FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 juli 2024

IndyCar-race Iowa eindigt met zware crash, Van Kalmthout vijfde en negende

In de IndyCar Series was het een druk weekeinde: op de Iowa Speedway stonden twee ovalraces op het programma. Zaterdagavond laat werden 250 rondes verreden op de korte baan, zondagavond volgde nog eens een 250 ronden lange race.

Race één
Colton Herta vertrok vanaf poleposition, naast Scott McLaughlin. Alex Palou en Will Power volgden, voor Scott Dixon, Pato O'Ward, Alexander Rossi, Santino Ferrucci, Marcus Armstrong en Marcus Ericsson - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de dertiende plek. Al bij de start ging het mis: David Malukas ging vlak achter Van Kalmthout in de rondte en nam daarbij ook onder meer Agustin Canapino en Romain Grosjean mee.

Na wat opruimwerkzaamheden konden we dan echt van start, waarbij Herta en McLaughlin de leiding namen. Dat kabbelde rustig voort, tot een door een kapotte velg langzaam rijdende Graham Rahal na tachtig ronden voor een caution zorgde. Vrijwel het hele veld kwam een pitstop maken onder geel en daarbij behield Herta de leiding, voor McLaughlin, Dixon en O'Ward - Power's stop ging erg langzaam en hij viel ver terug, Van Kalmthout kwam als negende terug de baan op.

Bij de herstart greep McLaughlin de leiding en die hield hij vast tot in elk geval 75 ronden voor het einde, toen Herta de laatste pitstopronde opende. Op dat moment ging het gelijk fout voor Palou: de kampioenschapsleider spinde, caution. Daarmee was het voor Herta ook ineens bijna onmogelijk om nog voorin terug te keren, want na hem kon de rest ineens allemaal tijdens de caution stoppen.

Met McLaughlin, O'Ward, Dixon, Josef Newgarden, Armstrong én Van Kalmthout in de top-6 werd het groen weer gezwaaid, tot een volgende stilvallende auto de boel even stil legde. Met dertig ronden te gaan was het weer groen, McLaughlin, O'Ward, Dixon, Newgarden en Van Kalmthout voorop. Kort daarop spinde Herta bíjna, gelijk al genoeg voor de raceleiding om er weer een caution in te gooien. Die onnodige caution zorgde voor meer problemen: Pietro Fittipaldi en Ed Carpenter knalden bij de herstart de muur in, nadat Power lomp tegen Fittipaldi beukte.

De volgende herstart verliep beter en na een flink duel wist Van Kalmthout zijn vijfde plek te verdedigen tegen Ferrucci. McLaughlin reed ondertussen toch onbedreigd naar de winst, voor O'Ward, Newgarden, Dixon en de prima vijfde plek voor Van Kalmthout, zijn beste resultaat in twee jaar.

Race twee
McLaughlin vertrok dit keer vanaf poleposition, Palou startte naast hem. Dixon, Herta, Felix Rosenqvist en Rossi volgden, voor O'Ward, Rahal, Malukas en Canapino - Van Kalmthout startte dit keer op de vijftiende plek. Bijna honderd ronden lang reden ze in slagvolgorde over de baan, tot McLaughlin van de voorste mannen als eerste zijn eerste pitstop kwam maken.

De rest volgde, waarbij Palou mazzel had: Canapino spinde toen Palou binnen stond en zorgde zo voor een caution, waardoor Palou snel de leiding had - Will Power zat er na een goed getimede stop ook bij en McLaughlin, Dixon en Herta volgde op drie, vier en vijf. Veel spektakel was er niet, behalve af en toe wat in het middenveld, en met dik vijftig ronden te rijden werd de in principe laatste pitstopronde geopend.

Power ging wat later naar binnen dan Palou en nam via de pitstraat de leiding over. Palou bleef in de buurt, maar kon geen echte aanval meer plaatsen: de buiten de top-20 gestartte Power won, voor Palou en McLaughlin. Daarmee was het nog niet klaar, want na de finish kwam ineens Sting Ray Robb ondersteboven in beeld glijden, waarna ook ineens Carpenter, Rossi en Kyle Kirkwood in en boven elkaar langs kwamen schuiven - Van Kalmthout schoof daardoor zowaar nog op naar plek negen.

