FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 juli 2024

Tot 5 jaar celstraf voor Just Stop Oil activisten

Vijf milieuactivisten van Just Stop Oil zijn in Groot Brittannië veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens het plannen van een verkeersopstopping op de ringweg om Londen.

Één activist kreeg een straf van vijf jaar cel en vier anderen elk vier jaar. Nooit eerder werden in het land zulle lange celstraffen gegeven voor geweldloze demonstraties.

Tijdens een Zoom-meeting probeerden de vijf om vrijwilligers te rekruteren voor protestacties, waarbij activisten op strategische punten op de portalen van de ringweg zouden klimmen. Het doel was om de overheid te dwingen om een stop te zetten op nieuwe olie en gas exploratie op de Noordzee. Het drukmiddel moest zijn “de grootste orde verstoring in de Britse moderne geschiedenis”, volgens Roger Hallam die tot de langste celstraf werd veroordeeld.

Hoewel rechter Hehir erkende dat er wetenschappelijke en sociale consensus is dat er sprake is van door mensen veroorzaakte klimaatverandering, gingen deze acties te ver. “Maar het simpele feit is dat ieder van jullie enige tijd geleden de grens heeft overschreden van bezorgde campagnevoerder naar fanaticus. Jullie hebben jezelf aangesteld als de enige scheidsrechters over wat er moet gebeuren aan de klimaatverandering, en zijn noch gebonden aan de principes van de democratie, noch aan de rechtsstaat."

"En uw fanatisme zorgt ervoor dat u totaal geen acht slaat op de rechten van uw medeburgers. Jullie hebben het op jezelf genomen om te beslissen dat je medeburgers ontwrichting en schade moeten lijden, en hoeveel ontwrichting en schade zij moeten lijden, eenvoudigweg zodat jullie met jullie standpunten kunnen paraderen.”

Medestanders van de activisten uitten hun verontwaardiging over de in hun ogen zware vonnissen. Ze zijn de uitkomst van een proces van twee weken waarin de rechter alle aangevoerde verweren verwierp voor het veroorzaken van publieke overlast. Onder andere vertegenwoordigers van Greenpeace en de VN zien het vonnis als een bedreiging voor het burgerrecht om vredige demonstraties te organiseren.

Indrukwekkende Pogacar pakt vierde ritzege Tour de France

Op Tadej Pogacar staat geen maat in de Tour de France. De Sloveense geletruidrager pakte in de koninginnenrit met aankomst op Isola 2000 alweer zijn vierde etappezege. Pogacar pakte op Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard 1.42 minuut, waardoor het verschil in het algemeen klassement nu meer dan vijf minuten is met Vingegaard.

Vandaag stond de koninginnenrit met aankomst op Isola 2000 op het programma, maar onderweg waren er ook de beklimmingen van de Col de Vars en de Cime de la Bonette, waarvan de top op 2800 meter ligt. Vroeg in de etappe leek Visma Lease a Bike een plan te hebben met Jonas Vingegaard. De Nederlandse ploeg stuurde Matteo Jorgenson, Wilco Kelderman en Cristophe Laporte mee in de vroege vlucht en probeerde daarmee de ploeg van Tadej Pogacar onder druk te zetten.

Maar gedurende de wedstrijd werd duidelijk dat Visma Lease a Bike voor de etappe wilde gaan met Jorgenson en Kelderman. Laatstgenoemde reed een strak tempo, waarbij alleen Jorgenson, Richard Carapaz en Simon Yates konden volgen in de kopgroep. Na het werk van Kelderman ging Jorgenson er alleen vandoor en met drie minuten voorsprong leek de ritzege voor de Amerikaan erin te zitten.

Maar daar dacht Pogacar anders over. De Sloveense geletruidrager had zijn ploeg op kop gezet en zorgde dat het gat naar de kopgroep drie minuten was, waarna de Sloveen op negen kilometer versnelde. Remco Evenepoel en Vingegaard moesten al snel passen bij de versnelling van Pogacar, waarna de geletruidrager iedereen voor hem opraapte. Op 1800 meter van de finish kwam hij bij Jorgenson en liet hem ook direct achter en reed naar de vierde ritwinst deze Tour de France. Jorgenson werd op 21 seconden tweede.

Evenepoel en Vingegaard kwamen op 1.42 minuut van Pogacar binnen, waardoor het verschil tussen de Sloveen en Vingegaard nu meer dan vijf minuten is. Zaterdag volgt er nog een klimetappe, waarna het zondag zal worden afgesloten met een klimtijdrit.

