Rusland lanceert Loena-25, met als doel zuidpool van de maan

Met succes heeft Rusland de raket gelanceerd die de maanlander Loena-25 naar de zuidpool van de maan zal brengen. De lancering vond plaats om 01.11 uur Nederlandse tijd vanuit Vostotsjny, gelegen in het verre oosten van Rusland nabij de Chinese grens, zonder enige incidenten.

Rusland wil als eerste land een zachte landing maken op de zuidpool van de maan, een gebied waarvan wordt aangenomen dat er ijs ter plaatse is. Dat gebied is mogelijk een geschikte plek voor de vestiging van een ruimtestation, omdat er vermoedelijk voldoende ijs aanwezig is om water en zuurstof uit te halen.

De lancering is al jaren uitgesteld. De oorspronkelijke lanceerdatum was in 2012. De laatste keer dat een Russische sonde op de maan stond was in 1976,  zo'n 47 jaar geleden, in de Sovjettijd. Loena-24 bracht toen 170 gram maanbodem naar de aarde.

Roskosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, verwacht dat de raket vijf dagen nodig heeft om de maan te bereiken, waarna de maanlander vermoedelijk op 23 augustus zal landen in de buurt van de zuidpool van de maan.  Er ontstaat nu een 'wedstrijd' met een vergelijkbare maanlander van India, Chandrayaan-3 , die naar verwachting op dezelfde dag en in hetzelfde gebied zal landen. De Indiase raket werd al op 14 juli gelanceerd en heeft meer tijd nodig om zijn bestemming te bereiken.