FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 juli 2024

Trump-aanslagpleger kon locatie vlak voor aanslag met een drone verkennen

Een week na de moordaanslag op de Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Trump is er opnieuw kritiek geuit op de veiligheidsdiensten. 

Volgens de Wall Street Journal kon de schutter, Crooks, enkele uren vóór de aanval de locatie verkennen met een drone. Hij maakte hierbij luchtfoto’s van de locatie in Butler, Pennsylvania, vlak voordat hij zijn schoten afvuurde op Trump en de bezoekers van het campagne-evenement, aldus de berichtgeving met wetshandhavers als bron.

Eerder werd bekend dat de schutter kort voor de misdaad door de veiligheidstroepen ter plaatse als verdacht was geclassificeerd. Maar daarna uit beeld was verdwenen. Bovendien bleek het nabijgelegen dak van waar Crooks zijn schoten afvuurde niet beveiligd.

Trump raakte bij de aanslag op 13 juli gewond aan zijn oor. Eén toeschouwer werd gedood en twee andere mensen raakten ernstig gewond. Veiligheidstroepen schoten de aanvaller direct na de aanslag neer.

Forse toename Mpox (apenpokken) in Congo – WHO vreest verdere verspreiding

In de Democratische Republiek Congo is een forse toename van het aantal gevallen van zogenoemde ‘Mpox’-infecties geregistreerd.

Zoals de regering in Kinshasa heeft aangekondigd, zijn er nu meer dan 11.000 vermoedelijke gevallen van de virusziekte die voorheen bekend stond als apenpokken. De toename van het aantal is exponentieel. Tot nu toe zijn 450 mensen omgekomen.

Mpox is een ziekte die van geïnfecteerde dieren op mensen kan worden overgedragen en die oorspronkelijk vooral wijdverspreid was onder knaagdieren in West- en Centraal-Afrika. Overdracht van persoon tot persoon is ook mogelijk via nauw of intiem contact. Typische symptomen zijn koorts en puisten op de huid.

De Wereldgezondheidsorganisatie had al de vrees geuit dat Mpox zich buiten de grenzen van de Democratische Republiek Congo zou kunnen verspreiden.

Israël voert luchtaanval uit op Yemen, na drone-aanval op Tel Aviv door Houthi's

Israël heeft een vergeldingsaanval uitgevoerd op de militante islamistische Houthi-militie in Jemen. Het leger zei dat gevechtsvliegtuigen militair relevante doelen in het gebied rond de havenstad Hodeida hadden aangevallen. Ooggetuigen meldden talrijke explosies.

De Houthi’s maakten zelf melding van aanvallen op olie- en energiefaciliteiten die zij als civiel beschouwden. De dag ervoor stortte een drone van de door Iran gesteunde militie neer in Tel-Aviv, waarbij één persoon om het leven kwam en vier anderen gewond raakten. Minister van Defensie Galant kondigde toen een vergelding aan, de Houthi's dreigden nu met verdere aanvallen op Israël.

 De drone-aanval in Tel Aviv vond plaats nabij de Amerikaanse ambassade. De door Iran gesteunde Houthi's eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanval, terwijl het Israëlische leger zei dat het onbemande vliegtuig een geüpgraded Iraans Samad-3-model leek te zijn dat vanuit Jemen was gelanceerd.

De sjiitische militie controleert grote delen van de kust van Jemen en valt sinds november schepen aan in de Rode Zee en de Golf van Aden. De islamisten beschouwen dit als een blijk van solidariteit met de Palestijnen in de Gaza-oorlog.

Ook laatste bergrit in Tour de France is voor Pogacar

Tadej Pogacar heeft ook de voorlaatste etappe in de Tour de France gewonnen. De Sloveense geletruidrager was in de twintigste etappe de sterkste in de laatste bergrit naar Col de la Couillole. Pogacar was in een sprintje duidelijk sneller dan Jonas Vingegeaard en het was alweer zijn vijfde ritzege deze Tour.

Vandaag stond de allerlaatste bergrit op het programma in de Tour de France. In een etappe van 132,8 kilometer waar de finish lag op de Col de la Couillole moest er vooral geklommen met ook nog de beklimmingen van de Col de Braus, Col de Turini en de Col de la Comiane.

Op de eerste beklimming was het direct koers en wilden verschillende renners die in de top tien stonden meegaan in de vroege vlucht, maar de ploeg van Tadej Pogacar liet dat niet gebeuren. UAE Emirates reed zo hard op de beklimming dat het peloton nog maar bestond uit veertien renners, maar uiteindelijk kreeg toch een kopgroep de ruimte. Wilco Kelderman was mee in de kopgroep en de Nederlander had het gezelschap van onder andere Enric Mas en bolletjestruidrager Richard Carapaz.