Results powered by FirstCycling.com

Met Gods hulp wil Trump de VS redden

Donald Trump heeft officieel zijn nominatie geaccepteerd als presidentskandidaat van de Republikeinen in de VS. "Over vier maanden zullen we een ongelooflijke overwinning behalen", zei hij onder groot gejuich op de conventie van de Republikeinse Partij in Milwaukee, Wisconsin. Hij wilde "president worden voor heel Amerika, niet voor de helft van Amerika". "De tweedracht en verdeeldheid in onze samenleving moeten worden geheeld."

In zijn nominatiespeech sprak Trump ook over de moordaanslag op hem tijdens afgelopen zaterdag. Hij zou het verhaal maar één keer vertellen, omdat het te pijnlijk zou zijn om het nog een keer te doen, zei Trump.

"Mijn hand zat onder het bloed, overal bloed. Ik wist meteen dat de dreiging serieus was," zei de voormalige president in zijn toespraak. "Er was overal bloed en toch voelde ik me op een bepaalde manier heel veilig omdat ik God aan mijn zijde had."

Als Trump niet opzij had gekeken op het moment van de schietpartij, zou hij niet meer in leven zijn, benadrukte de Republikein. "Ik sta hier in levende lijve voor u, alleen bij de gratie van de Almachtige God," zei de 78-jarige. Het publiek begon toen uitzinnig te juichen en te roepen.

Minuut stilte voor omgekomen toeschouwer
Trump nam vervolgens een minuut stilte in acht voor tijdens de moordaanslag omgekomen toeschouwer, en kuste de helm van de voormalige brandweerman. De brandweerjas en helm van de man stonden zichtbaar op het podium. "Hij was ongelooflijk," zei Trump. Tijdens de moordaanslag had de 50-jarige zijn vrouw en dochter beschermd tegen de kogels terwijl de schutter het vuur opende. Hij werd dodelijk geraakt en twee andere mensen raakten ernstig gewond. De man werkte als werktuigbouwkundig ingenieur en was jarenlang betrokken bij de vrijwillige brandweer.

Een schutter opende zaterdag het vuur tijdens een campagne-evenement in de stad Butler in de staat Pennsylvania. Hij werd gedood door veiligheidstroepen. Trump raakte gewond aan zijn oor. Sindsdien draagt de Republikein een wit verband om zijn oor.

'Ik zal de democratie redden'
Tijdens zijn toespraak riep Trump de Democraten op om politieke meningsverschillen niet te "demoniseren" en afwijkende meningen niet te "criminaliseren". "Ik ben geen bedreiging voor de democratie", beweerde Trump. In plaats daarvan zou hij "de democratie redden voor de mensen in ons land".

Trump is betrokken in verschillende juridische geschillen. Hij portretteert zichzelf herhaaldelijk publiekelijk als het slachtoffer van een politiek gemotiveerde "heksenjacht". Hij heeft zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van 2020 tegen Joe Biden nog steeds niet erkend. Tot nu toe heeft Trump ook geweigerd om te verklaren dat hij de uitslag van de komende verkiezingen zal accepteren. De presidentsverkiezingen vinden plaats op 5 november.

Israëlisch leger presenteert plan voor rekruteren ultraorthodoxen

Het Israëlische leger heeft details gegeven over de op handen zijnde rekrutering van ultraorthodoxe Joden in het leger. 1000 ultraorthodoxe mannen zullen in de komende week worden opgeroepen en tegen het eind van het jaar zullen er 3000 gerekruteerd zijn, aldus het leger.

De helft van de mannen van wie het rekruteringsbevel zondag wordt verzonden is tussen de 18 en 20 jaar oud, de rest tussen de 20 en 26, zei het leger. Verwacht wordt dat de indiensttredingen het komende jaar in hetzelfde tempo zullen verlopen. De taken voor de jonge mannen zullen worden afgestemd op de behoeften van ultraorthodoxe Israëliërs, zei het leger.

Militaire dienst is eigenlijk verplicht voor de meeste mannen en vrouwen in Israël. Politiek invloedrijke ultraorthodoxe partijen hebben lange tijd met succes aangedrongen op vrijstelling van hun geloofsgenoten, zodat ze zich konden wijden aan religieuze studies. Voor seculiere Joden is dit al tientallen jaren een bron van ergernis.

