FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 juli 2024

Heliövaara en Patten winnen zinderende dubbelfinale Wimbledon

Wimbledon 2024 is nu definitief afgelopen. De laatste finale die nog werd beslist op het Londense gras was die in het gemengd dubbelspel, een prima moment om ook nog even te melden wie de dubbeltoernooien gewonnen hebben.

Mannendubbels
De Australiërs Max Purcell en Jordan Thompson speelden in de finale tegen de Fin Harri Heliövaara en thuisspeler Henry Patten, wat een ware kraker van een wedstrijd werd. Drie keer moest er een tiebreak aan te pas komen en dat werd keer op keer een bijzonder spannende bedoening, uiteindelijk gewonnen door Heliövaara en Patten: 6-7 (7), 7-6 (8), 7-6 (9). Voor zowel veteraan Heliövaara als Patten is het de eerste Grand Slam-titel.

Vrouwendubbels
De Tsjechische Katerina Siniakova won enkele weken geleden samen met Coco Gauff de Roland Garros-titel, dit keer speelde ze samen met een andere Amerikaanse, Taylor Townsend. In een mooie finale leverde ook dat de titel op: de Canadese Gabriela Dabrowski en Nieuw-Zeelandse Erin Routliffe, die vorig jaar samen de US Open wonnen, werden met 7-6 (5), 7-6 (1) verslagen, de eerste Grand Slam-titel voor Townsend, de negende voor Siniakova.

Gemengde dubbels
Als eerste Mexicaanse duo schopten Santiago Gonzalez en Giuliana Olmos het tot de finale, maar daarin wisten ze het niet echt spannend te maken. De Pool Jan Zielinski en zijn Taiwanese partner Hsieh Su-wei waren simpelweg te sterk: 6-4, 6-2 voor het duo dat in januari al de Australian Open won.

Oyarzabal schiet Spanje naar Europese titel in finale tegen Engeland

Spanje is voor de vierde keer Europees kampioen. In de finale tegen Engeland wonnen ze met t 2-1 dankzij een late goal van invaller Mikel Oyarzabal, die net geen buitenspel stond.

In het Olympiastadion van Berlijn was de eerste helft tussen Spanje en Engeland niet hoogstaand. In de eerste 45 minuten had de Spaanse ploeg licht het overwicht tegen de Engelsen, maar tot grote kansen leidde dat niet en bij rust stond het nog 0-0.

In de rust kreeg Spanje een domper te verwerken. Rodri, een van de belangrijkste spelers van Spanje, bleef binnen en werd vervangen door Martín Zubimendi. Ondanks de tegenvaller was het juist Spanje dat het beste uit de kleedkamer kwam en snel op voorsprong kwam. Lamine Yamal kreeg de bal bij Nico Williams, die de bal met links raak schoot. Spanje kreeg daarna de kansen om de wedstrijd te beslissen. Dani Olmo was zeer dicht bij de 2-0, ook Yamal was gevaarlijk, maar het bleef nog altijd 1-0.

Engeland kon daar weinig tegenover stellen. Toch kwam het op 1-1, na een goede aanval legde Jude Belligham terug op invaller Cole Palmer, die met een geplaatste schuiver de gelijkmaker maakte. Na de 1-1 trok Engeland zich weer terug in zijn schulp en was het Spanje dat weer kwam.

Vier minuten voor tijd kwam Spanje weer op voorsprong. Na een harde voorzet van Marc Cucurella werkte Mikel Oyarzabal de bal binnen. Er moest nog even gekeken worden naar de beelden, maar de aanvaller stond net niet buitenspel. Engeland moest weer komen en ze waren ook nog dicht bij de 2-2. Uit een corner redde eerst Unai Simon, waarna de rebound erin leek te gaan. Gelukkig voor Spanje lette Olmo op en kopte de bal op de lijn weg en is Spanje voor de vierde keer Europees kampioen voetbal.

Longo Borghini wint Giro d'Italia, historische Mauritiaanse etappezege

In Italië is zondag de Giro d'Italia voor vrouwen afgesloten. De achtste en laatste etappe voerde over 117 kilometer van Pescara naar L'Aquila, over grotendeels flink heuvelachtig terrein en met een pittige finish.

Met 37 kilometer te gaan trokken de Amerikaanse Ruth Edwards en Franziaks Koch uit Duitsland ten aanval, niet lang daarna vergezeld door Kimberley Le Court uit Mauritius, een van de revelaties van dit jaar. Het trio reed een voorsprong bij elkaar en hield vervolgens dapper stand, terwijl achter hen werd geknokt om de eindzege.