De kopgroep pakte meer dan vier minuten op het peloton, maar daar begon opeens de ploeg van Remco Evenepoel te rijden. Soudal-Quickstep zorgde dat de voorsprong langzaam daalde en bij aanvang van de slotklim was het verschil nog maar twee minuten.

Op de slotbeklimming dunde Soudal-Quickstep het peloton verder uit. Na een kopbeurt van Mikel Landa bleven nog maar weinig renners over, waarna Evenepoel in de aanval ging. Jonas Vingegaard reageerde direct op de Belg en ook Pogacar volgde. Evenepoel waagde een tweede poging, maar werd direct gecounterd door Vingegaard en reed weg bij Evenepoel. Pogacar kon wel makkelijk volgen bij Vingegaard en samen raapten ze Carapaz en Mas op.

Pogacar en Vingegaard gingen strijden voor de dagwinst en in een sprintje bergop was de Sloveense geletruidrager duidelijk de sterkste. Pogacar boekte alweer zijn vijfde ritzege.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Norris grijpt poleposition in Hongarije

Lando Norris heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Hongarije. De Brit kwam met de McLaren tot een tijd van 1.15,227 waarmee hij een fractie sneller was dan teamgenoot Oscar Piastri en kampioenschapsleider Max Verstappen. De kwalificatie werd ontsierd door twee rode vlaggen.

Voor de kwalificatie regende het, maar toen het licht op groen ging was het droog en vanwege de hoge temperaturen droogde de baan snel op. Alle rijders gingen vroeg naar buiten vanwege de dreiging van meer regen, waardoor het meteen stuivertje wisselen was. De beloofde regen kwam en het was Sergio Perez die zich verslikte in een kerbstone en zijn Red Bull in de bandenstapels parkeerde. De Mexicaan kon ongedeerd uitstappen, maar zijn sessie was voorbij.

Er waren nog enkele minuten te rijden en bijna het gehele veld ging direct weer naar buiten op een baan die opdroogde. De Alpines deden dit niet en dat kwam ze duur te staan, want Esteban Ocon en Pierre Gasly eindigden achteraan, met vlak voor hun Zhou. Verrassender was dat Mercedes zich misrekende met George Russell die te weinig brandstof aan boord had en zo buiten de boot viel, net als Perez die al eerder klaar was.

Het tweede deel verliep veel rustiger, maar Mercedes kwam met Lewis Hamilton goed weg, want de Brit was tien duizendste sneller dan Nico Hülkenberg die net buiten de boot viel. Ook Valtteri Bottas, Alexander Albon, Logan Sargeant en Kevin Magnussen konden uitstappen.

Verstappen was als eerste naar buiten in Q3, maar het was Norris die met een 1.15,227 veruit de snelste tijd klokte, voor Verstappen en Piastri. Laatstgenoemde schoof bij zijn tweede run voorbij de Nederlander om plek twee te grijpen. Op het moment dat Norris aanzette voor zijn ronde crashte Yuki Tsunoda hard waardoor er opnieuw code rood was. De sessie werd nog wel hervat, maar de tijden werden niet meer verbeterd, waardoor Norris poleposition greep voor Piastri en Verstappen. Carlos Sainz eindigde op plek vier, voor Hamilton, Charles Leclerc, Fernando Alonso, Lance Stroll, Daniel Ricciardo en Tsunoda.

Norris snel in trainingen Hongarije, Verstappen in de top-3

Op de Hungaroring hebben de heren in de Formule 1 zaterdag hun derde en laatste vrije training afgewerkt voor de Grand Prix van Hongarije. Max Verstappen zat er tot drie keer toe prima bij, maar vooral Lando Norris maakte in de trainingen indruk.

Training één
Carlos Sainz was in zijn Ferrari de snelste, met alleen Max Verstappen en Charles Leclerc die binnen drie tienden van een seconde wisten te blijven. De verrassing van de training was zonder meer Zhou Guanyu: de Chinees stuurde zijn Kick Sauber naar een uitmuntende vijfde plek.

Training twee
Leclerc kende weinig actie: hij knalde zijn Ferrari met de nodige vaart in de vangrails - de Monegask was er zelf gelukkig wel prima aan toe. Lando Norris was in de McLaren de snelste, met wederom Verstappen op de tweede plek op ongeveer een kwart seconde. Sainz reed op vier tienden naar plek drie, voor Sergio Perez, die een verrassende vierde plek noteerde.

Training drie
Op zaterdag was Norris wederom de snelste en dit keer zat zijn teamgenoot Oscar Piastri er bovenop: 0,044 seconden. Verstappen was dit keer goed voor de derde tijd, verder bleef alleen George Russell in zijn Mercedes binnen een halve seconde van Norris.

