Rusland ontslaat opnieuw generaal, Seliverstov mag vertrekken

Na het ontslag van generaal-majoor Ivan Popov zou  nu een andere Russische commandant uit zijn functie zijn ontheven. Verschillende Russische oorlogsbloggers melden dat het opperbevel zaterdag generaal-majoor Vladimir Seliverstov heeft teruggeroepen als commandant van de 106th Guards Airborne Division. De reden van het ontslag is onduidelijk. De Russische bronnen speculeren echter dat dit te maken kan hebben met de reputatie van Seliverstow om voor zijn mankrachten op te komen.

Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) opereert de 106th Guards Airborne Division uit de Tula-regio in Rusland sinds januari in het Bakhmut-gebied. Daar stelt de divisie de noordelijke flank van de stad in de regio Donetsk veilig. Militairen van het 137th Guards Airborne Regiment van de divisie deden in april een beroep op de Russische president Vladimir Poetin en klaagden over de gouverneur van de Tula-regio, Alexei Dyumin en minister van Defensie Sergei Shoigu over het gebrek aan voorraden van de eenheid. De onvrede van de soldaten over de omstandigheden in het oorlogsgebied kan Seliverstow ertoe hebben aangezet contact op te nemen met het Russische opperbevel, schrijft de ISW.

Volgens Amerikaanse experts zou het ontslag van Seliverstow onderdeel kunnen zijn van een zuivering door het opperbevel van de Russische strijdkrachten. Slechts een paar dagen geleden moest generaal-majoor Ivan Popov , commandant van het 58e leger, aftreden. In een vrijgegeven audiobericht zei Popov dat hij van zijn post was ontheven vanwege zijn kritiek op  de inefficiënte oorlogsvoering door Rusland.

Het 58th Army en de 106th Guards Airborne Division behoren tot de grootste Russische formaties in Oekraïne en hebben tot nu toe het tegenoffensief van Kyiv relatief goed kunnen weerstaan in hun respectievelijke frontsectoren, vervolgt de ISW. De defensieve successen zijn waarschijnlijk ook te danken aan Popov en Seliverstow, die hun superieuren vroegen om de capaciteiten van hun troepen op peil te houden. "Seliverstow heeft mogelijk het voorbeeld van Popov gevolgd, of de Russische militaire leiding heeft Seliverstow mogelijk ontslagen uit angst voor soortgelijk gedrag", aldus de analisten.

Seliverstov werd geboren in 1973 in de regio Vladimir. In 1992 trad hij toe tot het leger en eind 2014 was hij plaatsvervangend brigadecommandant van de 45th Guards Special Reconnaissance Brigade. Vijf jaar later werd hij benoemd tot plaatsvervangend commandant van de 106th Guards Airborne Division. Sinds juli 2021 leidde hij de eenheid als commandant.

Deze divisie nam deel aan de mislukte opmars naar Kyiv in het voorjaar van 2022. Volgens Oekraïense bronnen hebben soldaten van de eenheid burgers afgeslacht in de steden Bucha, Hostomel en Irpin. Eind maart trok de vereniging zich terug in Wit-Rusland en werd later verplaatst naar Oost-Oekraïne. Seliverstow werd vorige maand gepromoveerd tot generaal-majoor.