FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 september 2023

Uitslag FC Utrecht - Almere City FC

Almere City FC heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis een eredivisiewedstrijd gewonnen. In Utrecht tegen FC Utrecht won de ploeg van Alex Pastoor met 0-2 en staat daardoor niet meer op de laatste plaats in de eredivisie.

In de eerste helft begon FC Utrecht nog goed aan de wedstrijd en halverwege had Mats Seuntjens een goede kans om de score te openen, alleen hij stuitte op Almere City-doelman Nordin Bakker. Op slag van rust waren de bezoekers dicht bij de openingsgoal, maar de kopbal van Damian van Bruggen ging via de lat over.

Na rust kreeg Seuntjens een nieuwe kans, maar ditmaal ging zijn inzet voorlangs. Daarna kreeg FC Utrecht het wat lastiger, zeker nadat het na een kwartier in de tweede helft met een man minder verder moest, na twee keer geel van Hugo Novoa Ramos. Het leek 0-0 te blijven in Utrecht, maar tien minuten voor tijd kopte Thomas Robinet de 0-1 binnen. Vlak voor tijd verdubbelde Rajiv van La Parra de score en zorgde daarmee dat Almere City voor het eerst een eredivisiewedstrijd wist te winnen.

Almere City gaat door de zege voorbij FC Utrecht in de stand, die vooralsnog een rampseizoen kennen en op de zeventiende plaats staan.

Man scheurt en verliest oog na mishandeling, cel en tbs voor dader

Een 37-jarige man is deze week veroordeeld tot 18 maanden cel en tbs met dwangverpleging. In de zomer van 2022 heeft hij in Amsterdam-Zuidoost een kennis van hem zwaar mishandeld met een 'verstevigde' handschoen. Het slachtoffer scheurde een oog, dat later moest worden verwijderd. Ook is de dader veroordeeld voor het afpersen van een tweede slachtoffer.

Rond middernacht, in de nacht van 14 op 15 juli vorig jaar, heeft de 37-jarige dader een man in zijn woning in Zuidoost ernstig mishandeld met een handschoen met knokkelbescherming. Het slachtoffer had die dag zijn verjaardag gevierd.

Een bekende van hem, die eerder die avond bij hem was geweest en rond tien voor één 's nachts weer langskwam, rook onraad toen er toen er niet meer werd opengedaan. Hij kon wel door de achterdeur naar binnen, zag een ravage en vond zijn mishandelde kennis.

De dader kwam regelmatig bij het slachtoffer over de vloer om drugs te gebruiken. Het slachtoffer heeft lang in het ziekenhuis gelegen en dus blijvend letsel overgehouden aan de mishandeling.

Gelokt en afgeperst
Dezelfde dader is ook veroordeeld voor het afpersen van een ander slachtoffer eerder die maand. Samen met een vrouw lokte hij een man naar een vooraf uitgekozen plek. Het slachtoffer dacht dat hij een afspraak met de vrouw had voor seks. In plaats daarvan werd hij bedreigd en gedwongen om 100 euro te betalen.

De dader heeft een psychische stoornis en daarom is de rechtbank bang dat hij nog eens een misdrijf pleegt. Daarom krijgt hij naast de celstraf tbs met dwangverpleging opgelegd.

Uitslag PSV - FC Volendam

PSV heeft ook zonder problemen de zevende competitiewedstrijd op rij gewonnen. Thuis tegen FC Volendam werd er met 3-1 gewonnen en daarmee is de ploeg nog altijd foutloos in de eredivisie.

PSV had in de eerste helft geen enkele moeite met FC Volendam. Noa Lang zorgde al vroeg voor de openingsgoal en de thuisploeg kreeg voldoende kansen om de score verder op te laten lopen, maar de aanvallers van PSV waren niet scherp.

Snel in de tweede helft zorgde Guus Til voor de verdiende 2-0. De wedstrijd leek gespeeld voor de thuisploeg, maar een kwartier voor tijd deed Volendam dankzij een strafschop wat terug. PSV gaf ondanks de aansluitingstreffer de zege niet uit handen en in de extra tijd maakte Malik Tillman de 3-1.

Kat houdt zich in leven door eten van zijn dode baasje

Het dierenasiel in het Duitse Cuxhaven (Nedersaksen) meldt een tragisch geval: een man lag ongeveer twee maanden dood in zijn appartement, zijn kat heeft van het lijk gegeten om zich in leven te houden.

