FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 september 2023

Random Pics van de Dag #1033

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlands elftal boekt eenvoudige zege tegen Griekenland in ander systeem

Het Nederlands elftal heeft donderdag met een overtuigende 3-0-overwinning op Griekenland uitstekende zaken gedaan in de EK-kwalificatie.

Bondscoach Ronald Koeman koos verrassend voor een 5-3-2 opstelling tegen Griekenland en dat pakte goed uit. Denzel Dumfries had een hoofdrol in de eerste helft tegen de Grieken. De wingback van het Nederlands was in de eerste helft bij alle drie de doelpunten betrokken. Bij het eerste doelpunt leverde hij een assist op Marten de Roon, die daarmee zijn eerste interland doelpunt maakte.

Bij de 2-0 en 3-0 leverde Dumfries een voorzet af van waaruit werd gescoord. Het tweede Nederlands doelpunt maakte Cody Gakpo na een goedlopende aanval en bij het derde Nederlands doelpunt was Wout Weghorst de doelpuntenmaker.

In de tweede helft speelde het Nederlands elftal minder sterk, maar kwam nooit in de problemen tegen Griekenland en werd een eenvoudige zege geboekt.

In de andere groepswedstrijd won Frankrijk van Ierland met 2-0 en is daarmee nog altijd foutloos in de groep van Nederland. Zondag neemt Oranje het in Dublin op tegen Ierland.

Kremlin veroordeelt VS voor levering uraniummunitie aan Oekraïne

Na Groot-Brittannië sturen de VS nu ook uraniummunitie naar Oekraïne. Logischerwijs is dit de enige manier waarop de levering van de Abrams-tanks zinvol is. Volgens de Russische ambassade in Washington heeft het Kremlin de geplande Amerikaanse levering van uraniummunitie aan Oekraïne scherp veroordeeld. “Dit is heel slecht nieuws”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens persbureau Interfax. Het gebruik van dergelijke munitie zal leiden tot een toename van de incidentie van kanker en andere ziekten, zei hij. Dat blijkt volgens hem uit gegevens na het gebruik van uraniummunitie in Joegoslavië.

Hetzelfde kan nu in Oekraïne worden verwacht. “De verantwoordelijkheid hiervoor zal uiteraard geheel bij de leiding van de Verenigde Staten van Amerika liggen, die deze beslissing heeft genomen”, aldus de woordvoerder van het Kremlin.

Stralingsgevaar door uraniummunitie?
Het gebruik van munitie met verarmd uranium, ook wel DU-munitie genoemd, is zeer controversieel. Deskundigen schatten het stralingsrisico echter als vrij laag in. “Ondanks intensief onderzoek is er geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van VU-munitie in de oorlogen in voormalig Joegoslavië of Irak stralingsschade veroorzaakte”, zei Ulf Steindl van het Oostenrijkse Instituut voor Europees en Veiligheidsbeleid (AIES) in een eerder interview. Hoewel het verarmd uranium in de omgeving kan worden gedetecteerd, gaat de straling op in de natuurlijke achtergrondstraling. Volgens deskundigen is het grootste gezondheidsrisico van DU-munitie afkomstig van de chemische toxiciteit. Volgens het Duitse Instituut voor Stralingsbescherming kan uranium dat in het lichaam wordt opgenomen bij een hoge blootstelling (meermaals blootgesteld) ernstige schade veroorzaken, vooral aan de nieren.

Defensie moet maatregelen nemen om bewaking luchtruim te garanderen

Defensie zet een mobiel radarsysteem van de NAVO in om het radarstation in Wier voor een half jaar te vervangen. Dat is binnenkort buiten gebruik door een verbouwing vanwege geluidsoverlast. Daarnaast koopt Defensie een nieuw mobiel systeem, de Groundmaster 400a. Dat gaat het luchtruim in het zuiden bewaken tot eind 2026. Dan neemt een nieuw radarstation in Herwijnen die taak over.

Dit schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De inzet van de mobiele radarsystemen is voor nu de best haalbare optie, maar Van der Maat benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat. “Mobiele radarsystemen bieden een basisdekking. Defensie stelt hogere eisen en wil het luchtruim bewaken met state of the art SMART-L-radarstations die beduidend beter zijn. Het is daarom van groot belang dat het nieuwe radarstation in Herwijnen er zo snel mogelijk komt.”

Geluidsnormen
Defensie gebruikt nu twee radarstations om het Nederlandse luchtruim te bewaken en te beveiligen. Voor Noord-Nederland is dat het nieuwe SMART-L-radarstation in Wier. Dat mag volgens de geldende geluidsnormen alleen overdag aan staan. ’s Avonds en ’s nachts maakt het namelijk te veel lawaai. Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa is de radar sinds maart vorig jaar toch 24/7 in gebruik.

Het radarstation wordt binnenkort verbouwd en krijgt een geluidswerende koepel en een aangepaste aandrijving om de geluidsoverlast tegen te gaan. Na de verbouwing moet het station aan de geluidsnormen voldoen. Om de verbouwingsperiode van een half jaar te overbruggen, gebruikt Defensie een Deployable Air Defence Radar (DADR) van de NAVO, vanaf vliegbasis Leeuwarden.

Risico
Het luchtruim in het zuiden wordt bewaakt door het zwaar verouderde MPR-station in Nieuw Milligen. Dat loopt een steeds groter risico om uit te vallen. Het duurt zeker nog tot eind 2026 voordat een nieuw te bouwen SMART-L-radarstation in Herwijnen de luchtruimbewaking kan overnemen. Om die periode te overbruggen koopt Defensie een Groundmaster 400a van Thales Frankrijk. Deze wordt geplaatst op het militair terrein in Nieuw Milligen. De Groundmaster is vanaf het derde kwartaal van 2024 beschikbaar.

