FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 juli 2024

Van Gerwen in achtste finales World Matchplay, andere Nederlanders onderuit

In de Winter Gardens in Blackpool is de warmste major van het dartsjaar bezig: de World Matchplay, waar de zestien beste spelers ter wereld, aangevuld met zestien spelers uit de ProTour, het tegen elkaar opnemen in de 31e editie van het toernooi, vorig jaar gewonnen door Nathan Aspinall.

We kijken even terug op de inmiddels afgesloten eerste ronde, die begon met een simpele 10-4 zege van Gerwyn Price op Daryl Gurney. Raymond van Barneveld dolf vervolgens met 7-10 het onderspit tegen Jonny Clayton, waarna een fenomenale Luke Humphries met een gemiddelde van bijna 109 punten per beurt over Ricardo Pietreczko heen walste: 10-4. Titelverdediger Aspinall, die flink last heeft van zijn elleboog, opende met een matige edoch spannende partij tegen Luke Woodhouse, die hij met 10-8 won.

In de tweede sessie begon Ross Smith met een soepele 10-4 zege op Josh Rock, waarna James Wade met 10-5 afrekende met Danny Noppert. Dimitri van den Bergh gooide vervolgens een negendarter op weg naar een 10-6 zege op Martin Schindler, gevolgd door een partij waarin Stephen Bunting een verlenging nodig had om Ryan Joyce te verslaan: 12-10.

Sessie drie begon geweldig: Gian van Veen kwam van ver terug tegen Rob Cross en deed dat met werkelijk fenomenaal goed spel, maar hij liet vervolgens zes matchdarts liggen en maakte het op 12-11 niet af. Cross trok de stand gelijk en won in de sudden death leg: 13-12. Joe Cullen was een matige Brendan Dolan met 10-4 de baas, Andrew Gilding versloeg Peter Wright met 10-5 en Krzysztof Ratajski had een lamlendige Dave Chisnall tegenover zich: 10-2.

Maandagavond werden de wedstrijd steeds iets spannender, maar geweldig was het niet. Ryan Searle opende met een 10-4 zege op een eveneens prima spelende Damon HEta, Michael Smith klopte Gary Anderson met 10-5. In een wedstrijd van hoog niveau was Michael van Gerwen met 10-6 te sterk voor Luke Littler, terwijl Chris Dobey met 10-7 van de dit jaar soms zo verrassend sterke Ritchie Edhouse won.

Dinsdag- en woensdagavond worden telkens vier achtste finales gespeeld, waarna donderdag en vrijdag de kwartfinales gepland staan en in het weekeinde de beslissing valt.

Fransman verwond door beer in Italië

Een Franse toerist die nabij het Gardameer een vroege ochtendwandeling maakte, kreeg iets meer actie te verwerken dan gepland.

De wandelaar liep een beer tegen het lijf en deze was niet gediend van het vroege, onaangekondigde bezoek. De beer, vermoedelijk een vrouwtje, nam de Fransman te grazen die gewond raakte aan armen en benen. De zwaargewonde wandelaar werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Mogelijk gaat het om een berin die eerder met enkele jongen is gezien. Er is geprobeerd om de berin uit de buurt van bewoonde gebieden te houden, maar dat lijkt zonder succes te zijn.

Het voorval vond plaats op ongeveer 10 kilometer ten noorden van het Gardameer in de regio Trentino. In het kader van een Europees project zijn daar 25 jaar geleden beren uitgezet om het uitgestorven dier te herintroduceren.

Philipsen sprint naar derde ritzege in Tour de France na voorbereidend werk van Van der Poel

Jasper Philipsen heeft daags na de tweede rustdag zijn derde ritzege in de Tour de France gewonnen. In de massasprint was de Belgische sprinter na weer een uitstekende lead-out van Mathieu van der Poel de snelste. Groenetruidrager Biniam Girmay kwam in de sprint ten val.

De zestiende etappe in de Tour de France was de laatste kans voor een massasprint. Het peloton dacht daar duidelijk ook zo over en in de eerste uren van de wedstrijd gebeurde er niks. Na de tussensprint die werd gewonnen door Bryan Coquard trok Thomas Gachignard in de aanval. De Franse renner van Total Direct Energie reed er een tijdje alleen voor, maar met nog ruim twintig kilometer te gaan werd hij weer ingerekend door het peloton.

