Draagkracht steun OekraÔne neemt iets af, maar winst Rusland gaat vermogen kosten

Volgens hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk kan Oekraïne momenteel niet stoppen met vechten tegen Rusland. Hij waarschuwt dat in de steun vanuit het Westen aan Kiev haarscheurtjes beginnen te ontstaan. Als Oekraïne de oorlog verliest, zullen Europese landen meer geld moeten besteden aan hun eigen defensie, aldus De Wijk.

In Slowakije heeft gisteren de populistische partij Smer-SD de parlementsverkiezingen gewonnen. Als pro-Russische partijleider Robert Fico aan de macht komt, zal het land een aanzienlijke koerswijziging maken. Fico heeft al aangekondigd te zullen breken met het pro-westerse beleid van de huidige regering en is voornemens om te stoppen met het verlenen van militaire steun aan buurland Oekraïne.

Ook buiten Europa worden er steeds meer vragen gesteld over de onvoorwaardelijke steun aan Kyiv. Verschillende Republikeinen in de Verenigde Staten vinden dat Zelenskyy zo snel mogelijk met zijn Russische ambtsgenoot Poetin om de tafel moet gaan zitten.

Overal zie je de steun afnemen zegt De Wijk in WNL Op Zondag op NPO 1. “Maar als je van mening bent dat we minder steun moeten verlenen, dan moet je ook eerlijk zijn over de gevolgen. Als minder steun ervoor zorgt dat Rusland de oorlog wint, dan hebben we pas echt een enorm probleem. Je kunt nu zeggen: hand op de knip voor Oekraïne, maar na een overwinning door Rusland zul je aanzienlijk meer geld moeten besteden aan de defensie van Europa. Misschien moeten de defensiebudgetten dan wel verdrievoudigd worden." Meer hierover bij WNL.