Defensie heeft de NAVO gevraagd om de DADR na het half jaar in Leeuwarden voor een paar maanden te verplaatsen naar Nieuw Milligen. Dit omdat het onzeker is of het verouderde MPR-station blijft werken. Zo heeft ook het zuidelijk deel van het luchtruim in het tweede kwartaal van volgend jaar een basis radardekking.

Gevangene ontsnapt 'horizontaal klimmend' uit de gevangenis

In Pennsylvania in de VS wordt al ruim een week jacht gemaakt op een ontsnapte gevangene, woensdag hebben scholen preventief hun deuren gesloten. De man, een veroordeelde moordenaar, wist op een wel heel opvallende en toch vrij eenvoudige manier uit de gevangenis te ontsnappen.

Danelo Cavalcante, 34, ontsnapte op 31 augustus uit de gevangenis in West Chester door tussen twee muren 'horizontaal' omhoog te kruipen, alvorens op het dak van de gevangenis te klimmen. Hij zat in de gevangenis omdat hij een ex-vriendin had doodgestoken in het bijzijn van haar twee kleine kinderen. Hij werd maandagavond twee keer opgemerkt, er is een beloning uitgeloofd van $10.000 voor alle informatie die tot zijn arrestatie leidt.

FNV: voorwaarden long covid regeling voor de zorg beschamend

De FNV is blij dat het kabinet met een regeling is gekomen voor zorgmedewerkers die long covid hebben opgelopen tijdens hun werk. Ze kunnen onder strenge voorwaarden een vergoeding van 15.000 euro krijgen. De FNV is blij met de zwaarbevochten regeling, maar tegelijkertijd teleurgesteld over de ‘beschamende voorwaarden’. Zo meldt Skipr.

Afgelopen vrijdag werd de regeling definitief. De ‘Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachtenis op enkele punten aangepast nadat honderden FNV-leden en andere zorgmedewerkers reageerden op een FNV-oproep om de zogenaamde ‘internetconsultatie’ in te vullen. Belangrijkste verruimingen zijn dat nu ook mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn geraakt en mensen die zich eerst weer beter hadden gemeld en binnen 4 weken weer uitvielen, aanspraak kunnen maken op de vergoeding.

Bijna 500 veehouders hebben zich aangemeld voor de uitkoopregeling

Bijna 500 veehouders hebben zich aangemeld voor het vrijwillige uitkoopprogramma, waaronder 300 piekbelasters. Dit werd medegedeeld door minister Van der Wal van Natuur en Stikstof in de Tweede Kamer. Het feit dat zij zich hebben aangemeld betekent niet automatisch dat zij ook daadwerkelijk worden uitgekocht, aldus Van der Wal. “Er is zeker interesse, maar dit zegt nog niets over het succes van de aanpak.” Meer hierover bij de NOS.

De uitkoopregeling houdt in dat piekbelasters, die een grote hoeveelheid stikstof uitstoten in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied, kunnen worden uitgekocht voor 120% van de waarde van hun bedrijf. Voor andere veehouders geldt dat zij tot 100% van de waarde van hun bedrijf kunnen ontvangen. Boeren die ervoor kiezen om uitgekocht te worden, moeten daadwerkelijk stoppen met hun bedrijf en kunnen niet elders in Nederland doorgaan. Er zijn ook andere regelingen beschikbaar, maar deze zijn nog niet allemaal opengesteld.

De berekening  om te kijken voor welke regeling men in aanmerking komt zijn door ongeveer 39.000 agrarische ondernemers gemaakt, volgens Van der Wal. “Bijna 500 van hen hebben laten weten dat ze willen onderzoeken of ze gebruik willen maken van een beëindigingsregeling.”

In Nederland bevinden zich zo'n 3001 bedrijven  die aangewezen zijn piekbelaster. Dat zijn niet allemaal boeren maar ook grote bedrijven als staalfabrikant Tata Steel, luchthaven Schiphol en chemisch bedrijf Dow Benelux.

Celstraf voor verkrachten van collega's in medicijnhok zorginstelling

Een 28-jarige man uit Valkenswaard is veroordeeld voor verkrachting van twee collega's bij een zorginstelling. De rechtbank Oost-Brabant legt een gevangenisstraf op van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 

In november 2020 werkte de verdachte bij een zorginstelling in Veldhoven. Hij zat die dag een aantal keer aan de billen van een vrouwelijke collega met wie hij samen dienst had. Later die dag zette de verdachte haar klem in het medicijnhok en ging vervolgens met zijn hand in haar broek en in haar vagina.
Begin december luchtte een andere collega haar hart bij de verdachte; ze vertelde over haar relatieproblemen. De verdachte drong zich vervolgens aan haar op, zat gedurende de dag meerdere keren aan haar billen en borsten en heeft haar uiteindelijk gedwongen tot orale seks in het medicijnhok. 

De verdachte ontkent dat hij de vrouwen heeft verkracht. Hij is ervan overtuigd dat zijn slachtoffers hem uitdaagden en dat zij seks met hem wilden. De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij stelt door de vrouwen in deze positie te zijn gebracht en daar te ver in mee is gegaan. Hij wist dat beide slachtoffer het moeilijk hadden met hun relatiebreuk en maakte misbruik van hun kwetsbaarheid. Bovendien moest de verdachte beter weten. Hij was eerder ontslagen door een werkgever vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag bij een stagiair. 