Rozetruidraagster Elisa Longo Borghini pareerde een aanval van concurrente Lotte Kopecky, die alles uit de kast moest trekken om één seconde te winnen. Dat lukte niet en ze kwamen ook niet bij de drie leidsters, waardoor er geen bonificatieseconden te pakken waren. Kopecky haakte vervolgens af en Longo Borghini reed naar plek vier in de etappe en, belangrijker, de eindzege in de Giro.

Voorin werd gestreden om de etappezege en die ging naar Le Court, de allereerste World Tour-zege ooit voor Mauritius. Edwards werd tweede, Koch derde, 25 seconden voor Longo Borghini. De Italiaanse won het eindklassement met 21 seconden voorsprong op de afgehaakte Kopecky, plek drie ging op 1:16 minuten naar de Australische Neve Bradbury, voor Pauliena Rooijakkers.

Rolstoeltennisster De Groot pakt 15e Grand Slam-titel op rij, Vink wint Wimbledon bij quads

Op Wimbledon is zondag ook een einde gekomen aan de diverse toernooien voor de rolstoeltennissers. Zoals wel vaker leverde dat het nodige Nederlandse succes op, met name bij de vrouwen en de quads.

Vrouwenenkelspel
Diede de Groot was, zoals wel vaker, simpelweg een maat te groot voor de rest van het veld: de Nederlandse klopte landgenote Aniek van Koot in de finale met twee keer 6-4 en won zo haar vijftiende Grand Slam-titel op rij, de 23e in haar nog altijd vrij jonge carrière.

Vrouwendubbelspel
De Groot en Jiske Griffioen speelden net als vorig jaar in de finale tegen Yui Kamiji uit Japan en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, maar dit keer leverde het geen zege op: Kamiji en Montjane zegevierden met twee keer 6-4.

Mannenenkelspel
Alfie Hewett won al de nodige Grand Slam-titels, acht in totaal, maar Wimbledon ontbrak nog. Zondag kwam daar een einde aan: de Brit klopte de Spanjaard Martin de la Puente met 6-2, 6-3 en completeerde zijn 'career Grand Slam'. Tom Egberink kwam van de Nederlanders het verst, maar ging er in de kwartfinales uit.

Mannendubbelspel
Net als vorig jaar konden de thuisfans juichen: Hewett en Gordon Reid wonnen de finale met 6-4, 7-6 (2) van de Japanners Takuya Miki en Tokito Oda.

Quads, enkelspel
Niels Vink en Sam Schröder hebben de afgelopen jaren de macht gegrepen en dit keer was het Vink die won: met een 7-6 (4), 6-4 zege verdedigde hij zijn titel met succes in de finale tegen zijn landgenoot.

Quads, dubbelspel
Schröder en Vink waren in de finale met 3-6, 7-6 (3), 6-3 te sterk voor de Brit Andy Lapthorne en de Israëliër Guy Sasson, waarmee ze voor de derde keer op rij samen de titel pakten op Wimbledon.

Nederlander Röttgering verliest Wimbledonfinale junioren

Tennisser Mees Röttgering is er niet in geslaagd om als eerste Nederlandse man in achttien jaar een Grand Slam-enkelspeltitel bij de junioren te pakken. Thiemo de Bakker won in 2006 die titel op Wimbledon, Röttgering kreeg het zondag niet voor elkaar om de finale te winnen.

Na een zeer sterk toernooi, waarin hij onder meer de nummer één van de plaatsingslijst uitschakelde, stond Röttgering in de finale tegenover de als tweede geplaatste Noor Nicolai Budkov Kjær. Die won onlangs nog de titel op Roland Garros en had zijn topvorm doorgezet, waardoor Röttgering er simpelweg niet echt aan te pas kwam: twee keer 6-3.

De dubbelspeltitel werd gewonnen door de Amerikaan Alexander Razeghi en de Duitser Max Schönhaus, die met 7-6 (1), 6-4 in de finale wonnen van de Tsjechen Jan Klimas en Jan Kumstát.

Bij de juniorvrouwen ging de titel naar de als eerste geplaatste Slowaakse Renata Jamrichova, die eerder ook de Australian Open al won. Jamrichova won in Londen met 6-3, 6-4 van de Australische Emerson Jones.

