FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 juli 2024

Strijd om Formule E-wereldtitel beslist in bijzondere ontknoping

In Londen is dit weekeinde een einde gekomen aan het tiende Formule E-seizoen. Er stonden nog twee races op het programma en dat werd een behoorlijk spannende vertoning, wel met een klein beetje een anticlimax.

Race één
Mitch Evans had de poleposition te pakken en dat was belangrijk: hij was de nummer twee in het kampioenschap en leider Nick Cassidy moest het doen met een teleurstellende zeventiende plek. Sebastien Buemi stond op plek twee, voor Pascal Wehrlein, Norman Nato, Jean-Eric Vergne, Nico Müller, Oliver Rowland, Robin Frijns, Antonio Felix da Costa en Jake Dennis - Nyck de Vries vertrok vanaf plek veertien.

Evans kende een sterke start en greep de leiding, voor Buemi, Nato en Wehrlein - Frijns werd door Dennis de muur in gebeukt, waardoor de safety car de baan betrad. Na een paar ronden konden we weer door en al snel ging het fout achter de top: Rowland en Da Costa raakten met elkaar in de clinch en kwamen stil te staan, waardoor de flink naar voren gekomen De Vries ineens op de vijfde plek reed.

Buemi pakte ondertussen de leiding over van Evans, terwijl Wehrlein doorschoof naar plek drie. Hij werkte zich nog wat verder naar voren en reed zich via Evans én Buemi naar de leiding en daarmee ook de virtuele leiding in het WK. Wehrlein moest met hand en tand zijn positie verdedigen op het moment dat hij zijn Attack Modes pakte, maar dat lukte en Evans moest aanschuiven op de tweede plek.

Evans kreeg de ver naar voren gereden Maximilian Günther achter zich aan en kon niet goed verdedigen, maar niet veel later kreeg hij een kans op een tegenaanval: Norman Nato raakte de muur en veroorzaakte een safety car-situatie. Kort na de herstart kwam Günther stil te vallen, waardoor Evans zijn tweede plek weer terug had. Wehrlein was echter de sterkste en pakte de winst én de leiding in het WK, voor Evans en Buemi - De Vries finishte keurig als vierde.

Race twee
We zouden een zinderende ontknoping krijgen: Wehrlein was de leider in het kampioenschap, Evans volgde op drie punten en Cassidy begon race twee met vier punten achterstand. Cassidy vertrok ook nog eens van poleposition, naast Günther en gevolgd door uitgerekend Evans en Wehrlein. Frijns en Vergne stonden op rij drie, voor Stoffel Vandoorne, Sam Bird, Rowland en Da Costa - De Vries moest het vanaf de 22e plek doen.

Cassidy behield de leiding bij de start en kreeg Evans, Günther en Wehrlein achter zich aan. De safety car kwam al snel de baan weer op: Dennis en Edoardo Mortara waren samen gecrashed. Kort na de herstart kon de safety car weer terugkomen: Bird, Nato en Dan Ticktum waren flink in de clinch geraakt en Bird kon daar niet wegkomen. Na de volgende herstart pakte Cassidy zijn Attack Modes, waardoor Evans en Wehrlein langszij kwamen.

Vroeg in de tweede helft van de race deed Wehrlein een eerste serieuze poging om Evans weer van de leiding te stoten, nog zonder succes. Met een ronde of vijf te gaan was het definitief klaar met de titelkansen van Cassidy: hij werd van achteren geraakt door Da Costa, had een lekke band en moest de pitstraat in. Zo ging het voor het WK nog volledig tussen Evans en Wehrlein, die op het moment dat de safety car de baan op kwam - er moest wat troep opgeruimd worden - op één en twee reden en ook die posities in het kampioenschap bezetten.

Zodra de safety car uit werd geroepen probeerden Evans en Wehrlein hun Attack Mode te pakken, maar ze grepen mis én Rowland kwam er voorbij. Zo had Rowland de leiding én hij had zijn Attack Modes al gehad, dus hij kon gewoon door rijden. Evans en Wehrlein pakten hun eerste Attack Mode gelijk na de herstart, waarna Evans ook gelijk langs Rowland kon: laatstgenoemde gaf de plek terug, omdat hij die nét tijdens de safety car gepakt had.

