Kunstmatig opgekweekt vlees, zou jij het eten?

In de Verenigde Staten staat binnenkort kweekkip op het menu. De Amerikaanse voedselautoriteiten hebben twee bedrijven die vlees maken uit cellen van levende kippen toestemming gegeven hun producten op de markt te brengen. Zou jij het eten?

Kweekvlees (Beeld: pressfoto on Freepik)
Kweekvlees (Beeld: pressfoto on Freepik)

Uit enkele stamcellen, verkregen door met een biopt een beetje weefsel uit levende dieren te nemen, wordt met een mix van voedingsstoffen en groeifactoren in bioreactoren een massa gekweekt met een vezelige textuur. Van dit ‘gehakt’ kunnen uiteenlopende producten worden gemaakt, van kipnuggets en reepjes tot saté. Vaak zijn plantaardige bestanddelen toegevoegd waardoor het kweekvlees ‘hybride’ is te noemen.

Bedrijven hebben een fortuin geïnvesteerd om van kleine petrischaaltjes in het lab op te schalen naar fabrieken met kweekvaten voor commerciële productie van kweekvlees.

Na Singapore zijn de VS het tweede land waar kweekvlees verkocht mag worden. Twee restaurants in Washington en San Francisco zullen het als eerste verkopen. Betaalbare kweekvleesproductie op grote schaal is nu nog niet mogelijk, vooral omdat de benodigde grondstoffen nog erg kostbaar zijn. Het zal waarschijnlijk jaren duren voordat bij elke fastfoodketen kipnuggets en hamburgers van kweekvlees aangeboden worden. In Singapore kostte een bakje kweekvleesdumplings een jaar geleden zo’n 19 euro.

1001 stemmen , laatste: 05-07-2023, 12:30