De damesdubbeltitel bij de junioren werd een prooi voor het Amerikaanse duo Tyra Grant en Iva Jovic, die in een zinderende finale met 7-5, 4-6 [10-8] van het Britse duo Mika Stojsavljevic/Mingge Xu wonnen.

Zirkzee maakt overstap naar Manchester United

Joshua Zirkzee maakt definitief de overstap naar Manchester United. De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt de aanvaller over van Bologna.

United betaalt naar verluidt ongeveer veertig miljoen euro voor Zirkzee, die een contract tekent tot medio 2029 met een optie voor nog een jaar. Zirkzee verruilde al in de jeugd Feyenoord voor Bayern München maar wist daar niet door te breken. Via Parma en Anderlecht kwam hij terecht bij Bologna en met die ploeg plaatste hij zich afgelopen seizoen voor de Champions League. Zirkzee zelf kwam afgelopen seizoen in de Serie A tot elf doelpunten en vijf assists.

Ondertussen wordt de Nederlandse enclave bij Manchester United steeds groter. De staf werd eerder al aangevuld met Ruud van Nistelrooij, René Hake en Jelle ten Rouwelaar en daarnaast is de ploeg ook bezig te proberen zich te versterken met Matthijs de Ligt.

Dode en gewonden bij aanslag Trump, aanhang wijst direct naar Democraten

Tijdens een campagnetoespraak is de Amerikaanse oud-president en huidig presidentskandidaat Donald Trump aangevallen. Een 20-jarige man schoot in Butler, Pennsylvania op Trump en schampte zijn oor, maar raakte meerdere toeschouwers beduidend serieuzer.

Update 19.35 uur
Naast de helaas onvermijdelijke extremisten die de aanslag toejuichen, zijn er ook vele mensen die al binnen minuten na de schietpartij naar social media togen om het wapen virtueel in handen van de Democratische Partij te leggen. Zo legde senator J.D. Vance de schuld vrijwel volledig bij de Democraten, en kwam senator Tim Scott met een tirade over 'radicaal links' en de 'corporate media', veelgehoorde stokpaardjes onder Trumpaanhangers.

Chris LaCivita, een adviseur binnen Trump's campagneteam, ging zelfs nog een stapje verder: "Ze probeerden hem eerst van het stembiljet te houden, daarna probeerden ze hem in de gevangenis te gooien, en nu dit....", daarmee zonder enig bewijs suggererend dat de Democratische partij achter de aanslag zou zitten. LaCivita verwijderde zijn post overigens ook vrij snel weer.

Een 50-jarige brandweerman kwam om het leven bij de schietpartij, volgens de gouverneur werd hij geraakt terwijl hij zijn dochters beschermde. Twee andere mannen raakten gewond.

Update 18.02 uur
Op social media juichen linkse stemmers om de aanslag, maar zijn tegelijkertijd boos dat de aanslag mislukt is. Velen zouden de voormalig President en Presidentskandidaat liever dood zien dan levend.

Update 4.28 uur
De veiligheidsautoriteiten classificeerden het incident als een poging tot moord op de ex-president en startten een onderzoek. Volgens de geheime dienst werd één toeschouwer dodelijk neergeschoten en raakten twee anderen ernstig gewond. De vermoedelijke schutter opende het vuur vanaf een verhoogde positie (dak) buiten het veiligheidsgebied en werd gedood.

In Washington veroordeelde president Biden de daad. Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika, we moeten als natie samen staan. Hij zegt letterlijk: “Iedereen moet zoiets veroordelen” en dat dit soort geweld “ziek” is. Biden heeft inmiddels via de telefoon met Trump gesproken. 

Vice-president Harris waarschuwde voor een escalatie van geweld: “We moeten allemaal deze gruwelijke daad veroordelen en ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat deze niet tot verder geweld leidt.” Ook voormalig president Obama veroordeelde de aanval: “Er is absoluut geen plaats in onze democratie voor politiek geweld.” Het incident geeft reden om zich in te zetten voor fatsoen en respect in de politiek.

Ondanks het incident zal de Republikeinse Partijconventie in Milwaukee, die morgen begint, doorgaan zoals gepland. Daar wordt Trump officieel benoemd tot kandidaat van zijn partij voor de presidentsverkiezingen op 5 november.



Update 1.36 uur: Er is nog niets bekend over de dader of het motief. Trump wordt momenteel behandeld aan zijn verwonding. 

