FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 mei 2023

Random Pics van de Dag #930

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Spaans en Japans goud op openingsdag WK judo

In het Qatarese Doha is het wereldkampioenschap judo zondag van start gegaan. Zoals ook voor de komende zes dagen het geval zal zijn kwamen er twee gewichtsklasses in actie, één bij de mannen en één bij de vrouwen, zondag nog zonder Nederlandse deelname.

Vrouwen -48kg
De Japanse Natsumi Tsunoda ging op voor haar derde opeenvolgende wereldtitel en niemand kon haar daar van weerhouden. In de achtste finales versloeg ze de Duitse Katharina Menz, waar ze vorig jaar de WK-finale nog van won, in de halve finales moest dé vrouw van het jaar eraan geloven: de Française Blandine Pont won maar liefst drie Grand Slam-titels, maar sneuvelde tegen Tsunoda.

In de eindstrijd won Tsunoda tot slot van de Franse Europees kampioene Shirine Boukli, die ze op fraaie wijze over zich heen trok voor een ippon. Pont verloor in de strijd om brons van een andere Japanse, Wakana Koga, terwijl de tweede bronzen medaille naar Assunta Scutto ging. De Italiaanse won van Abiba Abuzhakynova uit Kazachstan.

Mannen -60kg
Francesco Garrigos uit Spanje pakte in de voorgaande twee jaren de Europese titel en won twee jaar geleden WK-brons, maar zondag volgde zijn allergrootste overwinning. In een zinderende finale tegen Dilshodbek Baratov legde hij de Oezbeek in de golden score op zijn zij. Even kreeg Baratov de score toebedeeld, maar dat werd snel gecorrigeerd en dus kon Garrigos aan het gouden feest.

De Spanjaard had in de halve finales afgerekend met de Japanse olympisch kampioen Naohisa Takato, die zijn vijfde wereldtitel hoopte te pakken, maar die na zijn nederlaag ook de strijd om brons verloor van Lee Ha-rim uit Zuid-Korea. Baratov versloeg de Belg Jorre Verstraeten in de halve eindstrijd, waarna Verstraeten ook geen brons pakte: de Georgiër Giorgi Sardalashvili was te sterk.

F1: Uitslag Grand Prix van Miami

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Miami op zijn naam geschreven. De Nederlander startte als negende, maar reed superieur naar de zege, voor Red Bull-teamgenoot Serio Perez en Fernando Alonso. Nyck de Vries kende een lastige wedstrijd en werd achttiende.

Perez startte vanaf poleposition en kwam goed weg, voor Alonso en Carlos Sainz. Verstappen startte op de harde banden en behield de negende positie nadat hij Esteban Ocon voorbij schoof, wel achter Valtteri Bottas. De Vries kwam slechter weg en viel terug naar de laatste positie. Verstappen maakte een gestage opmars en gebakkelei tussen Charles Leclerc en Kevin Magnussen leverde de Nederlander de zesde plek op waarbij hij het duo in één actie verschalkte.

Vooraan kon Perez geen gat trekken met de rest van het veld, waardoor Red Bull-teamgenoot Verstappen langzaam maar zeker dichterbij kon komen. De Nederlander verschalkte eerst George Russell en daarna Pierre Gasly voor plek vier. Gasly verloor zoveel tijd bij die inhaalactie dat Russell de Fransman pakte voor plek vijf.

Verstappen reed met het mes tussen de tanden, want na veertien ronden verschalkte hij Sainz en een ronde later ook Alonso, waardoor hij tweede lag, op minder dan vier seconden achter leider Perez. De Mexicaan maakte zijn eerste stop na twintig ronden, waardoor Verstappen aan de leiding kwam te liggen. Hij kwam als vierde naar buiten, achter Ocon. Daarachter liep Sainz vijf seconden straf op door te hard de pits in te rijden.

Alonso kwam door zijn stop achter Sainz terecht, maar was op nieuwere banden en wist dat Sainz een straf had. De Aston Martin-coureur liet het er niet op aan komen en schoof snel door naar de derde positie. In het middenveld vielen door de verschillende strategiën fraaie gevechten te noteren. Zo vocht Leclerc met Magnussen achterin de top tien en wist Russell Sainz te pakken voor plek vier.