Het peloton kon zich gaan opmaken voor een nieuwe massasprint. In een bochtige laatste paar kilometer kwam Biniam Girmay ten val. De groene trui kon zodoende niet meedoen voor de winst. Jasper Philipsen zat wel uitstekend geplaatst in de slotkilometer en na een geweldige lead-out van wereldkampioen Mathieu van der Poel maakte Philipsen het eenvoudig af en boekte zijn derde ritzege deze Tour de France. Hij won voor Phil Bauhaus en Alexander Kristoff.

Results powered by FirstCycling.com

Trump als held ontvangen op partijcongres, nu officieel presidentskandidaat

Een zichtbaar aangeslagen Trump bezocht gisteren de Republikeinse Nationale Conventie. Dit was zijn eerste publieke verschijning sinds de moordaanslag op hem afgelopen weekend.

Met een verband over zijn rechteroor zwaaide hij naar de volle arena waar hij als een held werd ontvangen, met juichende supporters die hem een staande ovatie gaven toen Lee Greenwood 'God Bless the USA' zong.

De afgevaardigden nomineerden Trump officieel als kandidaat van de partij voor de presidentsverkiezingen in november.

Wie is J.D.Vance en waaromTrump hem wil als Vice President

Senator JD Vance uit Ohio staat nu op de stemlijst voor 2024 als running mate en vice-president van Donald Trump. Vance, de bestverkopende auteur van "Hillbilly Elegy" en een voormalig 'Never Trumper' in 2016, heeft opkomst als een komeet gemaakt in de Republikeinse Partij. Molly Ball van WSJ legt uit hoe Vance de nominatie kreeg en wat het betekent voor de toekomst van de GOP.

Hoofdstukken:

 0:00 Trumps running mate

 0:39 Van 'Never Trumper' tot aanhanger van Trump

 2:48 Wat Vance kan brengen als VP

 4:28 Wat dit betekent voor de Amerikaanse kiezers

 5:38 De toekomst van MAGA

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor doodrijden motoragent

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor doodslag vanwege het doodrijden van een motoragent in Rotterdam. Het hof legt hem een gevangenisstraf van 9 jaar, tbs met dwangverpleging en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 10 jaar op.

De vrachtwagenchauffeur reed op 7 juli 2021 in het havengebied van Rotterdam achter een motoragent aan op een rijstrook voor rechtsafslaand verkeer, nadat hij een volgteken van deze agent had gekregen. Aan het eind van die rijstrook reed de vrachtwagenchauffeur de motoragent zonder te remmen in volle vaart aan. Vervolgens ging de vrachtwagenchauffeur rijden op de rijbaan voor rechtdoorrijdend verkeer en sleurde hij de motoragent honderden meters onder zijn vrachtwagen mee.

Oordeel hof
Het hof is van oordeel dat de vrachtwagenchauffeur de motoragent ruimschoots op tijd zag en meer dan voldoende tijd had om voor het eind van de afslag te kunnen remmen. Bovendien straalde het licht om rechtsaf te slaan rood uit en was remmen noodzakelijk vanwege een bocht naar rechts met de geladen vrachtwagen. Door niet te remmen en zelfs versnellend rechtdoor te rijden, was fataal letsel aan de motoragent te verwachten. Daarom acht het hof bewezen dat er sprake is van doodslag.

Ook acht het hof bewezen dat de vrachtwagenchauffeur is doorgereden na deze aanrijding zonder zijn identiteit kenbaar te maken.

Omstandigheden
Bij het opleggen van de straf en maatregelen is rekening gehouden met de mensonterende en brute wijze waarop de 47-jarige motoragent gedurende de uitoefening van zijn werk het leven is verloren.

Ook is rekening gehouden met de persoon van de vrachtwagenchauffeur, die eerder is veroordeeld vanwege het veroorzaken van een zeer ernstig verkeersongeval en aan forse psychische problematiek leidt. Als gevolg hiervan heeft hij gedurende lange tijd intensieve en intramurale behandeling nodig om het gevaar voor herhaling te verminderen.

Celstraf na gooien molotovcocktail tegen gebouw ambassade Israël

De rechtbank Den Haag heeft een 25-jarige man veroordeeld voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade. Dat gebeurde op 21 maart 2024. Door de explosie ontstond een korte brand aan de gevel en in de daarvoor gelegen bosschages. De rechtbank legt de verdachte een celstraf op van 30 maanden.

