Volgens streamingplatform Netflix keken zeker 60 miljoen mensen naar de wedstrijd tussen Jake Paul en bokslegende Mike Tyson. "Het grote boksevenement domineerde sociale media, verbrak records en zette zelfs onze buffersystemen onder druk," aldus Netflix.
De 27-jarige Paul, een voormalige YouTube-influencer die nu als bokser actief is, won op punten van de 58-jarige Tyson, die beweerde hard getraind te hebben voor de match.
Het was de eerste wedstrijd die Netflix live uitzond. Op sociale media klaagden mensen steen en been over storingen tijdens de wedstrijd. De streamingdienst viel meerdere keren uit voor en tijdens het duel, waardoor veel mensen de wedstrijd pas konden bekijken na afloop.
Jake Paul vs. Mike Tyson Fight Highlights #PaulTyson on Youtube
Satellietbeelden tonen aan dat de opslagplaatsen met Russisch militair materiaal steeds leger raken. Dit kan betekenen dat het einde van de voorraad snel nadert, aldus defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). 'Men verwacht dat de effecten in 2025 al zichtbaar zullen zijn, en in 2026 echt kritiek zal worden.'
Dat zou kunnen betekenen dat de Oekraïners de oorlog nog langere tijd moeten volhouden. Tot nu toe hebben de Russische aanvallen op Oekraïense energievoorzieningen in de afgelopen twee oorlogswinterse weinig impact gehad op de vechtlust en standvastigheid van de Oekraïense bevolking en overheid in hun verzet tegen de Russische invasie, zegt Wijninga. Maar dit kan veranderen als de Russische aanvallen echt intens gaan worden. 'We moeten afwachten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren.'
In de Donetsk-regio hebben de Russische troepen de afgelopen weken aanzienlijke vooruitgang geboekt. Volgens Wijninga gaat dit echter gepaard met enorme verliezen, tot wel vijftienhonderd soldaten per dag, en veel materieel. 'Het is de vraag hoe lang Rusland dit vol kan houden. Er wordt gezegd dat er in Koersk ongeveer vijftigduizend Russische en Noord-Koreaanse troepen zijn samengekomen. Dat is een enorme hoeveelheid, maar de geboekte vooruitgang lijkt daar nog niet echt bij aan te sluiten. We moeten afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt.'
Het Russische leger is, ondanks aanzienlijke verliezen, bereid door te vechten. Oekraïense soldaten zijn over het algemeen beter getraind en uitgerust dan hun Russische tegenhangers, die echter bereid zijn om talloze levens te offeren. Dit is een strategie die volgens Wijninga al eeuwenlang wordt gehanteerd. 'Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hetzelfde; simpelweg zoveel mogelijk mensen inzetten en hopen dat je de vijand daarmee uitput, zodat je weer een stapje vooruit kunt zetten.'
Deze week heeft de Russische president Vladimir Poetin het omstreden besluit genomen om de vergoedingen voor gewonde Russische soldaten aanzienlijk te verlagen. Volgens Wijninga wijst dit erop dat er daadwerkelijk een probleem is met de economie. 'Het feit dat ze zoveel wapens in het buitenland bestellen, toont aan dat de eigen industrie het verbruik aan het front niet kan bijbenen, zowel qua mensen als materieel. Wat Rusland nu produceert, is vaak opgeknapt oud materieel van verschillende opslaglocaties verspreid over het land.'
Na een ramp of crisis, zoals de coronapandemie, kunnen niet-specifieke symptomen meer voorkomen onder de bevolking. Dit zijn klachten waarvan niet altijd bekend is wat de oorzaak is, zoals moeheid, hoofdpijn en buikpijn. Het RIVM onderzocht hoe vaak deze klachten bij drie groepen voorkwamen: middelbare scholieren, jongvolwassenen en volwassenen en ouderen.
De resultaten komen uit data-analyses van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, de Corona Gezondheidsmonitor Jong volwassenen 2022 en de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022. De Gezondheidsmonitor is een zeer groot vragenlijstonderzoek in Nederland van het RIVM, GGD GHOR Nederland (Gemeentelijke / Gemeenschappelijke GezondheidsDienst – Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio) en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).
Middelbare scholieren
In het najaar van 2021 had bijna twee derde van de jongeren van klas 2 en 4 van de middelbare school (zeer) vaak last van één of meer niet-specifieke symptomen in de laatste vier weken. Hierbij werden moeheid, hoofdpijn, en geheugen- of concentratieproblemen het meest genoemd.
Jongvolwassenen
Van de jongvolwassenen ervaarde ruim driekwart in het voorjaar van 2022 (zeer) vaak één of meer niet-specifieke symptomen in de laatste vier weken. De jongvolwassenen gingen het vaakst naar de huisarts voor buik of maagklachten, spier- of gewrichtsklachten en hartkloppingen.
Volwassenen en ouderen
Ongeveer 66% van de volwassenen en ouderen had in het najaar van 2022 last van één of meer chronische niet-specifieke symptomen in de laatste maand. De symptomen waar volwassenen het meest chronisch last van hadden zijn moeheid, rugklachten en nek- of schouderklachten. Ouderen gingen relatief het vaakst naar de huisarts voor pijn of druk op de borst, hartkloppingen, en benauwdheid of kortademigheid in rust.
Data voor vervolgonderzoek
Bovenstaande resultaten staan beschreven in drie factsheets. Ze laten een momentopname zien van een hele specifiek uitvraag. De jaren ervoor en erna is deze uitvraag niet herhaald. Daardoor is er geen vergelijking of trend beschikbaar. Door de data wel te publiceren, kunnen andere onderzoekers dit meenemen in vervolg- of verdiepend onderzoek.
Invloed coronapandemie op de mens (Pixabay)
Nu Trump is gekozen als de nieuwe president van Amerika, zijn de blik in Oekraïne en Rusland op hem gericht. Zal hij een einde maken aan deze voortdurende oorlog? Volgens hem kan hij dat binnen 24 uur. Maar wat is daarvoor precies nodig?
Vrede in Oekraine? ( @Starline on Freepik)
Vrijdag stapte staatssecretaris Nora Achahbar (NSC) op, omdat er volgens haar racistische opmerkingen zijn gemaakt tijdens de ministerraad na de rellen rondom Ajax - Maccabi. Volgens Schoof was en is er geen sprake van racisme maar wil hij geen notulen laten inzien. Gaat Schoof de notulen alsnog openbaren?
Dick Schoof (@Rijksoverheid)