Cel en schadevergoeding
De rechtbank heeft oog voor de privé-omstandigheden van de verdachte: hij is getrouwd, heeft 2 jonge kinderen en is inmiddels uit de zorgsector en werkt nu als bakker. Een celstraf zal er mogelijk voor zorgen dat deze stabiele basis dreigt verloren te gaan. De advocaat van de verdachte verzocht daarom een maximale taakstraf en een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen die gelijk is aan het voorarrest. De rechtbank vindt dit echter een te lage straf voor deze vergrijpen. De verdachte verdient een celstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 10.000 euro.

Alone in the Dark reboot uitgesteld naar januari 2024

De remake van de cultklassieker Alone in the Dark uit 1992 wordt uitgebracht op 16 januari. THQ Nordic heeft laten weten dat ze ervoor hebben gekozen het spel later uit te geven dan oktober 2023. Dit doen ze omdat de herfst van 2023 al enorm vol zit met nieuwe releases van andere studio's.

In een statement op X (twitter) laat THQ Nordic weten dat ze zo de concurrentie van onder andere Spider-Man en Alan Wake willen ontlopen.

Het uitstellen of vervroegen van games om deze redenen is niets nieuws. Zo bracht Larian Studio's hun Baldurs Gate 3 eerder uit op pc om concurrentie met Starfield te voorkomen. Remedy, de maker van Alan Wake stelde hun spel uit naar 27 oktober zodat zij niet in dezelfde week als Spider-Man en Super Mario Wonder hun spel uit zouden brengen. Het uitstellen van games heeft ook positieve gevolgen volgens THQ Nordic. Zo heeft de studio meer tijd om hun game af te maken, en heeft het personeel de tijd om alle games die in oktober uitkomen te spelen.

In de survivalhorror Alone in the Dark speel je als Edward Carnby of Emily Hartwood. Nadat Emily er achter is gekomen dat haar oom vermist is schakelt ze de hulp in van Edward. Edward is een privédetective. Ze gaan samen naar Derceto Manor, een tehuis voor mentaal gehandicapten. Ze komen daar vreemde bewoners tegen, portalen naar een nachtmerriewereld, gevaarlijke monsters en uiteindelijk een gevaarlijke sekte en hun volgers. Alone in the Dark is gebaseerd op de boeken van H.P. Lovecraft.

Molano wint in Ronde van Spanje massasprint voor Groves en Van Poppel

Juan Sebastian Molano heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Colombiaanse sprinter was in de straten van Zaragoza de snelste voor Kaden Groven en Boy van Poppel.

De twaalfde etappe was in de tweede week van de Vuelta de enige kans voor de sprinters. De rit naar Zaragoza over 150 kilometer was een volledige vlakke rit en dus roken de sprinters hun kans. Lange tijd in de etappe reed Jetse Bol samen met Abel Balderstone, maar die werden ruim voor de streep bijgehaald. Daarna lag er op twintig kilometer van de streep nog een tussensprint en daar wist Primoz Rolgic bonificatieseconden te pakken.

Na de tussensprint konden de sprinters zich opmaken voor de massasprint. Alpecin-Deceuninck trok de sprint aan voor Kaden Groves, die deze Vuelta al twee keer eerder wist te winnen, maar de Australiër raakte ingesloten na een versnelling van UAE Emirates aan de buitenkant van het peloton. Juan Sebastian Molano maakte het werk van zijn ploeg af en won voor Groves, die in het slot nog sterk kwam opzetten. Boy van Poppel kwam als derde over de finish.

Results powered by FirstCycling.com

Sabalenka blijft ongenaakbaar op US Open, ook Keys naar halve eindstrijd

Tennisster Aryna Sabalenka blijft grote indruk maken op de US Open. In de kwartfinales leverde de als tweede geplaatste Wit-Russische voor het eerst meer dan drie games in één set in, maar de Chinese Zheng Qinwen (23) kon het haar toch niet echt moeilijk maken: 6-1, 6-4.

Sabalenka is de eerste tennisster sinds Serena Williams in 2016 die in één jaar op alle Grand Slam-toernooien de halve finales bereikt. Daarin mag ze het opnemen tegen Madison Keys (17): de Amerikaanse won met precies dezelfde cijfers van de als negende geplaatste Tsjechische Marketa Vondrousova.

Keys en Sabalenka spelen donderdagavond in de halve finales tegen elkaar, de andere halve finale gaat - eveneens donderdag - tussen de Amerikaanse Coco Gauff (6) en de Tsjechische Karolina Muchova (10).

Titelverdediger Alcaraz soepel naar halve finales US Open

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de halve finales van de US Open. De Spanjaard, dit jaar ook goed voor de Wimbledontitel, rekende in een tamelijk eenzijdig duel af met de als twaalfde geplaatste Duitser Alexander Zverev: 6-3, 6-2, 6-4.

In de andere kwartfinale die woensdagavond werd gespeeld kreeg het publiek een Russisch onderonsje te zien, maar ook Daniil Medvedev (3) en Andrey Rublev (8) maakten er niet echt een geweldig spannend duel van: Medvedev was simpelweg een maat te groot voor zijn landgenoot en won met 6-4, 6-3, 6-4.

Vrijdag worden de halve finales gespeeld, waarin Alcaraz het opneemt tegen Medvedev en Novak Djokovic (2) tegen Ben Shelton speelt.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 36

Horror, Nazi's vermoorden, een superkorte western, diverse vleugjes romantiek, een derde (!) Greek Wedding en nog een leuke heldenfilm voor de kids. De keuze is, zoals men dat pleegt te zeggen, ook deze week weer reuze in de bioscopen.