Evans raakte de leiding al snel weer kwijt: hij had twee pogingen nodig om de Attack Mode te activeren en bij de tweede poging werd hij gepasseerd door Wehrlein, die zo virtueel weer naar de WK-leiding ging. In de slotronde was het gedaan: Evans moest extra langzaam rijden, anders zou hij zijn Attack Mode niet vóór het einde van de race volledig hebben gebruikt, wat zou leiden tot diskwalificatie.

Zo reed Rowland op kop, met Wehrlein achter hem, wetende dat hij Rowland niet in hoefde te halen: plek twee was, met Evans achter hem, ruim voldoende voor de wereldtitel. Zo geschiedde, Wehrlein kon aan het feest. Frijns finishte als negende, De Vries werd zestiende en laatste.

Klitschko adviseert Zelenskyy om referendum te houden als pad naar vrede

Burgemeester Vitali Klitschko van Kyiv adviseert de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy om niet als enige te beslissen over een mogelijke overdracht van geannexeerd grondgebied aan Rusland. Hij moet een referendum houden als hij over een dergelijk voorstel moet beslissen. “Ik denk niet dat hij in zijn eentje zulke pijnlijke en belangrijke overeenkomsten kan sluiten zonder de legitimiteit van het volk”, zei Klitschko in een interview met het Italiaanse dagblad Corriere della Sera.

Volgens Klitschko leveren de debatten over mogelijke scenario's voor een vredesakkoord met Rusland grote problemen op voor de president. "Zal hij de oorlog voortzetten met nog meer doden en verwoestingen of zal hij een territoriaal compromis met Poetin overwegen?", vraagt Klitschko zich af. "Wat hij ook besluit, onze president riskeert een politieke zelfmoord."

Klitschko en Zelenskyy worden beschouwd als politieke concurrenten, en de burgemeester zou zelfs ambities hebben voor het presidentschap. Toen hem werd gevraagd naar hun relatie, zei Klitschko: "Voor alle duidelijkheid: ik heb altijd een goede band met hem gehad, hij is degene die een slechte band met mij heeft."

Van Gerwen en Humphries in finale World Matchplay

Darter Michael van Gerwen heeft zich voor de vijfde keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van de World Matchplay, het toernooi waar na het WK de grootste prijzenpot voor de wereldranglijst te verdelen valt. In de halve finales rekende de kale sloopkogel af met Michael Smith.

Smith opende met een 131-finish vlijmscherp, maar Van Gerwen antwoordde gelijk met een 161-finish en liep weg naar 4-1. Smith kwam terug, maar met onder meer een 105-finish werkte Van Gerwen zich naar een 9-5 voorsprong. Smith kwam echter wederom terug, dit keer tot 12-12, maar op dat moment sloeg de Nederlander definitief toe: een 136-finish bleek de genadeklap en met een 17-13 zege maakte Van Gerwen het af.

De Brabander en drievoudig World Matchplay-winnaar speelt zondag vanaf 21.00 uur in de finale tegen Luke Humphries. De wereldkampioen had het aanvankelijk lastig genoeg met een uitstekend spelende James Wade, die tot 8-7 prima mee kon. Daarna was de koek echter op en met een paar overtuigende legs liep Humphries weg naar 17-10 en zijn eerste finaleplek in de Winter Gardens in Blackpool.

Fenomenale Pogacar wint afsluitende tijdrit en wint voor derde keer Tour de France

Tadej Pogacar heeft ook de afsluitende tijdrit van deze Tour de France gewonnen. Door de winst is de Sloveense geletruidrager goed voor zes ritzeges en de eindoverwinning in de 111de editie van de Ronde van Frankrijk.

Vooraf aan de afsluitende tijdrit waren alle truien verdeeld en stond alleen nog de afsluiteinde tijdrit in de Tour de France te wachten. Een tijdrit van 33,7 kilometer met daarbij de beklimmingen van La Turbie en Col d’Èze.

Vooraf werd een strijd verwacht tussen Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel en dat kwam helemaal uit. Evenepoel moest als eerste van die drie en klokte de snelste tussentijd, hij was een halve minuut sneller dan Derek Gee. Vingegaard en Pogacar doken vrij snel daaronder, waarbij de Sloveense geletruidrager de snelste tussentijd had.

Bij de tweede tussentijd op de Col d’Èze was Pogacar alleen nog maar meer uitgelopen op Vingegaard en Evenepoel en in die volgorde zouden ze ook finishen. Pogacar won de afsluitende tijdrit met één minuut voorsprong op de Deen, waardoor het verschil in het eindklassement meer dan zes minuten was in het voordeel van Pogacar.

