Kamala Harris beschuldigt Florida 'kinderen te misleiden'

Vice-president Kamala Harris heeft vrijdag de nieuwe normen van de Florida Board of Education voor het onderwijzen over de slavernij op scholen afgekeurd en noemde het een poging van extremisten om propaganda te verspreiden.

De Florida Board of Education keurde woensdag nieuwe normen goed in een document van 216 pagina's waarin gedetailleerd staat beschreven hoe openbare scholen de lessen over slavernij moeten benaderen.

In een toespraak in Jacksonville zei Harris dat het onlangs goedgekeurde leerplan, waarin wordt gesuggereerd dat sommige slaven voordeel hebben gehad van de vaardigheden die ze tijdens dwangarbeid hebben opgedaan, gebaseerd is op een beleid dat erop gericht is kinderen te misleiden.

"Ik maak me grote zorgen, want laten we duidelijk zijn, ik geloof echt dat dit niet alleen over de staat Florida gaat. Er is een nationale agenda op komst", zei Harris tijdens een persconferentie in de Sunshine State. Onder de nieuwe richtlijnen voor leraren bevinden zich bepaalde controversiële 'benchmark-verduidelijkingen', waaronder een voor middelbare scholieren die stelt dat slaven vaardigheden ontwikkelden die ze in sommige gevallen voor hun persoonlijk gewin konden gebruiken.

"Volwassenen weten wat slavernij echt inhield... Het hield in dat mensen werden onderworpen en dat ze minder dan menselijk werden beschouwd", voegde Harris eraan toe. "Hoe kan iemand suggereren dat te midden van deze gruweldaden er voor slaven enig voordeel te behalen viel uit het ondergaan van dit niveau van ontmenselijking?", aldus Harris. 

"Ze willen de geschiedenis vervangen door leugens," zei Harris. "Deze extremistische, zogenaamde leiders zouden een voorbeeld moeten nemen aan wat wij kennen als de correcte en juiste feiten als we echt willen investeren in het welzijn van onze kinderen. In plaats daarvan durven ze deze propaganda aan onze kinderen op te dringen. Dit zijn de Verenigde Staten van Amerika. Dat horen we niet te doen."

De vicepresident vertelde over haar eigen schooltijd, waar ze zelf deelnam in een openbaar schoolsysteem waar leraren "alle informatie" verstrekten en leerlingen aanmoedigden om "vervolgens hun eigen conclusies te trekken en kritisch na te denken". Het is vanwege die benadering dat ik voor u sta als vicepresident van de Verenigde Staten, zei Harris.