FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 augustus 2023

Uitslag FC Volendam - Vitesse

Vitesse is de eerste koploper in de eredivisie. In de openingswedstrijd van het seizoen 2023/2024 wist de ploeg van Philip Cocu uit met 1-2 te winnen van FC Volendam. Marco van Ginkel maakte diep in de tweede helft de winnende voor Vitesse.

Robert Mühren zorgde na tien minuten voor de openingstreffer. De spits van FC Volendam wist een voorzet van Bilal Ould-Chikh binnen te werken. De thuisploeg was duidelijk de gevaarlijkste ploeg en Mühren leek nogmaals te scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Vlak voor rust speelde Mühren opnieuw een hoofdrol, ditmaal een negatieve. De spits kreeg in in eerste instantie geel na een overtreding op Mathijs Tielemans, maar na tussenkomst van de VAR moest hij het veld verlaten.

In de tweede helft moest Vitesse komen tegen de tien man van Volendam en deed dan ook. Amine Boutrah was al gevaarlijk, maar zijn inzet ging nog op de paal. Snel daarna was het wel raak voor de Arnhemmers via Tielemans. Vitesse bleef gevaarlijk en vier minuten voor tijd maakte Marco van Ginkel de winnende. Uit een lage voorzet van Carlens Arcus tikte de aanvoerder van dichtbij raak en staat Vitesse minimaal een dag aan de leiding van de eredivisie.

Evenepoel nieuwe wereldkampioen tijdrijden

Remco Evenepoel is de nieuwe wereldkampioen in het tijdrijden. De 23-jarige Belg reed op het parcours van bijna 48 kilometer naar de snelste tijd. Hij won voor de Italiaan Filippo Ganna en de Brit Joshua Tarling. Uittredend wereldkampioen Tobias Foss kwam niet verder dan een elfde plaats.

Na het eerste tussenpunt na ruim twaalf kilometer werd duidelijk dat het een driestrijd werd tussen Ganna, Evenepoel en Tarling. Ganna klokte daar de snelste tijd, de Italiaanse tijdritspecialist was vier seconden sneller dan Evenepoel en Tarling volgde op zes seconden. Het verschil met de rest was al meer dan twintig seconden.

Richting het tweede tussenpunt liep het drietal alleen maar verder uit op de rest. Evenepoel had na 35 kilometer de rollen omgedraaid. De 23-jarige Belg was daar twaalf seconden sneller dan Ganna, Tarling volgde op 25 seconden. In de rest van de tijdrit behield Evenepoel zijn voorsprong en hij zou uiteindelijk met twaalf seconden winnen voor de Italiaan. Tarling, pas negentien jaar oud, reed naar brons op 48 seconden van de nieuwe wereldkampioen.

De Nederlanders Daan Hoole en Jos van Emden kwamen totaal niet in het stuk voor en wisten niet in de top 30 te finishen.

Results powered by FirstCycling.com

Man met brommobiel veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval in Didam

De rechtbank veroordeelt een 63-jarige man uit Didam tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van 4 jaar. Door zijn schuld ontstond een verkeersongeval waarbij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep.

De man veroorzaakte op 16 oktober 2022 een verkeersongeluk in zijn woonplaats, waarbij hij met zijn brommobiel tegen een motorrijdster botste. De man nam de verkeerde afslag en lette daarbij niet op de verkeerstekens en het verkeer (voor hem) op de weg. Hij bleef doorrijden en kwam daardoor op de rijstrook voor tegemoetkomend verkeer terecht. De man reed dus tegen het verkeer in toen hij de motorrijdster raakte Dit alles gebeurde terwijl hij onder invloed was van meer dan 5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol. 

Zwaar lichamelijk letsel
De verwondingen van het slachtoffer - waaronder meerdere en ernstige botbreuken - is volgens de rechtbank aan te merken zwaar lichamelijk letsel. Zij is meerdere keren geopereerd, heeft nog een lang revalidatietraject te gaan en zal nooit meer haar sportieve levensstijl zoals dat was kunnen oppakken. Het slachtoffer zal nooit meer kunnen functioneren als voor het ongeluk en haar leven en dat van haar gezin is voor altijd veranderd. 