De politie van Cuxhaven bevestigde de zaak aan BILD. Perswoordvoerder Stephan Hertz vrijdag: “De buren van de overledene hadden de overleden man al weken niet meer gezien en deden daar melding van bij de politie.”

De agenten die op het appartement afgingen, en openden vervolgens het appartement met een reservesleutel, meldde Hertz. Nadat het lichaam was gevonden, werden de familieleden van de 43-jarige man geïnformeerd. Hertz vervolgde: “Een duidelijke doodsoorzaak kon niet meer worden vastgesteld, maar invloeden van buitenaf konden worden uitgesloten door middel van forensisch-medisch onderzoek.”

Het hoofd van de dierenasielorganisatie Cuxhaven 'One Paw, One Promise', Birgit Block, vertelde over de zaak aan de Cuxhavener Nachrichten: “Sommige ervaringen zetten je aan het denken. Voor ons, dierenbeschermingsorganisaties, is dat niets bijzonders, maar voor veel mensen wel.” Omdat het dier wilde overleven, heeft hij gegeten aan zijn baasje: "Anders was hij verhongerd."

Na zijn vondst nam het dierenasiel de kat in ‘erbarmelijke toestand’ op en heeft het dier daar momenteel in verzorging. Blok: “Het dier was zwaar verwaarloosd en is nagekeken door onze dierenarts. Het bange dier verstopte zich de eerste dagen onder een kussen en een deel van de vacht was zo verklit dat de tondeuse nodig was om er doorheen te komen. Het is een wonder dat ze het zo lang heeft volgehouden. We zijn heel blij dat de beschermengel haar niet in de steek heeft gelaten." Het zal nog een hele tijd duren voordat de kat wordt vrijgegeven voor adoptie. Block verzekert: "Onze dierenverzorgers zorgen met veel liefde voor dit bijna vergeten poezebeest." 

Uitslag Feyenoord - Go Ahead Eagles

Feyenoord heeft thuis eenvoudig gewonnen van Go Ahead Eagles. In de Kuip wonnen de Rotterdammers met 3-1 en stijgen voorlopig naar de tweede plaats.

Feyenoord was vanaf het begin sterker, maar pas vlak voor rust kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Eerst werd nog een doelpunt van Yankuba Minteh afgekeurd vanwege hands van Mats Wieffer. Daarna maakte Minteh alsnog de 1-0 op aangeven van Calvin Stengs.

In de tweede helft liep Feyenoord uit naar een 3-0 voorsprong. Stengs zorgde na tien minuten na rust voor de 2-0, waarna Santiago Gímenez een kwartier voor tijd de 3-0 op het scorebord zette. Vijf minuten voor tijd redde Go Ahead Eagles de eer via Sylla Sow.

Aankomende woensdag speelt Feyenoord in de Champions League tegen Atletico Madrid.

Medvedev verwacht dat Rusland meer gaat annexeren in Oekraïne

Een jaar na de annexatie van vier regio's in Oekraïne stelde het voormalige Russische staatshoofd Dmitri Medvedev zich ten doel om nog meer gebieden in het buurland over te nemen. Rusland zal zijn speciale militaire operatie voortzetten totdat het naziregime in Oekraïne volledig is vernietigd en zijn oorspronkelijke landerijen zijn bevrijd, zei plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad Dmitri Medvedev.

"De speciale militaire operatie zal doorgaan totdat het naziregime in Kyiv volledig is vernietigd en de oorspronkelijke Russische gebieden zijn bevrijd van de vijand," schreef hij op Telegram op de 'Dag van de hereniging van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk en de regio's Zaporozhia en Kherson' met Rusland.

Medvedev merkte op dat de inwoners van deze regio's een jaar geleden een levensveranderende beslissing hadden genomen om zich met hun moederland te herenigen. "Hun keuze werd niet alleen een symbool van herstelde historische rechtvaardigheid, maar ook van de eenheid van het Russische volk, hun enorme wilskracht en vastberadenheid," benadrukte hij. "Wij zullen overwinnen en er zullen meer nieuwe Russische regio's komen," voegde Medvedev eraan toe.

Moskou hield eerder deze maand verkiezingen in de geannexeerde regio's Kherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizhia. Geen van de gebieden staat volledig onder Russische controle en Oekraïne is bezig met een tegenoffensief om de gebieden terug te veroveren. Internationaal worden de gebieden niet als Russisch erkend.