Zaterdag begint de kwalificatie om 16.00 uur.

Verschoor raakt winst in F2-sprintrace Hungaroring kwijt

Op de Hungaroring is zaterdagmiddag de sprintrace van het weekeinde in de Formule 2 verreden. Dat werd een tactische race, wegens de wisselende temperaturen koos niet iedereen voor dezelfde bandencompound en die beslissing bleek cruciaal.

Richard Verschoor mocht vanaf poleposition vertrekken en stond naast Kush Maini. Zane Maloney en Kimi Antonelli volgden, voor Dennis Hauger, Victor Martins, Gabriel Bortoleto, kampioenschapsleider Isack Hadjar, Enzo Fittipaldi en Paul Aron - Maloney kwam bij de opwarmronde niet weg en moest vanaf de pitstraat vertrekken.

Verschoor startte uitstekend en kreeg Antonelli, Maini, Martins, Hauger en Bortoleto achter zich aan - in de top-6 reden alleen Verschoor en Maini op harde banden, de rest vertrok op zachte banden. Na een paar ronden opende Antonelli de aanval op Verschoor, met succes.

Richting de helft van de race was Antonelli een deel van zijn snel opgebouwde voorsprong weer kwijt en begon hij serieuze problemen te krijgen met zijn zachte banden, waardoor Verschoor en Maini weer in de buurt kwamen. Het duurde niet lang voor de jonge Italiaan zich flink verremde en zowel Verschoor als Maini er simpel voorbij konden.

Het duurde niet lang voor Antonelli noodgedwongen een stop kwam maken voor nieuwe banden, zijn kansen waren verkeken. Verschoor reed ondertussen overtuigend naar een fraaie zege, voor Maini en Martins, die profiteerde van het wegvallen van Antonelli.

Update
Verschoor werd na afloop wéér gediskwalificeerd wegens een overtreding van de technische reglementen, waardoor hij eerder dit jaar ook al een zege verloor.

Arts mag nooit meer werken na masturberen tijdens video-gesprek met patiënte

Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd.

“Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag”, noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

Videocall via WhatsApp
In mei 2022 voerde de arts een ooglidcorrectie uit bij de vrouw. Na een week maakte zij zich ongerust over het resultaat en vroeg via WhatsApp om advies. Tijdens een videogesprek, terwijl de man op bed lag, richtte hij zijn telefoon naar zijn blote geslachtsdeel, waarna de vrouw het gesprek beeïndigde. Op aandringen van de arts volgde een tweede gesprek, waarbij de man weer aan zijn geslachtsdeel begon te rukken, de vrouw nam dit echter op als bewijs.

Onvoldoende medische zorg
De communicatie van de chirurg was onduidelijk en nonchalant, wat leidde tot "onvoldoende medische zorg", volgens de tuchtrechters. Ze bekritiseren niet alleen zijn gedrag, maar ook zijn gebrek aan inzicht in het probleem.

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle schrapt de arts uit het medisch register, waardoor hij niet meer in de zorg mag werken. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar al veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

85% van Nederlanders neemt maatregelen tegen inbraak tijdens vakantieperiode

De vakantieperiode is begonnen en Nederlanders trekken er weer op uit naar hun favoriete vakantiebestemming. Uit data van de Politie blijkt echter dat de vakantieperiode ook een piek in woninginbraken ziet. Overstappen.nl deed onderzoek naar de angst voor inbraak tijdens de vakantie. Hieruit blijkt dat 69% van de Nederlanders niet bang is voor een inbraak tijdens hun vakantie. Toch neemt 85% van de ondervraagden wel preventieve maatregelen

69% van Nederlanders niet bang voor inbraak
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan tweederde van de Nederlanders zich geen zorgen maakt over inbraak tijdens de vakantie. Dit lijkt samen te hangen met de mate van preventieve maatregelen die men neemt en de verzekeringen die men heeft afgesloten.

Volgens Jeremy Broekman, expert schadeverzekeringen bij Overstappen.nl, lijkt er een verband te zijn: “Hoe beter mensen verzekerd zijn, hoe minder angst ze lijken te hebben. In vakantieperiodes komt inbraak vaker voor, en hoewel je misschien niet meteen bezorgd bent, zorgen preventieve maatregelen ervoor dat je met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.” aldus Broekman.

Buren scoren hoogste als preventiemiddel
Als het gaat om preventieve maatregelen, blijkt de buurtwacht de populairste keuze. 56% van de Nederlanders vertrouwt erop dat hun buren een oogje in het zeil houden tijdens hun afwezigheid. Daarnaast heeft 51% een aanvullende verzekering afgesloten om zich tegen inbraak te beschermen. Bijna 30% van de Nederlanders maakt gebruik van beveiligingscamera's om hun huis in de gaten te houden.

