Het nutteloze feitje van de dag: Met de trein naar Scheveningen, het kon

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Naar het strand met de trein, het kan tegenwoordig nog in Zandvoort maar vroeger kon dat op veel mee plekken in ons land. Wist je dat er bijvoorbeeld vroeger een spoorlijn lag naar Scheveningen die eindigde op Station Scheveningen Kurhaus? Op 1 mei 1907 opende het treinstation en nadat er in 1908 een rechtstreekse treinverbinding kwam met station Rotterdam Hofplein, vonden veel Rotterdammers via het spoor hun weg voor een dagje strand.

Tijdens het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog legden de Duitse bezetters de spoorlijn stil omdat station Scheveningen in het Sperrgebiet van de Atlantikwall lag. Vanaf 1947 werd de lijn weer in gebruik genomen maar in 1953 werd de lijn naar de badplaats stopgezet waarna het prachtige station helaas werd afgebroken.

Station Scheveningen Kurhaus (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Nederlandse Spoorwegen)
Station Scheveningen Kurhaus (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Nederlandse Spoorwegen)