Update 01.20 uur
Volgens de lokale officier van justitie is Trump wel degelijk geraakt door een schampschot, hij zou dus goed weg zijn gekomen. De man vertelt ook dat één toeschouwer is overleden en dat de schutter ook dood is. Een andere persoon ligt in kritieke toestand.

Update 01.00 uur
De lokale autoriteiten hebben laten weten dat er in elk geval één dode is gevallen bij, zo kunnen we nu wel aannemen, de schietpartij. Volgens de autoriteiten is Trump zelf 'veilig'.

Trump hield zaterdag een toespraak in Butler in de staat Pennsylvania. Op beelden zijn op schoten lijkende geluiden te horen, waarna Trump gelijk naar zijn rechteroor grijpt en vervolgens naar de grond duikt. Secret Service-personeel duikt bovenop de oud-president om hem te beschermen en helpt hem kort daarop overeind, waarbij te zien is dat Trump een flink bebloed oor heeft en zijn vuist omhoog steekt. Het Secret Service-personeel heeft hem inmiddels richting auto gebracht.

De Republikeinse afgevaardigde Dan Meuser, ook aanwezig in Butler, liet weten dat hij acht tot tien schoten dacht te horen en dat er mogelijk ook mensen in het publiek zijn geraakt.

Alcaraz overklast Djokovic in Wimbledonfinale

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zijn titel in het mannenenkelspeltoernooi op Wimbledon verdedigd. De als derde geplaatste Spanjaard was zondag in de finale op het heilige gras in Londen te sterk voor zevenvoudig winnaar Novak Djokovic uit Servië, als tweede geplaatst.

Alcaraz opende de wedstrijd met een break, hoewel die eerste game wel gelijk erg lang duurde. Daarna ging het soepeler en een tweede break op 4-1 was voldoende voor de 21-jarige Spanjaard. Het tweede bedrijf kende een vergelijkbaar beeld, hoewel de eerste break dit keer makkelijk kwam, gevolgd door een break op 4-2.

In de derde set wist Djokovic wat beter stand te houden, hoewel het hem af en toe wel de nodige moeite kostte zijn opslag te behouden. De Serviër liet een breakkans liggen en leverde op 4-4 alsnog zijn service in, maar brak terug nadat Alcaraz vanaf 40-0 voor de wedstrijd mocht serveren. Djokovic sleepte er een tiebreak uit, maar daarin dolf hij alsnog het onderspit en op matchpoint vier was het raak: 6-2, 6-2, 7-6 (4).

Voor de jonge Alcaraz is het alweer zijn vierde Grand Slam-titel, na de US Open van 2022, Wimbledon van vorig jaar en Roland Garros van enkele weken geleden.

Pogacar heer en meester op Plateau de Beille

Tadej Pogacar heeft wederom een grote stap gezet naar de eindwinst van de Tour de France van dit jaar. De Sloveen won vanmiddag de vijftiende etappe met aankomst op  Plateau de Beille en vergrootte zijn voorsprong op naaste belager Jonas Vingegaard die vandaag als de nummer twee over de finish kwam. 

Vanuit de start moest er gelijk geklommen worden, de Col de Peyresourde van de eerste categorie. Er probeerden renners weg te rijden uit het peloton, waardoor er renners achter in het peloton moesten lossen. Een halve kilometer onder de top reden Bardet, Gaudu en Lazkano weg en Gaudu kwam als eerste boven. Erg ver leek het trio niet van het uitgedunde peloton te raken. Hun maximale voorsprong was 18 tellen en Lazkano liet zich als eerste terugzakken en even later werden ook Bardet en Gaudu weer teruggepakt.

Een groep van zo'n 20 man, met daarin sprinter Girmay, leek voorlopig wel de zegen te krijgen van het peloton. Girmay leek de tussensprint te winnen maar werd teruggezet omdat hij Matthews hinderde. Carapaz ontsnapte vervolgens uit het peloton en sloot aan bij de kopgroep waar Girmay zich inmiddels weer uit laten terugzakken. Inmiddels was de beklimming begonnen van de Col de Menté van de eerste categorie. De voorsprong van de kopgroep, nu bestaande uit zeventien man, op het peloton was zo'n anderhalve minuut. Romo was als eerste boven voor Carapaz en Aranburu.

Na een korte afdaling was het weer klimmen geblazen, ditmaal de Portet d'Aspet wederom van de eerste categorie. De kopgroep bleef samen en het was Johannessen die als eerste boven kwam. Wat volgde was een lang plat stuk. In het peloton was het Visma die de boel controleerde en ze lieten de voorsprong van de koplopers niet al te veel oplopen.