4daagse van qltel - dag 4- Via Cuijk en de Via Gladiola naar het verdiende kruisje!

In de derde week van juli wordt de 4Daagse gelopen, de grootste wandelprestatietocht ter wereld! Meer dan 45.000 deelnemers, met meer dan 70 verschillende nationaliteiten, van 11 jaar tot 90+, komen elk jaar naar Nijmegen om vier dagen 30, 40 of 50 kilometer te wandelen in de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving. Allemaal met hetzelfde doel: het felbegeerde 4Daagsekruisje. Het is dit jaar de 106e keer dat de 4daagse georganiseerd wordt.

Van Gerwen in halve finales World Matchplay

In de Winter Gardens in Blackpool zijn donderdag- en vrijdagavond de kwartfinales gespeeld van de World Matchplay. Nog acht darters waren over en streden om een plek bij de laatste vier, maar geen van die wedstrijden werd echt heel spannend.

Ross Smith en James Wade openden de kwartfinales, waarbij Wade in de eerste tien legs een kleine voorsprong pakte. Met twee 107-finishes hield Smith zich een beetje in leven, maar vanaf 9-6 voor Wade kwam hij niet meer echt in de buurt en met een 61-finish maakte Wade het af: 16-10.

Luke Humphries en Dimitri van den Bergh verdeelden de eerste tien legs onderling netjes, maar na een break en een 106-finish kwam Humphries op 12-10. Dat was gelijk de genadeklap voor Van den Bergh, die zag hoe Humphries het met een 164-finish af wist te maken voor evevneens 16-10.

Vrijdagavond begon Michael van Gerwen tegen Andrew Gilding, die gelijk al een 148-finish liet noteren. Gilding kwam op een 6-8 voorsprong, maar daarna was het ineens op en kwam Van Gerwen op dreef: de kale sloopkogel won acht legs op rij en speelde zich zo ineens naar een derde 16-10 zege van de kwartfinales.

Michael Smith schoot uit de startblokken tegen Rob Cross in een wedstrijd die geen moment spannend werd: via 7-1 en 8-2 wist Cross hier en daar nog wel een leg te winnen, maar het bleef bij zeven stuks en dus ging Smith met een 16-7 overwinning de halve finales in.

Zaterdagavond worden de halve finales vanaf 21.00 uur gespeeld, zondag staat de finale op het programma.

Tour: Etappe 20 - Het slotweekeinde begint

Tadej Pogacar won de negentiende etappe, we kunnen wel stellen dat het op z'n minst weer bijzonder was. Wellicht dat hij het vandaag nog eens gaat doen, als hij er niet zo'n zin in heeft mag iemand anders winnen, wellicht een aanvaller of een subtopper uit het klassement.

Het peloton is gearriveerd in Nice, waar de Tour dit jaar finisht. Vandaag stapt men er in elk geval nog op voor een 133 kilometer lange bergrit, die best wel overzichtelijk is: de Col de Braus van de tweede categorie, tien kilometer aan 6,6 procent, wordt gevolgd door de twee keer zo lange Col de Turini.

De Turini is een klim van de eerste categorie, net als de Col de la Colmiane en de Col de la Couillole, waar de finish ligt. Bij elkaar zijn ze meer dan vijftig kilometer lang aan het klimmen, tussen het klimmen door is het eigenlijk alleen maar dalen. Voor een beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we weer naar het FOK!forum.

De heren stappen iets voor twee uur op de fiets, het is immers een kort ritje. Rond half zes wordt de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

1-2'tje voor AIX Racing in F3-sprintrace Hungaroring, Van Hoepen 9e

Op de Hungaroring is het raceweekeinde zaterdagochtend van start gegaan. De jongelingen in de Formule 3 werkten er hun sprintrace af, wat best een vermakelijke vertoning werd.

Dino Beganovic vertrok vanaf poleposition, naast Nikita Bedrin. Op rij twee stonden Tasanapol Inthrapuvasak en Callum Voisin, gevolgd door Christian Mansell, Tim Tramnitz, Sami Meguetounif, Santiago Ramos, Noel Leon, Leonardo Fornaroli, Nikola Tsolov en de snelste man van de kwalificatie, Laurens van Hoepen.

Bedrin kende een uitstekende start en verschalkte Beganovic, terwijl Inthrapuvasak, Voisin, Mansell en Tramnitz volgden. Richting de helft van de race opende Beganovic de aanval op Bedrin, maar dat deed hij wat te enthousiast: de Zweed gleed even weg en Inthrapuvasak kwam er juist voorbij.