Verstappen had na 46 ronden genoeg van zijn harde banden en kwam vlak achter teamgenoot Perez weer naar buiten, maar wel op veel betere banden. De Nederlander had elf ronden om het gat van een kleine twee seconden te dichten. Het duurde nog geen twee ronden voordat Verstappen de leiding in de race teruggreep.

Na 57 ronden werd Verstappen in Miami voor het tweede jaar op rij als eerste afgevlagd, voor Perez en Alonso. Russell eindigde op plek vier, voor Sainz, Hamilton, Leclerc, Gasly, Ocon en Magnussen die het laatste punt mee naar huis nam.

Politie rukt groot uit wegens vechtpartij bij Turkse verkiezingen in de Rai

Vanavond is de politie met tientallen politiewagens uitgerukt naar de Rai in Amsterdam, waar op dat moment rond 21.00 uur net het stemlokaal voor de Turkse verkiezingen dichtging. Binnen ontstond na afloop een grote rel, waarbij tientallen politieagenten met honden en stokken moesten optreden. Meerdere ambulances werden opgeroepen en ook werd er een politiehelikopter ingezet. Zo meldt AT5

Volgens een taxichauffeur die AT5 te woord stond ging het om wel dertig politiewagens. "Ik heb ze serieus lopen tellen, ik reed er langs. Ik hoorde van een Rai-medewerker dat er Turkse verkiezingen worden gehouden." Ook vertelt de chauffeur dat hij van een andere persoon gehoord had dat er mogelijk een achtervolging met een scooter plaatsvond.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er veel politiewagens op het terrein bij de Rai aanwezig zijn, maar dat hij op dit moment niet meer informatie kan geven. "In principe is het een evenement waar de verantwoordelijkheid van de veiligheid bij zowel de RAI als het consulaat die de verkiezingen regelt ligt. Nu is er toch iets gebeurd, waardoor wij in zulke groten getale moeten optreden."

Omwonenden melden dat al zeker een halfuur een politiehelikopter boven de Rai hangt. Vorig weekend waren er ook al ongeregeldheden bij de Turkse verkiezingen in de Rai.

Ajax-vrouwen veroveren landstitel

De vrouwen van Ajax hebben voor het eerst sinds 2018 de landstitel veroverd. In de laatste speelronde stelde het de titel veilig dankzij een 1-6 zege op PEC-Zwolle.

Makkelijk kwam de titel niet tot stand. Bijna het hele seizoen voerde FC Twente de ranglijst aan maar door een 1-0 overwinning in het onderlinge duel vorige week nam Ajax de koppositie over. De 2-1 zege Van FC Twente vandaag tegen Feyenoord deed er daardoor niet meer toe.

NBA: Lakers overtuigend op 2-1 tegen Warriors, Heat pakt voorsprong tegen Knicks

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA beginnen de halve finales van de Eastern en Western Conferences langzamerhand richting de beslissende fase te gaan. Zaterdagavond werden er weer twee duels gespeeld, in beide gevallen ging het om de derde wedstrijd van een serie waarin het 1-1 stond.

Miami Heat - New York Knicks (1-1)
Miami stond in eigen huis bepaald niet lekker te spelen: vanuit het veld ging maar 39 procent van de pogingen raak en slechts 22 procent van de pogingen voor een driepunter gingen er in, maar de Knicks deden het nóg matiger. Het leverde Miami de kans op om alsnog vroeg de leiding te pakken en die bouwden ze beetje bij beetje uit, waarna het nooit echt spannend werd: 105-86 en een 2-1 voorsprong voor de Heat, waar Jimmy Butler 28 punten liet noteren.