President Poetin had al eerder het volk toegesproken ter gelegenheid van het éénjarige jubileum. Hij sprak over de historische beslissing van de inwoners van de regio’s om herenigd te worden met het 'vaderland'.

Medvedev, die ooit bekend stond als een liberale hervormer, is sinds de Russische inval in Oekraïne veranderd in een absolute voorstander van de oorlog. Ook plaatst hij regelmatig opruiende berichten over het Westen op social media.

Mountainbikester Pieterse 2e in shorttrack in Snowshoe, ontketende Koretzky wint

De World Cup mountainbiken is aangekomen in de laatste fase van het seizoen, te beginnen in de Verenigde Staten. Diep in de bossen van West Virginia ligt het gehuchtje Snowshoe, waar vrijdagavond de shorttrackwedstrijden werden verreden. Zaterdagavond staat de downhill op het programma, zondag de reguliere cross-countrywedstrijden.

Vrouwen
De Britse Evie Richards had er zin in en zorgde al vrij vroeg voor een hoog tempo, waardoor de groep in haar wiel beetje bij beetje uit elkaar viel. Halverwege konden alleen Puck Pieterse, de Australische Rebecca Henderson, Loana Lecomte uit Frankrijk en de Italiaanse Martina Berta nog een beetje volgen, maar Lecomte en Berta zakten er toch doorheen. Richards liet de rest achter en pakte een overtuigende zege, Pieterse verschalkte Henderson nog en werd tweede, terwijl de Zwitserse Alessandra Keller zich in de slotronde naar plek vier reed, achter Henderson. Anne Tauber en Anne Terpstra werden veertiende en vijftiende, Lotte Koopmans 33e.

Mannen
Bij de mannen bleef er juist een wat grotere groep bij elkaar, uiteindelijk waren het er zes die gezamenlijk de slotronde aan zouden vangen. De verrassende jonge Brit Charlie Aldridge opende daarbij de aanval, maar de rest kon redelijk volgen, op de Fransman Joshua Dubau na. Aldridge moest het zelf echter ook bekopen en in de slotfase ging de gashendel van de in topvorm verkerende Fransman Victor Koretzky volledig open. Alleen landgenoot Jordan Sarrou kon volgen, maar ook hij moest capituleren en dus won Koretzky, voor Sarrou, de Duitser Luca Schwarzbauer, Vlad Dascalu uit Roemenië, Aldridge en Dubau.

Valse start volleyballers op OKT, Canada te sterk

De Nederlandse volleyballers zijn begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi, waar de ploeg zich voor het eerst sinds Athene 2004 hoopt te plaatsen voor de Olympische Spelen. Nederland speelt in het Chinese Xi'an in een van de drie OKT's, waarbij de top-2 van elk toernooi zich voor Parijs 2024 plaatst.

De ploeg van bondscoach Roberto Piazza opende zaterdagochtend met een wedstrijd tegen Canada. Een belangrijke wedstrijd, want met name Polen en Argentinië lijken de twee favorieten voor de olympische startbewijzen en dus moeten de andere landen in principe alle andere wedstrijden winnen, met daarbij ook nog een overwinning tegen Argentinië of Polen - tenzij die landen natuurlijk tegen verrassende nederlagen aan gaan lopen in de komende week.

Nederland begon niet geweldig tegen Canada, dat op de vorige twee Spelen de kwartfinales haalde. Canada won set één, maar Nederland herpakte zich in de tweede set en wist een spannende derde set na een prima comeback naar zich toe te trekken. In set vier was Nederland dan weer kansloos en dus was een beslissende vijfde set nodig.

In die vijfde set liep Nederland al snel achter de feiten aan en op matchpoint voor Canada serveerde Maarten van Garderen de bal vol in het net: de 26e Nederlandse servicefout, ruimschoots een volledige set dus. Nederland verloor zo met 21-25, 25-23, 26-24, 18-25, 12-15. Zondagochtend volgt de wedstrijd tegen Mexico, die begint om 07.00 uur Nederlandse tijd.

Polen won overigens van België, maar dat ging bepaald niet makkelijk: de Belgen hielden lange tijd dapper stand en moesten zich pas diep in de vijfde set gewonnen geven, waarna Polen met 23-25, 25-20, 25-16, 21-25, 17-15 de winst naar zich toe trok. Bulgarije won met 3-0 van China, Argentinië klopte Mexico eveneens met 3-0.