Gelijkere kansen voor leerlingen door doorstroomtoets

Leerlingen krijgen door de nieuwe doorstroomtoets gelijkere kansen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek naar de eerste afname van deze toetsen, dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag aan de Tweede Kamer stuurde. Bij maar liefst driekwart van de leerlingen bij wie het voorlopig schooladvies kon worden bijgesteld, is dat ook daadwerkelijk gebeurd. Zo draagt de doorstroomtoets bij aan gelijkere kansen voor leerlingen in de overgang naar de middelbare school. Daarnaast wijst onderzoek uit dat de resultaten van de diverse doorstroomtoetsen goed vergelijkbaar zijn.

Staatssecretaris Paul: “Leerlingen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben of leerlingen met een migratieachtergrond en meisjes werden lange tijd onderschat. Terwijl leerlingen gelijke kansen verdienen bij gelijke resultaten. Het moet voor je schooladvies niet uitmaken waar je woont of hoeveel diploma’s je ouders hebben. Ik ben heel blij dat de doorstroomtoets daar sterk aan blijkt bij te dragen, precies zoals we voor ogen hadden met de nieuwe wetgeving.”

Passend advies voor iedere leerling
Uit DUO-cijfers over de definitieve schooladviezen blijkt dat 75% van de leerlingen die in aanmerking kwam voor een bijstelling, die ook daadwerkelijk kreeg. Scholen moeten het schooladvies in principe bijstellen als de toets laat zien dat een leerling meer uitdaging aankan, maar ze kunnen bij dat definitieve schooladvies uiteindelijk wel hun eigen, professionele afweging maken. Doel is om iedere leerling een passend advies te geven, een plek waar je kunt laten zien wat je in je mars hebt. Daarbij is nadrukkelijk de ene leerroute niet beter dan de andere.

Definitieve schooladviezen
Er zijn dit jaar minder schooladviezen voor het praktijkonderwijs gegeven. Bij een leerling met voorlopig schooladvies ‘praktijkonderwijs’ die het toetsadvies ‘praktijkonderwijs/vmbo-bb’ krijgt hoeft het schooladvies niet te worden bijgesteld. Er kan uit de toets namelijk geen enkelvoudig advies praktijkonderwijs (pro) komen, omdat de kenmerken voor dat advies niet getoetst kunnen worden met de doorstroomtoets. Maar zo’n bijstelling blijkt wel voor te komen. Daarnaast laten scholen voor praktijkonderwijs horen dat het aantal aanmeldingen voor komend schooljaar op sommige plekken flink lager is.

Staatssecretaris Paul: “Praktijkonderwijs kan een heel passende vorm van onderwijs zijn voor veel leerlingen. Ik overleg met het veld over wat er nodig is om de schooladvisering richting het praktijkonderwijs nog beter in te richten.”

Er zijn ook minder vmbo-adviezen gegeven dan vorig jaar. Verder waren er vooral meer dubbele adviezen (met name havo/vwo) en bleef het aantal definitieve schooladviezen vwo min of meer gelijk.

Vergelijkbare toetsen
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE), die de kwaliteit en normering van deze toetsen bewaakt, heeft gekeken naar de resultaten op de diverse doorstroomtoetsen. Scholen kunnen kiezen voor een toets die past bij hun onderwijsvisie, een wens vanuit zowel het onderwijsveld als de politiek. Het CvTE constateert dat de resultaten op de 6 toetsen goed vergelijkbaar zijn en dat ze recht doen aan de prestaties van de leerlingen op de toets.

Verbeteren overgangsmomenten
De staatssecretaris wil er ten slotte voor zorgen dat leerlingen ook daadwerkelijk een passende plek vinden in het voortgezet onderwijs en dat ze daar genoeg ondersteuning krijgen. Ook is het belangrijk dat ze op de middelbare school nog van leerroute kunnen wisselen. Later dit jaar stuurt ze hierover een brief aan de Tweede Kamer.

Wereldwijde computerstoring, Schiphol moet groot deel vluchten schrappen

De wereldwijde Microsoft-storing die sinds vanochtend gaande is, treft luchtvaartmaatschappijen, banken, ziekenhuizen, mediabedrijven en vele andere dienstverleners. KLM laat weten vluchten grotendeels te moeten staken door de computerstoring. "Wij realiseren ons dat dit, zeker gezien de zomervakantie, buitengewoon vervelend is voor onze klanten", laat de luchtvaartmaatschappij in een bericht op hun website weten. Zo meldt AT5.