Uit de herhaling bleek dat Robb achterop de door brandstofproblemen stilgevallen Rossi klapte en meters hoog door de lucht vloog, de andere drie gingen vervolgens ook de muur in - Robb bleek achteraf in elk geval wel redelijk in orde te zijn.

Metershoge vlammen bij autobrand vlak voor gevel in Weesp

Een auto is volledig uitgebrand in Weesp. De brand ontstond iets voor 15.00 uur op de Achteromstraat. Uit het voertuig sloegen metershoge vlammen en dikke rookwolken.

Het voertuig stond voor een woning toen het in brand vloog. De woning liep flinke schade op. Zo zijn de kozijnen en voordeur zwartgeblakerd, is te zien toen de brand was geblust.

Wat er is gebeurd vooraf aan de brand wordt uitgezocht.

Is biovoeding ongezonder?

Biologische voeding wordt geproduceerd zonder chemische of synthetische bemesting of bestrijdingsmiddelen. Er bestaan wel 'biopesticiden' op basis van natuurlijke stoffen die gebruikt mogen worden in de biolandbouw.

Bij biologische bedrijven wordt extra aandacht besteed aan dierenwelzijn. Biologische eieren komen van kippen met vrije uitloop, die gevoed worden met biovoeding en meer ruimte of zonlicht krijgen dan andere kippen. Genetisch gemodificeerde organismen zijn niet toegestaan.

De bioproducten in de winkel zijn te herkennen aan een biolabel op de verpakking. Het bekendste is het Europese biolabel, met een wit blaadje (bestaande uit sterren) op een lichtgroene achtergrond.

Het feit dat biovoeding geen chemische of synthetische stoffen bevat, betekent niet automatisch dat het gezonder is. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze aanname. De voedingsindustrie hanteert strikte regelgeving en veiligheidsnormen om overmatig gebruik van bijvoorbeeld pesticiden te voorkomen. Gezondheidsrisico's worden zorgvuldig gemonitord in de gehele landbouwsector. 

Trump-aanslagpleger gefilmd terwijl hij positie innam om op Trump te schieten

Volgens de Amerikaanse federale politie (FBI) handelde de aanslag pleger op Trump, Thomas Matthew Crooks, alleen. Er zijn geen andere bedreigingen voor de veiligheid gerelateerd aan de moordaanslag, zei FBI-vertegenwoordiger Kevin Rojek in Pennsylvania. Het incident wordt geclassificeerd als een binnenlandse terroristische aanslag en een poging tot moord.

Update 20.55 uur: Crooks werd gezien en gefilmd terwijl hij in positie ging liggen zo'n twee minuten voordat hij zijn schoten afvuurde op de presidentskandidaat. Een toeschouwer sloeg alarm bij de politie, maar die slaagde er niet in om hem tegen te houden voordat hij het vuur opende, wat heeft geleid tot enorme woede over de falende beveiliging. Op de online geplaatste videobeelden is te zien hoe verschillende mensen naar Thomas Crooks wijzen terwijl ze staan toe te kijken vanaf de buitenrand van het evenement, waar de plaatselijke politie toezicht had moeten houden.

Eerder berichtgeving: De FBI onderzoekt de sociale media-accounts van de 20-jarige Crooks die bij de aanval door veiligheidsagenten is gedood. Tot nu toe is er geen bewijs van een bepaalde ideologie of geestesziekte van de dader. Het wapen, een AR-15 semi-automatisch geweer, is legaal aangeschaft, vermoedelijk door de vader van Crooks. Bomexperts hebben in de auto van de dader ook een verdacht 'apparaat' in beslag genomen, dat nu naar het laboratorium is gebracht voor verder onderzoek. 