Het geel was dus voor Pogacar, het groen voor de beste sprinter ging naar Biniam Girmay. Richard Carapaz won de bolletjestrui voor de beste klimmer en pakte daarnaast ook de superstrijdlust. Evenepoel won in zijn eerste Tour de France de jongerentrui.

Results powered by FirstCycling.com

Vijf gewonden bij ruzie Amersfoort

In Amersfoort zijn bij een vechtpartij vijf mensen gewond geraakt, tijdens het vechten is er ook gestoken. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, over de aard van hun verwondingen is niets bekend gemaakt. 

Volgens RTV Utrecht raakten zaterdagavond rond 21.30 uur zo'n tien mensen met elkaar in gevecht. De groep was tussen de 16 en 33 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort en Leusden.

De politie heeft na de vechtpartij vier mensen opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd in de Amersfoortse wijk Liendert. Ook is niet bekend of de amokmakers elkaar kenden.

Jongen (15) overleden bij tractorongeval, kind (6) raakt gewond

Een 15-jarige jongen uit Urk is gisteravond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, aldus de politie. Een 6-jarige jongen, raakte hierbij gewond.

Volgens de regionale omroep ging het mis rond 22.30 uur in het buitengebied van het dorp nabij enkele landbouwbedrijven. Er landden twee traumahelikopters.

Volgens de politie gebeurde het ongeluk op eigen terrein, verder kan er nog niets worden meegedeeld over wat zich heeft afgespeeld. De politie onderzoekt het ongeluk.

F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Oscar Piastri heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De Australiër pakte zijn eerste overwinning in de Formule 1 nadat teamgenoot en polesitter Lando Norris drie ronden voor het einde voor hem opzij ging. Lewis Hamilton eindigde op de derde positie, maar had hier wel een aanvaring met Max Verstappen voor nodig. De Nederlander zelf eindigde uiteindelijk op de vijfde positie.

Norris startte vanaf poleposition waarbij de toppers op mediums reden, maar daarachter een aantal rijders voor de zachte of harde banden gekozen hadden. Pierre Gasly startte vanuit de pits na de mislukte kwalificatie en de daaropvolgende wissel van motoronderdelen. Het was de vanaf plek twee gestarte Oscar Piastri die het beste weg was en via de binnenkant de leiding greep bij de eerste bocht. Verstappen zat aan de buitenkant en schoot buiten de baan, maar passeerde zo wel Norris die de Nederlander naar buiten duwde en in de mangel terecht kwam. Hamilton drong ook aan, maar Norris behield nog wel positie drie.

Verstappen moest echter van Red Bull Norris langs laten, waarna de Nederlander dit met tegenzin toch deed. In het achterveld volgden de eerste stops al na zeven ronden, waardoor Alexander Albon, Kevin Magnussen en Esteban Ocon achter de ook gestopte Fernando Alonso aan konden sluiten.

Vooraan sloeg Piastri een gat van drie seconden met Norris, die op zijn beurt niets te duchten had van Verstappen. De Nederlander wist Hamilton achter zich, die na zestien ronden als eerste van de toppers naar binnen ging voor nieuw rubber. Norris en Piastri volgden snel hierna, terwijl Verstappen nog enkele ronden doorging en zo de leiding greep, voor de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Verstappen kwam uiteindelijk na 21 ronden binnen en kwam als vijfde terug op het asfalt, ruim zes seconden achter Hamilton. De Nederlander begon aan een inhaalrace en liep snel in op Hamilton. Halverwege de race viel Verstappen Hamilton aan, maar ging bij de vierde bocht buiten de baan en bleef zo achter de Brit. Dit gevecht duurde rondenlang, waardoor ook Leclerc aan kon sluiten. Zowel Hamilton als Leclerc pitten na veertig ronden, waardoor Verstappen vrije lucht had en op jacht kon gaan naar de McLarens voor hem.

Norris stopte in de 45e ronde voor de tweede maal, maar Piastri volgde niet direct, waardoor de virtuele leiding naar Norris ging. Verstappen stopte met nog 20 ronden te gaan en kwam als vijfde weer naar buiten, ruim achter Leclerc. De Nederlander had enige tijd nodig om aan de Ferrari voorbij te komen, waarna de jacht op Hamilton ingezet kon worden.