MotoGP-coureur Martin domineert sprintrace Japan, Veijer in Moto3 vanaf P10

Op de Twin Ring Motegi is in de MotoGP zaterdagochtend de sprintrace voor de Grand Prix van Japan afgewerkt. Dat werd niet de meest spannende sprintrace ooit, maar was achter de eerste twee posities toch wel vermakelijk.

Jorge Martin had de poleposition veroverd en had Francesco Bagnaia en Jack Miller naast zich op de eerste rij. Marco Bezzecchi ging in de kwalificatie al snel fors onderuit, maar pakte toch een prima vierde startplek, naast Brad Binder en Fabio Di Giannantonio, met Marc Marquez, Maverick Viñales en Aleix Espargaro op de derde rij.

Martin kende een uitstekende start en nam gelijk de leiding, voor de KTM's van Miller en Binder. Bagnaia en Marquez volgden, voor Bezzecchi, Johann Zarco en Di Giannantonio. Binder opende al snel met succes de aanval op teamgenoot Miller, terwijl Zarco een succesvolle poging deed om de zesde plek over te nemen van Bezzecchi.

In de slotfase wist Bagnaia dan eindelijk een succesvolle aanval te plaatsen op Miller's derde plek. Marquez had het ondertussen moeilijk en werd gepasseerd door Zarco en Bezzecchi, waarna Zarco nog probeerde om de aansluiting bij Miller te vinden. Dat lukte, maar een inhaalactie kwam nét te laat. Martin pakte een zeer overtuigende zege, voor Binder, Bagnaia, Miller, Zarco en Bezzecchi.

Zondagochtend opent de Moto3 de racedag om 05.00 uur Nederlandse tijd, met Collin Veijer op de tiende startplek en Jaume Masia, Deniz Öncü en Matteo Bertelle op rij één. Om 06.15 uur volgt de Moto2, met Somkiat Chantra, Ai Ogura en Jake Dixon op de eerste rij, Zonta van den Goorbergh vanaf plek vijftien en Bo Bendsneyder op de 21e plek. De MotoGP gaat tot slot om 08.00 uur van start, met dezelfde opstelling als zaterdag.

Cuphead krijgt Xbox-exclusive update

Cuphead verscheen in 2017 voor Xbox en pc, enkele jaren later werden ook andere platforms bediend zoals Nintendo Switch en PlayStation 4. De game werd ontzettend goed gewaardeerd vanwege de leuke en uitdagende gameplay, maar vooral vanwege de unieke 'rubber hose' animatiestijl.

Nu exact zes jaar later krijgt Microsofts console een leuk Cuphead-extra'tje om de zesde verjaardag van de populaire franchise te vieren. De update bestaat uit onder andere nieuwe artwork, muziek, behind-the-scenes-videos, nooit eerder vertoonde concept art en de volledige Cuphead-soundtrack. "Wetende dat de Xbox communty ons vanaf dag 1 heeft gesteund bij dit project, willen we wat terugdoen en hebben we nagedacht over wat fans nog zouden willen zien. Het doel van deze update is de fans meenemen in het ontwikkelproces en de verschillende stadia die het heeft doorstaan".

Kortom, helaas geen nieuwe content om te spelen, maar echt fanmateriaal. Of we nog nieuwe delen kunnen verwachten is niet bekend. Vorig jaar verscheen nog wel de Delicious Last Course DLC, die eveneens erg goed werd beoordeeld.

Nederland levert helikopters en troepencommandant voor NAVO-missie Irak

Nederland gaat meer bijdragen aan de NAVO-missie in Irak (NMI). Het gaat om een Force Commander met een stafcapaciteit van ongeveer 15 militairen. Die leidt en coördineert de inzet van verschillende NAVO-bondgenoten en -partners. Daarnaast stuurt Nederland een ongeveer 120-koppig detachement met 3 Chinook-transporthelikopters naar Irak.

Dit melden de ministers Hanke Bruins-Slot van Buitenlandse Zaken, Kajsa Ollongren van Defensie en Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse commandant werkt samen met verschillende NAVO-partners en de Iraakse autoriteiten aan de versterking van de Iraakse veiligheidssector. Het helikopterdetachement wordt ingezet voor onder meer bevoorrading van eenheden en verplaatsing van adviseurs, eenheden en materieel.