De een na laatste klim van de dag was op zo'n 69 kilometer van de meet, de Col d'Agnes van de eerste categorie. Een aantal kilometer daarvoor was de kopgroep inmiddels uit elkaar geklapt. Onder meer Mas, Hindley en Healy zaten in de voorste groep. Carapaz had de slag gemist en Healy liet zich terugzakken om te proberen zijn teammaat weer bij de koplopers te halen. Na een paar kilometer klimmen liet Carapaz Healy achter en ging alleen op jacht naar Mas, De Plus en Hindley en sloot zich even later ook aan. De Plus was als eerste boven door Carapaz in het sprintje bergop te verslaan. In de afdaling wist Johannessen zich bij de vier koplopers te voegen.

De slotklim was er eentje van de buitencategorie, de Plateau de Beille. Onder aan de voet was het verschil met het uitgedunde peloton een kleine drie minuten. En dat werd snel kleiner. Helemaal vooraan moesten De Plus en Hindley lossen. Nadat de helpers van Vingegaard besloot de Deen zelf een versnelling te plaatsen op tien kilometer van de streep. Pogacar kon eenvoudig volgen. De twee kemphanen rolden de oude kopgroep op en kwamen aan de leiding te liggen. Op 5 kilometer van de meet hadden Vingegaard en Pogacar een voorsprong van een minuut op Evenepoel. Even daarna sprong de Sloveen weg bij de Deen die niet kon pareren.

Drie kilometer voor de streep had Pogacar een voorsprong van meer dan een halve minuut op Vingegaard en die voorsprong liet hij niet meer gaan. Hij kwam als eerste over de meet bovenop Plateau de Beille. Vingegaard verloor ruim een minuut terwijl Evenepoel bijna drie minuten toegaf op Pogacar.

Overigens brak Pogacar ook een record vandaag. Hij beklom de Plateau de Beille in zo'n veertig minuten terwijl het record op 45 minuten stond.

Results powered by FirstCycling.com

Fitnessgoeroe Richard Simmons overleden

De Amerikaanse fitnessgoeroe Richard Simmons is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ. De politie gaat uit van een natuurlijke dood. Simmons maakte recent bekend dat hij aan huidkanker leed

Richard stond bekend als een fitnessgoeroe die faam verwierf in de jaren 70 en 80 met zijn sportscholen en fitnesstapes, waaronder Sweatin' to the Oldies en Party Off The Pounds. Alhoewel hij in het verleden bekend stond om zijn sprankelende optredens, heeft hij de afgelopen tien jaar de publieke schijnwerpers vermeden en weinig contact gehad met de media. Recentelijk sprak hij zich uit tegen plannen voor een film over zijn leven. Ondanks zijn teruggetrokken levensstijl was Richard nog wel actief op Facebook, zelfs tot afgelopen zaterdag.

Shannen Doherty (53) overleden

Shannen Doherty, bekend van haar rollen in "Beverly Hills, 90210" en "Charmed", is op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Doherty werd voor het eerst gediagnosticeerd met borstkanker in 2015. Ondanks een periode van remissie, keerde haar kanker in 2020 terug als een stadium 4 diagnose.

Doherty stond bekend om haar vastberadenheid en vechtlust, zowel in haar carrière als in haar persoonlijke leven. Ze werd omringd door familie en vrienden toen ze op 13 juli overleed. Haar manager, Leslie Sloane, bevestigde haar overlijden tegenover People Magazine en vroeg om privacy voor de familie tijdens hun rouwperiode. Doherty's moedige benadering van haar ziekte en haar openheid daarover maakten haar een inspiratiebron voor velen.

Naast haar acteerwerk bleef Doherty actief betrokken bij verschillende projecten en evenementen, zelfs tijdens haar ziekte. Ze had de hoop uitgesproken om terug te keren naar Hollywood en haar carrière voort te zetten. Doherty's nalatenschap omvat niet alleen haar iconische televisierollen, maar ook haar bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn over kanker en het bieden van steun aan anderen die met de ziekte te maken hebben.

TV-presentatrice en seks-therapeute Dr. Ruth overleden

Seks-therapeute en TV-presentatrice Ruth Westheimer, vooral bekend als Dr. Ruth, is 12 juli overleden in haar woning in New York, aldus verschillende Amerikaanse media.