Molotovcocktail
Op de bewuste dag gooide de verdachte in de ochtend een molotovcocktail naar het pand waarin de Israëlische ambassade is gevestigd op de vierde en vijfde verdieping. Het brandende voorwerp raakte de gevel van de eerste verdieping en viel daarna in de daarvoor gelegen bosschages. Er ontstond een korte brand aan de gevel en in die bosschages. Aan de hand van beelden van beveiligingscamera's is enkele minuten daarna, enkele honderden meters verderop, de verdachte aangehouden. Hij heeft bekend dat hij een olijfoliefles gevuld met benzine en een stuk stof heeft aangestoken en naar het gebouwd heeft gegooid. De verdachte zegt dat hij met zijn actie aandacht wilde vragen voor de situatie in Gaza.

De rechtbank stelt vast dat het geen impulsieve actie van de verdachte betrof, maar de uitvoering van een tevoren bedacht plan. Drie weken eerder had hij een kleine hoeveelheid benzine getankt met een buurman, die had wijsgemaakt dat hij die nodig had voor een nieuwe scooter. Een deel van de benzine heeft hij in een fles gegoten, waarmee hij de dag daarna vanuit Amsterdam naar het ambassadegebouw in Den Haag is gereisd. Naar zijn zeggen heeft hij die fles toen niet gegooid omdat hij dat niet durfde. Drie weken later heeft hij wederom een fles met benzine gevuld, is hij weer naar Den Haag gereisd en heeft hij zijn plan wel tot uitvoering gebracht. 

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan brandstichting. Hoewel de schade meeviel, was het te duchten gevaar aanzienlijk, voor zowel het gebouw als de personen die zich dichtbij de inslag bevonden. De ongecontroleerde manier van gooien duidt er niet op dat de verdachte specifiek richtte op de gevel van het gebouw. Aannemelijker is dat de molotovcocktail toevallig de gevel raakte en niet in het gebouw terechtkwam. Als dat wel was gebeurd, was er mogelijk brand in de hal ontstaan. Ook de beveiliger die op enkele meters stond van de plek waar de molotovcocktail is ingeslagen, had kunnen worden geraakt.

De verdachte heeft bewust de Israëlische ambassade uitgekozen als doelwit. Naar zijn zeggen als protestactie, omdat hij aandacht wilde vragen voor de situatie in Gaza. Dat kan echter geen enkele rechtvaardiging vormen voor zijn handelen, oordeelt de rechtbank. Juist in een tijd waarin sprake is van oplopende spanningen in de samenleving vanwege het conflict tussen Israël en Hamas, is het van groot belang dat het diplomatieke verkeer ongehinderd kan plaatsvinden. Voor zover de verdachte uiting wilde geven aan zijn gevoelens over de situatie in Gaza, had hij dat op een andere, vreedzame manier kunnen en moeten doen.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank in het nadeel van de verdachte mee dat hij vooropgezet en doelbewust geweld heeft gebruikt tegen een ambassadegebouw. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 30 maanden passend.

Hoge inflatie stuwt zorgkosten basispakket en langdurige zorg op

De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen in 2024 met 7,4 procent naar 58,7 miljard euro. Die van de langdurige zorg met 9,0 procent naar 36,4 miljard euro.

Oorzaak is vooral de hoge inflatie die doorwerkt in prijs- en loonstijgingen in de zorg. Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van 2024 van Zorginstituut Nederland. Met name stijgen de kosten voor huisartsenzorg, wijkverpleging en het volledig pakket thuis. Hoewel de groei nog achterblijft bij de verwachting van het Integraal Zorgakkoord vindt het Zorginstituut de stijging opvallend, omdat jarenlang sprake was van een dalende trend. Meer hierover bij Skipr

Dronken vrachtwagenchauffeur rijdt over vangrail met tankwagen vol bier

Een dronken vrachtwagenchauffeur reed met zijn bierwagen van een snelwegoprit in het Duitse Thüringen en kantelde vervolgens. De vrachtwagen was volgeladen met bijna 27.000 liter bier, zo maakte de snelwegpolitie in Hermsdorf bekend. De man raakte ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster wordt de materiële schade geschat op zo'n 150.000 euro.

De 45-jarige trucker reed maandagavond van de weg bij een oprit van de A71 nabij Erfurt. Hij reed over een vangrail en kantelde op de linkerkant van het voertuig. Volgens de politiewoordvoerster was het exacte alcoholpromillage in eerste instantie niet bekend.

