A12 pas om 19.30 uur weer toegangelijk door schade wegdek, 400 aanhoudingen

Extinction Rebellion heeft de demonstranten die zondagmiddag de A12 bij Den Haag blokkeerden gevraagd om de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was de situatie niet langer veilig vanwege de aanwezigheid van een groep mensen die waren opgeroepen om tegen de blokkade van XR te demonstreren. Een woordvoerder van XR verklaarde: “We hebben dringend verzocht dat ze zelf zouden vertrekken.”

Update 20.45 uur: Omstreeks 17.30 uur heeft de gemeente Den Haag aangekondigd dat de blokkade is opgeheven. Het betreffende weggedeelte kon pas rond 19.30 uur worden vrijgegeven, na het herstellen van de schade aan het wegdek. Net als gisteren werd XR vandaag bijgestaan door het Duitse Letste Generation.   

Uiteindelijk werden meer dan 400 activisten gearresteerd vanwege het schenden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Daarnaast werden zes personen gearresteerd wegens vandalisme, omdat ze zichzelf hadden vastgelijmd aan putdeksels. Gisteren (zaterdag) greep de politie direkt in, het waterkanon werd ingezet. Hierna werden bijna 600 actievoerders aangehouden.Eerdere berichtgeving:

Na het verzoek stapte een groot aantal van de honderden demonstranten vrijwillig in een stadsbus. Een kleiner aantal activisten bleef echter zitten en werd uiteindelijk gearresteerd.

Op sociale media is er onder de naam ‘Kick out the Rebellions’ opgeroepen tot een tegendemonstratie van mensen die ‘genoeg hebben van de demonstraties’. Rond 12.00 uur verzamelde zich een groep mensen bij het Esso tankstation aan het begin van de Utrechtsebaan. Toen de klimaatactivisten voor de 23e dag op rij de A12 opgingen, gingen tientallen tegendemonstranten dezelfde kant op.