Zeer hoge mate van schuld
Volgens de rechtbank is de man zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest in het verkeer. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij de verkeersregels in ernstige mate heeft geschonden. Hij ging de verantwoordelijkheid die hij heeft ten opzichte van de veiligheid van zijn medeweggebruikers uit de weg. Kijkend naar het verkeersgedrag van de man vindt de rechtbank dat sprake is van een zeer hoge mate van schuld. Ook is de man voor dit ongeval al 3 keer eerder veroordeeld voor het rijden onder invloed. Hij had daarom veel beter moeten weten.  

Celstraf en rijontzegging
Bij een ongeluk zoals dit en de verwijten die de man hierbij kunnen worden gemaakt is alleen een gevangenisstraf een passende reactie. Het hardnekkige alcoholgebruik maakt hem een gevaar op de weg. De rechtbank vindt het noodzakelijk om een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen. Vooral om hem de kans te geven gebruik te maken van de steun en begeleiding door de reclassering na de detentie. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar.  Als bijkomende straf krijgt hij een rijontzegging van 4 jaar. De man moet eerst aantonen dat hij geen gevaar op de weg meer is, voordat hij weer mag rijden.  

Het nutteloze feitje van de dag: Nederlandse toren in Japan

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wie weleens in de Noordoostpolder komt en speciaal in Emmeloord kan er niet omheen, de Poldertoren. De toren van 65,3 meter hoog en met windvaan 70,5 meter is gebouwd als centraal baken in de Noordoostpolder en stond symbool voor de eenheid van de polder. Maar wist je dat Emmeloord niet de enige plek is waar je de markante toren kan vinden?

In het Japanse Mizumaki is een replica van de Poldertoren te vinden die is gebouwd als waardering voor de stedenband die de Japanse stad tot 2000 had met Emmeloord. De Japanners hebben de toren niet als watertoren gebouwd maar hij doet daar dienst als liftschacht die toegang geeft tot de openbare bibliotheek.

De Poldertoren in Mizumaki (Bron: Emmeloord.info/Evert de Graaff)
De Poldertoren in Mizumaki (Bron: Emmeloord.info/Evert de Graaff)

De Poldertoren in Mizumaki (Bron: Emmeloord.info/Evert de Graaff)
De Poldertoren in Mizumaki (Bron: Emmeloord.info/Evert de Graaff)

De Poldertoren in Emmeloord (WikiCommons/Degraaff)
De Poldertoren in Emmeloord (WikiCommons/Degraaff)

Geen verband tussen vaccinatie en plotselinge hartstilstand atleten

Sportcardiologen van Amsterdam UMC analyseerden wereldwijde studies en vonden geen verband tussen vaccinatie en plotselinge hartstilstand bij atleten. “Er is geen reden tot zorgen bij topsporters over covid-19-vaccinatie deze winter. Timing van de vaccinatie zelf is wel zinvol, om te voorkomen dat de sportprestaties er onder kunnen lijden”, aldus Harald Jørstad, sportcardioloog bij Amsterdam UMC.

Bij meerdere sporters die een plotselinge hartstilstand kregen, regenden het complottheorieën op social media. Dit zag je bij de Engelse voetballer Charlie Wyke, de wielrenner Sonny Colbrelli, en ook zeer recent bij basketballer en zoon van LeBron, Bronny James. Volgens Jørstad is er geen bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Goede timing van de vaccinatie kan er wel voor zorgen dat de sportprestaties niet negatief worden beïnvloed. Dit blijkt uit het artikel dat vandaag is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. Lees verder bij Skipr.

PvdA/GL: 'Timmermans geloofwaardig als toekomstig minister-president'

Frans Timmermans wordt voorgedragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen door de besturen van PvdA en GroenLinks. Er zijn geen andere kandidaten. De leden van beide partijen hebben de mogelijkheid om de komende tijd te stemmen over de lijsttrekker, hoewel dit slechts een formaliteit is.