Missies
De NAVO-missie in Irak (NMI) wordt uitgevoerd op verzoek van Irak en geeft advies op institutioneel niveau. NMI draagt bij aan de versterking van de Iraakse veiligheidssector, zodat het land weerstand kan bieden aan terreurorganisatie ISIS en andere bedreigingen. Verder helpt de missie Irak bij het succesvol aansturen en toekomstbestendig maken van de veiligheidssector. De Nederlandse commandant speelt hierin een belangrijke rol.

De 3 transporthelikopters die Nederland inzet zijn in eerste instantie beschikbaar voor de NAVO-missie. Wanneer ze hiervoor niet nodig zijn, kunnen ze opdrachten uitvoeren voor Operation Inherent Resolve (OIR). Dat is een door de Verenigde Staten geleide missie, ontstaan als reactie op de opmars van ISIS in 2014. Met deze gecombineerde inzet voor zowel NMI als OIR, wordt de Nederlandse helikoptercapaciteit optimaal benut.

Advisering en capaciteitsopbouw
Het kabinet wil het zwaartepunt van de Nederlandse veiligheidsinzet in Irak verschuiven van stabilisatie naar advisering en capaciteitsopbouw. De aanvullende Nederlandse bijdrage sluit hierop aan.

Eerder dit jaar kondigde het kabinet aan NMI vanaf januari 2024 te versterken met een infanteriecompagnie met ondersteuning. Het gaat in totaal om 145 militairen. Die blijven in ieder geval tot 1 januari 2025 in Irak. Verder levert Nederland adviseurs en stafofficieren ter versterking van de Iraakse veiligheidssector. Deze lopende inzet was al verlengd tot en met juli 2025.

Chinook transporthelikopters ( Beeld : Ministerie van defensie)
Chinook transporthelikopters ( Beeld : Ministerie van defensie)

Infographic Nederlandse veiligheidsinzet Irak 2024-2025 ( Beeld : Ministerie van Defensie)
Nederlandse veiligheidsinzet Irak 2024-2025 ( Beeld : Ministerie van Defensie)

Noodtoestand uitgeroepen in New York wegens zware regenval

Zware regenval heeft chaos veroorzaakt in New York City. Delen van de Amerikaanse metropool staan onder water. Metro's en luchthavens waren vrijdag deels lamgelegd. 

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, riep de noodtoestand uit voor de stad, Long Island in het oosten en de Hudson River Valley in het noorden. Mensen werden opgeroepen geen gebruik te maken van ondergelopen wegen.

Drukke wegen ondergelopen – metro’s gesloten
Op foto's uit New York zijn auto's half ondergedompeld in water en verkeerschaos te zien. Enkele belangrijke verkeersaders waren volledig afgesloten. Verschillende metrolijnen in Brooklyn moesten worden gesloten. Volgens het metrobedrijf is er momenteel een zeer beperkte dienstverlening.

De National Weather Service waarschuwde voor verdere overstromingen. De oorzaak van de hevige regenval is een lagedrukgebied boven de Atlantische kust. Twee jaar geleden trof orkaan Ida de regio hard en veroorzaakte ernstige overstromingen. 


Oudste Amerikaans senaatlid Dianne Feinstein (90) overleden

De 90-jarige Democratische senator Dianne Feinstein is overleden. Feinstein was de langstzittende senator uit Californië en tevens de oudste senator van de Verenigde Staten. Hoewel haar gezondheid de afgelopen jaren achteruitging, weigerde Feinstein met pensioen te gaan. Dit zorgde voor kritiek op haar functioneren, omdat ze geen ruimte wilde maken voor jongere Democraten.

Vorig jaar was ze een aantal maanden afwezig in de Senaat vanwege gordelroos, waardoor er tijdens die periode één Democratische stem minder was bij stemmingen. Dit leidde tot nieuwe discussies over de hoge leeftijd van senatoren in de VS. Ze werd vaak aangehaald als voorbeeld, samen met de 81-jarige Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell, die dit jaar ook langdurig afwezig was vanwege gezondheidsproblemen. Hij had moeite om goed uit zijn woorden te komen en leek meermaals een TIA te hebben gehad tijdens persconferenties. In februari van dit jaar kondigde Feinstein uiteindelijk haar pensioen aan en verklaarde dat ze zich in 2024 niet opnieuw verkiesbaar zou stellen.