Met nog tien ronden te gaan kwam Verstappen binnen DRS-afstand en viel Hamilton aan. De Brit gooide in de eerste bocht de deur dicht en Verstappen vloog even door de lucht, waardoor Leclerc de Nederlander weer passeerde. Verder naar voren probeerde McLaren alles om Piastri voor Norris te krijgen, maar de Brit gaf geen gehoor aan de oproep tot drie ronden voor het einde toen hij Piastri alsnog voorbij liet.

Na 70 ronden werd Piastri voor de eerste maal in zijn Formule 1-loopbaan als eerste afgevlagd voor Norris en Hamilton, die voor zijn aanvaring met Verstappen nog wel onderzocht wordt. Lelcerc eindigde als vierde, voor Verstappen, Sainz en de bijna achteraan gestarte Sergio Perez en George Russell. De laatste punten gingen naar Yuki Tsunoda en Lance Stroll.

25 Afrikaanse landen vragen Pakistan geen ‘kindersigaretten’ te exporteren

Gezondheidsorganisaties van 25 Afrikaanse landen hebben Pakistan opgeroepen om geen ‘kindersigaretten’ naar Soedan te exporteren. Eerder werd duidelijk dat British American Tobacco (BAT) in Pakistan aan het lobbyen was om sigarettenpakjes van 10 stuks naar Soedan te mogen exporteren, die vanwege het kleine aantal goedkoper en daarmee verleidelijker voor kinderen zijn.

"Ongeveer 60 experts op het gebied van volksgezondheid van 54 gezondheidsorganisaties in 25 Afrikaanse landen hebben onze premier Shehbaz Sharif opgeroepen om British American Tobacco niet toe te staan om pakjes van 10 sigaretten te produceren en te exporteren naar Soedan. Wij steunen de eis en dringen er bij de regering op aan om het besluit te herzien", vertelde vicekanselier van de Health Services Academy (HSA) Prof Shahzad Ali Khan op een persconferentie.

Khan zei dat de productie en verkoop van pakjes van 10 sigaretten niet is toegestaan in Pakistan. Het maakt het voor kinderen makkelijker om ze te kopen en te roken. Hetzelfde principe zou moeten worden overgenomen voor andere landen, adviseerde hij.

In zowel Pakistan als Soedan geldt een verbod op pakjes van 10 stuks. Toch hoopte BAT groen licht te krijgen en zo het door oorlog verscheurde Soedan te bevoorraden. Maar als het aan de gezondheidsorganisaties van Soedanese buurlanden ligt, houdt Pakistan dat tegen

Project 2025: Het radicale plan om Amerika onder Trump opnieuw vorm te geven

Project 2025 van de Heritage Foundation is een blauwdruk voor een toekomstige Republikeinse regering. Oud-president Donald Trump heeft afstand genomen van het plan, maar Democraten nemen de afwijzing door Trump niet serieus.

Als het wordt aangenomen, zou dit document van 920 pagina's de meest conservatieve uitvoerende macht in de moderne Amerikaanse geschiedenis bewerkstelligen. WSJ neemt een kijkje in de meest controversiële beleidsvoorstellen van Project 2025 en hoe het de Amerikaanse overheid zou kunnen hervormen.

Hoofdstukken:

 0:00 Project 2025

 0:50 Belangrijkste principes

 2:12 Plannen voor het hervormen van "overheden"

 5:51 Project 2025 implementeren

 8:50 Pushback

Microsoft: 8,5 miljoen Windows-computers getroffen door wereldwijde IT-storing

Volgens het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft zijn er vrijdag 8,5 miljoen computers met het Windows-besturingssysteem getroffen door de wereldwijde IT-storing.

Dit komt overeen met minder dan één procent van alle Windows-computers wereldwijd, aldus het bedrijf. De IT-storing veroorzaakte vrijdagochtend wereldwijd enorme problemen, waardoor het luchtverkeer op veel plaatsen bijna lam lag. Ook supermarkten, banken, ziekenhuizen, televisiestations en andere voorzieningen werden getroffen door de storing. Volgens het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Crowdstrike was de oorzaak van de storing een 'verkeerde' update van zijn Falcon-virusbeschermingsprogramma.

Vijfde drone-aanval op Kiev binnen twee weken

Rusland heeft vannacht opnieuw de Oekraïense hoofdstad Kiev aangevallen met drones.