De uitslag van de stemming zal op 22 augustus bekend worden gemaakt. Een interne commissie heeft unaniem aanbevolen om Timmermans voor te dragen. Volgens de commissie is hij de perfecte kandidaat om het gezamenlijke groene en sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA overtuigend uit te dragen, en de gezamenlijke besturen nemen deze aanbeveling over.

De commissie ziet Timmermans als een leider die in staat is om de diepgaande tegenstellingen in de samenleving te overbruggen. Hierdoor is hij zeer geschikt om de linkse samenwerking te vertegenwoordigen en geloofwaardig te zijn als beoogd minister-president.

Timmermans noemt het een groot voorrecht om als lijsttrekker te worden voorgedragen. "Het woord is nu aan de leden." Hij wil het vertrouwen in elkaar en in de overheid herstellen, "zodat we in staat zijn de grote uitdagingen het hoofd te bieden waar ons land voor staat".

Rusland lanceert Loena-25, met als doel zuidpool van de maan

Met succes heeft Rusland de raket gelanceerd die de maanlander Loena-25 naar de zuidpool van de maan zal brengen. De lancering vond plaats om 01.11 uur Nederlandse tijd vanuit Vostotsjny, gelegen in het verre oosten van Rusland nabij de Chinese grens, zonder enige incidenten.

Rusland wil als eerste land een zachte landing maken op de zuidpool van de maan, een gebied waarvan wordt aangenomen dat er ijs ter plaatse is. Dat gebied is mogelijk een geschikte plek voor de vestiging van een ruimtestation, omdat er vermoedelijk voldoende ijs aanwezig is om water en zuurstof uit te halen.

De lancering is al jaren uitgesteld. De oorspronkelijke lanceerdatum was in 2012. De laatste keer dat een Russische sonde op de maan stond was in 1976,  zo'n 47 jaar geleden, in de Sovjettijd. Loena-24 bracht toen 170 gram maanbodem naar de aarde.

Roskosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, verwacht dat de raket vijf dagen nodig heeft om de maan te bereiken, waarna de maanlander vermoedelijk op 23 augustus zal landen in de buurt van de zuidpool van de maan.  Er ontstaat nu een 'wedstrijd' met een vergelijkbare maanlander van India, Chandrayaan-3 , die naar verwachting op dezelfde dag en in hetzelfde gebied zal landen. De Indiase raket werd al op 14 juli gelanceerd en heeft meer tijd nodig om zijn bestemming te bereiken.


'Na terugkeer van vakantie is legionella in ieder huis een risico"

Na de zomervakantie ligt in iedere woning een legionellabesmetting op de loer. Een kraan die langer dan een week niet wordt gebruikt, vormt al een reëel risico op een legionella-infectie. De legionellabacterie komt onder meer voor in waterleidingen, douchemengkranen en andere kranen in en om het huis.

Besmetting met de bacterie kan leiden tot een ernstige longontsteking. Veel mensen raken onnodig besmet nadat ze terugkeren van hun vakantie. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is dat onnodig omdat legionellabesmettingen meestal eenvoudig te voorkomen zijn.

Legionella kan dodelijk zijn
Tijdens vakanties worden de kranen in huis niet gebruikt. Het water in de leidingen staat stil en de watertemperatuur komt al snel boven de 25 graden. Onder die omstandigheden kan de legionellabacterie zich snel vermenigvuldigen. Een legionellabesmetting kan vermoeidheid en griep veroorzaken, maar ook een (dubbele) longontsteking. In een aantal gevallen heeft een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop. Jaarlijks zijn er zeshonderd meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor.

Douchekop in een washandje
De kans op een legionellabesmetting is het grootst als de bacterie zich via waternevel kan verspreiden. Legionella-expert Eric van der Blom van Techniek Nederland: ‘Bij het inademen van die nevel nestelt de legionellabacterie zich in de longen. Het is verstandig om bij thuiskomst door alle kranen en douches in huis minimaal een minuut lang met heet water te laten stromen en daarna met koud water naspoelen.’ Om te voorkomen dat het water vernevelt, kan de douchekop in een emmer water worden gelegd of in een washandje. Het doorspoelen van de leidingen heeft als bijkomend voordeel dat metalen en andere stoffen uit de drinkwaterleiding verdwijnen en het water weer vers is om te gebruiken.