Sisu

Tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog stuit de afgezonderde goudzoeker en ex-commando Aatami op een grote vondst in het noorden van Finland. Wanneer de legendarische ex-soldaat zijn goud naar een verderop gelegen stad probeert te brengen, stelen overgebleven nazi’s onder leiding van een meedogenloze SS-officier zijn buit. In de strijd om zijn vondst terug te krijgen, komen er onbegrensde krachten los in Aatami. Niets is te veel.

Strange Way of Life

De nieuwe korte film van Pedro Almodóvar is een moderne Western met Pedro Pascal (Game of Thrones, The Last of Us) en Ethan Hawke (Boyhood, Before-trilogie) in de hoofdrollen. Silva (Pascal) heeft er 25 jaar over gedaan om eindelijk de woestijn te doorkruisen om zijn oude vriend Jake (Hawke) te bezoeken. Jake is inmiddels sheriff en staat op het punt de verdachte in een moordzaak in te rekenen. De mannen denken terug aan hun jonge jaren in Mexico. Toen maakten ze plannen voor de toekomst. Als duidelijk wordt waarom Silva juist nu de reis door de woestijn heeft gemaakt, is het de vraag of er nu wel een toekomst voor hen samen is.

Sur les chemins noirs

De film die je meeneemt naar een ongekend Frankrijk. Drie jaar geleden kostte een zware val Sylvain Tesson bijna het leven. Hij beloofde zichzelf om dwars door Frankrijk te gaan lopen als hij voldoende zou herstellen. Aldus geschiedde, en zo begon hij in augustus 2015 in het uiterste zuidoosten van Frankrijk aan een wandeling die hem ver weg bracht van de bewoonde wereld en onze alom tegenwoordige technologie. Zijn tocht voerde, door de zelfopgelegde restrictie dat hij alleen over onverharde wegen mocht lopen, dwars door de ongerepte natuur, over soms nauwelijks begaanbaar terrein en langs barre uithoeken.

Tótem

Een liefdevol Mexicaans gezin is druk in de weer met de voorbereidingen van een groots verrassingsfeest voor Tona, de 27-jarige broer, zoon en vader. Op deze broeierige dag maken zijn temperamentvolle zussen alles klaar om hem een onvergetelijke verjaardag te geven, terwijl zijn dochter Sol zich probeert te vermaken in de luwte van het mystieke huis. Wanneer de zon ondergaat en gasten binnendruppelen, maakt de vrolijke drukte in het huis plaats voor een ongrijpbare melancholie. Het feest bruist van liefde maar heeft ook een bitterzoete bijsmaak. Totém viert het leven op intieme wijze en toont hoe ieder verschillend omgaat met loslaten, terwijl ze proberen te genieten van elke seconde die het leven biedt.

The Nun II

Vervolg op The Nun, het meest succesvolle deel uit de populaire miljardenfranchise, het Conjuring-universum. Frankrijk, 1956. Er wordt een priester vermoord. Een kwaad verspreidt zich. In dit vervolg op de wereldwijde filmhit komt zuster Irene opnieuw oog in oog te staan met Valak, de demonische non.

Yuni

Yuni is het coming-of-age-verhaal van een slimme middelbare scholier, Yuni (gespeeld door Arawinda Kirana). Zoals de meeste meisjes van haar leeftijd, heeft Yuni geen idee van de realiteit van het vrouw-zijn. Twee dingen weet ze wel: ze wil een studiebeurs voor de universiteit halen en ze houdt van de kleur paars. Om haar eerste doel te bereiken, moet ze vrijgezel blijven en snel haar cijfer voor Indonesische literatuur opfrissen. Die twee vereisten worden echter gecompliceerd wanneer Yuni's huwelijksaanzoeken langzaam beginnen binnen te druppelen. Terwijl ze ze allemaal afwijst, omdat de aanzoeken van allerlei mannen haar dromen in de weg staan, heeft ze met haar vriendinnen verstilde gesprekken over seks en huwelijk. Kunnen vrouwen echt masturberen? Is dat meisje zwanger door verkrachting? Ben je nog maagd? De starre verwachtingen van het dorp achtervolgen Yuni in plaats van haar vreugde te brengen.

My Big Fat Greek Wedding 3

Ga mee met de Portokalos-familie tijdens hun reis naar een familiereünie in Griekenland voor een hartverwarmende en hilarische trip vol met liefde en onverwachte wendingen.

A Dice with 5 Sides

Twee vreemden ontmoeten elkaar in een appartement voor een seksdate, maar er ontstaat meteen een speciaal gevoel tussen hen. Marcello en Herman zijn te bang om hun hart te volgen en besluiten een spel te spelen met een oude dobbelsteen. Ze stellen zes acties vast die moeten worden uitgevoerd, één voor elke kant: een ongemakkelijke waarheid vertellen, iets doen wat de ander leuk vindt, een derde persoon uitnodigen, iets geblinddoekt doen, het appartement verlaten, seks hebben. Naarmate de jaren verstrijken, terwijl ze blijven spelen, wordt het conflict tussen het verlangen om samen te zijn en de angst voor alweer een mislukte relatie steeds problematischer. Zullen ze de kracht kunnen vinden om keuzes te maken en de vicieuze cirkel die ze zijn ingegaan te doorbreken of zal het spel doorgaan totdat het lot voor hen beslist?