Het Oekraïense leger zei dat ze allemaal tijdig zijn onderschept. Er zijn geen gewonden gevallen en er was geen directe schade. Volgens het leger was de aanval de vijfde drone-aanval op Kiev binnen twee weken. Het hoofd van de militaire regering in Kiev, Popko, zei dat Rusland momenteel nieuwe tactieken test en op zoek is naar nieuwe aanvalroutes. Vanochtend werden ook nieuwe aanvallen gemeld in andere Oekraïense steden. Het merendeel van de drones zijn vernietigd door luchtverdedigingssystemen. 

In Rusland zouden er ook 's nachts aanvallen door onbemande vliegende objecten hebben plaatsgevonden. Volgens het Ministerie van Defensie in Moskou werden onder meer drones vernietigd boven de Belgorod-regio en boven de Zwarte Zee.

Houthi-militie kondigt vergelding op Israël aan, verwacht langdurige oorlog

De Houthi-militie heeft vergeldingsmaatregelen aangekondigd na de Israëlische luchtaanval in Jemen gisteren . Een woordvoerder zei dat ze zich voorbereidden op een lange oorlog met Israël. De Israëlische luchtmacht viel doelen in de Jemenitische havenstad Hudaida aan in reactie op een dodelijke drone-aanval door de Houthi-militie op Tel Aviv.

Volgens Israël zouden er via Hudaydah wapens uit Iran waren geleverd. Volgens lokale rapporten kwamen bij de Israëlische aanval zes mensen om het leven en raakten er zo'n 80 gewond. De Israëlische premier Netanyahu zei dat zijn land alle middelen zal inzetten om zichzelf te verdedigen tegen degenen die het aandurfden Israël aan te vallen. Minister van Buitenlandse Zaken Katz schreef op Platform X dat Iran de Houthi-militie steunt en financiert. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat de acties van Israël een regionale oorlog zouden kunnen veroorzaken.

Raket afgevuurd vanuit Jemen onderschept
Volgens het leger heeft de Israëlische luchtverdediging zondagochtend vanuit Jemen een raket onderschept die op de havenstad Eilat was afgeschoten. Vrijdag werd in Tel Aviv een man gedood en raakten minstens acht andere mensen gewond toen een gevechtsdrone uit Jemen de stad trof. 

Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog heeft de Houthi-militie herhaaldelijk drones en raketten afgevuurd op Israël en ook op doelen in de Golf van Aden.

Ten Voorde wint níet in Porsche Supercup, podium voor Haverkort

Op de Hungaroring is ook de laatste race in het bijprogramma van de Formule 1 voor zondag verreden: de Porsche Supercup had een race op het programma staan, dit keer niet met een Nederlandse winnaar.

Harry King vertrok vanaf de poleposition, voor Kas Haverkort, Huub van Eijndhoven en Marvin Klein. King behield de leiding bij de start en kreeg Haverkort achter zich aan, die even later gepasseerd werd door Klein.

King werd niet meer bedreigd en pakte de winst, voor Klein en Haverkort. Van Eijndhoven finishte als vierde, kampioenschapsleider Larry ten Voorde moest na een straf als elfde vertrekken en werkte zich nog op naar plek zeven, twee posities voor Loek Hartog - Jaap van Lagen werd twaalfde.

Het mysterie van de doorgesneden onderzeese kabel

Voor de kust van Noorwegen werd 3 jaar geleden een onderzoekskabel doorgesneden. Bloomberg onderzocht wat hier de oorzaak van kan zijn geweest.

Mogelijk is de kabel per ongeluk door een vissersschip gegrepen en daardoor gebroken. Analisten beweren echter dat deze gebeurtenis onderdeel kan zijn van een groter programma van Russische sabotage.

Deze kabel is maar één van de vele kabels op de zeebodem. Dit enorme netwerk is verborgen onder een dikke laag water en daardoor moeilijk te observeren en bewaken. Het is vaker al meermaals gebeurd dat kabels opeens kapot gingen, bijvoorbeeld ook in de Baltische Zee. In eerste instantie werd gedacht dat deze kabel per ongeluk gebroken was. Toen deze echter aan land werd gehaald, was het duidelijk dat de kabel opzettelijk doorgesneden was. Een nader onderzoek werd gestart.

Tour: Etappe 21 - Slottijdrit van Monaco naar Nice

De Tour de France is natuurlijk al lange tijd beslist, er staat geen enkele maat op Tadej Pogacar. Vandaag volgt de slotrit en dat is geen champagneritje in Parijs, daar is men zich aan het voorbereiden op een beduidend groter sportevenement. We rijden een tijdrit in het zuiden, dus er wordt nog serieus gereden.