Game 4: Maandagavond 8 mei, 01.30u (NL); Miami Heat - New York Knicks

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors (1-1)
Voor het eerst in zijn 275 NBA-playoffwedstrijden kwam LeBron James in het eerste kwart tot geen enkele poging en dat was aanvankelijk tekenend voor de Lakers, die het zwaar hadden tegen de bezoekers. Aan het eind van Q2 kwam de thuisploeg echter wat beter op dreef en vanaf het derde kwart namen ze de touwtjes serieus in handen. Anthony Davis noteerde 25 punten en hielp de Lakers zo op weg naar een mooie voorsprong, die in Q4 nog fors uitgebreid werd: 127-97 en een 2-1 voorsprong voor de Lakers.

Game 4: Maandagavond 8 mei, 04.00u (NL); Los Angeles Lakers - Golden State Warriors

Erdogan scheldt politieke tegenstander uit voor dronkenlap

De Turkse president Erdogan (69) heeft zijn uitdager Kilicdaroglu (74) uitgescholden voor dronkenlap. Op een campagnebijeenkomst in Istanbul waar honderdduizenden van zijn kiezers aanwezig waren zei Erdogan dat hij het Turkse volk het land niet aan een dronkaard zal overlaten. Erdogan beschuldigde Kilicdaroglu opnieuw van collaboratie met 'terroristen'. 

Peilingen duiden op een nek-aan-nekrace tussen Erdogan en de oppositieleider bij de parlements- en presidentsverkiezingen op 14 mei. Kilicdaroglu stelt zich kandidaat voor een alliantie van zes oppositiepartijen uit verschillende kampen. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, volgt er op 28 mei een tweede ronde. 

Erdogan, die wegens ziekte een campagnepauze moest inlassen, gebruikt herhaaldelijk scherpe retoriek om het oppositieblok en delen van de samenleving aan te vallen. Zo beschuldigde hij delen van de oppositie ervan zich uit te spreken voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

De oppositie klaagde ondertussen dat de autoriteiten probeerden te voorkomen dat de burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, campagne zou voeren in Erzurum in het oosten van Turkije, wat gepland stond voor zondagavond. Imamoglu (van de grootste oppositiepartij CHP) wordt vicepresident als hij de verkiezingen wint. Erdogan zei dat er op zijn evenement in Istanbul 1,7 miljoen bezoekers aanwezig waren. Kilicdaroglu trad zaterdag ook op voor een grote hoeveelheid supporters in Istanbul tijdens een groot evenement - maar een officieel aantal deelnemers werd niet gegeven. 

Milan klopt Dekker in eerste massasprint Giro d'Italia

De eerste massasprint in de Giro d'Italia is gewonnen door Jonathan Milan. De 22-jarige Italiaan was na een vlakke etappe van 202 kilometer te snel voor de Nederlander David Dekker. Remco Evenepoel blijft leider in het algemeen klassement.

Na de tijdrit van zaterdag stond er vandaag een eerste kans voor de sprinters op het programma in de Giro d'Italia. In de eerste kilometers reed er een kopgroep van vier weg. De voorsprong ging snel omhoog, waarna er controle kwam in het peloton. Paul Lapeira deed in de kopgroep de beste zaken door twee keer als eerste boven te komen op klimmetjes van de vierde categorie en is nu leider in het bergklassement.

Maar ver voor de finale werden de vroege vluchters bijgehaald en kon het peloton zich opmaken voor de eerste massasprint deze Giro, maar op iets meer dan drie kilometer was er eerst nog wel een grote valpartij met onder wie Mark Cavendish en Mads Pedersen. Een derde van het peloton kon door en in die massasprint sprintte Jonathan Milan naar de zege. De 22-jarige Italiaan won redelijk eenvoudig voor de verassende David Dekker en Kaden Groves.

Remco Evenepoel kwam de tweede etappe zonder schade door en blijft leider in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Excelsior - Feyenoord

Feyenoord is weer een stapje dichter bij de landstitel. Tegen stadgenoot Excelsior werd er met 0-2 gewonnen en heeft de ploeg van Arne Slot nog maar twee punten nodig voor het kampioenschap.

Feyenoord stond na tien minuten al op voorsprong via Santiago Giménez. De Mexicaanse spits kopt na negen minuten raak uit een voorzet van Paixão. Daarna nam Feyenoord wat gas terug en stond het bij rust nog steeds 0-1.