How To Save a Dead Friend

Onder de druk van het steeds autocratischere Russische regime besluit de zestienjarige Marusya om - net als zoveel anderen van haar leeftijd - voor het einde van het jaar een einde aan haar leven te maken. Maar wanneer ze de levendige Kimi ontmoet, wordt ze onverwacht toch verliefd. Terwijl Marusya hoop en perspectief vindt in de liefde, bestrijdt Kimi zijn demonen met steeds meer drugs. Marusya's camera wordt zijn laatste kans op redding. How To Save A Dead Friend toont de persoonlijke strijd van een generatie in het nauw gedreven door een onderdrukkende overheid.

Robocar Poli 2 – Een reddingsactie in de woestijn

Kinderhelden! Hier is een nieuw verhaal van Robocar POLI, het verhaal van een robot-reddingsteam dat in auto's kan veranderen. In Sandville, een stad omringd door zand en rotsen, is er een reddingsteam dat de veiligheid en vrede van de woestijn beschermt. Sandy is de sterke en betrouwbare leider; Keaton sleept mobiele basissen mee en levert schuilplaatsen en uitrusting; en Droney houdt toezicht op verkenning en zoekacties met snelle bewegingen en uitstekende zoekvaardigheden! Beleef het spannende verhaal van het reddingsteam in de uitgestrekte woestijn!

Het nutteloze feitje van de dag: Met de trein naar Scheveningen, het kon

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Naar het strand met de trein, het kan tegenwoordig nog in Zandvoort maar vroeger kon dat op veel mee plekken in ons land. Wist je dat er bijvoorbeeld vroeger een spoorlijn lag naar Scheveningen die eindigde op Station Scheveningen Kurhaus? Op 1 mei 1907 opende het treinstation en nadat er in 1908 een rechtstreekse treinverbinding kwam met station Rotterdam Hofplein, vonden veel Rotterdammers via het spoor hun weg voor een dagje strand.

Tijdens het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog legden de Duitse bezetters de spoorlijn stil omdat station Scheveningen in het Sperrgebiet van de Atlantikwall lag. Vanaf 1947 werd de lijn weer in gebruik genomen maar in 1953 werd de lijn naar de badplaats stopgezet waarna het prachtige station helaas werd afgebroken.

Station Scheveningen Kurhaus (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Nederlandse Spoorwegen)
Station Scheveningen Kurhaus (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Nederlandse Spoorwegen)

Russische aanval op drukke markt Oekraïne, minstens 17 doden en 32 gewonden

Volgens Oekraïense bronnen zijn  gisteren bij een Russische aanval op de stad Kostjantynivka in het oosten van Oekraïne minstens zeventien mensen om het leven gekomen. Er zouden 32 mensen gewond zijn geraakt door de beschieting. In lokale media wordt gesproken over een raketaanval.

Volgens premier Denys Schmyhal is er onder de doden een kind. De aanval op woensdag volgde op een reeks Russische aanvallen op steden in Oost-Oekraïne waarbij de civiele infrastructuur werd getroffen, waaronder een populair café, een hotel en winkels. Kostjantynivka heeft ongeveer 70.000 inwoners en ligt vlakbij het oorlogsfront in de oostelijke Oekraïense industriële regio Donetsk. 


Nederland mag Syrische vreemdelingen weer overdragen aan Denemarken

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag Syrische vreemdelingen weer zonder nader onderzoek overdragen aan Denemarken. Er is niet langer sprake van een “evident en fundamenteel verschil” tussen het Deense en het Nederlandse beschermingsbeleid voor Syriërs.

Dit oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van gisteren (6 september 2023).

Achtergrond
Een Syrische man heeft in Nederland asiel aangevraagd, nadat hij eerder in Denemarken asiel had gekregen. De staatssecretaris heeft zijn aanvraag daarom niet‑ontvankelijk verklaard, wat betekent dat de vreemdeling naar Denemarken terug moet. De Syriër is het daar niet mee eens. Hij is bang dat de Deense autoriteiten hem vervolgens zullen uitzetten naar Syrië en dat hij daar een reëel risico loopt op een onmenselijke behandeling.

In beginsel vertrouwen op andere lidstaten
De staatssecretaris mag er op voorhand van uitgaan dat alle lidstaten van de Europese Unie op een effectieve en gelijkwaardige manier bescherming bieden aan de grondrechten in het EU-Handvest, het Vluchtelingenverdrag en het EVRM. Dat wordt het interstatelijk vertrouwensbeginsel genoemd. Soms moet de staatssecretaris nader motiveren waarom hij van het interstatelijk vertrouwensbeginsel mag uitgaan. Dat kan het geval zijn wanneer het beschermingsbeleid in een andere lidstaat “evident en fundamenteel” verschilt van het beschermingsbeleid dat Nederland voert. Op voorhand moet dan duidelijk zijn dat, zonder dat de Nederlandse rechter de asielaanvraag inhoudelijk beoordeelt, een vreemdeling in Nederland in beginsel internationale bescherming krijgt, terwijl hij die in de andere lidstaat niet krijgt. Een vreemdeling moet dat verschil aannemelijk maken. Daarnaast moet hij of zij aannemelijk maken dat de hoogste asielrechter in de andere lidstaat het beschermingsbeleid daar niet afkeurt.

Eerder wél nader onderzoek nodig bij overdracht aan Denemarken
In juli 2022 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak nog dat de staatssecretaris nader moest motiveren dat hij “van het vermoeden mag uitgaan dat het verbod op een onmenselijke behandeling door de Deense autoriteiten wordt nageleefd.” De vreemdeling had destijds voldoende aanknopingspunten overgelegd om een evident en fundamenteel verschil in het beschermingsbeleid tussen Nederland en Denemarken aannemelijk te maken.

