Peiling: VVD, BBB en PvdA/GroenLinks op kop (deelname Omtzigt verdringt BBB)

De eerste peiling na de val van het kabinet laat zien dat VVD, BBB en PvdA/GroenLinks erg dicht bij elkaar staan. De deelname van Pieter Omtzigt aan de verkiezingen zal echter een grote impact hebben op de uitkomst. Mocht Frans Timmermans lijsttrekker worden voor PvdA/ GroenLinks, haalt deze combinatie drie stemmen meer binnen. Met veel nieuwe gezichten en politici die uit de politiek stappen kan er tijdens de campagne nog veel gebeuren. Meer hierover op Peil.nl.

De verkregen uitslagen hebben echter een beperkte voorspellende waarde voor de uitslag van 22 november. Dit komt door de volgende redenen:

  • Het is nog onduidelijk of Pieter Omtzigt aan de verkiezingen meedoet en wie de lijsttrekkers zullen zijn voor partijen als PvdA/GroenLinks, D66 en het CDA.
  • Er moet nog een verkiezingscampagne plaatsvinden. Uit ervaring blijkt dat tijdens deze periode veel kiezers nog van mening veranderen. Met het aantal nieuwe partijleiders en de zekerheid van een nieuwe premier kan dit effect mogelijk sterker zijn dan voorheen.