De Wall Street Journal meldde eerder dat er explosieven waren gevonden in de auto van Crooks en bij hem thuis. Wat de politieke voorkeur van de 20-jarige politiek was, is onduidelijk. Uit de kiezerslijsten blijkt dat Crooks in zijn thuisstaat Pennsylvania als Republikein was geregistreerd. Maar tegelijkertijd staat geregistreerd dat hij op 20 januari 2021 – de dag van de inauguratie van president Biden – $15 gedoneerd aan een Democratisch actiecomité. Volgens het Pentagon heeft Crooks niet in het Amerikaanse leger gediend.

Crooks' voormalige klasgenoten omschrijven hem als een 'stille' student die vaak 'eenzaam' leek, volgens ABC News. Een klasgenoot zegt dat Crooks hem ‘sociaal gereserveerd’ leek. Hij kon zich niet herinneren dat hij hem ooit had horen praten over politiek in het algemeen of Trump in het bijzonder. Jason Kohler, die zei dat hij op dezelfde middelbare school zat als de schutter, vertelde verslaggevers dat Crooks vaak werd gepest. "Hij was rustig, maar hij werd vaak gepest." Crooks, die af en toe jagerskleding droeg, werd belachelijk gemaakt vanwege zijn kledingstijl.

De 20-jarige, afkomstig uit de omgeving van Pittsburgh in Pennsylvania, pleegde zaterdag vanaf een dak een aanslag tijdens een campagnetoespraak van Donald Trump in de stad Butler. Trump raakte door een kogel gewond in zijn oor. Eén toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten ernstig gewond. Crooks werd korte tijd later doodgeschoten door sluipschutters van de geheime dienst.

Medewerker van de geheime dienst Audrey Gibson-Cicchino, verantwoordelijk voor de veiligheid op de Republikeinse Partij conferentie deze week in Milwaukee maakte bekend dat de maatregelen voor het grote evenement niet zijn aangescherpt. Burgemeester Cavalier Johnson ziet geen mogelijkheid om wapens tondom de evenementenlocatie in Milwaukee te verbieden als extra voorzorgsmaatregel. Het dragen van vuurwapens is toegestaan door de staatswet, aldus Johnson.

Tijdens het Republikeinse-evenement wordt Donald Trump officieel aangekondigd als presidentskandidaat van de Republikeinen. Na de aanslag kwam Trump strijdvaardig over: hij liet weten aan dat hij zondagmiddag (lokale tijd) zou vertrekken naar Milwaukee in de Amerikaanse staat Wisconsin. 

Populaire Chinese fatbikes rijden bij verkoop al veel te hard

In Nederlandse winkels zijn fatbikes verkrijgbaar die net zo snel kunnen als een brommer, zonder dat er een speciale tuning voor nodig is. Het is eenvoudig om de snelheid te verhogen van 25 naar 45 kilometer per uur, zoals bleek uit een onderzoek van RTL Nieuws bij de aankoop en uitproberen van een Chinese fatbike kocht en testte. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit voor een verbod op de verkoop.

Deze fatbikes zijn momenteel verkrijgbaar in het hele land en via online verkoop. Het onderzoeksteam van RTL Nieuws heeft een V20Pro aangeschaft, een fatbike van de Chinese fabrikant QMWheel. Met een prijs van ongeveer 1000 euro is deze fiets redelijk betaalbaar en erg geliefd bij jongeren.

Bij de winkel waar we de fiets hebben gekocht, wordt al snel duidelijk waarom. Volgens de stickers op de fiets voldoet deze volledig aan de gestelde eisen en kan hij een maximale snelheid van 25 kilometer per uur bereiken.

Het verwijderen van de begrenzer blijkt heel eenvoudig te zijn, hiermee kan men gemakkelijk meer dan 40 kilometer per uur rijden. Aangezien de fatbike als fiets wordt verkocht, kunnen kinderen er zonder rijbewijs en helm er zo op wegrijden.