Nu geen nader onderzoek meer nodig
Dat is nu anders. Met de uitspraak van vandaag hoeft de staatssecretaris geen nader onderzoek meer te doen. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt nu dat niet langer sprake is van een “evident en fundamenteel verschil” tussen het Deense en het Nederlandse beschermingsbeleid voor Syrische vreemdelingen. Dat oordeel is gebaseerd op inlichtingen die de staatssecretaris bij de Deense autoriteiten heeft ingewonnen. Daaruit maakt de Afdeling bestuursrechtspraak op dat de Deense autoriteiten, net als andere EU‑lidstaten, geen betrekkingen willen hebben met het Syrische regime en dat er geen gedwongen uitzettingen plaatsvinden naar Syrië. Voor de Syrische man betekent dit nieuwe beleid dat de Deense autoriteiten zijn asielstatus niet opnieuw zullen beoordelen.

'Veel kinderen zijn te zwaar; bewegen belangrijk deel van de oplossing'

Een alarmerend hoog aantal Nederlandse kinderen is te zwaar. In 2022 had 13 procent van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar overgewicht, waarvan 9,9 procent matig overgewicht en 3 procent ernstig overgewicht, ook wel obesitas. Overgewicht en obesitas aanpakken bij kinderen blijkt echter verre van eenvoudig. Bewegen mag niet ontbreken in de aanpak van overgewicht en obesitas.

Overgewicht en obesitas hebben vaak meerdere oorzaken. In de behandeling focussen op één aspect, zoals ‘minder eten’, is geen passende oplossing. Juist een integrale aanpak, zoals ook in de aanpak 'Kind naar Gezonder Gewicht' van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), heeft grotere kans van slagen. Een stabiel gewicht komt namelijk voort uit een gezonde leefstijl, waarbij onder meer voeding, slaap, beweging en ontspanning een rol spelen. De omgeving van het kind en de ouders hebben daarop grote invloed.

Met alleen inzetten op bewegen komen we er niet, maar bewegen mag ook zeker niet ontbreken in de aanpak van overgewicht en obesitas. De nieuwe richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen’ bevat daarom een concreet beweegadvies en adviseert een beweeginterventie op te nemen in een aanpak. Bewegen kan namelijk een sterke bijdrage leveren aan het bereiken van fysieke en mentale gezondheidsdoelen die helpen overgewicht en obesitas aan te pakken. Zo kan bewegen helpen om de energiebalans en daarmee het lichaamsvet gunstig te beïnvloeden. Ook kan bewegen de algemene fitheid verbeteren door onder meer een versterking van spieren, botten en gewrichten en een verbeterde bloedsuikerspiegel.

Naast de effecten op de fysieke gezondheid, heeft bewegen direct of indirect ook een positief effect op de mentale gezondheid van kinderen. Bewegen kan helpen bij het verwerken van emoties en het omgaan met stress. Door te bewegen kunnen kinderen met elkaar in contact komen, hun zelfvertrouwen vergroten en zitten ze vaak lekkerder in hun vel.

Kortom, bewegen speelt een cruciale rol bij de behandeling van overgewicht en obesitas van kinderen. Bewegen kan zowel helpen bij gewichtsverlies, als bij het benutten van de positieve effecten ervan op zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen.

ACM waarschuwt voor vaste contracten met prijzen boven het prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt consumenten voor het afsluiten van nieuwe vaste contracten met prijzen boven het prijsplafond. Omdat het prijsplafond op 1 januari 2024 ophoudt te bestaan betalen consumenten vanaf die datum weer gewoon de prijs die in hun energiecontract staat. Consumenten die hun vaste contract voortijdig opzeggen moeten daarvoor vaak een opzegvergoeding betalen.

De maximumprijzen van het prijsplafond (€0,40 per kWh voor elektriciteit en €1,45 per m3 voor gas) gelden nog tot 1 januari 2024. Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt dat er nog 3 leveranciers zijn die nieuwe vaste contracten aanbieden met prijzen boven het prijsplafond. Het gaat om HEM (€0,70 of €0,91 voor elektriciteit en €2,19 of €2,67 voor gas, OM|nieuwe energie (€0,43 voor elektriciteit en €1,50 voor gas) en PrikEnergie (met alleen de prijs voor elektriciteit boven het prijsplafond, €0,44 per kWh). Klanten die nu een vast contact afsluiten bij deze leveranciers betalen vanaf 1 januari dus deze hogere contractprijs.

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt ook dat er voor consumenten ruime keuze is voor contracten met prijzen onder het prijsplafond. Consumenten die komende winter zekerheid willen over de hoogte van hun energierekening kunnen daarom kiezen voor een vast contract met prijzen onder het prijsplafond. Daarnaast worden er ook veel aantrekkelijk geprijsde variabele en dynamische energiecontracten aangeboden. De ACM raadt consumenten aan goed na te denken welk type contract het beste past bij de persoonlijke situatie.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Omdat het nieuwe stookseizoen weer voor de deur staat is dit een goed moment om te controleren of je energiecontract ‘winterklaar’ is. Het prijsplafond houdt midden in de winter op te bestaan, dus dat betekent dat consumenten dan weer gewoon de prijs van hun energiecontract moeten betalen. Omdat huishoudens in de winter meer gas en elektriciteit gebruiken kan dit al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per maand schelen”.

Tips voor het kiezen van een nieuw contract
De ACM adviseert consumenten die een nieuw contract willen afsluiten het aanbod van verschillende leveranciers goed met elkaar te vergelijken. Een ongevraagd aanbod, bijvoorbeeld via de telefoon of van een verkoper aan de deur is eigenlijk nooit de beste keuze. Daarom waarschuwt de ACM consumenten alert te blijven en niet zomaar in te gaan op een ongevraagd aanbod van een leverancier. Tips voor het afsluiten van een nieuw energiecontract staan op ACM ConsuWijzer.