De heren gaan van start in Monaco, waar de binnenstad al snel verlaten wordt. Dan volgt een pittige klim: La Turbie, ruim acht kilometer aan bijna zes procent. Na een kort stukje dalen moet de Col d'Eze nog bedwongen worden, ruim anderhalve kilometer aan bijna negen procent, het is geenszins een tijdrit voor de pure snelheidsduivels.

Na de laatste klim wordt het gemiddelde tempo wel enorm opgevoerd: men daalt tot het meetpunt op een ruime vijf kilometer voor de meet, waarna het een vlakke rit is naar de finish in Nice. Voor een veel meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we uiteraard weer door naar het FOK!forum.

Rodelantaarndrager Davide Ballerini opent het bal om 14.40 uur, gezien het parcours lijkt het met name gewoon een rit voor de klassementstoppers te worden. Die beginnen er in de avond aan: Giulio Ciccone opent om 18.27 uur de top-10, Tadej Pogacar mag in zijn gele trui om 18.45 uur aan zijn zegetocht beginnen.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Verschoor revancheert zich na diskwalificatie met F2-podium

Richard Verschoor heeft zich op de Hungaroring enigszins gerevancheerd voor de sprintrace in de Formule 2. De Nederlander won die race aanvankelijk, maar werd gediskwalificeerd. Zondag pakte hij in de hoofrace alsnog een podiumplek, in elk geval vooralsnog.

Paul Aron vertrok vanaf poleposition, naast Enzo Fittipaldi. Isack Hadjar's derde plek ging in rook op: hij moest vanuit de pitstraat starten. Gabriel Bortoleto vertrok wel vanaf rij twee, voor Victor Martins, Dennis Hauger, Kimi Antonelli, Zane Maloney, Kush Maini en Richard Verschoor, die de top-10 completeerde.

Aron verremde zich compleet in de eerste bocht en zakte flink terug, terwijl Martins naar voren schoot en de leiding pakte, voor Fittipaldi, Bortoleto, Maloney en Antonelli. Al snel werd er stevig gevochten om de vijfde plek en dat ging fout: Aron tikte Maloney in de rondte en voor beiden was het gedaan.

Vanachter de safery car kwamen onder meer Martins, Fittipaldi en Bortoleto binnen om hun zachte banden in te ruilen voor harde banden. Antonelli, Verschoor en Maini kwamen zo voor Martins terecht, maar moesten later nog wel naar binnen om juist zachte banden te komen halen.

Met Antonelli, Verschoor, Maini en virtueel leider Martins voorop konden we door en al na een paar ronden ging Martins langs Maini naar plek drie. Ook Verschoor kon even later weinig weerstand bieden, nog eens een paar ronden later gevolgd door een tweede safety car: Amaury Cordeel knalde in het middenveld stevig de vangrails in.

Antonelli en Verschoor kwamen snel binnen voor nieuwe, zachte banden en konden de schade zo nog een beetje beperken. Met een ruime tien ronden te gaan konden we door, Martins, Bortoleto, Fittipaldi en Hauger voorop op harde banden, gevolgd door de op nieuwe zachte banden rijdende Antonelli - Verschoor moest het proberen vanaf plek tien.

Hauger viel al snel ten prooi aan Antonelli, die zonder moeite ook langs Fittipaldi ging. Bortoleto had eveneens geen schijn van kans en een ronde later moest Martins er aan geloven - Verschoor was ondertussen ook lekker bezig en reed inmiddels op plek zeven.

Antonelli reed ver weg bij Martins en pakte een zeer overtuigende zege, voor Martins en Verschoor, die Bortoleto nog te grazen nam en zo een beetje wraak nam voor zijn diskwalificatie van zaterdag.

Van Hoepen gediskwalificeerd na F3-podium Hungaroring

Op de Hungaroring is zondagochtend de hoofdrace van het weekeinde in de Formule 3 verreden. Dat werd niet de spannendste race ooit, maar zorgde er wel voor dat Nederland in elk geval één podiumplaats te vieren had op de zondag.

Laurens van Hoepen had zich op poleposition gekwalificeerd en had teamgenoot Nikola Tsolov naast zich, voor Leonardo Fornaroli en Noel Leon. Santiago Ramos en Sami Meguetounif volgden, voor Tim Tramnitz, Christian Mansell, Callum Voisin, Tasanapol Inthraphuvasak, Nikita Bedrin en Dino Beganovic.