OM vervolgt schipper voor rol bij dood jonge Haagse scholiere

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten een 49-jarige man uit Harlingen te vervolgen voor dood door schuld. Als schipper van het zeilschip de 'Risico' wordt hem verweten dat de giek van zijn schip in een zodanig slechte staat verkeerde dat deze is gebroken. Daardoor is een 12-jarig meisje uit Den Haag om het leven gekomen.

Het meisje maakte onderdeel uit van een groep kinderen van een school uit Den Haag. Zij waren op schoolreis en maakten op 31 augustus 2022 een tocht over de Waddenzee. Tijdens een manoeuvre van de boot brak de giek af.

Giek
Een schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid op een schip. Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de giek van het schip niet goed is onderhouden en niet op tijd vervangen is. Er zaten lange ‘windscheuren’ in het hout van de giek waarin ook water kon blijven staan. Daardoor is de giek gaan rotten.

De windscheuren waren ook langer dan de brancherichtlijn van de bruine vloot toelaat. Doordat de giek niet in goede staat verkeerde, kon de giek breken, waardoor dit tragische ongeluk is ontstaan.

Keuringsrapporten
Bovendien is de schipper met de boot gaan varen, terwijl meerdere keuringsrapporten van het schip waren verlopen. Daardoor had de 'Risico' überhaupt niet uit mogen varen.

Deze week kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een rapport over de hele branche. Dit onderzoek staat los van het onderzoek van het OM. Dat ziet op de strafrechtelijke verwijtbaarheid in dit specifieke geval.

Het is nog niet bekend wanneer deze zaak door de rechtbank in Leeuwarden wordt behandeld.

VN: Meer dan 100.000 mensen zijn de Kaukasus ontvlucht

Volgens de VN zijn inmiddels ruim 100.000 mensen van Armeense afkomst de Kaukasusregio Nagorno-Karabach ontvlucht. Veel van de vluchtelingen zijn hongerig, uitgeput en hebben onmiddellijke hulp nodig, aldus VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Grandi.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR en andere hulporganisaties hebben de Armeense autoriteiten nu benaderd om hun hulp aan te bieden. Maar internationale steun is dringend nodig, zegt Grandi.

Ondertussen herhaalde de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Duitsland, Aghayev, dat zijn land de veiligheid van de Armeense bevolking in Nagorno-Karabach wil garanderen. Armeniërs en Azerbeidzjanen hebben een trieste geschiedenis achter de rug, maar nu is er een reële kans op een vredesakkoord, zei Aghayev op Deutschlandfunk.

Armenië beschuldigt het autoritaire Azerbeidzjan ervan de Armeense bevolking met geweld te hebben verdreven, na de verovering van Nagorno-Karabach anderhalve week geleden. Er wordt ook gesproken over etnische zuiveringen.

Chaos bij 50Plus: politie moet optreden bij landelijk partijcongres

De situatie bij de ouderenpartij 50Plus is dramatisch: Gerard van Hooft, de kandidaat-lijsttrekker die uit de partij is gezet, beweert dat hij vanochtend door de politie ‘met geweld’ uit het gebouw in Ede is verwijderd. Het partijcongres waarop de landelijke lijsttrekker wordt gekozen vindt vandaag plaats.

Volgens aanwezigen heeft Jorien van den Herik, de partijvoorzitter uit Rotterdam, papieren verscheurd en aangegeven dat stemvolmachten ongeldig zijn. Op het sociale medium X, voorheen bekend als Twitter, circuleert een foto waarop te zien is dat de politie Gerard van Hooft komt ophalen. De politie heeft bevestigd dat hij uit het gebouw is verwijderd.

Deze actie volgt op een recente schorsing van de kandidaat-lijsttrekker. Van den Herik heeft vannacht een e-mail gestuurd waarin staat dat Van Hooft niet langer lid is van de partij. Eerder was hij al geschorst, maar hij heeft dit succesvol aangevochten in een kort geding. Meer hierover bij Tubantia.

Vanaf vandaag nikabverbod op scholen Egypte

Vandaag treedt in Egypte een verbod in werking op het dragen van een nikab op school. Een nikab is een sluier die het hele gezicht bedekt, behalve de ogen. Het is echter nog steeds toegestaan voor studenten en scholieren om een hoofddoek te dragen.

