Ender Lilies: Quietus of the Knights

In Ender Lilies: Quietus of the Knights viel er niet zomaar regen uit de lucht boven het koninkrijk. Het was Deathly Rain, waardoor alle levende wezens die het water aanraakten in bloeddorstige lijken veranderden. Het rijk verviel dan ook in chaos. Lily, een meisje dat ligt te slapen in een kerk, wordt wakker. De geest van een oude krijger biedt zijn hulp aan om de wereld te zuiveren.

Je beweegt wel met Lily, maar het vechten wordt gedaan door de oude krijger. Die schiet naar voren als je de aanvalsknop indrukt. Ender Lilies: Quietus of the Knights is qua gameplay te vergelijken met Metroid en Hollow Knight: je komt zo nu en dan verplichte of optionele bosses tegen. Als je deze verslaat dan speel je een nieuwe geest vrij, waarvan je een nieuwe kracht krijgt. Zo krijg je nieuwe aanvallen tot je beschikking. Er zijn zo’n twintig bazen te vinden in de wereld.

Ender Lilies: Quietus of Knights

De wereld zelf bestaat uit ‘ruimtes die verbonden zijn met elkaar. Soms kun je vanuit zo’n ruimte meerdere kanten op, soms word je nog tegengehouden omdat je een doorgang niet kan openen omdat je bijvoorbeeld een specifieke kracht mist. Het zorgt ervoor dat je eigenlijk elke uithoek van de map wel wil verkennen, op zoek naar die ene skill om weer een versperring op te lossen en daar weer nieuwe skills of items te vinden.

Je kunt zo’n twintig skills vinden, zoals bijvoorbeeld nieuwe wapens of double jump, maar er zijn ook items die je levensmeter verbeteren. Sommige skills zijn altijd te gebruiken, zoals de double jump, maar andere skills moet je echt kiezen als een soort load-out. Van die skills werkt bijvoorbeeld je zwaardkrijger zonder beperkingen, maar andere skills hebben een beperkt gebruik, je zult items moeten vinden om ze weer op te laden. Of je gaat op een bankje zitten, de savepunten in deze game. Daar kun je opslaan, maar ook je load-out wijzigen en skills upgraden zodat ze meer damage doen, of vaker gebruikt kunnen worden bijvoorbeeld.

Ender Lilies: Quietus of Knights

Ender Lilies: Quietus of the Knights verplicht je niet veel. Je hoeft niet alle krachten te vinden, je vindt uiteindelijk wel iets wat bij je speelstijl past en daar focus je op door het te gaan upgraden. Het speelt allemaal net wat rustiger dan Hollow Knight, je hebt genoeg momenten waar je even op je gemak kunt kijken hoe je een situatie moet gaan aanpakken. Dat maakt de game niet gemakkelijk. De vijanden meppen hard en er zijn veel situaties die echt wel lastig zijn om zonder kleerscheuren vandaan te komen. De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk aan lastiger.

Zeker tegen het einde wordt het allemaal echt wel pittig door hoe de kamers opgebouwd zijn en hoe vijanden geplaatst zijn. Tel daarbij op dat er steeds minder bankjes verschijnen om te rusten (en op te slaan) en dan weet je dat je een uitdaging aan gaat. Het is een kwestie van wel alles verslaan wat je tegenkomt, zodat je genoeg levelt en dus sterker wordt. De items om je levensmeter of gebedskracht te verbeteren, zodat je respectievelijk meer kunt hebben en meer geneest bij gebruik van een gebed, worden steeds belangrijker. Dat zorgt er dan weer voor dat je toch weer gaat backtracken om toch iets meer opgewassen te zijn.

Ender Lilies: Quietus of the Knights is nooit frustrerend moeilijk, het daagt je uit en geeft je ook mogelijkheden om toch sterker te worden. Hoeveel je wil backtracken is aan jou. De game laat je alles zelf ontdekken: het geeft je geen hints waar je naar toe moet, waar bepaalde krachten te vinden zijn of hoe je een bossfight kunt winnen. Probeer maar, en in het ergste geval bevind je je weer bij een rustbankje, om het weer opnieuw te proberen. Een gefaalde poging kost je dus alleen tijd. De krijgers die je voor je kunt winnen geven gevarieerde krachten, zodat je je eigen speelstijl kunt bepalen. Deze review is gebaseerd op de Switch-versie. Die versie heeft wat problemen met aliasing, zeker als je docked speelt wordt het wat kartelig zo nu en dan. Op het kleinere scherm is dat veel moeilijker te zien. Vond je Hollow Knight goed, dan is Ender Lilies: Quietus of the Knights zeker ook de moeite waard.

Gespeeld op Switch, ook verkrijgbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Later volgt er een PlayStation 4 -en 5-versie.