Copernicus: zomer 2023 is heetste ooit sinds aanvang metingen

Vanuit mondiaal perspectief was de zomer van 2023 veruit de heetste sinds het begin van de metingen in 1940. Zoals gerapporteerd door het Europese aardobservatiesysteem Copernicus was de gemiddelde temperatuur voor de maanden juni tot en met augustus 16,77 graden Celsius.

In het vorige recordjaar 2019 was de gemiddelde temperatuur in de zomer 16,48 graden. VN-secretaris-generaal Guterres merkte op over de laatste Copernicus-gegevens op dat het klimaat sneller verandert dan men zich kan voorbereiden op de extreme weersomstandigheden in welke uithoek van de planeet dan ook. Hij riep de staatshoofden en regeringsleiders op tot actie. De ergste klimaatchaos kan nog worden voorkomen, maar er is geen moment te verliezen aldus Guterres.

Roemenië: misschien toch delen Russische drone hier neergestort

Tijdens een Russische aanval op Oekraïne zijn mogelijk delen van een drone neergestort in Roemenië – en dus op NAVO-grondgebied.

De Roemeense minister van Defensie Tilvar zei dat er verdachte brokstukken zijn gevonden in het grensgebied met Oekraïne. Legerpersoneel voerde een onderzoek uit. President Iohannis zei dat als het vermoeden dat het een Russische drone was zou worden bevestigd, dit onaanvaardbaar zou zijn en een schending van de territoriale integriteit van Roemenië.

Iohannis had eerder uitgesloten dat Russische drones op Roemeens grondgebied zouden kunnen zijn neergestort. Het dorp Plaur, waar de brokstukken werden gevonden, ligt tegenover de Oekraïense havenstad Izmail. Dit is de afgelopen dagen meerdere keren aangevallen door het Russische leger.

Vuelta: Etappe 12 - Sprinten na een gezapig ritje in de hitte

De elfde etappe van de Vuelta a España werd er één om snel te vergeten, een echte Vuelta-rit: lange vlakke aanloop, steile finish, waardoor er eigenlijk niks gebeurt. Snel verder dus, maar vandaag kunnen we ook grotendeels wat anders gaan doen, helaas.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen stapt men vandaag in Olvega op de fiets, waarna er een 151 kilometer lange tocht naar Zaragoza wacht. Vooraf was er de hoop op waaiers in verband met gunstige wind, maar die wind lijkt nu vooral volop tegen te staan, en dat levert dan weer geen waaiers op.

Het enige beetje spektakel wat deze rit had kunnen bieden valt daarmee weg. Het is dus een kwestie van kijken hoe de sprinters het enige serieuze stuk omhoog overleven, alvorens zich naar de massasprint in Zaragoza te begeven. Start rond twee uur, Eurosport is rond half drie live en de finish staat grofweg rond half zes op de planning, een minuutje eerder inschakelen zou voldoende moeten zijn.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Kans op hittestress voor melkkoeien nu drie keer zo groot

Melkkoeien hebben drie keer zo vaak kans op hittestress dan dertig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De toename wordt veroorzaakt door de almaar stijgende melk- en daarmee hitteproductie van melkkoeien én het groeiende aantal hete dagen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Hoogproductieve koeien kunnen de steeds hetere zomers niet goed aan. We moeten toe naar hittebestendige koeien die minder melk geven.”

Melkkoeien zetten gras en ander voer om in melk en daarbij komt veel warmte vrij. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij elke liter extra melkproductie de lichaamstemperatuur van een koe stijgt en ze hierdoor 0,5 °C eerder last krijgt van hittestress. Sinds 1980 is de gemiddelde melkproductie van koeien gestegen van 17 liter naar 29 liter per dag.

Gemiddelde zomertemperatuur toegenomen
In diezelfde periode is de gemiddelde zomertemperatuur toegenomen; van 16,4 °C naar 18,0 °C. En het KNMI verwacht dat die gemiddelden verder zullen stijgen. Zo was de junimaand van 2023 de heetste ooit in Nederland gemeten.

Koeien overleden aan hittestress
Zeker bij een hoge luchtvochtigheid lijden koeien zichtbaar onder de hitte. Ze hijgen, kwijlen, zweten en worden sloom. Door de hittestress worden ze vatbaarder voor onder andere spijsverteringsziektes en ontstekingen aan hun voeten. In de VS zijn vorig jaar zelfs honderden koeien overleden aan hittestress.

Aantal hittestress dagen gaat toenemen
De zuivelindustrie verwacht dat de melkproductie per koe blijft stijgen. En als de gemiddelde temperatuur ook blijft toenemen, dan loopt het aantal hittestressdagen voor koeien nog verder op. Dit jaar waren er al 59 hittestressdagen en dat worden er mogelijk nog meer. Hilhorst: “Boeren moeten op zulke dagen zorgen voor voldoende verkoeling in de stal, fris drinkwater en schaduw in de wei.”