Via een aantal knoppen en een schermpje op het stuur kun je de fietsinstellingen aanpassen. Binnen enkele seconden zijn de instellingen van de fatbike aangepast. "Deze fiets kan je in 2 minuten opvoeren tot 45. Er is een code die je moet invoeren en dan gaat de fiets veel sneller," zegt een verkoper. Hiervoor is geen technische kennis of extra setje nodig.

Het weer terugzetten van de snelheid om de V20Pro weer op 25 kilometer per uur te laten rijden, is net zo eenvoudig. Als de instellingen op tijd worden aangepast, kan men zelfs een boete bij een politiecontrole vermijden. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Trump boekt juridische overwinning, rechtzaak geheime documenten van tafel

Een Amerikaanse rechter heeft de federale zaak tegen voormalig president Donald Trump betreffende het achterhouden van zeer vertrouwelijke documenten afgewezen. Bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 nam Trump diverse geheime documenten mee naar zijn landgoed in Mar-a-Lago, Florida.

De zaak werd verworpen nadat de advocaten van Trump bezwaar hadden gemaakt tegen de benoeming van speciaal aanklager Jack Smith. De rechter oordeelde dat zijn benoeming onrechtmatig was, aangezien Smith niet werd benoemd door de president of de Senaat, maar door het ministerie van Justitie, wat volgens de rechter in strijd was met de grondwet. Trump beschouwt het afwijzen van de zaak als een eerste overwinning en hoopt dat ook andere rechtszaken tegen hem snel zullen worden verworpen. 

Volgens Reuters is de kans groot dat de aanklagers in deze zaak over vertrouwelijke documenten in hoger beroep zullen gaan. Eerdere rechtbanken hebben herhaaldelijk bevestigd dat het Amerikaanse ministerie van Justitie speciale aanklagers kan benoemen om bepaalde politiek gevoelige onderzoeken te leiden. Deze uitspraak is dan ook controversieel.

Celstraf voor veroorzaken van ruim 60 aanrijdingen en oplichting verzekeraars

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 53-jarige vrouw en een 50-jarige man, beiden uit ’s-Hertogenbosch, veroordeeld tot gevangenisstraffen van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Zij pleegden verzekeringsfraude door meer dan 60 aanrijdingen te veroorzaken en daarmee 164.922,97 euro aan uitgekeerde schadebedragen te ontvangen.

Van 2013 tot 2018 waren de verdachten betrokken bij meer dan 60 aanrijdingen. De toedracht van de botsingen waren steeds hetzelfde. Ze vonden telkens plaats op een druk parkeerterrein van bijvoorbeeld een winkelcentrum of een industrieterrein en de verdachten reden steeds vlak langs uitparkerende auto’s, waarna die auto’s met hen in botsing kwamen. In alle gevallen waren de verdachten de benadeelde partij en kregen zij van verzekeringsmaatschappijen schadebedragen uitgekeerd.

De zaak kwam aan het rollen toen verzekeringsmaatschappij ASR in 2018 zag dat er in een korte periode drie schademeldingen door de verdachten werden ingediend. Na onderzoek deed ASR begin 2019 aangifte van oplichting. Vervolgens volgde aangifte door Inshared, HEMA-verzekeringen en ZLM verzekeringen.

Vanwege het aantal aanrijdingen waarbij de verdachten betrokken waren, deed het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoek naar de kans dat het hierbij om toeval zou gaan. Volgens het NFI is het minstens één miljoen keer waarschijnlijker dat er een systematische oorzaak is dan dat het daadwerkelijk om toeval gaat. Ook het Verbond van Verzekeraars deed onderzoek en concludeerde dat de aanrijdingen moeten zijn ontstaan door andere oorzaken dan toeval.

Opzettelijk veroorzaakt
De rechtbank neemt de conclusies van het NFI en het Verbond van Verzekeraars over. De verklaring van de verdachten dat het ‘pure pech’ is dat zij bij zoveel aanrijdingen betrokken waren, acht de rechtbank niet aannemelijk.

