[OS] BMX'ster Veenstra snelt naar zilver; Frans goud, zilver en brons bij de mannen

Op de Olympische Spelen in Parijs is vrijdagavond de avond waarop de gouden medailles verdeeld worden in het BMX-racen. Dat gebeurt wel zonder Niek Kimmann: de Nederlandse olympisch kampioen moest zich enkele weken geleden geblesseerd afmelden. De finales staan ook vrijdag op het programma, vanaf 21.35 uur.

Mannen
Jaymio Brink was de enige overgebleven Nederlander en kwam er in de halve finales niet aan te pas: in run één werd hij slechts zevende, in de tweede run werd hij onderuit geschoffeld en moest hij het doen met plek zes. Een vierde plek in de derde en laatste run kon de boel niet meer redden: in de eindstand van de halve finales werd hij tiende, waar de top-8 nodig was.

Vooraf werd wel gedacht dat Frankrijk de grote topfavoriet was op het goud, met drie wereldtoppers die daar allemaal kans op maakten, maar het werd zelfs nog beter: de gedroomde sweep kwam er. Joris Daudet knalde naar de leiding en kroonde zich tot olympisch kampioen, landgenoten Sylvain André en Romain Mahieu completeerden het feest.

Vrouwen
Manon Veenstra en Laura Smulders reden uitstekende halve finales: Veenstra werd derde, tweede en vierde, Smulders eindigde als vierde, tweede en derde en dat zorgde ervoor dat het duo zich als derde en vierde voor de finale plaatste. Merel Smulders kwam er op een tweede plek in de laatste heat niet aan te pas en nam in de halve finales afscheid, in de finale lijken de Australische Saya Sakakibara en de Britse regerend kampioene Beth Shriever de grote topfavorieten: de twee wonnen alle drie de heats in de halve finales.

In de finale stond er, zoals al wel te verwachten viel, geen enkele maat op de torenhoge favoriete Sakakibara. De Australische stormde naar de leiding en pakte het goud, waarbij ze werd opgewacht door vriend Romain Mahieu. Het goud was een prachtige bekroning voor Sakakibara, wiens broer Kai in 2020 tijdens een World Cup-wedstrijd zwaar onderuit ging en hersenletsel opliep na een lange coma - tegenwoordig is hij pararoeier.

Voor Nederland waren de ogen echter gericht áchter Sakakibara. Veenstra kende een matige start, maar maakte dat in de eerste bocht gelijk al goed en knalde door naar de tweede plek. Die hield ze vast en dus was er Nederlands zilver, net voor de Zwitserse Zoe Claessens. Laura Smulders kon het nét niet bolwerken en moest genoegen nemen met de vierde plek.