Beganovic slaagde er niet in een nieuwe aanval te plaatsen en zo ging de overwinning naar Bedrin. Groot succes voor het AIX-team, want Bedrin's teamgenoot Inthraphuvasak reed naar de tweede plek, Beganovic completeerde het podium - Van Hoepen kende een prima start en reed gelijk naar plek negen, waar hij uiteindelijk ook finishte.

FOK! Wat een weer: nóg een tropische dag, later mogelijk onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vannacht is het helder. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C, in stedelijk gebied enkele graden hoger. De wind is zwak tot matig en komt uit een oostelijke richting.

Vanochtend is het op veel plaatsen droog en zonnig. Vooral in het zuidwesten komt ook wat bewolking voor. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten.

Vanmiddag is er veel zon. Later neemt de kans op een enkele onweersbui in het zuiden toe. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 31°C. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten. Langs de westkust draait de wind naar een westelijke richting.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en is er vooral in het zuidoosten kans op een stevige onweersbui. Hierbij zijn windstoten, lokale wateroverlast en hagel mogelijk. Verder is de wind zwak tot matig en komt deze uit uiteenlopende richtingen.

Vannacht is het wisselend bewolkt met eerst nog een enkele regen- of onweersbui. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 18°C. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Flinke onweersbui op de Veluwe (Foto: Ouwesok)
Flinke onweersbui op de Veluwe (Foto: Ouwesok) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Kabinet neemt afstand van omstreden Tweet Wilders over Jordanië

Het kabinet distantieert zich van een controversiële tweet die Geert Wilders heeft geplaatst over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Donderdagavond stelde de PVV-leider dat Jordanië de 'enige echte' Palestijnse staat is, wat leidde tot een diplomatiek conflict tussen Jordanië en Nederland.

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken gaf in een gesprek met Radio 1 aan dat Wilders’ standpunt in strijd is met het beleid van het kabinet met betrekking tot deze kwestie.

Wilders had op X positief gereageerd op het nieuws dat het Israëlische parlement de zogenaamde tweestatenoplossing afwijst. "Historisch", zo noemde hij deze ontwikkeling.

Met 'historisch' bedoelde hij ook dat hij gelooft dat Jordanië historisch gezien het thuisland van de Palestijnen is en derhalve een Palestijnse staat vertegenwoordigt. Hiermee zou hij proberen de Palestijnen die in Israël wonen het recht op hun eigen staat te ontnemen. Volgens Wilders hebben zij immers al een eigen staat in Jordanië, zo suggereert hij.

Het kabinet ondersteunt echter een twee-staten oplossing, met zowel een onafhankelijke staat voor Israël als voor Palestina. "Donderdagmiddag heb ik toevallig gesproken met de Palestijnse premier en heb ik nogmaals benadrukt dat Nederland achter de tweestatenoplossing staat, met een levensvatbare en onafhankelijke Palestijnse staat naast een veilige staat Israël", aldus buitenlandminister Veldkamp in een gesprek met Radio 1. "Dit betekent niet dat Jordanië eigenlijk Palestina is of vice versa."

De Nederlandse ambassadeur in Jordanië werd vrijdag op het matje geroepen in reactie op de uitspraken van Wilders. Jordanië beschouwt Wilders' opmerkingen als 'racistisch', omdat hij impliciet suggereert dat de Jordaanse staat zou moeten plaatsmaken voor de Palestijnen. Veldkamp heeft laten weten dat hij zal benadrukken dat Nederland het bestaan van het onafhankelijke koninkrijk Jordanië volledig erkent.

Taakstraf voor arts wegens hosselen vals corona-vaccinatiebewijs

Het Openbaar Ministerie heeft aan een 53-jarige man uit Utrecht een strafbeschikking opgelegd, in de vorm van een taakstraf van 50 uur. De man, die in het dagelijks leven werkzaam is als arts, probeerde zo’n twee jaar geleden via een tussenpersoon een vals corona-vaccinatiebewijs te regelen.

De zaak komt aan het rollen als de politie een telefoon in beslag neemt van een 29-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Op de telefoon worden verschillende chats aangetroffen tussen de arts en de man. Uit deze gesprekken, die in de periode van 17 september 2022 tot 22 december 2022, worden gevoerd, blijkt dat de arts op zoek is naar een vals corona-vaccinatiebewijs. De arts vraagt het niet voor zichzelf, maar voor iemand anders.

Poging tot valsheid in geschrifte
Volgens het OM heeft hij hiermee geprobeerd om iemand te bewegen tot het plegen van valsheid in geschrifte. De arts betaalt de tussenpersoon een aanzienlijk bedrag, maar krijgt het vaccinatiebewijs niet geleverd.