Snel na rust kreeg Excelsior kansen op de gelijkmaker via Couhaib Driouech en Kenzo Goudmijn, maar Feyenoord-doelman Justin Bijlow wist te redden, waarna Giménez met een kwartier voor tijd voor de beslissing zorgde door de 0-2. Redouan El Yaakoubi kreeg nog een kans op de aansluitingstreffer, maar opnieuw redde Bijlow.

Volgende week tegen Go Ahead Eagles is het bij een overwinning kampioen.

World Superbikes-coureur Bautista wint weer drie keer, elf uit twaalf in WK

Het World Superbikes-kampioenschap streek dit weekeinde neer in Catalonië, waar op het circuit van Barcelona gereden werd. Er stonden weer drie races op het programma: twee reguliere races en de superpolerace op zondagochtend, met een vrij dominante WK-leider voorop.

Race één
Alvaro Bautista vertrok van poleposition, voor de ietwat verrassende Dominique Aegerter en de minder verrassende Jonathan Rea. Michael Ruben Rinaldi, Iker Lecuona en Alex Lowes volgden op rij twee, voor Remy Gardner, Toprak Razgatlioglu en Garrett Gerloff. Bautista behield de leiding in de openingsronde, Rinaldi volgde, voor Rea, de sterk vertrokken Andrea Locatelli, Razgatlioglu en Aegerter.

Na drie ronden ging Eric Granado in het achterveld onderuit en al vrij snel daarna werd de rode vlag gezwaaid. De Braziliaan werd kort behandeld en op de brancard afgevoerd, al zwaaiend naar het publiek. Met Bautista, Rinaldo en Rea op rij één en Razgatlioglu, Axel Bassani en Locatelli op rij twee werd de race hervat. Bassani vertrok sterk en deed na een ruime ronde een aanval op Rinaldi's tweede plek, wat eindigde met Rinaldi in het grind.

Bassani kreeg een long lap penalty voor zijn actie en kwam zo achter Rea, Razgatlioglu en Locatelli op plek vijf terecht - Bautista reed ver voor de rest. Bij het ingaan van de slotronde deed 'Stoprak' Razgatlioglu zijn bijnaam eer aan door zich extreem laat voorbij Rea te remmen, waarna hij positie twee vast wist te houden - ruim achter Bautista, die wederom een overwinning bij kon schrijven.

Superpolerace
Met dezelfde grid als race één ging de race van start en ook dit keer pakte Bautista gelijk weer een voorsprong. Rinaldi voerde de rest van het veld aan, voor Rea, Razgatlioglu, Lowes, Aegerter en Gardner. Razgatlioglu had het tempo op zijn Yamaha goed te pakken en nam Rea en Rinaldi snel te grazen, waarna hij kon proberen de jacht op Bautista te openen.

Met drie ronden te gaan begon het beetje bij beetje wat te regenen, wat de strijd om plek twee spannend maakte: Rinaldi en Razgatlioglu duelleerden en Rea zat klaar om toe te slaan. Bij het ingaan van de slotronde slipte Rea's voorwiel weg, terwijl Rinaldi flink wat plekken inleverde. Bautista hield de touwtjes stevig in handen en won opnieuw, Razgatlioglu hield plek twee vast en Locatelli reed in de laatste paar bochten ineens nog naar de derde plek, voor Lecuona en Lowes.

Race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de grid voor race twee, waar iedereen op slicks startte, maar er wel degelijk wat druppels uit de lucht kwamen vallen. In de openingsronde verloor Bautista de leiding even aan Razgatlioglu, maar de Ducati's van Bautista en Rinaldi knalden op het rechte stuk langs de Yamaha, waar Lowes ook voorbij ging. Lowes ging sowieso lekker en nog geen ronde later schoof hij zijn Kawasaki binnendoor bij Rinaldi voor plek twee.

Op snelheid sloeg Rinaldi weer terug, waarna Razgatlioglu de aanval op Lowes opende met een kenmerkende uitremactie. Het veld werd vervolgens redelijk uit elkaar geslagen: Bautista was véél sneller dan de rest, Rinaldi reed eenzaam rond op de tweede plek en Razgatlioglu sloeg een gat naar Lowes, met diens teamgenoot Rea daar ook weer een stukje achter.