Legionella in het buitenland
Ook in het buitenland lopen tientallen Nederlanders op vakantie een legionellabesmetting op. Wanneer Is het appartement of vakantiehuis al een week of langer niet gebruikt, dan vormt ook daar iedere kraan en elke douche een risico. Techniek Nederland adviseert daarom ook bij aankomst op de vakantiebestemming eerst de kranen goed door te spoelen.

Zeven tips tegen legionella

- Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen minimaal een minuut lang door.

- Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Dat kan door de sproeikop in een emmer water of een washandje te houden of door het sproeistuk van de kraan af te halen.

-  Zorg er indien mogelijk voor dat het water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.

-  Laat ook op de vakantiebesmetting alle kranen enkele minuten doorspoelen.

-  Ook een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt vormt een risico. Spoel ook tuinslangen door en voorkom verneveling.

-  Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.

-  Ontsmet regelmatig het bubbelbad (of de spa, whirlpool, jacuzzi of hot tub) volgens de gebruiksaanwijzing.

NS mag spitsheffing invoeren van Kabinet, maar Tweede Kamer beslist

De Nederlandse Spoorwegen (NS) krijgen van het kabinet groen licht om reizigers tijdens de spits vanaf 2025 een hogere ritprijs te laten betalen. Maar de Tweede Kamer zal nog bepalen of deze spitsheffing er daadwerkelijk zal komen.

De NS zal tevens het alleenrecht verliezen op internationale bestemmingen over het spoor, zoals Berlijn, Parijs en Londen.

Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, melden ingewijden aan de Volkskrant. Het meest controversiële besluit in het nieuwe contract is de toestemming om een spitsheffing in te voeren, een wens die het spoorbedrijf al jaren koestert

Dodental bosbranden Hawaii loopt op tot ruim 55

Bij de natuurbranden op het Hawaiiaanse eiland Maui zijn nu minstens 55 doden gevallen, volgens de autoriteiten. Er vielen tientallen gewonden, sommigen van verkeren in kritieke toestand. Er zijn nog steeds gebieden die niet bereikbaar zijn voor de reddingsteams, omdat er nog drie grote branden niet onder controle zijn. Onbekend is hoeveel mensen zich daar bevinden. Er worden ruim 1000 mensen vermist.

De branden verspreidden zich veel sneller dan gewoonlijk op het eiland. Veel inwoners van de historische stad Lahaina hadden maar een paar minuten de tijd om hun huis te verlaten.

Satellietbeelden van heel Hawaï, inclusief Maui en het Big Island, laten de enorme omvang van de aanhoudende bosbranden zien.

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration werden de branden deels aangewakkerd door harde wind veroorzaakt door de orkaan Dora die door de regio trok.

Gouverneur Josh Green zegt dat de branden de "grootste natuurramp in de geschiedenis van de staat Hawaï" zijn en dat 80% van de historische badplaats Lahaina is "verdwenen".

De FOK!Voetbalmanager 2023/2024 is begonnen

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2023/2024. Dit jaar zijn we er weer vanaf de eerste speelronde in de Eredivisie bij, dus we volgen gewoon het hele seizoen. Nieuw dit jaar zijn de spelers van Almere City FC, aangezien zij voor het eerst gepromoveerd zijn en dus debuteren in de Eredivisie.