FOK! Wat een weer: nog even volhouden

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Wederom is er niet heel veel te vertellen over het weer van vandaag. Maar wat deed het weer van 7 september in voorgaande jaren? Wat 6 september betreft was het gister de warmste 6 september ooit (sinds de metingen). En vandaag zullen we de warmste 7 september gaan krijgen naar verwachting. Het oude record stemt uit 1911, toen werd het 26.9 graden in De Bilt. In 1944 woedde op 7 september een storm, een van de weinigen in de vorige eeuw waarbij het minimaal 1 uur windkracht 12 was. De windvlag van Vlissingen overleefde het niet, de geschatte snelste windstoot is op 175 km/u bepaald. Nattigheid zullen we vandaag alleen uit de kraan of van het zweet zien, dat was in 1926 wel anders, toen viel er 25.2 mm neerslag in De Bilt. Terug naar vandaag:

Vanochtend is het zonnig. Het blijft droog en de wind, die uit het oosten komt, is zwak tot matig.
Vanmiddag is het zonnig en droog. De maximumtemperatuur ligt rond 30°C, op de Wadden iets lager. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig.
Vanavond is het onbewolkt. Het blijft droog. Er staat weinig wind.
Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. De zwakke wind komt uit het zuidoosten.

Tot morgen!


De Waddenzee werd gister nog geblazen door de wind (Foto: aloa)
De Waddenzee werd gister nog geblazen door de wind ((Archief)Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Nederland grootste importeur Chinese zonnepanelen

Nederland is de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld. Daarbij komt 89 procent van de zonnepanelen uit China. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse import wordt meteen doorgevoerd naar andere landen. Dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie Nederland Handelsland 2023.

De totale Nederlandse import van zonnepanelen bedroeg 11,9 miljard euro en daarmee was Nederland in 2022 de grootste importeur. Met 10,5 miljard euro is Nederland ook de grootste importeur van zonnepanelen uit China. De VS is de tweede importeur van zonnepanelen, maar haalt nauwelijks panelen uit China. Brazilië staat op de derde plek. Daarna volgt Duitsland als de vierde importeur. Duitsland haalt in verhouding zelf weinig panelen direct uit China. Het gaat vooral om Chinese panelen die Nederland doorvoert naar Duitsland. Spanje is de vijfde importeur, maar haalt meer panelen direct uit China dan Duitsland.

paneel1 (Foto: CBS)

Ruime verdubbeling importwaarde
Tussen 2021 en 2022 is de Nederlandse importwaarde van zonnepanelen ruim verdubbeld. Het importgewicht nam met ongeveer 70 procent toe. Dit verschil heeft te maken met een grote prijsstijging in 2022. Deze stijging komt voor een deel door de grotere vraag (door hogere energieprijzen) en oplopende kosten van vervoer en grondstoffen.

Ongeveer 60 procent van de door Nederland ingevoerde zonnepanelen gaat na invoer meteen door naar andere landen, meestal binnen de EU. Circa 40 procent wordt meteen ingezet in Nederland of opgeslagen in voorraad voor later gebruik, in Nederland of in het buitenland.

Nederland verhandelt niet alleen veel Chinese zonnepanelen, maar gebruikt zelf ook veel panelen. Van alle EU-landen had Nederland het hoogste opgestelde zonnestroomvermogen per inwoner in 2022. Ook was Nederland binnen de EU het land dat relatief het meeste stroom opwekte via zonnestroom (14 procent in 2022), iets meer dan Spanje. In 2021 lagen er zo’n 48 miljoen zonnepanelen in Nederland, en volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kwamen daar vorig jaar zo'n 10 miljoen panelen bij.

paneel2 (Foto: CBS)

China belangrijk voor groene transitie
China is niet alleen de grootste leverancier van zonnepanelen, maar ook van andere transitieproducten die belangrijk zijn voor de groene transitie in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Zo is China ook een belangrijke producent van lithium-ion-accu’s, een essentieel onderdeel van elektrische auto’s. Daarnaast produceert China magneten voor bijvoorbeeld windturbines of elektrische auto’s.

Het Chinese aandeel in de Nederlandse import van deze transitiegoederen is het grootst bij zonnepanelen (89 procent), gevolgd door lithium-ion-accu’s (74 procent) en magneten (68 procent). Het aandeel is wel lager wanneer we doorvoer in buitenlands eigendom (de zogenaamde quasi-doorvoer) loskoppelen van de invoer.

paneel3 (Foto: CBS)

Productie en verwerking van kritisch meterialen ook vooral in China
De afhankelijkheid van Chinese transitiegoederen komt deels doordat China wereldwijd een grote rol speelt in de winning en verwerking van kritieke materialen tot eindproducten.

Voor de productie van lithium-ion-accu’s, zonnepanelen, magneten en andere transitiegoederen zijn bijvoorbeeld gallium, magnesium, zeldzame aardmetalen, silicium, germanium of grafiet belangrijk. Bij al deze kritieke materialen heeft China een aandeel van 65 procent of meer in de wereldproductie. In het geval van gallium is dat zelfs 98 procent.

China is zelf een belangrijke producent van kritieke materialen en is verder gespecialiseerd in de verwerking ervan, ook van materialen uit buitenlandse mijnen.

paneel4 (Foto: CBS)

Freek de Jonge bij Arjen

Ik zag vanavond Freek de Jonge bij Arjen Lubach in de Avondshow. Op een zeker moment ging het over Pieter Omtzigt en zijn partij de NSC en vreesde ik dat de twee linkse rakkers een slechte grap met NSB zouden maken. Maar gelukkig deden ze dat niet.

Dat vind ik heel knap van Freek. Daardoor waardeer ik hem toch weer iets meer. Verder was mij niet geheel duidelijk wat Freek nu eigenlijk kwam doen daar, behalve laten zien dat ie gelukkig nog niet dood is. Hoewel dat voor Freek niet uit maakt want er is immers leven na de dood ...

Rest mij alleen nog om op te merken dat ik Freek niet zo zeer 'zuur' vond geworden maar wel enorm voorspelbaar en daarmee minder spitsvondig en briljant.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.