Dr. Ruth schreeft een flink aantal boeken waarin ze aangaf dat mensen vooral vaak en creatief seks moesten hebben, maar dat dit wel veilig moest gebeuren. Deze boodschap verkondigde ze ook in TV-programma's en zelfs in bordspellen. Ze deed dit met een flinke dosis humor en openheid, wat haar een geliefde mediapersoonlijkheid maakte.

Haar ouders stuurden Westheimer voor de oorlog weg uit nazi-Duitsland, naar een weeshuis in Zwitserland. Tot 1941 ontving zij nog brieven van haar ouders, later kwam zij er achter dat haar hele familie was afgevoerd en vermoord. Op haar zestiende emigreerde Westheimer naar Palestina. In 1956 verhuisde ze vervolgens naar de VS.

Dr. Ruth werd 96 jaar.

Data centre in Dronten opnieuw spil in Russische beïnvloedingscampage

Russische klanten van een data centre in Dronten hebben op hun servers software draaiend gehad die zo'n duizend X-accounts fake news lieten verspreiden.

Het netwerk aan nepprofielen is opgerold door een samenwerking van onder meer de AIVD, MIVD en de Amerikaanse FBI. De diensten kwamen deze week naar buiten met details over de beïnvloedingscampagne. NRC meldt nu dat uit eigen onderzoek blijkt dat de servers die daarvoor gebruikt zijn toebehoren aan het bedrijf Serverius op industrieterrein De Noord in Dronten. De nepaccounts op X zijn inmiddels verwijderd.

De servers van dit bedrijf werden al eerder ingezet voor malafide praktijken. In 2006 zijn ze door Russische hackers gebruikt bij pogingen de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Via de servers in Dronten werden hackaanvallen op computers gericht, waar kiezerregistratie op plaatsvond.

Dit keer gaat het om een campagne die was gericht op de beïnvloeding van het Amerikaanse publieke debat. De AIVD en de MIVD achten het zeer waarschijnlijk dat de Russische overheid betrokken is bij de ontwikkeling van de aangetroffen software.

Tour: Etappe 15 - Loodzware rit op de Franse feestdag

Het is 14 juli en dan weten we hoe laat het is: de nationale Franse feestdag, in de Tour de France vaak het moment voor Franse renners om aan te vallen. Gisteren liet Tadej Pogacar met een werkelijk buitenaardse klim zien de sterkste te zijn, dus de vraag is of er wel Fransen zijn met een kans.

De etappe gaat vandaag van start in Loudenvielle en al vanaf de eerste meter moet er geklommen worden: de Col de Peyresourde wacht, bijna zeven kilometer aan bijna acht procent, eerste categorie. Na de afdaling is het even rustig om vervolgens de Col de Menté op te gaan, dik negen kilometer aan negen procent, ook die is van de eerste categorie.

Gelijk na de afdaling van de Menté gaat het weer even omhoog: ruim vier kilometer aan bijna tien procent op de Portet-d'Aspet, ook eerste categorie. Na een mogelijk spectaculair begin heeft men helaas een lang stuk vallei in de route opgenomen, zodat veel schade weer ongedaan gemaakt kan worden.

Een kilometer of zeventig voor de meet wordt er dan weer geklommen en wel op de Col d'Agnes, tien kilometer aan ruim acht procent, ook hier een klim van de eerste categorie. Via de Port de Lers, waar geen punten liggen, gaat men dan naar beneden, om af te sluiten met de klim naar de finish op het Plateau de Beille: zestien kilometer aan bijna acht procent, buitencategorie.

Op het FOK!forum is een beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing te vinden, daarnaast is het natuurlijk van belang om te weten dat de rit even na twaalf uur van start gaat. Bij een bijna 200 kilometer lange bergetappe is de finishtijd lastig te geven: het langzaamste schema geeft 18.05 uur aan, bij het snelste schema zijn ze er al iets voor vijf uur.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: zon in het zuiden, buien in het noorden

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er in het noordwesten en noorden vrij veel bewolking met een enkele bui. Verder zijn er zonnige perioden en is het droog. Er staat een matige zuidwestenwind, langs de kust is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon in de zuidelijke helft. In het noorden is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot 23°C in Limburg. De matige wind draait naar west, aan de kust is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond zijn er op de meeste plaatsen brede opklaringen en blijft het droog. In het Waddengebied is er meer bewolking en regent het af en toe. Landinwaarts neemt de wind af tot zwak, aan de kust blijft de westenwind matig tot vrij krachtig.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C plaatselijk landinwaarts tot 14°C in het Waddengebied. In het noordelijk kustgebied staat een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten, elders is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 Een heiig Fort Kijkduin (mei 2024) (Foto: DJMO)
Een heiig Fort Kijkduin (mei 2024) (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Onderzoek: Bijna driekwart van de Nederlanders heeft poepschaamte

