij zou zomaar een belangrijk ontbrekend puzzelstukje kunnen vormen voor de Rotterdammers, want talent heeft hij genoeg.

Daarom is het wel te hopen dat Feyenoord iemand kan vinden die een echte leidersrol kan gaan vertolken in de selectie. Een speler met ervaring en natuurlijk overwicht, zoals Cocu bij PSV of Stam bij Ajax. Een voetballer die de jonge talenten bij de hand kan nemen en kan begeleiden, zodat niet alle druk op hun schouders komt. Want het is de vraag of Luigi Bruins al in staat is om een club met de status van Feyenoord te dragen. De huidige aanvoerder Theo Lucius is natuurlijk een ideale prof, maar geen speler waar jonge voetballers bewonderend naar zullen kijken en luisteren. De komende maanden zal de technische staf van de Rotterdammers dan ook op zoek moeten naar een Mario. Want net als in het computerspelletje zal Luigi vooral kunnen stralen in de nabijheid van Mario. Dikke kans dat als dit lukt de jonge kinderen op den duur uit zichzelf kiezen voor Luigi Bruins als idool.