Het OM benadrukt dat de maatschappij er groot belang bij heeft om te kunnen vertrouwen op de juistheid van vaccinatiebewijzen en PCR-testen. Deze arts heeft dat vertrouwen in ernstige mate geschaad. Dit soort strafbare feiten heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij. Het OM vindt de gedraging van de man extra kwalijk omdat hij werkt als arts, terwijl van een arts verwacht mag worden dat die juist het belang van de juistheid van dit soort bewijzen onderkent.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak niet voor de rechter te brengen maar verdachte een strafbeschikking op te leggen in de vorm van een taakstraf.

HRW: Palestijnen pleegden honderden oorlogsmisdaden op 7/10

De militaire vleugel van Hamas - de Qassam Brigades - en ten minste vier andere Palestijnse gewapende groepen pleegden talrijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen burgers tijdens de aanval van 7 oktober 2023 op het zuiden van Israël, aldus Human Rights Watch in een rapport dat van de week werd vrijgegeven. Regeringen die invloed hebben op de gewapende groepen moeten aandringen op de dringende vrijlating van gegijzelde burgers, een voortdurende oorlogsmisdaad, en op berechting van de verantwoordelijken.

Het 236 pagina's tellende rapport '"I Can't Erase All the Blood from My Mind": Palestinian Armed Groups' October 7 Assault on Israel' documenteert tientallen gevallen van ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht door Palestijnse gewapende groepen op bijna alle plaatsen waar burgers op 7 oktober werden aangevallen. Hieronder vallen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zoals moord, gijzeling en andere ernstige overtredingen. Human Rights Watch onderzocht ook de rol van verschillende gewapende groepen en hun coördinatie voor en tijdens de aanvallen. Eerdere rapporten van Human Rights Watch gingen in op talrijke ernstige schendingen door Israëlische troepen in Gaza sinds 7 oktober.

Tussen oktober 2023 en juni 2024 interviewde Human Rights Watch 144 mensen, waaronder 94 Israëlische en andere staatsburgers die getuige waren van de aanval op 7 oktober, familieleden van de slachtoffers, eerstehulpverleners en medische experts. Onderzoekers controleerden en analyseerden ook meer dan 280 foto's en video's die tijdens de aanval werden genomen en op sociale media werden geplaatst of rechtstreeks met Human Rights Watch werden gedeeld.

In de ochtend van 7 oktober pleegden door Hamas geleide Palestijnse gewapende groepen talrijke gecoördineerde aanvallen, onder meer op burgerlijke woongemeenschappen en sociale evenementen en op Israëlische militaire bases in het gebied in het zuiden van Israël dat grenst aan de Gazastrook. De gewapende groepen vielen minstens 19 kibboetsim en 5 moshavim (coöperatieve gemeenschappen), de steden Sderot en Ofakim, 2 muziekfestivals en een strandfeest aan. De gevechten duurden een groot deel van de dag en in sommige gevallen langer.

Op veel locaties schoten Palestijnse strijders direct op wegvluchtende burgers, vaak van dichtbij, en op mensen die door het gebied reden. De aanvallers gooiden granaten, schoten in schuilkelders en vuurden raketgranaten af op huizen. Ze staken huizen in brand, verbrandden en verstikten mensen en verdreven anderen die ze neerschoten of gevangen namen. Ze gijzelden tientallen mensen en doodden anderen.

Nirit Hunwald, een verpleegster uit Kibboets Be'eri, waar 97 burgers werden gedood, beschreef hoe ze een lid van het rapid response team die was neergeschoten de tandartspraktijk van de kibboets in sleepte om zijn wonden te behandelen: "Er was een bloedspoor. Ik kan het niet uit mijn geheugen wissen, al dat bloed."

Agence France-Presse vergeleek verschillende gegevensbronnen om vast te stellen dat 815 van de 1.195 mensen die op 7 oktober werden gedood inderdaad burgers waren. De gewapende groepen gijzelden 251 burgers en Israëlisch veiligheidspersoneel en namen hen mee naar Gaza. Op 1 juli waren er nog 116 aanwezig in Gaza, waaronder de lichamen van ten minste 42 doden, volgens AFP. De lichamen van nog eens 35 doden werden teruggegeven aan Israël.

De Izz al-Din al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, de Palestijnse beweging die sinds 2007 de door Israël bezette Gazastrook bestuurt, leidde de aanval. Human Rights Watch bevestigde de deelname van vier andere Palestijnse gewapende groeperingen op basis van hoofdbanden die de strijders droegen om hun affiliatie aan te geven en hun claims van verantwoordelijkheid die op hun Telegram-kanalen op sociale media werden gepost.