Een grote boodschap doen buiten de deur? Liever niet! 73,8% van de Nederlanders vermijdt poepen buiten de deur. 60,6% doet dit alleen als het écht niet anders kan en 13,2% doet zelfs helemaal nooit een grote boodschap buitenshuis. Dit en meer blijkt uit ‘Het Grote WC-onderzoek' van Sanitairwinkel. In samenwerking met bureau Panel Inzicht ondervroegen zij 1.200 Nederlanders naar hun WC-gewoontes. 

Onder vrouwen heerst er over het algemeen vaker poepschaamte dan onder mannen. Zo heeft 76,3% van de vrouwen moeite met poepen buiten de deur, tegenover 71,1% van de mannen. 

Dit zijn de meest ongemakkelijke situaties
Veel Nederlanders vinden het ongemakkelijk om buiten de deur een grote boodschap te doen. Maar wat zijn dan eigenlijk de ongemakkelijkste poepsituaties? Dat blijken WC-hokjes te zijn met een open boven- en onderkant. Bij dit soort cabines zijn WC-geluiden namelijk extra goed hoorbaar.

Ook tijdens een date of in een openbare ruimte zoals een restaurant, museum of evenement doen Nederlanders liever geen grote boodschap. De meest ongemakkelijke toiletsituaties om een grote boodschap te doen zijn als volgt:

  • Een niet volledig afgesloten toilet (bijvoorbeeld een ‘open hokje’): 89,6% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk
  • Op een date: 82,8% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk
  • In een openbare ruimte (restaurant, musea, evenement, etc.): 71,4% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk
  • Bij een vriend(in) thuis: 71,1% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk
  • Op school: 70,6% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk
  • Bij je schoonouders: 63,9% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk
  • Op het werk: 61,6% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk
  • Als je partner in de buurt is: 45,9% van de Nederlanders vindt dit ongemakkelijk

Mannen met kinderen zitten het langst op de pot
32,1% van de mannen heeft langer dan 5 minuten nodig om een grote boodschap te doen. Vooral mannen met thuiswonende kinderen zijn vaak ‘langpoepers’: 36% van hen neemt langer dan 5 minuten de tijd om een grote boodschap te doen.  

Ter vergelijking: onder Nederlandse vrouwen ligt het percentage langpoepers een stuk lager. Slechts 24,2% zit langer dan 5 minuten op de WC bij het doen van een grote boodschap. Bij vrouwen met thuiswonende kinderen ligt dit percentage nog lager: 23,6%.

 

NAVO-top werpt vruchten af: bondgenoten investeren meer in defensie

De historische top in Washington DC voor 75 jaar NAVO was een geslaagde bijeenkomst. De belangrijkste uitkomst was dat Nederland en NAVO-bondgenoten meer militaire steun aan Oekraïne blijven leveren en minimaal 2% aan Defensie besteden voor onze gezamenlijke verdediging.

De bondgenoten spraken onder meer af de luchtverdediging van Oekraïne te helpen versterken. Daarnaast zegden ze toe meer in Defensie te investeren en de productiecapaciteit voor militaire doeleinden te verhogen. Gezamenlijk willen de landen zo onder meer het munitietekort aanpakken. Dat is niet alleen van groot belang om Oekraïne te blijven voorzien van wat nodig is. Meer munitie is ook noodzakelijk voor het aanvullen van de eigen voorraden voor afschrikking van Rusland en verdediging van het NAVO-grondgebied.

Minister Ruben Brekelmans bezocht de NAVO-top samen met minister-president Dick Schoof en de minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. De nieuwe bewindsman van Defensie benutte de afgelopen dagen om kennis te maken met vele collega’s, uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Scandinavië, de Baltische Staten, Polen, Italië, Spanje en Turkije. Daarbij werden afspraken gemaakt voor verdere samenwerking.