Bautista kwam ook dit keer niet in gevaar en completeerde het drietal zeges: twaalf races, elf overwinningen voor de Ducati-rijder. Rinaldi's banden leken het nog erg zwaar gekregen te hebben, want Razgatlioglu ging er in de slotmeters nog voorbij voor plek twee.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Groningen

Na Cambuur Leeuwarden is ook FC Groningen rechtsreeks gedegradeerd uit de eredivisie. De Groningers moesten winnen om nog zicht te houden op handhaving in de eredivisie, maar tegen Go Ahead Eagles kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

De middag voor FC Groningen begon in Deventer nog goed. Na zes minuten kwam Groningen op voorsprong dankzij de Amerikaanse spits Ricardo Pepi. Na de 0-1 was Go Ahead Eagles de betere en kwam na een half uur spelen op gelijke hoogte. Willum Willumsson zorgde voor de 1-1 en de IJslander miste vlak daarna nog een grote kans op de 2-1.

In de tweede helft gebeurde er weinig. FC Groningen kon niks meer creëren en bleef het 1-1, waardoor de Groningers volgend jaar in de eerste divisie te zijn bewonderen.

Vollering wint slotrit, maar Annemiek van Vleuten wint Vuelta Femenina na secondespel

Annemiek van Vleuten heeft de Vuelta Femenina voor de derde keer op rij gewonnen. Na een spannende slotrit met aankomst Lagos de Covadonga verloor Van Vleuten een kleine minuut op Demi Vollering, maar pakte daarmee wel de eindzege in de Ronde van Spanje. In het klassement hield ze daarmee negen seconden over op Vollering.

Annemiek van Vleuten begon de slotrit met een voorsprong van 1.11 op Demi Vollering. Op de slotklim over Lagos de Covadonga, een klim van twaalf kilometer aan een gemiddelde van 6,8%, deed Vollering op tien kilometer haar eerste poging om Van Vleuten te lossen. Van Vleuten had moeite om te volgen, maar kon toch lang in het wiel blijven bij Vollering.

Vollering bleef druk zetten en naast Van Vleuten kon alleen Gaia Realini mee. Even leek de kleine Italiaanse te moeten afhaken nadat ze verkeerd schakelde, maar ze zou snel weer aansluiten bij de twee Nederlandse dames. Op vijf kilometer van de streep lukte het Vollering om uiteindelijk Van Vleuten te lossen, maar Realini nog steeds aanhaken.

Vollering en Realini namen snel twintig seconden voorsprong en na een kleine afdaling in de klim moest de Italiaanse bij Vollering lossen en reed Vollering naar haar tweede ritzege deze Vuelta. Maar de eindzege moest ze aan Van Vleuten laten. De wereldkampioene verloor uiteindelijk 56 seconden in de rit, maar hield wel negen seconden voorsprong in het algemeen klassement over op Vollering. Realini reed met haar sterke prestaties van de afgelopen dagen nog naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

NHL: Oilers vernederen Golden Knights in eigen Vegas

In de halve finales van de Western Conference in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL werd zaterdagavond weer een wedstrijd gespeeld. De Vegas Golden Knights speelden in hun eigen T-Mobile Arena in Las Vegas de tweede wedstrijd tegen de Edmonton Oilers.

Vegas won de vrij spectaculaire openingswedstrijd met 6-4, maar de Oilers hadden weinig zin in een herhaling daarvan. Al na ruim twee minuten werd de score geopend door de Duitse superster Leon Draisaitl, die alle vier Oilers-goals in wedstrijd één voor zijn rekening nam. Vijf minuten later verdubbelde Evan Bouchard de score en nog eens een paar minuten later tekende Connor McDavid met een shorthanded goal voor 3-0.

