[OS] Medal races zeilers uitgesteld, Van Opzeeland als 5e naar kwartfinale

Op de Olympische Spelen in Parijs was het donderdag een lastige zeildag. Er stond een waslijst aan races gepland in zes verschillende klasses, waaronder de medal races in de skiffs, maar lang niet alles kon doorgang vinden wegens een gebrek aan wind op de Zuid-Franse wateren.

De medal race voor de 49er bij de mannen, met Bart Lambriex en Floris van de Werken, ging wel van start, maar werd uiteindelijk gestaakt wegens de luwte. De Nederlanders begonnen aan die race op de tiende plek in het klassement en hebben eigenlijk geen realistische kans meer om nog serieus te klimmen.

Odile van Aanholt en Annette Duetz kwamen in de 49er FX helemaal niet echt in actie: hun medal race, waarin ze als nummers twee volle bak kans hadden op het goud, werd niet eens gestart. Net als de mannen zullen zij vrijdag ook een nieuwe kans krijgen om voor de medailles te zeilen.

ILCA 6 mannen
In de dinghy bij de mannen doet Duko Bos namens Nederland mee en hij begon uitermate lekker: race één leverde een ruime overwinning op. In de tweede race ging het met een twintigste plek een stuk minder lekker, maar na twee van de tien reguliere races staat Bos op een prima vijfde plek. De leiding is in handen van de Peruviaan Stefano Peschiera, voor de Australiër Matt Wearn en Eduardo Marques uit Portugal.

ILCA 7 vrouwen
De dinghy bij de vrouwen ging van start met één van de geplande twee races en dat begon prima voor Marit Bouwmeester: de veterane, goed voor goud in Rio, zilver in Londen en brons in Tokyo, opende met een vierde plek. Louise Cervera uit Frankrijk won race één, voor de Chinese Gu Min en de Italiaanse Chiara Benini Floriani.

iQFOiL mannen
Luuc van Opzeeland begon de dag op de vierde plek in het klassement en startte met een vijftiende plaats in race elf, gevolgd door winst in de twaalfde race. In race dertien kwam daar een zesde plek bij en vervolgens werd besloten dat de andere zeven races geannuleerd zouden worden. Van Opzeeland stond op dat moment vijfde in het klassement en moet daardoor de kwartfinale gaan varen. De Australiër Grae Morris gaat rechtstreeks naar de finale, Tom Reuveny uit Israël en de Nieuw-Zeelander Josh Armit mogen de halve finales in en de rest van de top-10 - waaronder Ethan Westera uit Aruba - gaat de kwartfinale in, die net als de halve finale en finale vrijdag gepland staat.

iQFOiL vrouwen
Eenzelfde verhaal bij de vrouwen, waar Sara Wennekes een dramatische regatta afsloot met een succesloze laatste dag: ze eindigde als zestiende, ver achter de verwachtingen. De Britse Emma Wilson gaat met overmacht als topfavoriete de finale in, Sharon Kantor uit Israël en de Italiaanse Marta Maggetti moeten vrijdag eerst de halve finale varen.