Vanaf vrijdag 11 augustus 2023 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2023/2024 van start. Tot en met 31 augustus is de transfermarkt echter nog open, dus er kan nog een en ander wijzigen in de diverse selecties. Voor het verloop van het spel maakt dat niet uit: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 11 augustus 2023 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend. Op dit moment staan er negen ronden in de manager, aangezien er van de rest van het seizoen nog geen speeldata bekend zijn.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 1/2 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdag 11 augustus om 18.59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 20 augustus 23.59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2023/2024 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2023/2024-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

Voetbalsters uitgeschakeld op WK na verlenging tegen Spanje

Op het WK voetbal voor vrouwen in Nieuw-Zeeland en Australië is Nederland gestrand in de kwartfinales. Vrijdagochtend (Nederlandse tijd) was Spanje in Wellington een maatje te groot voor de ploeg van Andries Jonker, waar het bepaald niet lag aan een te laag aantal kansen.

Nederland begon bepaald niet best aan de wedstrijd: het ene na het andere passje kwam niet aan en van aanvallen was überhaupt geen sprake, waar Spanje dat juist wel keer op keer voor elkaar kreeg. Keepster Dahne van Domselaar was de enige reden dat het halverwege nog 0-0 stond, hoewel de paal Alba Redondo er twee keer in een paar tellen tijd van weerhield om te scoren.

Diezelfde Redondo bediende Esther Gonzalez enige tijd later voor de 1-0, maar de VAR maakte daar een einde aan: buitenspel. Een Nederlandse doelpoging kwam er in de eerste helft niet eens, maar in de tweede helft ging het iets beter - wel nadat Esther binnen twaalf seconden bíjna voor de Spaanse openingstreffer zorgde.

In de tweede helft ging het meer gelijk op, maar kwam er een ander thema in het spel: Lineth Beerensteyn die kans na kans liet liggen en om de haverklap weigerde om een voor het doel staande teamgenote te bespelen ten faveure van een eigen kans. Dat ging elke keer fout, maar het leek niet te veranderen.

Met een klein kwartier te spelen ging het dan toch fout voor Nederland: Stefanie van der Gragt mepte een Spaanse voorzet uit de lucht en deed dat met haar arm boven het strafschopgebied. Spanje kreeg een penalty en Mariona Caldentey liet die kans niet liggen: 1-0, net zoals in de WK-finale van 2019, toen de VS dankzij een door Van der Gragt veroorzaakte penalty de titel pakte.

Van der Gragt maakte haar fout echter goed: vroeg in de lange blessuretijd fungeerde ze als stormram en werkte ze een pass van Victoria Pelova als volleerd spits binnen voor de gelijkmaker. Er was verlenging nodig, waarin Beerensteyn weer door bleef gaan met kansen verprutsen, zowel voor zichzelf als voor de rest van de ploeg.

Tien minuten voor het einde kreeg Beerensteyn eindelijk een kans waarbij ze wel zelf op doel móest schieten, maar ook die ging mis, en dat bleek de genadeklap: Spanje counterde en de razendsnelle Salma Paralluelo maakte het af met de 2-1, waar Nederland ondanks wat kleine kansjes niet meer van herstelde.

FOK! Wat een weer: warm zomerweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het op veel plaatsen zonnig en droog. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig.

Vanmiddag is er naast zon ook af en toe bewolking. Er is maar een kleine kans op een enkele bui. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met maxima van 24°C vlak aan zee tot mogelijk 30°C in het zuiden van het land. De wind is eerst overal matig uit een zuidelijke richting. In de westelijke helft van het land gaat de wind later uit een westelijke richting waaien en is dan matig van kracht. Daardoor koelt het daar wat af.

Vanavond neemt de bewolking van het zuidwesten uit geleidelijk toe. Het blijft droog, pas aan het einde van de avond is er in het uiterste (zuid)oosten kans op een bui. De wind draait naar een zuidelijke richting en is zwak tot matig.

Komende nacht trekken er enkele buien over het land. Er is een kleine kans op onweer. De minimumtemperatuur wordt 17°C. De wind uit zuidelijke richting is zwak, langs de kust is matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

De laatste zonnestralen worden opgevangen (Foto: Anouk)
De laatste zonnestralen worden opgevangen (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1438
special
Random Pics van de Dag #1437
special
Random Pics van de Dag #1436
special
Random Pics van de Dag #1435
special
VrijMiBabes #234 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1434
©FOK.nl e.a.