The Marvelous Mrs. Maisel: "niet zomaar een comedy"

Fans van het eerste seizoen van The Marvelous Mrs. Maisel hebben al sinds vorige week de tijd gehad om het tweede seizoen te bingewatchen, want Amazon gaf hun Prime Video-leden de tweede set van tien afleveringen voor Sinterklaas. Zoals in het eerste seizoen vertelt de serie over de langzaam groeiende comedy-carrière van Miriam 'Midge' Maisel, huisvrouw in het einde van de jaren 50 en sinds begin van de serie single nadat haar man haar verliet voor zijn secretaresse.

Hoe cliché dat begin ook moge zijn, de rest van de serie is, voor de volle twee seizoenen, een smakelijke mix van comedy en drama van de hand van Amy Sherman-Palladino. Zij is het beste bekend als bedenker van Gilmore Girls en liefhebbers van de snelle dialogen in die serie komen in Maisel ook prima aan hun trekken. Vooral de titelrol, gespeeld door de perfect gecaste (en voor deze rol Emmy- en Golden Globe-winnende) Rachel Brosnahan, weet de energie op peil te houden door ad rem en bijdehand te reageren op haar omgeving.

The Marvelous Mrs. Maisel: Rachel Brosnahan
Rachel Brosnahan als Miriam Maisel

Om het tweede seizoen te promoten verzamelden de castleden van The Marvelous Mrs. Maisel, om precies te zijn Brosnahan zelf met Marin Hinkle, Michael Zegen en Tony Shalhoub, zich in Londen om te praten met FOK! en andere Europese pers over de verwachtingen van het tweede seizoen. We volgen Midge's carrière, dus de verwachting is dat het alleen maar groeit, toch?

"Het idee is dat Midge er steeds beter in wordt en als dat gebeurt zullen er steeds meer mensen in de zalen zitten. En er was een moment, dit seizoen, waarop de zaal ineens twee keer zo groot was en ik kreeg gewoon ineens enorme plankenkoorts," vertelt Brosnahan. "Want ja, er is een echt publiek in die zalen. Het is ook leuk voor je zelfvertrouwen als een van onze PA's nog even tegen het publiek zegt 'En onthoud: jullie vinden haar enorm leuk. Ze is supergrappig!'" Brosnahan vindt de comedyscènes nog steeds het engst om te spelen, maar weet zich gesteund door het feit dat haar collega's al jarenlange ervaring met comedy hebben. Zo heeft Marin Hinkle jarenlang in Two and a Half Men gespeeld en was Tony Shalhoub de zien in de titelrol in comedy-drama Monk. "En met Alex Borstein [bekend van Family Guy, red] en Amy en Dan [Palladino, man van Amy, red], die comedyveteranen zijn, heb ik de beste leraren die je kunt krijgen. Ik heb echt enorm veel geleerd. Niet dat het daardoor minder eng wordt, trouwens."

The Marvelous Mrs. Maisel is echter geen show over stand-up comedy. Elke aflevering heeft wel een moment waarin Midge een optreden doet, maar veel van de comedy komt uit de reguliere scènes en zijn vermengd met het alledaagse drama van het leven van een (bijna) gescheiden Joodse huisvrouw in het New York van de jaren 50 die ineens voor zichzelf moet zorgen. In het begin van het tweede seizoen krijgt haar moeder (Hinkle) bovendien een soort midlife crisis en verdwijnt naar Parijs, waar manlief (Shalhoub) en dochter haar vervolgens komen opzoeken.