De eerste periode was nog niet voorbij of Draisaitl voegde nog maar weer eens een goal aan zijn indrukwekkende totaal toe: 4-0. Daarna werd het iets rustiger, tot McDavid halverwege de tweede periode voor 5-0 zorgde. Vroeg in de derde periode deed Ivan Barbashev iets terug, maar daar bleef het bij: de Oilers trokken de stand in de serie gelijk met een 5-1 zege en gaan op weg naar Canada voor de volgende twee duels.

Game 3: Maandagavond 9 mei, 02.30u (NL); Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights

Uitslag FC Emmen - FC Twente

FC Twente heeft een makkelijke overwinning geboekt bij FC Emmen. In Emmen werd het 0-3 voor de ploeg van Ron Jans en door de overwinning staat FC Twente weer op de vijfde plaats.

FC Twente kreeg in de eerste een aantal kansen op de openingsgoal, maar in de eerste helft ging de bal er niet. FC Emmen kreeg na een mooie aanval ook een kans op de 1-0, maar Richairo ´ivković schoot net naast.

Na rust wist FC Twente wel te scoren. Halverwege opende Michel Vlap vanuit een vrije trap voor de 0-1 en niet veel later maakte Václav Černý de 0-2. FC Emmen was nog heel dicht bij de aansluitingstreffer via Julius Dirksen, maar zijn volley eindigde op de lat. In blessuretijd maakte Vlap nog de 0-3.

Economische crisis Rusland op komst door een tekort aan personeel?

Elke dag sterven honderden Russische soldaten in de aanvalsoorlog in Oekraïne. Dat leidt ook thuis tot problemen: volgens de Britse geheime dienst zou het Kremlin bijna zonder arbeiders komen te zitten. 

Volgens de Britse geheime dienst staat Rusland 'vrij zeker' het grootste tekort aan arbeidskrachten in decennia te wachten. Dat schrijft het ministerie van Defensie in haar dagelijkse situatierapportage. Volgens een onderzoek onder 14.000 medewerkers van de Russische centrale bank is het aantal beschikbare arbeidskrachten gedaald tot het laagste niveau sinds 1998.

De geheime dienst schrijft dat de Russische bevolking de afgelopen drie jaar meer is geslonken dan door de coronapandemie en de aanval op Oekraïne kon worden verwacht.

Bovendien verlieten vorig jaar ongeveer 1,3 miljoen mensen het land - velen van hen waren jongeren of goed opgeleide arbeiders. Het Russische ministerie van Communicatie meldde dat zo'n tien procent van de werknemers in de IT-sector (zo'n 100.000 mensen) het land had verlaten en niet was teruggekeerd, schrijft Londen. 

Deze zogenaamde braindrain heeft ook economische gevolgen. Volgens de geheime dienst beperken de mobilisatie voor een aanvalsoorlog, een historisch hoog aantal emigraties en een vergrijzende en krimpende bevolking het aantal arbeiders. "Dit zal waarschijnlijk de potentiële groei van de Russische economie verminderen en het risico met zich meebrengen dat de inflatie wordt aangewakkerd", aldus het managementrapport.


'God save the King!'

Koning Charles III en koningin Camilla zijn zaterdag gekroond in de Westminster Abbey. In een uitbundig en archaïsch ritueel werd de koning gezalfd met heilige (plantaardige) olie en zwoer hij de eed der koningen voordat hij door de aartsbisschop Welby gekroond werd en de St.Edward kroon (2,2 kg) op zijn hoofd gezet werd.

Terwijl binnen alles volgens het boekje verliep, trad de Britse politie buiten hardhandig op tegen leden van de actiegroep 'Not my king', er werden ruim 50 activisten gearresteerd die inmiddels weer op vrije voeten zijn.

Hier zijn de belangrijkste momenten van de historische dag.

Een aantal voetbalclubs kondigde aan 'God Save the King' te spelen voor de aftrap, nadat de Premier League had voorgesteld dat alle clubs dat zouden doen ter gelegenheid van de kroning. Liverpool-fans hebben een geschiedenis van joelen onder het volkslied, dat deden ze nu dus ook.