De hoeveelheid aanrijdingen waarbij de verdachten benadeelden waren, in combinatie met de overeenkomsten in toedracht en de verklaringen van getuigen, in samenhang met de conclusies van het NFI en het Verbond van Verzekeraars, maakt dat de rechtbank van oordeel is dat het niet anders kan dan dat de verdachten de aanrijdingen opzettelijk veroorzaakten.

Daarmee maakten de verdachten zich gedurende een zeer lange periode schuldig aan oplichting van meerdere verzekeringsmaatschappijen. Op geraffineerde wijze hebben ze meerdere verzekeraars om de tuin geleid. Ze kwamen telkens expres in botsing, maar wisten dat door hun manier van handelen te maskeren, waardoor ze uiteindelijk als slachtoffer van de aanrijding hun schade konden claimen.

Ernstig ondermijnd
De verdachten hebben gehandeld uit puur winstbejag. Zij hebben met hun handelen het verzekeringsstelsel ernstig ondermijnd. Zij benadeelden niet alleen verzekeraars voor grote bedragen, de door hen geleden schade wordt uiteindelijk ook aan de overige verzekerden doorberekend, bijvoorbeeld door een verhoging van de premies. Bovendien heeft het handelen van de verdachten financiële gevolgen voor de directe betrokkenen van de aanrijdingen, bijvoorbeeld door het verlies van een no-claim korting. Dit nog los van de nare ervaring die het hebben van een aanrijding toch al is.

Al met al legt de rechtbank aan beide verdachten dezelfde gevangenisstraf op van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Naast de celstraf moeten zij schadevergoedingen betalen.

Fun met Funda #301: voormalige huurwoning

Eenvoudig, gedateerd en een tikkeltje saai passen als omschrijving prima bij de woning die we in deze nieuwe Fun met Funda belichten. De èchte bijzonderheid is de herkomst: het is een voormalige sociale huurwoning die nu verkocht wordt.

Naar de mening van een voormalige minister met een voorkeur voor aparte schoenen, is het helemaal niet erg als een huurwoning verkocht wordt, want zo is er meer aanbod voor kopers. Een mooie aanleiding om eens te kijken wat er dan precies aangeboden wordt vanuit de categorie voormalige huurwoning.

Deze jaren vijftig woning aan Abrikozenstraat 39 in Amsterdam is een leuk voorbeeld. De op het oog van buiten netjes onderhouden woning is van binnen een toonbeeld van eenvoud en eigenlijk gewoon heel erg gedateerd. Leuk voor een handige klusser die hier weer een mooi paleisje van kan maken.

Douche en toilet zijn oud en ouderwets. De keuken is incompleet, maar desondanks merkt de aanbieder nog op dat er "GEEN garantie op keukenapparatuur" zit, voor wie dat nog zou verwachten. Links en rechts heb je ook nog een lekkage te herstellen. De woning heeft dan wel weer het nette energie label C.

Er zit wel een vrij ruime en opgeruimde 'tuin' bij het huis. Deze is vrijwel volledig verhard er is een schuurtje en als bonus staat er zelfs amsterdammertje in.

Lijkt wat voor je? De erfpacht is tot 2055 afgekocht en de vraagprijs is €420.000,-, maar zoals dat gaat tegenwoordig moet je gewoon een bod uitbrengen en maar hopen dat dat genoeg is. Bieden kan tot aanstaande vrijdag 12u.

Argentinië wint Copa América na verlengingen

Argentinië heeft voor de zestiende keer in de geschiedenis de Copa América gewonnen. Door een goal van Lautaro Martínez in de verlenging wonnen de Argentijnen in de finale met 1-0 van Colombia.

De finale in Miami werd met vijf kwartier uitgesteld. Duizenden mensen wilden naar binnen zonder wedstrijdkaartje en sommigen was het al gelukt om zonder ticket binnen te komen, waarna er werd besloten om de wedstrijd uit te stellen.

De situatie rondom het Hard Rock Stadium bleef gevaarlijk en de toernooiorganisatie besloot om de poorten te openen en toen konden enkele duizenden supporters zonder kaartje de wedstrijd bezoeken.