Tsolov kende een topstart en nam de leiding in handen, Van Hoepen volgde, voor Leon, Fornaroli, Ramos en Mansell. Van Hoepen sloot aan bij Tsolov en na een handvol ronden begon het touwtrekken op de boordradio, bijvoorbeeld omdat Van Hoepen voor hem wilde rijden om zijn banden zo beter onder controle te houden.

De nummer drie in het kampioenschap, Arvid Lindblad, reed een teleurstellend weekeinde en met anderhalve ronde te gaan was het helemaal klaar: de Red Bull-junior was er na een aanvaring met Matias Zagazeta af gegaan en stond vast in het gras, safety car. Die ging niet op tijd naar binnen en daarmee was de race klaar: Tsolov won, Van Hoepen werd tweede en plek drie ging naar Leon.

Update
Van Hoepen is na afloop van de race gediskwalificeerd, zijn auto was te licht. Fornaroli schuift zo op naar de derde plek.

FOK! Wat een weer: iets minder warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Plaatselijk komt er een bui voor, mogelijk met onweer. Er staat weinig wind.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Er komen enkele buien voor, in het oosten mogelijk nog met onweer, hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23°C vlak aan zee, tot 26°C in het oosten van het land. Wel voelt het nog steeds benauwd aan. De wind komt uit het westen en is matig.

Vanavond trekken de buien weg en wordt het droog. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Wat zon en wat wolken in Luxemburg (Foto: Professionele-idioot)
Wat zon en wat wolken in Luxemburg (Foto: Professionele-idioot) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Bol wint weer in fantastische Diamond League Londen vol supertijden

In Londen is zaterdag de laatste Diamond League-wedstrijd voorafgaand aan de Olympische Spelen van Parijs gehouden. Het werd een werkelijk zinderende atletiekmiddag, met de ene na de andere wereldprestatie in een goed volgepakt stadion.

400m horden vrouwen
Femke Bol liep haar laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen en na de 50,95 seconden die ze onlangs in Zwitserland liep maakte ze haar rol als favoriete wederom waar: ruime winst in een meetingrecord van 51,30 seconden. De Amerikaanse Shamier Little werd in 52,78 seconden tweede, voor de Jamaicaanse Rushell Clayton (53,24) - Cathelijn Peeters werd in een keurige 54,50 seconden zesde.

Kogelstoten mannen
In zijn vijfde poging haalde Leonardo Fabbri ineens uit: de Italiaan stootte de kogel naar 22,52 meter en dat bleek zowaar genoeg voor de overwinning. De Amerikaan Ryan Crouser werd met 22,37 meter tweede, voor landgenoot Payton Otterdahl's 22,13 meter.

4x100m vrouwen
Dina Asher-Smith, Imani Lansiquot, Amy Hunt en Daryll Neita domineerden en wonnen in 41,55 seconden, een evenaring van het Brits record. Orlann Oliere, Sarah Richard, Helene Parisot en Chloe Galet uit Frankrijk werden in 42,10 seconden tweede, voor de tweede Britse ploeg met Bianca Williams, Desiree Henry, Joy Eze en Success Eduan (42,46). Met Isabel van den Berg, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya werd Nederland in 42,50 seconden vijfde.

Speerwerpen vrouwen
In haar eerste worp kwam Mackenzie Little al tot 66,27 meter en dat persoonlijk record bleek genoeg voor de winst. De jonge Servische Adriana Vilagos werd met een nationaal record van 65,58 meter tweede, voor de 62,99 meter van de Amerikaanse Maggie Malone-Hardin.

4x100m mannen
In een prima 38,07 seconden was de winst voor Ryuichiro Sakai, Hiroki Yanagita, Yoshihide Kiryu en Koko Ueyama uit Japan. De Australiërs Sebastian Sultana, Jacob Despard, Calab Law en Joshua Azzopardi werden in 38,31 tweede, voor de Britten Chijindu Ujah, Jeriel Quainoo, Nethaneel Mitchell-Blake en Eugene Amo-Dadzie (38,32). Nederland werd in 38,55 seconden vijfde met Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het niveau was best prima, maar er was er maar één de beste: Nina Kennedy uit Australië sprong als enige over 4,85 meter. De Canadese Alysha Newman werd met 4,75 meter tweede, voor de Britse Molly Caudery en de Amerikaanse Sandi Morris, die beiden tot 4,65 meter kwamen.