Het nieuwe beleid gaat van start op de eerste dag van het academisch jaar, dat in Egypte op zaterdag begint. Volgens een verklaring van het ministerie van Onderwijs hebben vrouwelijke studenten en scholieren de vrijheid om te beslissen of ze hun haar willen bedekken, “gebaseerd op hun persoonlijke voorkeur, zonder externe druk”.

De verklaring benadrukt ook dat ouders op de hoogte moeten zijn van de keuze van hun dochters. “Het is de verantwoordelijkheid van leraren om leerlingen voor te bereiden op deze verandering”, aldus de minister. “Hierbij dienen zij rekening te houden met de leeftijd en psychologische gesteldheid van de leerling.”

FOK! Wat een weer-dossier: mooi nazomerweer

herfstbanner

Goede-zaterdag!  

Even kijken of ik het nog kan. Wanneer zou mijn laatste officiele weerbericht zijn geweest? Een maand of 10/11 geleden denk ik alweer. Dit weekend is Ferdy afwezig dus is er even vervanging opgetrommeld.  

Laten we eerst maar eens even kijken naar de afgelopen maand. Het was een bijzonder zachte maand, en dat zal niemand zijn ontgaan. Waarschijnlijk komen we gemiddeld gezien rond de 17,4 graden uit, en dat is maar liefst 3 graden te zacht. Doordat we halverwege de maand een sterk wisselvallige fase beleefden en er zelfs wat frissere dagen tussen zaten is het gemiddelde niet nog veel hoger uitgevallen. 

Verder was het ook uitermate zonnig. Landelijk gezien komen we rond de 190 uur zon uit, terwijl 153 uur de norm is. De verschillen waren vrij groot, want in het binnenland kwamen we ruim boven de 200 uur uit, terwijl het langs de kust iets minder was. Dit had uiteraard te maken met de soms zware buien aldaar. 

De verschillen in neerslag waren ook behoorlijk fors, maar dat is in september wat gebruikelijker, aangezien het warme zeewater een goede bron is voor soms hevige neerslag. Dat zag je deze maand dus ook. Met name een week geleden kwam het in het zuidwesten tot een spectaculair onweer, terwijl het die zaterdag in het noordoosten feest was. 

Doordat de neerslag zo grillig was, konden de hoeveelheden van plaats tot plaats sterk verschillen. Zowel in delen van het zuidwesten als in grote delen van het oosten/noordoosten viel er niet meer dan zo'n 40 mm. Noord-Holland was met afstand het natste met name aan de kust. Wijk Aan zee komt met 122 mm op de proppen, terwijl Den Helder met 115 mm ook opvallend hoog scoort. Texel vinden we met 111 mm op de derde plaats terug. 

Uw Primeurman had ook niet veel te klagen met 110 mm. Met name het onweer 1,5 week geleden was zeer fraai, en zeker één van de zwaarste van de laatste jaren. 

Toch was het vaak ook zeer zonnig weer, dus eigenlijk was er voor ieder wat wils. 

Gisteren trok er een zwakke storing over en was het weerbeeld even wat minder aangenaam. Op de meeste plaatsen is wel wat regen gevallen, maar de hoeveelheden waren niet erg groot. Méér dan 5 tot 7 mm ben ik nergens tegen gekomen. Uiteindelijk klaarde het vanuit het westen weer flink op en ook de nadrukkelijk aanwezig wind nam na passage van het front af. 

Afgelopen nacht onstonden er met name in het zuiden enkele mistbanken. Verder was het ook prima slaapweer, en dit na erg warme nachten eerder deze week. 

Vandaag is het prima weer om naar buiten te gaan. Er is flink wat ruimte voor de zon en het blijft droog. Er trekken hooguit een paar wolkenvelden over. Er staat verder eem matige zuidwestelijke wind. Later op de avond komt er wel wat meer bewolking, maar ook dan blijft het droog. De temperatuur komt uit op zo'n 18/19 graden. 

Zondag komen er weer bijna een handvol graden bij en ook dan is het droog met veel ruimte voor de zon. 

Fijn weekend & tot morgen!

Weerman P. 

 

Buienwolk (Foto: Stephan5)
Dit was één van de befaamde missers dit seizoen. Niet lang daarna kwam er een sterke zeewind  en was het gedaan met de pret. (Foto: Stephan5) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #1055

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.