Vollering wint slotrit, maar Annemiek van Vleuten wint Vuelta Femenina na secondespel

Annemiek van Vleuten heeft de Vuelta Femenina voor de derde keer op rij gewonnen. Na een spannende slotrit met aankomst Lagos de Covadonga verloor Van Vleuten een kleine minuut op Demi Vollering, maar pakte daarmee wel de eindzege in de Ronde van Spanje. In het klassement hield ze daarmee negen seconden over op Vollering.

Annemiek van Vleuten begon de slotrit met een voorsprong van 1.11 op Demi Vollering. Op de slotklim over Lagos de Covadonga, een klim van twaalf kilometer aan een gemiddelde van 6,8%, deed Vollering op tien kilometer haar eerste poging om Van Vleuten te lossen. Van Vleuten had moeite om te volgen, maar kon toch lang in het wiel blijven bij Vollering.

Vollering bleef druk zetten en naast Van Vleuten kon alleen Gaia Realini mee. Even leek de kleine Italiaanse te moeten afhaken nadat ze verkeerd schakelde, maar ze zou snel weer aansluiten bij de twee Nederlandse dames. Op vijf kilometer van de streep lukte het Vollering om uiteindelijk Van Vleuten te lossen, maar Realini nog steeds aanhaken.

Vollering en Realini namen snel twintig seconden voorsprong en na een kleine afdaling in de klim moest de Italiaanse bij Vollering lossen en reed Vollering naar haar tweede ritzege deze Vuelta. Maar de eindzege moest ze aan Van Vleuten laten. De wereldkampioene verloor uiteindelijk 56 seconden in de rit, maar hield wel negen seconden voorsprong in het algemeen klassement over op Vollering. Realini reed met haar sterke prestaties van de afgelopen dagen nog naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com