Tech-miljardair Musk wil Trump steunen met 45 miljoen dollar per maand

De Amerikaanse ondernemer Musk wil maandelijks 45 miljoen dollar storten in een nieuw fonds dat bedoeld is om de Republikeinse Trump te steunen bij de presidentsverkiezingen.

Dat meldt de ‘Wall Street Journal’. De donaties gaan vervolgens naar een politieke groepering genaamd ‘America PAC’. Volgens de informatie is Musk een van de vele financiers van het fonds, waartoe ook Palantir mede-oprichter Lonsdale, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Canada, Craft, en de crypto-investeerders Tyler en Cameron Winklevoss behoren.

Tour: Etappe 16 - Weer sprinten na een rustdag

Het is niet de Tour de France van de stevige dagen na een rustdag: vorige week werd de eerste rustdag al gevolgd door een matige rit, vandaag zal het niet heel anders zijn, hoewel er onderweg in elk geval nog wel een paar heuveltjes liggen.

De heren starten vandaag in Gruissan en beginnen dan aan een 188,6 kilometer lange etappe in het zuiden van Frankrijk, met de finish in Nîmes. De eerste tachtig kilometer is grotendeels vlak, gevolgd door een zeven kilometer lange klim van ruim drie procent - niet genoeg voor bergpunten.

Er valt geen peil te trekken op hoe en waarom bergpunten verdeeld worden, want even later volgt de Côte de Fambetou: iets meer dan een kilometer aan vijf procent, maar net iets lastiger dan de Knobbel bij 't Harde, maar die is dan ineens wel van de vierde categorie.

Enfin, vervolgens is het over wat licht glooiend terrein een rit naar de finish in Nîmes, waar in principe gewoon gesprint zal gaan worden. Om half twee stapt men op de fiets, de finish wordt rond half zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Razgatlioglu pakt tweede World Superbike-treble op rij

In het World Superbikes-kampioenschap was het weer een druk raceweekeinde: op Donington Park werd het volle programma met drie races afgewerkt, één op zaterdag, de superpolerace op zondag en de tweede reguliere race op zondag, wat voor de winst uiteindelijk niet heel spannend werd.

Race één
Toprak Razgatlioglu vertrok vanaf poleposition en had Nicolo Bulega en Scott Redding ietwat verrassend naast zich staan. Op de tweede rij stonden Sam Lowes, Dominique Aegerter en de uitstekend gekwalificeerde Michael van der Mark, voor Andrea Locatelli, Jonathan Rea en Alex Lowes.

Razgatlioglu kende een uitstekende start en greep de leiding, voor Redding, Locatelli, Bulega en de gebroeders Alex en Sam Lowes. Laatstgenoemde had het zwaar en viel ver terug, wat na een paar ronden nog een stuk erger werd door een uitstapje in de grindbak. Redding was ook al buiten de baan gekomen en kwam achter Bulega terecht.

Alex Lowes had het tempo lekker te pakken en ging voorbij Redding én Bulega naar de tweede plek, maar Razgatlioglu was al lang gevlogen. Vier ronden voor het einde gaf Redding's BMW de geest, terwijl ver voor de rest geen enkele maat stond op Razgatlioglu. Hij won ver voor Alex Lowes, terwijl de laatste podiumplek nog naar Alvaro Bautista ging, die een inhaalrace afsloot met een inhaalactie op teamgenoot Bulega - Van der Mark finishte als negende.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling begon de superpolerace, waarbij Bulega een topstart kende en de leiding pakte. Razgatlioglu volgde, voor de eveneens fantastisch vertrokken Rea, Sam Lowes, Locatelli en Aegerter, die in ronde tweede fout in ging en afhaakte. Razgatlioglu sloeg voorin vrij snel terug en reed weer op kop, terwijl vooral hard gevochten werd rond de zesde plek, waar Bautista inmiddels terecht was gekomen.

Op Razgatlioglu stond geen maat en wederom was de Turk op zijn BMW de beste. Bulega hield de tweede plek vast, Rea werd derde en Van der Mark moest het dit keer doen met een twaalfde plek.

Race twee
Razgatlioglu, Bulega en Rea stonden op de eerste rij voor de tweede race, gevolgd door Redding, Alex Lowes en Bautista, die op weg naar de grid onderuit was gegaan en zijn Ducati beschadigde. Locatelli, Sam Lowes en Danilo Petrucci vertrokken vanaf de derde rij, met Van der Mark op de elfde plek.