De gewapende groepen pleegden talrijke schendingen van het oorlogsrecht die neerkomen op oorlogsmisdaden, waaronder aanvallen gericht tegen burgers en burgerobjecten; het opzettelijk doden van mensen in hechtenis; wrede en andere onmenselijke behandeling; misdaden met seksueel en op geslacht gebaseerd geweld; gijzeling; verminking en plundering van lichamen; gebruik van menselijke schilden; en plundering en plundering.

De grootscheepse aanval was gericht tegen de burgerbevolking. Het doden van burgers en het gijzelen waren centrale doelen van de geplande aanval, geen bijkomstigheid, een misgelopen plan of daden die op zichzelf staan. Human Rights Watch concludeerde dat de geplande moord op burgers en de gijzeling misdaden tegen de menselijkheid waren.

Human Rights Watch zei dat verder onderzoek nodig is naar andere mogelijke misdaden tegen de menselijkheid, waaronder vervolging van een identificeerbare groep op raciale, nationale, etnische of religieuze gronden; verkrachting of ander seksueel geweld van vergelijkbare ernst; en uitroeiing, als er een massamoord was die berekend was om de 'vernietiging' van een deel van een bevolking te bewerkstelligen. Dit zouden misdaden tegen de menselijkheid zijn als de misdaden deel uitmaakten van de aanval tegen een burgerbevolking, in het kader van een organisatorisch beleid om een dergelijke aanval te plegen.

De Hamas-autoriteiten antwoordden op vragen van Human Rights Watch dat de Hamas-troepen instructies hadden gekregen om geen burgers als doelwit te nemen en zich te houden aan de internationale mensenrechten en humanitaire wetgeving. In veel gevallen vond het onderzoek van Human Rights Watch bewijs van het tegendeel.

Getuigenissen van overlevenden en geverifieerde foto's en video's laten zien hoe Palestijnse strijders vanaf het begin van de aanval burgers opzochten en doden op de verschillende aanvalslocaties, wat erop wijst dat het opzettelijk doden en gijzelen van burgers gepland en zeer gecoördineerd werd uitgevoerd.

Onmiddellijk na de aanvallen in het zuiden van Israël begonnen de Israëlische strijdkrachten met een intens luchtbombardement en later met een grondinvasie, die nog voortduren. Meer dan 37.900 Palestijnen, de meeste burgers, werden gedood tussen 7 oktober en 1 juli, volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. 

Alle partijen in het gewapende conflict in Gaza en Israël moeten zich volledig houden aan het internationale humanitaire recht. De Palestijnse gewapende groeperingen in Gaza moeten de gegijzelde burgers onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Ze moeten passende disciplinaire maatregelen nemen tegen leden die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden en ze moeten iedereen die een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen zich heeft, uitleveren voor vervolging.

"Wreedheden rechtvaardigen geen wreedheden," zei Sawyer. "Om de eindeloze cyclus van misbruik in Israël en Palestina te stoppen, is het cruciaal om de onderliggende oorzaken aan te pakken en de plegers van ernstige misdaden ter verantwoording te roepen. Dat is in het belang van zowel Palestijnen als Israëli's."


Het volledige rapport is hier te downloaden in PDF.

Random Pics van de Dag #1336

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wasbeertjes zien Tesla's Cybertruck aan voor vuilnisbak

Het ontwerp van de Tesla Cybertruck heeft tot veel verdeeldheid geleid. Sommigen zijn helemaal weg van het avant-gardistische uiterlijk en anderen vinden het een vuilnisbak op wielen. 

Een Tesla-eigenaar heeft onlangs op het forum van de Cybertruck Owners Club gepost dat hij 's nachts ging kamperen in Minnesota. Een paar wasberen probeerden in te breken in 'de kluis' of door de tonneau-cover (afgesloten laadklep) in de laadruimte te komen, waarschijnlijk omdat ze daar iets lekkers roken.

Foto's van de schade, gedeeld door de eigenaar die op het forum bekend staat als Spidog, laten zien dat de kleine beestjes een deel van de rand van de tonneau cover hebben beschadigd, maar er niet doorheen zijn gekomen. Ze lieten ook overal modderige pootafdrukken achter, waardoor de identiteit van de daders onmiskenbaar is.

Als er iets bekend is over wasberen, dan is dat dat de kleine knaagdieren dol zijn op het plunderen van vuilnisbakken op zoek naar etensresten. Het is echt hun favoriete nachtelijke bezigheid. Dus de enige logische conclusie is dat deze wasberen naar de Cybertruck keken en meteen dachten dat het een vuilnisbak was. Of een vuilcontainer.

Europarlementariër verwijderd wegens 'duiveluitdrijving'

Een extreemrechts Europarlementslid uit Roemenië is donderdag uit een vergaderzaal in Straatsburg gezet omdat ze het debat over de herbenoeming van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie verstoorde met geschreeuw.