400m vrouwen
Een van dé hoogtepunten van het atletiekjaar: Nickisha Pryce uit Jamaica snelde naar een fenomenale 48,57 seconden, de dertiende tijd ooit gelopen - slechts zes vrouwen waren ooit sneller. In haar kielzog ging Natalia Kaczmarek uit Polen mee naar 48,90 seconden en plek twee, terwijl Lieke Klaver haar persoonlijk record weer aanscherpte: 49,58 seconden, derde.

400m horden mannen
Van de grote drie was alleen Alison dos Santos aanwezig en de Braziliaan was niet verrassend de beste: 47,18 seconden. De Jamaicaan Roshawn Clarke werd in 47,63 seconden tweede, voor de Qatarees Ismail Abakar (47,72).

3000m mannen
Met een machtig eindschot snelde de Zwitser Dominic Lobalu naar de winst in een meetingrecord van 7:27,68 minuten. De Amerikaan Grant Fisher werd in 7:27,99 minuten tweede, voor de 7:28,53 van de Keniaan Edwin Kurgat. Mike Foppen finishte als elfde en liep met 7:37,12 het oude Nederlands record van Gert-Jan Liefers uit de boeken.

800m vrouwen
Dé topfavoriete voor olympisch goud, de Britse Keely Hodgkinson, maakte voor eigen publiek bijzonder veel indruk: ze liep iedereen aan gort en knalde naar een beste wereldjaarprestatie van 1:54,61 minuten, 's werelds beste tijd in een jaar of zes en de zevende tijd ooit gelopen. Landgenote Jemma Reekie liep een dik nieuw persoonlijk record met 1:55,61 minuten, net als de derde Britse, Georgia Bell (1:56,28).

Hoogspringen mannen
Hamish Kerr maakte geen enkele fout: de Nieuw-Zeelander sprong zonder fouten over 2,30 meter en hield het daar verder bij. De Amerikaan JuVaughn Harrison noteerde 2,26 meter, plek drie ging met 2,22 meter naar de Brit William Grimsley.

Mijl mannen
Bij de start ging het gelijk wéér fout voor Niels Laros, die bij een val betrokken raakte. Hij liet zich echter niet afschrikken, krabbelde op en werkte zich naar voren, waarna hij in 3:49,45 minuten nog zeer knap vierde werd. De winst was in 3:49,03 voor de Australiër Oliver Hoare, nét voor de Noor Narve Gilje Nordås (3:49,06) en de Spanjaard Adel Mechaal (3:49,21).

Verspringen vrouwen
De Duitse Malaika Mihambo opende met een sprong van 6,87 meter en dat bleek gelijk al genoeg voor de winst. De voor Portugal springende Agate de Sousa kwam in haar laatste poging tot 6,75 meter, Larissa Iapichino uit Italië werd met 6,70 meter derde.

400m mannen
Het gaat dit jaar bijzonder hard, nadat het Europees record van Thomas Schönlebe dik 35 jaar bleef staan: de vier snelste Europese tijden ooit werden allemaal in de afgelopen twee maanden gelopen. Het Europees record van Matthew Hudson-Smith (44,07 seconden) ging er na minder dan twee maanden al aan en in Londen schreef de Brit historie: als eerste Europeaan ooit dook hij onder de 44, winst in 43,74 seconden, slechts twaalf mannen waren ooit sneller. De Amerikaan Vernon Norwood werd in 44,10 seconden tweede, voor de 44,18 van de Trinbagoniaan Jereem Richards.

200m vrouwen
Het leek er even op dat Julien Alfred, die jaagt op de eerste olympische medaille ooit voor St Lucia, de winst ging pakken. Gabby Thomas kwam er echter keihard aan en de Amerikaanse won in een geweldige 21,82 seconden, voor Alfred (21,86). De derde plek ging in 22,07 naar de Britse Dina Asher-Smith.

100m mannen
Het slotakkoord was weer bijzonder goed en werd gewonnen door de Amerikaan Noah Lyles, die naar een scherp nieuw persoonlijk record van 9,81 seconden snelde, zelfs met lichte tegenwind. De Zuid-Afrikaan Akani Simbine liet met 9,86 seconden een uitstekende vorm zien, Letsile Tebogo uit Botswana evenaarde zijn nationale record met 9,88 seconden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.