Razgatlioglu was weer goed weg en reed naar de leiding, Bulega moest alle zeilen bij zetten om in de buurt te blijven, terwijl Redding en Alex Lowes langs Rea schoven. Zij knokten vervolgens om de derde plek, een strijd die werd gewonnen door Lowes. Razgatlioglu was wederom niet te pakken, de Turk reed naar een oppermachtige derde zege in drie races, zijn tweede 'treble' op rij - Bulega werd tweede, Lowes derde en Van der Mark twaalfde.

Komende maand grote kans op mooi weer

De komende periode ziet er vrij gunstig uit voor vakantiegangers in eigen land. De tweede helft van juli staat er minder neerslag op het programma bij temperaturen die rond de normaal van 20 tot 25 graden uitkomen. Daarbij schijnt de zon geregeld, maar is af en toe ook kans op een enkele bui. Augustus lijkt nog wat warmer te beginnen met ook iets minder neerslag dan normaal. Daarna nemen de neerslagkansen geleidelijk weer wat toe. 

De eerste helft van juli is wederom kletsnat verlopen. Zo hebben meerdere plekken in het zuidoosten van het land al ruimschoots de 100 mm gepasseerd. Normaal gesproken valt in de hele julimaand gemiddeld over het land slechts 79 millimeter. Het is niet de eerste keer dat er veel regen valt de afgelopen tijd. Sterker nog, sinds vorig jaar augustus is bijna elke maand veel natter verlopen dan gebruikelijk.

Voor de tweede helft van juli ziet het er gelukkig een stuk beter uit. Er zijn duidelijke signalen dat de maand gaat eindigen met minder neerslag dan normaal. Dat betekent niet dat helemaal droog blijft, want een enkele bui behoort nog wel tot de mogelijkheden. Toch lijkt het er in ieder geval sterk op dat het beduidend minder nat wordt dan de afgelopen tijd en ook de zon krijgt de komende periode flink wat meer ruimte. Daarbij lijkt de temperatuur rond de normaal uit te komen. In de kustgebieden betekent dit dagelijks maxima rond een graad of 20 en in het binnenland kan men zo nu en dan een zomerse 25 graden verwachten.

Felle zon
Aangezien de vakantieperiode aanbreekt zullen veel campings in eigen land ook weer vol lopen. Door een combinatie van flink wat ruimte voor de zon en aangename temperaturen is het vaak heerlijk vakantieweer. Insmeren is zeker aan te raden. Tijdens zonnige momenten tussen 12 en 15 uur kan gemakkelijk zonkracht 6 gehaald worden en dan kan een onbeschermde huid al binnen 15-30 minuten verbranden.

Aangenaam zomerweer in Augustus
Ook het begin van de maand augustus ziet er positief voor vakantiegangers in eigen land. De weermodellen berekenen minder neerslag dan gebruikelijk tijdens de start van de maand augustus. Een enkele bui blijft zeker nog wel mogelijk, maar langdurige droge momenten zijn ook zeer aannemelijk.

Daarbij lijkt de temperatuur dagelijks uit te komen rond of net iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. Zomerse waarden van 25 graden of net iets meer zijn zeker mogelijk, voornamelijk in het binnenland. Als de wind een keer de zuid- of zuidoosthoek opzoekt is het ook niet uitgesloten dat het een keer tropisch warm kan worden. Indien dit gebeurt kan er met een zuidelijke stroming ook wel eens een stevige onweersbui voorkomen, iets wat voor een augustusmaand niet ongebruikelijk is. Daarna berekenen de weermodellen weer een wat wisselvalliger weerbeeld, al is dit op die termijn uiteraard nog wel onzeker.

FOK! Wat een weer: landinwaarts buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. In de loop van de ochtend ontstaan vooral landinwaarts enkele buien. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 of 6.

Vanmiddag is er af en toe zon en zijn er vrij veel buien, landinwaarts soms met onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig. Aan de kust is de wind af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met eerst nog enkele buien, mogelijk met onweer. In de loop van de avond neemt de kans op buien af, het eerst in het westen. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig, aan de kust vrij krachtig of krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht valt er vooral in het noorden af en toe (mot)regen. Langs de kust koelt het af naar 15°C, landinwaarts rond 13°C. De zuidwestenwind is langs de noordkust vrij krachtig, voor de rest matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 Sunlight on Modor (toch?) (Foto: Luuntje)
Sunlight on Modor (toch?) (Foto: Luuntje) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.