Kremlin veroordeelt VS voor levering uraniummunitie aan Oekra´ne

Na Groot-Brittannië sturen de VS nu ook uraniummunitie naar Oekraïne. Logischerwijs is dit de enige manier waarop de levering van de Abrams-tanks zinvol is. Volgens de Russische ambassade in Washington heeft het Kremlin de geplande Amerikaanse levering van uraniummunitie aan Oekraïne scherp veroordeeld. “Dit is heel slecht nieuws”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens persbureau Interfax. Het gebruik van dergelijke munitie zal leiden tot een toename van de incidentie van kanker en andere ziekten, zei hij. Dat blijkt volgens hem uit gegevens na het gebruik van uraniummunitie in Joegoslavië.

Hetzelfde kan nu in Oekraïne worden verwacht. “De verantwoordelijkheid hiervoor zal uiteraard geheel bij de leiding van de Verenigde Staten van Amerika liggen, die deze beslissing heeft genomen”, aldus de woordvoerder van het Kremlin.

Stralingsgevaar door uraniummunitie?
Het gebruik van munitie met verarmd uranium, ook wel DU-munitie genoemd, is zeer controversieel. Deskundigen schatten het stralingsrisico echter als vrij laag in. “Ondanks intensief onderzoek is er geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van VU-munitie in de oorlogen in voormalig Joegoslavië of Irak stralingsschade veroorzaakte”, zei Ulf Steindl van het Oostenrijkse Instituut voor Europees en Veiligheidsbeleid (AIES) in een eerder interview. Hoewel het verarmd uranium in de omgeving kan worden gedetecteerd, gaat de straling op in de natuurlijke achtergrondstraling. Volgens deskundigen is het grootste gezondheidsrisico van DU-munitie afkomstig van de chemische toxiciteit. Volgens het Duitse Instituut voor Stralingsbescherming kan uranium dat in het lichaam wordt opgenomen bij een hoge blootstelling (meermaals blootgesteld) ernstige schade veroorzaken, vooral aan de nieren.