"Ik heb twaalf jaar in een multicam [sitcom met studiopubliek, red] gewerkt en dat was heel anders; je repeteert een hele week en aan het einde doe je het voor publiek, en dat lijkt ook veel op theater, wat ik ook heb gedaan," vertelt Marin Hinkle. "Ik vind het een opluchting dat dit geen multicam is, want je voelt die druk om grappen te moeten laten landen en ruimte te laten voor het gelach. Ik vind het mooi dat we ons hier wat stilte kunnen veroorloven en we 'gewoon' aan het praten zijn en niets in mij denkt 'dit moet grappig zijn'. Er is iets in je dat weet dat je onderdeel bent van iets komisch, maar het hoeft niet zo'n enorm ingrediënt te zijn." "Deze show loopt ook niet over van de lachmomenten," vult Tony Shalhoub aan. "Het gaat niet alleen maar over stand-up comedy, het is ook niet echt alleen maar een comedy, het heeft veel donkere, diepere dingen. Het gaat over relaties, er is een scheiding - dat is niet bepaald grappig - en hoe de relatie evolueert omdat ze samen nog kinderen hebben en de conflicterende gevoelens die zij heeft over het überhaupt hebben van kinderen als een [alleenstaande] vrouw in deze tijd. Ook de situatie tussen Abe en Rose [Midge's ouders, red], hoe dat evolueert. Er zijn echt schrijnende, moeilijke emotionele dingen aan de hand. En we moeten de comedy daarin echt verdienen door deze personages waarheidsgetrouw te maken en het publiek erin mee te laten leven zodat wanneer de komische dingen gebeuren het echt effect heeft."

The Marvelous Mrs. Maisel: Rachel Brosnahan en Alex Borstein
Rachel Brosnahan en Alex Borstein

Dat de serie zo verfrissend aanvoelt komt niet alleen door de dialogen en de vertolking door de cast, maar ook door de setting. Het New York van de jaren 50 is een herkenbare, levendige stad die niet mijlenver af staat van hoe we onze levens nu leiden, maar het is toch niet hetzelfde. "De kleding was geweldig!" vindt Brosnahan. "En de auto's", vult Zegen aan. Maar het belangrijkste verschil, volgens Tony Shalhoub, is het gebrek aan mobiele telefoons en computers. "Als acteur, maar ook als kijker, wanneer ik naar onze show kijk, vind ik het zo verfrissend, zo'n opluchting dat we niet de hele tijd naar schermpjes aan het kijken zijn of aan het typen zijn, en dat niet elk probleem wordt opgelost door een telefoon te pakken en iemand te bellen of een plattegrond op te vragen. Ik vind het heerlijk dat we ons afspelen vóór al die onzin."

"Ik leer ook veel over comedy in de jaren 50," vindt Brosnahan. "Want Midge begint bij nul en groeit daarin. De verschillende soorten rollen die comedians spelen zijn anders dan tegenwoordig. Comedy shows werden gedaan als opening act voor muzikanten, en de rol van vrouwen in comedy en hoe ze gezien werden was heel anders - niet dat we dat probleem tegenwoordig opgelost hebben - maar een vrouw als comedian in de 50's was ongehoord. Vrouwen werden niet geacht zo veel te vertellen te hebben of te praten over dingen die misschien oncomfortabel zijn, wat natuurlijk één van de beste dingen is die comedians doen; zij dagen ons uit, maken ons ongemakkelijk met goede intenties. Ze houden een spiegel op voor de wereld waarin we leven en stellen de moeilijke vragen, en dat werd niet echt verwacht of gevraagd van vrouwen. We zien vooral veel van hoe dat Midge op haar pad stuurt."

"Midge moet in het tweede seizoen omgaan met hoe haar keuze om dit pad te bewandelen de mensen om haar heen beïnvloedt. Haar familie, vrienden, haar kinderen. En ze leert ook de realiteit van dit soort werk. Het lijkt allemaal nieuw en sprankelend in het eerste seizoen - ze is er meteen heel goed in, hoe vaak gebeurt zoiets? - maar in seizoen twee wordt meer verkend van hoe dat er echt uit ziet. Comedy is een duistere wereld. Er zijn hoge hoogtepunten en diepe dieptepunten en daar zien we in dit seizoen zeker meer van."

Het tweede seizoen laat ook meer zien van de evolutie van Midge's privéleven. Zo is er een nieuwe man in haar leven, gespeeld door Zachary Levi (Chuck, Shazam!) die misschien wel haar gezinnetje weer compleet zou kunnen maken. Daarnaast krijgt haar familie langzaam lucht van haar bijbaantje als comedian en dat leidt tot het botsen van haar twee werelden.

De tien afleveringen van het tweede seizoen van The Marvelous Mrs. Maisel zijn sinds vorige week beschikbaar voor leden van Amazon Prime.