Die supporters kregen een spannende wedstrijd te zien tussen Argentinië en Colombia. Na negentig minuten stond het nog 0-0 tussen de beide landen, waarna Lionel Messi met een enkelblessure van het veld moest. De superster zag huilend dat Argentinië in de verlenging de winst pakte. Giovani Lo Celso stuurde Lautaro Martínez diep, waarna de spits het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

Door de overwininning is Argentinië nu alleen recordhouder met zestien titels. Dat record deelden zij voorafgaand aan de 48ste Copa América met Uruguay.

FOK! Wat een weer: droog, later (onweers)buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er veel zon en blijft het droog. In het noordelijk kustgebied staat een matige wind uit het zuidwesten, elders is er weinig wind.

Vanmiddag is er eerst veel zon. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe maar het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C in het Waddengebied tot 27°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en trekken enkele buien over het land, vooral in het zuiden plaatselijk met onweer. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten.

Komende nacht trekken regen- en onweersbuien noordwaarts. In de loop van de nacht wordt het van het zuiden uit vrijwel overal weer droog. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. Er is eerst weinig wind, later gaat in het zuiden een matige, aan de westkust vrij krachtige of krachtige zuidwestenwind waaien, windkracht 5-6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 Even uitrusten in Maastricht Eijsden (Foto: DJMO)
Even uitrusten in Maastricht Eijsden (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Hamas-kopstuk en ruim 90 burgers gedood bij Israëlische aanval op veilige zone Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het opnieuw een meesterbrein achter de terroristische aanslag van 7 oktober heeft gedood.

Zaterdag is bij een Israëlische luchtaanval op een humanitaire zone bij Khan Younis in Gaza de Hamas-brigadecommandant Salama gedood, aldus het IDF. Het leger zei niet of de militaire chef van Hamas in de Gazastrook, Deif, ook werd gedood. Volgens Israëlische bronnen zou hij tijdens het bombardement nabij Salama zijn geweest. Premier Netanyahu zei gisteren dat er nog steeds geen zekerheid bestaat over het lot van Deif. Zowel Deif als Salama worden beschouwd als de organisatoren van het bloedbad van 7 oktober.

Volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid zijn zaterdag bij de Israëlische luchtaanval 92 burgers gedood en bijna 300 gewond geraakt. De aanval vond plaats rondom het vluchtelingenkamp in Al Mawasi, zegt het Gazaanse gezondheidsministerie. Dat gebied is door Israël aangemerkt als een humanitaire zone, waar vluchtelingen veilig zouden zijn voor aanvallen. Het Israëlische leger heeft bij diverse evacuaties de plaatselijke bevolking opgeroepen om naar Al Mawasi te gaan.

Drugslab in Rotterdamse woning ontdekt na explosie

Even na half vier zondagochtend vond in een woning op de Terentiusstraat in Rotterdam-Zuid een explosie plaats. Ook brak er brand uit. Niemand raakte gewond. In de woning werden verschillende drugs gevonden en producten die worden gebruikt voor het bewerken van drugs.

Gealarmeerde agenten troffen na de melding van een explosie bij een woning op de Terentiusstraat een compleet kozijn op straat. Deze is door de klap uit de gevel geblazen. Het schadebeeld doet vermoeden dat de explosie van binnenuit is ontstaan. Of het binnen aangetroffen drugslab daadwerkelijk de oorzaak is geweest van de explosie zal nog nader worden onderzocht. De Forensische Opsporing zal nog nader onderzoek verrichten.

Uit voorzorg werden 12 woningen ontruimd. Nadat de brandweer metingen in deze woningen hadden verricht, mochten de bewoners terug naar huis. Dit was na een klein uurtje.

In de woning waar de explosie had plaatsgevonden was niemand aanwezig. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Wel is in de woning een vuurwapen aangetroffen. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen zal het drugslab ontmantelen.