Het luchtverkeer is in verschillende landen ernstig verstoord. In Duitsland moesten grote luchthavens zoals Berlijn en Hamburg hun activiteiten tijdelijk stopzetten aan het begin van de vakantie. Er zijn ook storingen op luchthavens in Praag en Edinburgh en bij grote luchtvaartmaatschappijen zoals Delta, Air France, Air India en KLM. Ook de grootste spoorwegmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk is getroffen.

Volgens persbureau Reuters hebben grote cloudproviders zoals Amazon Web Services en Google Cloud ook te kampen met technische storingen. 

Er zijn problemen met het beveiligingssysteem in de besturingssoftware van Microsoft, waardoor veel Microsoft-gebruikers blauwe schermen te zien krijgen bij het opstarten van hun computers.

Nieuwszenders in Australië - waaronder ABC en Sky News - kunnen hun tv- en radiokanalen niet uitzenden en hebben melding gemaakt van plotselinge uitschakelingen van Windows-gebaseerde computers.

Volgens mediaberichten wordt vermoed dat een bug in een programma-update van het IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike de oorzaak is.

Net zoals andere luchtvaartmaatschappijen en luchthavens is KLM getroffen door de wereldwijde computerstoring. Hierdoor is het niet mogelijk om vluchten af te handelen. De luchtvaartmaatschappij laat in het bericht niet weten hoelang de overlast nog zal duren. "We werken er hard aan om het probleem op te lossen. Voor nu zien we ons genoodzaakt om de operatie grotendeels te staken."

Storing
Reizigers op Schiphol worden via het omroepsysteem en borden op de hoogte gebracht van de mogelijke gevolgen van de storing. Aan reizigers wordt geadviseerd om bij hun luchtvaartmaatschappij te informeren naar mogelijke gevolgen. 

De storing komt op een uiterst ongelegen moment voor Schiphol. Vanaf dit weekend hebben alle schoolregio's in Nederland vakantie, en verwacht Schiphol een piekdag. Ondanks de storing vertrekken er nog wel vluchten, zo is te zien op Flightradar24. Ook meerdere omwonenden van Schiphol laten weten dat er zoals gebruikelijk toestellen overkomen. 

Tour: Etappe 19 - Koninginnerit met het dak van de Tour

Belgische winst in de achttiende etappe van de Tour de France, Victor Campenaerts pakte de overwinning vanuit de aanval. Vandaag krijgt men een loodzware rit voorgeschoteld, volgens onder meer Tadej Pogacar de koninginnerit van deze Tour: 145 kilometer, dus dat valt mee, maar met drie zware beklimmingen.

Men gaat van start in Embrun en het duurt niet lang, iets meer dan twintig kilometer, alvorens de eerste klim al op zich laat wachten. We komen in het walhalla van het speedskiën, het skigebied van Vars, waar de Col de Vars wacht: buitencategorie en met 18,8 kilometer aan gemiddeld 5,7 procent is dat niet zo gek. We dalen af naar Jausier en daar begint gelijk de volgende marteling al.

Berg twee van vandaag is de Cime de la Bonette: 22,9 kilometer aan gemiddeld bijna zeven procent, waarbij we naar maar liefst 2800 meter hoogte gaan. Als men zich over de Bonette heeft geworsteld volgt een kilometer of veertig dalen, gelijk daarna gevolgd door de slotklim naar de finish in Isola 2000, nog eens zestien kilometer aan 7,1 procent - kan prima buitencategorie zijn, maar vandaag is het de eerste categorie.

De heren stappen om half één op de fiets, de finish wordt al best vroeg verwacht: rond kwart voor vijf, maar met zo'n loodzware rit zit daar natuurlijk best veel speling in. Voor een nog beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we overigens weer door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: tropisch warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er zonnige perioden en is het droog. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

Vanmiddag is er veel zon. Het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 25°C op de Wadden en 30°C in het zuiden. De wind is oostelijk en zwak tot matig. Aan de kust gaat plaatselijk een zwakke tot matige wind van zee waaien.

Vanavond is er veel zon en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Komende nacht is het helder. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een oostelijke richting. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Ook in Portugal doet de zon zijn best (Foto: Professionele-idioot)
Ook in Portugal doet de zon zijn best (Foto: Professionele-idioot) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1335

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1377
review
Shadow of the Ninja - Reborn
special
Random Pics van de Dag #1376
special
Random Pics van de Dag #1375
special
VrijMiBabes #225 (not very sfw!)
review
Concord
©FOK.nl e.a.