Extra munitie F-16 ter waarde van 300 miljoen
Ook ontmoette de Nederlandse delegatie in Washington de Oekraïense president Zelensky en de minister van Defensie Umerov. In het gesprek kondigde Nederland aan dat Defensie voor €300 miljoen extra munitie aanschaft voor de F-16’s die Nederland binnenkort aan Oekraïne levert. Dit komt bovenop de € 150 miljoen die al eerder is gereserveerd voor F-16 munitie. Minister Brekelmans: “Iedere dag zien we hoe belangrijk luchtverdediging is voor Oekraïne tegen de agressie van Rusland. Bewapening voor de F-16’s is essentieel. Zodat Oekraïne de komende jaren in staat zal zijn Russische luchtaanvallen te voorkomen.”

Commerciële satellietoperators
De NAVO heeft meer scherpe ogen nodig om te zien wat de mogelijke dreigingen zijn voor het bondgenootschap. Maar de NAVO heeft geen eigen satellieten. Daarom wil de alliantie gebruik gaan maken van commerciële satellieten voor zowel observatie als communicatie. Tijdens de NAVO-top tekende Brekelmans met zijn NAVO-collega’s een intentieverklaring.

Aanschaf van drones
Ook tekende de minister een overeenkomst over de aanschaf van First Person View (aanvals-)drones. Hierbij kijkt de ‘piloot’ middels een VR-bril op afstand mee. Nederland investeert € 20 miljoen voor de aankoop van deze drones. De aanschaf daarvan loopt via de eerder dit jaar opgezette internationale dronecoalitie.

2% een bodem, geen plafond
Een belangrijke boodschap tijdens de NAVO-top was dat 2% uitgaven aan Defensie het minimum is gezien de dreiging om ons heen. Er is meer nodig om alle capaciteiten te realiseren die de NAVO nodig heeft om ons grondgebied te verdedigen. De bondgenoten spraken daarbij over eerlijke lastenverdeling. Dit jaar geven 23 van de 32 bondgenoten 2% of meer van hun bruto binnenlands product uit aan defensie.

Op de top werd ook stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van de NAVO. Brekelmans: “De verslechterde veiligheidssituatie in de wereld onderstreept de noodzaak voor het versterken van de collectieve afschrikking en verdediging van de NAVO. De NAVO is al 75 jaar onze belangrijkste garantie op veiligheid en ons schild tegen agressie. Ook de komende 75 jaar moet dit zo blijven. Samen staan we sterker”.

Werkstraffen voor bedreigen van diverse politici

Zes verdachten stonden vrijdag op een speciale themazitting terecht voor het bedreigen van politici. Ze hadden onder meer gedreigd om bepaalde politici “op te hangen” of om een aanslag te plegen. Het Openbaar Ministerie eiste straffen variërend van een voorwaardelijke gevangenisstraf tot een taakstraf. "Normaal staat op bedreiging een geldboete, maar bij politici tillen we er extra zwaar aan," lichtte de officier van justitie toe.

Vijf mannen stonden terecht omdat ze op social media doodsbedreigingen hadden geuit. Zo zei een 78-jarige verdachte over voormalig lid van de Tweede Kamer Bouchallikht dat ze “opgehangen” moest worden. De officier eiste in deze zaak een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. “Politici moeten hun werk kunnen doen zonder bang te zijn dat iemand ze iets aan zal doen. Dit soort feiten ondermijnen de democratie”, aldus de officier in haar requisitoir. De rechter ging daar in mee en legde conform de eis een taakstraf op.  

Maar ook aan het adres van toenmalig minister Hugo de Jonge werden dreigingen geuit zoals: “Een kogel in je kop”. De zaak tegen deze verdachte werd aangehouden. Een derde verdachte moest zich verantwoorden omdat hij op X had gezegd: “Tijd om alle PVV-ers neer te knallen.” De officier merkte in deze zaak op dat “mede door dit soort berichten de heer Wilders in een regime met beveiliging zal moeten blijven.” Het OM eiste in deze zaak 60 uur werkstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechter ging daar in mee.

Meerdere bedreigingen
Een vierde verdachte moest zich verantwoorden voor meerdere bedreigingen. In september 2022 sprak hij via social media voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz aan en zei: “als toetje een raketwerper erachteraan en weg is de vuile heks plus beveiliging.” Een maand later sprak hij dreigende taal uit op social media aan toenmalig staatssecretaris Eric van der Burg: “We gaan u pakken hond, u staat op de dodenlijst". De officier eiste in deze zaak een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twee weken met bijzondere voorwaarden, waaronder een meldplicht bij de reclassering. De rechter legde in deze zaak een meldplicht met een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur op.

Random Pics van de Dag #1330

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.