Advies: dit najaar coranavaccinatie voor 60-plussers en kwetsbare mensen

Alle 60-plussers en mensen die behoren tot een medische risicogroep moeten deze herfst weer een coronavaccinatie aangeboden krijgen, zo heeft de Gezondheidsraad geadviseerd aan het kabinet. Zwangere vrouwen zouden met 22 weken moeten worden gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat hierbij om dezelfde groep die ook de jaarlijkse griepprik krijgt, wat neerkomt op ongeveer vier miljoen mensen.

Drie jaar na de uitbraak van de pandemie heeft bijna de gehele Nederlandse bevolking immuniteit opgebouwd door vaccinatie, een doorgemaakte infectie of beide. Echter, de Gezondheidsraad wijst erop dat COVID-19 nog steeds leidt tot ziekenhuisopnames en sterfte onder mensen met een kwetsbare gezondheid.

De Gezondheidsraad verwacht dat er nog steeds het hele jaar door coronagolfjes kunnen voorkomen, vergelijkbaar met het afgelopen jaar met omikron. Hoewel de nieuwe virusvarianten op kleinere schaal ziekte veroorzaken, was er na elke besmettingsgolf toch een tijdelijke toename te zien in het aantal ziekenhuisopnames. De ziektelast was het hoogst onder mensen van 60 jaar en ouder en mensen met (ernstige) medische aandoeningen.

Daarom is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om onder andere deze groepen structureel elk jaar een vaccinatie aan te bieden. Jaarlijkse vaccinatie van zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kan indirect ook helpen om risicogroepen te beschermen.

Vaccinatie vindt bij voorkeur plaats in het najaar, zodat de bescherming optimaal is in de winter, mocht een volgende besmettingsgolf van corona samenvallen met andere luchtweginfecties zoals griep.

Voor de Gezondheidsraad blijft het onduidelijk hoe het virus zich verder zal ontwikkelen. Daarom adviseert de raad ook om jaarlijks te bekijken of het vaccinatieprogramma aangepast moet worden en daarbij rekening te houden met verschillende scenario’s.