Na de toespraak van Von der Leyen kregen de fractieleiders het woord. Toen Valerie Hayer, de fractieleider van Renew pleitte voor opname van het recht op abortus in het Europees Handvest, uitte Diana Iovanovici Sosoaca achterin de zaal haar ongenoegen en schreeuwde anti-abortus leuzen en complottheorieën over corona terwijl ze met twee iconen van Christus zwaaide. Iovanovici Sosoaca, lid van S.O.S Romania en zonder fractie, negeerde de verzoeken van parlementsvoorzitter Roberta Metsola om te stoppen met haar geschreeuw. Metsola vroeg de bodes uiteindelijk om de Roemeense politica naar buiten te begeleiden, maar dat ging niet zonder problemen. Uiteindelijk werd Iovanovici alsnog uit de zaal gezet.

Netanyahu verontwaardigd over oordeel ICJ 'annexatie' Westelijke Jordaanoever

Volgens het Internationaal Gerechtshof is het Israëlische nederzettingenbeleid in de bezette Palestijnse gebieden in strijd met het internationaal recht. Een juridisch advies van het hoogste VN-gerechtshof in Den Haag stelt dat Israël zich feitelijk schuldig maakt aan annexatie. 

Er is uitgebreid bewijs dat Israël zijn burgers aanmoedigt om naar de bezette gebieden te verhuizen. De uitbreiding van Joodse nederzettingen is gebaseerd op de inbeslagname van grote gronden van de Palestijnse inwoners. Volgens de rechters is Israëls exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in de bezette gebieden eveneens illegaal. 

Israël moet volgens het ICJ allerlei bezittingen en het illegaal bezette land teruggeven. Iedereen die door de bezetting is weggejaagd, moet de kans krijgen om weer terug te keren, vindt het hof. Als dat niet lukt, moeten mensen gecompenseerd worden. Het hof vindt dat die rechten decennia teruggaan, namelijk tot 1967. 

Het rapport is niet juridisch bindend. De juridische beoordeling werd twee jaar geleden aangevraagd door de Algemene Vergadering van de VN – vóór de aanval op Israël door de islamistische terroristische organisatie Hamas.

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn verontwaardiging geuit over de uitspraak van het ICJ. Hij benadrukte dat de Joodse bevolking de Palestijnse Gebieden beschouwt als hun "historisch thuisland" en dat de legitimiteit van de Israëlische nederzettingen niet kan worden betwist. 

Israël veroverde tijdens de oorlog van 1967 de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. De Palestijnen willen in deze gebieden een onafhankelijke staat. De internationale gemeenschap beschouwt deze Palestijnse gebieden als bezet.

Israël heeft delen van zijn bevolking overgebracht naar nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en ook Oost-Jeruzalem geannexeerd. In 2005 trok Israël zich terug uit Gaza, maar legde een blokkade op na de machtsovername door Hamas in 2007.

Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde het advies van het ICJ een "historische beslissing" en eist dat Israël gehoor geeft aan het advies. Hij stelt dat de beslissing een overwinning is voor gerechtigheid.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt het ICJ-advies als een keerpunt voor Palestina en het internationaal recht, en stelt dat Israël zijn koloniale activiteiten onmiddellijk en volledig moet beëindigen.

'Ook gevolgen voor Nederland'
Volgens The Rights Forum, de pro-Palestijnse organisatie welke is opgericht door voormalig premier Dries van Agt, heeft de uitspraak niet alleen impact op Israël, maar ook op Nederland.

"De uitspraak van het Gerechtshof vraagt om een grondige herziening van het Nederlandse beleid, dat altijd de bezetting heeft gedoogd. Dit kan nu niet langer", aldus The Rights Forum.

De organisatie pleit er onder andere voor dat Nederland de samenwerking met het Israëlische leger stopzet. Daarnaast zouden economische relaties met de nederzettingen verboden moeten worden. Bovendien verlangt de groep dat een Europees verdrag met Israël wordt opgeschort en dat de staat Palestina erkend wordt.

De 4daagse van qltel - dag 3 - de dag van Groesbeek

In de derde week van juli wordt de 4Daagse gelopen, de grootste wandelprestatietocht ter wereld! Meer dan 45.000 deelnemers, met meer dan 70 verschillende nationaliteiten, van 11 jaar tot 90+, komen elk jaar naar Nijmegen om vier dagen 30, 40 of 50 kilometer te wandelen in de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving. Allemaal met hetzelfde doel: het felbegeerde 4Daagsekruisje. Het is dit jaar de 106e keer dat de 4daagse georganiseerd wordt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.