Giro: Etappe 2 - Sprinten na een matige zondagrit

Het is na één tijdrit van krap twintig kilometer wellicht nog een beetje vroeg, maar de Giro d'Italia lijkt al beslist: Remco Evenepoel is in supervorm en legde de concurrentie in de tijdrit stevig op de pijnbank. Van een pijnbank zal vandaag voor de renners geen sprake zijn, maar voor de TV-kijkers des te meer.

De heren starten in Teramo en zetten vervolgens koers naar San Salvo, een 202 kilometer lange rit met onderweg een paar heuveltjes - twee keer van de vierde categorie, de laatste op een dikke zeventig kilometer van de meet. Perfect recept voor een dinsdagrit dus: een kopgroepje dat urenlang een paar minuten voor het peloton uit peddelt, om vervolgens bijgehaald te worden, waarna we gaan kijken naar de massasprint. Voor meer detail verwijzen we uiteraard door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier weer te vinden.

Op een meter of 1300 van de finish volgt een lastige rotonde en een kilometer voor de meet nog een vrij scherpe bocht, daarna is het een rechte streep naar de meet. De etappe gaat om 12.20 uur van start, Eurosport is er de hele dag live bij en de finish ligt zo ergens rond een uur of vijf.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: wisselvallig en benauwd

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

In het noorden regent het nog een beetje en in het oosten vallen enkele buitjes. Elders is het zwaarbewolkt. Er staat weinig wind, door de warmere temperaturen en hoge luchtvochtigheidsgraad voelt het wat klam of benauwd aan, wat gister al te merken was. De temperatuur loopt vanmiddag op van 17 graden op de wadden tot 22 in het zuiden van het land. Ook kunnen er felle (onweers)buien ontstaan waarbij veel neerslag valt in korte tijd.

Ook vanavond is het nog bewolkt met kans op een buitje, mogelijk met onweer. In de nacht naar maandag daalt de temperatuur naar 12 graden, ook ontstaat er in het westen mist. Morgen begint in het noorden zonnig, hoe het er in de rest van het land dan aan toe gaat, lees je dan in een nieuw weerbericht.

Tot morgen!

Microsoft is haast jaloers op dit plaatje (Foto: aloa)
Microsoft is haast jaloers op dit plaatje (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

El Salvador: de strijd tegen de bloedigste bendes ter wereld

El Salvador staat bekend als één van de bloedigste landen ter wereld. In 2015 was het zelfs het land waar de meeste mensen vermoord werden. Bijna elk uur werd iemand om het leven gebracht door met name de bendes MS-13 en Barrio 18. Maar de nieuwe president Bukele heeft de straten schoongeveegd en de misdaadcijfers fors naar beneden gekregen. Hoe hij dat heeft gedaan legt NOS op 3 uit.


'Haai aan de haak'

Een toerist had de vangst van zijn leven, voor de kust van Florida sloeg hij tijdens een visexcursie een grote witte haai van 3,5 meter- waarschijnlijk een jong exemplaar- aan de haak.

Bootverhuurder en kapitein Scott Housel had de toeristen meegenomen naar een kunstmatig rif om op tandbaars en trekkervis te vissen toen ze de haai zagen rondzwemmen onder zijn boot (9,5 meter lang). Housel zei dat de bezoekers niet van plan waren om de haai aan de haak te slaan, maar na een tijdje greep de haai het aas - en sleepte het zo'n 3 kilometer lang mee. Na ongeveer 30 minuten lieten de vissers de haai los en zwom het dier weg. 

De grote witte haai is geclassificeerd als een kwetsbare soort en het is volgens de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission verboden om ze in staatswateren te vangen. 

Politie houdt 154 voetbalsupporters aan vanwege groepsbelediging

De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam 154 voetbalsupporters van voetbalclub AZ aangehouden die antisemitische liederen zongen in een metro. De metro is stilgezet en de supporters zijn aangehouden voor groepsbelediging.

De AZ-supporters werden meerdere keren door de politie gevraagd om te stoppen met het zingen van de beledigende liederen. De metro was op weg naar de Johan Cruijff ArenA maar is op station Strandvliet omstreeks 19:30 uur stilgezet. Alle supporters die zongen zijn aangehouden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.