Queer Amsterdam trekt zich dit jaar terug uit organisatie Pride Walk

Queer Amsterdam heeft besloten zich terug te trekken uit de organisatie van de Pride Walk dit jaar, dat laten zij via een statement op hun website aan de gemeenschap weten. Dit naar aanleiding van recente ophef rondom welke vlaggen wel of niet welkom waren op de Pride Walk. "Zoals we eerder zeiden, was onze formulering in een vorig bericht ongelukkig. Maar we kunnen in dit politieke klimaat niet alle vlaggen van harte verwelkomen of steunen", aldus Queer Amsterdam. 

Queer Amsterdam laat in het statement weten het belangrijk te vinden om compromissen te sluiten, "maar niet zodanig dat we uit het oog verliezen wie we zijn en waar we voor staan". "We hebbend dit besluit in overleg met partner Stichting Homomonument genomen. We zijn ook van mening dat deze discussie afleidt van de belangrijke boodschap van de Pride Walk, die al decennia centraal staat, namelijk solidariteit met alle LHBTQIAP+ mensen die wereldwijd in onderdrukking en onder druk leven."

Stichting Homomonument en organisator van de Pride Walk laat in een Instagrampost weten "het besluit van Queer Amsterdam te respecteren en zonder hen verder te gaan". "Wij geloven dat het belangrijk is om met de Pride Walk als middel, samen met alle deelnemers en deelnemende organisaties, een sterk geluid te laten horen dat ingaat tegen discriminatie, onderdrukking en vervolging van mensen om hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Waar dan ook ter wereld", aldus de stichting. 

De organisator doet een oproep aan iedereen om mee te lopen in de Pride Walk op 20 juli 'in liefde en saamhorigheid'. "Het Homomonument is een open plek voor de gehele community en wij verwelkomen iedereen die staat voor een wereld van verdraagzaamheid, ongeacht je vlag."

Raadsvragen
Afgelopen 12 juli liet Queer Amsterdam in een bericht op Instagram weten dat Israëlische vlaggen niet welkom zijn tijdens de Pride Walk op 20 juli. VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants sprak vervolgens van antisemitisme. 

Wijnants gaf aan raadsvragen te stellen naar aanleiding van de oproep op geen Israëlische vlaggen mee te nemen. "Ongelofelijk hoe openlijk antisemitisme kan zijn", schreef hij. Hij noemde besluit 'schandalig en onacceptabel.' De woordvoerder van Queer Amsterdam benadrukte dat zij ook niet achter antisemitisme staan. 

Niet snel daarna kwam burgemeester Femke Halsema met de reactie het eveneens 'onacceptabel' te vinden. Daarnaast gaf de burgemeester aan dat een organisatie van een manifestatie deelnemers niet mag verbieden om zich te uiten. "Vrijheid van demonstreren geeft geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten", aldus Halsema.

Excuses
Een dag later maakte Queer Amsterdam in een naar de redactie gezonden brief excuses voor de ontstane ophef rondom het weren van Israëlische vlaggen tijdens de Pride Walk op 20 juli. "We willen ons oprecht verontschuldigen voor de verwarring, vooral als er leden binnen onze gemeenschap zijn die het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn", liet de organisatie toen weten. Duidelijkheid of de vlag straks wel getoond mag worden, kwam er met de excuusbrief echter niet.

Peter de Ruijter van de organisatie liet in die brief onder ander weten: "We begrijpen dat onze formulering wellicht verwarrend is, omdat er geen context werd geboden. Dat hebben we gemist en is een menselijke fout." Daarnaast gaf hij aan dat Queer Amsterdam zich "oprecht wilde verontschuldigen voor de verwarring". "Vooral als er leden binnen onze gemeenschap zijn die het gevoel hebben dat ze niet welkom zijn", aldus De Ruijter.

Verder legde De Ruijter uit dat de zin 'note: no Israeli flags allowed' vooral bedoeld was om het standpunt van Queer Amsterdam ten opzichte van "de zionistische praktijken kenbaar te maken, die hebben geleid tot de huidige onderdrukking van het Palestijnse volk". 

Random Pics van de Dag #1331

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.